Частник – следващата мръсна дума в България?

Апаратът за контрол продължава да се концентрира в Министерския съвет
2 мар 2011 17:15,
207
Частник – следващата мръсна дума в България?
Снимка: Булфото

През последните месеци България пое по странен път, водена от един от най-ярките министри в кабинета Борисов – Мирослав Найденов. Всъщност водена може би не от него, но той най-ярко ни показва посоката.

Найденов ни върна стандартите*, върна спомена за доброто старо време, когато кренвиршите са били от месо, а млякото – от мляко. Министърът обаче не спря дотук и след като наложи ред сред производителите, се насочи към следващото звено – прекупвачите.

През последните месеци от устата на министъра на няколко пъти чухме думата "спекула". Явно и тази дума връща министъра назад в годините, когато тя бе присъща на капиталистическия упадъчен строй. Следователно срещу нея трябва да се борим – с колкото по-голяма сила, толкова по-добре.

Още по темата

Идеята на Найденов е спекулата (засега в сектора на хранителните стоки) да се контролира от специален орган, в който да има и представители на най-силовото от силовите ни министерства – МВР. Целта е да се открие дали „някой не се възползва от ситуацията“ и не спекулира – т.е. не продава по-скъпо, отколкото на министъра му се струва за редно.

Ако се абстрахираме от терминологията, използвана от министъра, ще открием, че той вероятно търси картелни споразумения. В това, разбира се, няма нищо лошо, но вече имаме органи, които би трябвало да разследват подобни схеми. В България има Комисия за защита на потребителите, има и Комисия за защита на конкуренцията, както и Държавна комисия по стоковите борси и тържищата, която всяка седмица ни известява за ценовите движения на пазара.

А какво има да прави създадената съвсем скоро Българска агенция за безопасност на храните с персонал 3000 души, освен да наблюдава именно храните?

Предлаганата от Мирослав Найденов структура ще бъде зачислена към Министерски съвет, т.е ще бъде на пряко подчинение на премиера.

Възниква въпросът защо ни е нужна подобна квази-структура, която очеизвадно ще отнеме функции от вече съществуващи органи. Най-логичният отговор е – защото вече има прецедент – създаването на БОРКОР, покровителствано лично от премиера Борисов.

Така и не е ясно какво ще върши Центърът за борба с корупцията и организираната престъпност (БОРКОР), който се очаква да ни бръкне в джоба с 2 млн. лв. годишно. Структурата ще функционира редом до органи като ДАНС и НСБОП. Органът отново е квази-структура и ползва ресурс, зачислен основно към Министерския съвет.

Формирането на тези две структури показват две неща – едното е, че в Министерския съвет продължава да се концентрира власт и следователно все повече ключови позиции в администрацията и изпълнителната власт се политизират. Втората е, че очевидно кабинетът и неговите министри нямат доверие в способностите си за контрол върху поверените им ведомства и се опитват да преместят част от проблемите си нагоре, към върха на пирамидата за взимане на решения.

Това категорично ни връща назад. Скоростта, с която го правим, заплашва да ни върне много назад, към времената, когато „частник“ и „свободен пазар“ бяха анатемосани понятия, характерни за упадъчния свят на капитализма.

*Всъщност бе утвърден само един стандарт – този за млечните продукти. Месните продукти Стара планина всъщност са само браншова рецепта и не могат да се приемат за стандарт.

Още новини и анализи от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
0
 
15
 
! Отговори
фо 136 преди 13 години
АБЕ ТИ ЛЕ ЩЕ МИ КАЗВАШ КЪДЕ И НА КОГО ДА СИ ДАВАМ МЛЯКОТО БЕ ЗАРАДИ ПРЕКОПВАЧИТЕ СИ НАПРАВИХ МАНДРА.ЗАЩО ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА ДА НЯМАТ МЯСТО НА ПАЗАРА.
138
0
 
20
 
! Отговори
На дедо дедовия преди 13 години
Точно дребните селски стопани са гръбнака на ЕС селското стопанство. В Италия всеки винопроизводител си има собствена марка. Със сирената е същото, със зеленчуците пак така. Я се опитай да си продаваш сам стоката като краен продукт в БГ Ще ти е***т мамата и мутри и чиновници. Аман от доморасли икономисти папагали и наивници с мания за всезнайковщина.
137
0
 
11
 
! Отговори
до 135 преди 13 години
ТИНО АМА ТИ НЕ СИ ОТ НАЙ-УМНИЧКИТЕ ЦЕНАТА НА ПЕТРОЛА НЕ Е ВИСОКА ПРАВИТЕЛСТВОТО Е СЛОЖИЛО 2 ТЕЖКИ ДАНЪКА 710ЛВ НА ТОН АКЦИЗ И 468ЛВ.НА ТОН ДДС АКО ГИ НЯМА ТЕЗИ ТЕЖКИ ДАНУЦИ ЛИТЪР БЕНЗИН ЩЕ СТРУВА 1.11ЛВ.ПРЕНАСИЩАНЕТО НА ПАЗАРА НЕ ЗНАЧИ,ЧЕ ЦЕНАТА ЩЕ ПАДНЕ АЗ НЕ СЪМ ВИДЯЛ ЛЯТОТО ЛИЛО ДОМАТИ ПО 0,40 СТ.НО НА ПРОЙЗВОДИТЕЛИТЕ ИМ ГО КОПУВАТ ЗА ТОЛКОВА А ПОСЛЕ ПО 2ЛВ.БАНДИТИ ДОЛНИ И ТИ СА БАНДИТКА ***.
136
2
 
12
 
! Отговори
батето преди 13 години
Няма различни видове капитализъм, има само един с една цел- печалба, На капитала му все тая дали някой страда или е щастлив , стига да плаща печалба за капиталиста. Криза, спаднало търсене на стоки, спаднали банкови печалби не го плашат . Ще качи лихвите, цените или ще свали качеството и пак ще осигори печалбата си и личния си лукс. Справка "Леман брадърс" в любимата ви САЩ и бонусите на банкерите независимо, че са фалирали. А офцете щастливо блеят и обсъждат проблемите на света.
135
2
 
9
 
! Отговори
РОТ ФРОНТ преди 13 години
Другари, един от стандартите на нашата партия гласи - качественитепромени /храната/ довеждат до количествени /избиратели/ изменения. Следователно - Борисов ще загуби следващите избори и ще проверимдругия закон - закона на отрицание на отрицателното.
134
2
 
14
 
! Отговори
На дедо дедовия преди 13 години
В момента БГ има най високите цени на храните в ЕС. Има храни който са два пъти по скъпи но и два пъти по некачествени. При дрехите е същото, при лекарствата пак така. Е какво е това ако не спекула и картелиране. За момента ти е по евтино да запалиш колата и да отидеш на пазар в Австрия да си напазаруваш за месец напред и пак ще си на кяр. Нямало спекула, пазара бил такъв. Долна *** ...
133
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе кратуно, ти мляко произвеждаш ли? Ти въобще занимамал ли си някога с бизнес? Естествено че "прекупвачите" ще се възползват от дребните производители и ще им изкупуват продукцията по-евтино! Кои хипермаркет или дори най-обикновен квартален магазин ще сключи договор с баба Пена да му доставя 10 литра мляко на ден? Истината е че дребните НЕЕФЕКТИВНИ производители нямат място на пазара!
132
1
 
9
 
! Отговори
Венелин преди 13 години
Гербистите нали ще връщат социализЪмЪ!В действителност ще се наредят още хора на герб на хранилката, без да вършат нищо...
131
4
 
5
 
! Отговори
Тина Манева преди 13 години
Поредната простотия на правителството.Кой и как ще ми определя цената на продукта.Аз правя зъби и много ми се иска да вземам по 150лв на зъбче,уви никой не ми дава.Дават ми по 40 лв.Господин министъра ли ще каже,а не на госпожата да се дава по 80 лв.Кой определя цената на петрола?САЩ,Русия,Китай,Кувейт,Уго Чавес ли?Гръмнаха две пушки,убиха трима *** и петрола скочи рязко.Утре ще повишят добива и цената ще се нормализира.Произвеждай повече,насищай пазара и цената пада.Проста работа за умни хо
130
1
 
14
 
! Отговори
фдд преди 13 години
ДО 132 ТИ ЛИ СИ НАЙ УМНИЯ НА МАЙКА СИ И БАЩА СИ?ЗАЩО В АНГЛИЯ 2 КИЛОГРАМА ПАРЖОЛИ СА 10ЛВ.А В БЪЛГАРИЯ КОЛКО ЩЕ ДАДЕШ?И ЗАЩО ТАМ ВСИЧКО Е ЕВТИНО,КАТО ХРАНИ ПАСТА ЗА ЗЪБИ КОЛГЕЙТ СТРУВА 2ЛВ.ДРЕХИ ДЪНКИ ПО 10ЛВ.ВСИЧКО Е ПО ЕВТИНО ОТ БЪЛГАРИЯ А ДА НЕ КАЗВАМ КАКВИ ЗАПЛАТИ ВЗИМАТ.ПРЕСТЪПНИЦИ ,ЩЕ ТИ ДАМ ЕДИН СВЕТОВЕН ПАЗАР И СВЕТОВНО ПОКАЧВАНЕ.
129
8
 
4
 
! Отговори
На дедо дедовия преди 13 години
И като се знае, че БГ капитала е предимно червен (на бивши комунисти), и като се знае, че същите са в основата на тази наша пошла икономическа система заробваща и тормозеща населението е ясно кой ще ревне пръв. Даже правителството пипа доста меко. В света няма такова животно като пазарна икономика, тя е за будали и наивници. САЩ като са най либералната икономика защо наляха милиарди в частни компании и банки, защо не ги оставиха пазара да ги регулира, аман от папагли ...
128
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В България е невъзможно да се манипулират изкуствено цените на основните потребителски стоки поради простата причина, че на пазара в момента има хиляди фирми които продават въпросните стоки или алтернативни на тях. Скока на цените на хранитлените стоки се дължи преди всичко на покачвато на цените им на международните пазари! Когато в световен мащаб цената на пшеница скача, поради лошата реколта миналата година, не може хляба в България да поевтинява.
127
2
 
8
 
! Отговори
до 129 преди 13 години
Я КАЖИ МЛЕКО ПРЕКУПВАЧИТЕ ЗАЩО КОПУВАТ НА ХОРАТА МЛЯКОТО ПО 0,40СТ. А ГО ПРОДАВАТ В МАГАЗИНА ПО 2 ЛВ.ТОВА ЛИ Е ПАЗАРНА ИКОНАМИКА *** БУЦО?500% ОТ ИЗКУПНАТА ЦЕНА ТОВА ЛИ Е ЛИБЕРАЛИЗАЦИЯ КОЙ ГОТОВ ДА ПЛАТИ ПЛАЩАМЕ ЗАЩОТО НИ НАЛАГАТ ТЕЗИ ЦЕНИ МНОГО ЯСНО ЧЕ ВСЕКИ СИ ЗАВИШАВА.БАНДИТИ МРЪСНИ.ЗА СПЕКУЛА С ЦЕНИ ТРЯБВА ДА ИМА СМЪРТНА ПРИСЪДА.
126
0
 
4
 
! Отговори
На дедо дедовия преди 13 години
Този спор е доста стар. Прав си на теория но на практика в БГ няма пазарна икономика. Има Картелиране на пазара като цяло, във всички сфери. Ако държавата не се намеси и не озъпти алчните *** хората ще им се разкаже играта. Накрая ще ни феодализират тотално и който работи всичките му пари ще отиват за монополи и храна. Това го няма в ЕС а ние сме част от ЕС. В БГ няма конкуренция в нито една сфера и за това шепа олигарси, наши и чужди си правят каквото си иска на наш гръб. Това си е спекула
125
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За първи път чета толкова обективна статия в днес.бг. Какво е това животно "спекула"? Спекулата съществува само в болните и ограничени мозъци на комунистите! Основно правило в пазарната икономика е че една стока струва толкова колкото купувача е склонен да плати за нея, а не колкото държавата каже! Пътя е точно обратния - пълно изтегляне на държавата от икономиката и либерализация на пазарите! Това което се опитва да напрани министър Найденов си е чист популизъм.
124
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Търси в речникаспекула̀цияЗначение на думата спекулацияСпекулация1. Спекула.2. Прен. Използване на положението с користни цели; злоупотреба с обстоятелства. Политически спекулации.Та кой казваше, че това не е лоша дума? Да направо е прекраснаПреди 09.09.1944 г. е имало закон против спекулата (чудна работа) както и такъв за изтребление на разбойниците.
123
1
 
2
 
! Отговори
1 преди 13 години
НЕП-мани, НЕП-мани!!!А Вие знаете ли какво е НЕП?В коя държава и коя година от 20-век става въпрос???Айде, имате домашно.......
122
1
 
7
 
! Отговори
1234 преди 13 години
Частник е *** дума за комунистите от тоталитарно време. Защо се учудвате - Герб са най-зловещата част от БКП - бивши слуги, доносници, шофьори, охранители. За тях конкуренцията е пагубна, те са свикнали само да "мачкат" тези, които са по-кадърни от тях и сами да се развиват. Целта на милиционерите е ясна - да върнат тоталитаризма и монополите, да няма частен бизнес и независими хора, а те да бъдат привилигерованата партийна върхушка, както беше по времето на Тато - кумира на Бойко Борисов.
121
3
 
9
 
! Отговори
До Андрей Любенов преди 13 години
АНДРЕЙЧО ХУБАВО СИ НАПИСАЛ ВСИЧКО,АЗ СЪМ НАЙ-ВЪРЛИЯ ПРОТИВНИК НА БОРИСОВ,НО ДУМАТА СПЕКУЛА НЕ Е *** МОЕТО МОЧЕНЦЕ ПРИСТРАСТНИЧЪК ЛИ СИ ИЛИ СИ ПЛАТЕНИЧЪК?СПЕКУЛАТА И КОНТРОЛА НА ЦЕНИТЕ НЯМА НИЩО ОБЩО С КОМУНИЗЪМ.НЕ МОЖЕ ЦЕНИТЕ ДА РАСТАТ И РАЗНИ ПРКОПВАЧИ ДА СПЕКУЛИРАТ А ПРОЙЗВОДИТЕЛЪТ ДА МУ ПЛАЩАТ ЖЪЛТИ СТОТИНКИ ПРИМЕР НЕВЕЖО ИЗКУПУВАТ МЛЯКОТО НА ХОРАТА ЗА 0,40СТ. А В МАГАЗИНА ЛИТЪР МЛЯКО Е БЛИЗО 2ЛВ.СЕГА ТЕЗИ В МАГАЗИНА ТЕ ЛИ ГО ДОЯТ ИЛИ СЛАГАТ ПОВЕЧЕ МЛЯКО???ПОМИСЛИ И ПАК СИ НАПИШИ ДОМАШНОТО
120
1
 
5
 
! Отговори
На дедо дедовия преди 13 години
Да *** дума е още от възраждането, защо ли? Въпроса е риторичен. Защото от 100 български чорбаджии 2 или 3 са дали и направили нещо за нацията и народа. Почти всички са си кътали париците за себе си и са тормозили народа както са могли. сега 200 г. по късно нещата са си същите, само дето сега им казват мутри и олигарси, малко по купешки думи но си е същото. Но така е след като всичко читаво е изклано и потурчвано а другото е забегнало. Останал е само лошия материал, това е истината ...