Който не работи... спи повече

Дали българите работят малко, защото заплатите им са малки
16 май 2011 07:06,
172
Който не работи... спи повече
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Любимата ми новина от седмицата не е, че България може да приеме трима или четирима бежанци от Северна Африка и така да демонстрира европейската си солидарност. Изобщо не.

Нито, че перничани най-после ще стигат до София само за 10 минути на промоционална цена от 9 милиона евро на километър. Любимата ми родна вест е статистиката, произведена от НСИ по отношение бита (и душевността) на българския народ.

Според официалните данни средно на ден българинът работи по 7 часа и 19 минути. За да е средно, това означава, че на всеки работил 14 часа, се пада по един, който дори не е станал от леглото.

Още по темата

Означава още, че 8-часовият работен ден е легенда. Означава не просто, че работят малко българи, а че и тия дето работят, работят малко. А малцината, които работят много, не са статистически значими. И до тук говорим само за количествената страна на нещата.

Какво и как прави българинът, докато е на работа е съвсем отделен въпрос. Че производителността на труда ни е ниска и трябва да се повиши не е новина. И само, ако се повиши, може да има увеличение на заплатите, както наскоро се разбраха и лидерите на 25 европейски страни, включително България, в така нареченият Пакт Евро +. То е като в готвенето- ако сготвиш повече, ще ядеш повече. Но не би, оказва се. 

Според коментарите на новината в интернет, причината за малкото работа са малките заплати. Лично аз не срещнах нито едно мнение с обратната корелация- че за да получаваме повече, трябва да работим повече.

„За тия заплати пак добре, че изобщо им работим” беше може би най-популярният коментар по темата. Две неща правят впечатление в тази позиция. Едното е, че качеството и количеството на работата зависи от заплатата и второто е местоимението ИМ (на тях). Да ги анализираме последователно.

Предполага се, че постъпвайки на работа, човек знае каква заплата ще получава и преценява устройва ли го или не. Уговорката е, че тази преценка трябва да се направи според длъжността, компетентностите и отговорностите, които тя предполага, а не според лелеяния от работещия стандарт на живот.

Ето ви житейска случка за пример. В хранителен магазин чистачка е клекнала и бърше пода. Оплаква се на минаваща наблизо касиерка, че я боли гърбът и е дошла на работа в 6 сутринта, и за какво- за жълти стотинки. Да беше учила, можеше да станеш касиерка и да седиш, невъзмутимо отвърна другата.

Относно израза „им работим”, т.е. на тях, на работодателите, също може да се разсъждава. Познавам хора, които приемат работата си и компанията си като своя лична кауза, те не работят за някого, а за себе си, защото се чувстват реализирани, полезни, приобщени.

Това не пречи понякога да не харесват началника си или да имат претенции за по-висока заплата при определени условия, но тези неща по никакъв начин не влияят върху работата им.

Защото човек трябва да прави това, което обича и ако го прави, да го прави както трябва, поне от самоуважение. Както се казва в една хубава книга, „Всичко, което си струва да се направи, си струва да се направи добре”. Очевидно, обаче, описаните от мен хора са именно онова статистически незначително малцинство, което трудно личи сред мнозинството, оплакващо се, че „им” работи за жълти стотинки.  

Уловката е, че ако човек си обича работата и смята, че трудът е нещо повече от средство да си купиш храна или кола, обикновено работи много. Така се получава просто. Той не отброява секундите до края на работното време, не се интересува дали е почивен ден, често се лишава от сън, за да довърши нещо важно.

Докато обратната позиция (те ме лъжат, че ми плащат, а аз ги лъжа, че работя) е доста по-изгодна в определен смисъл. Първо, пестят се усилия. Второ, освобождава се време- според посочената статистика българите отделят 12 часа и 20 минути на ден за за лични грижи! В това време влизат 9 часа и 14 минути сън.

Аз лично не познавам човек, който спи толкова, но явно има доста хора, които компенсират моето лично недоспиване. Онзи ден например чух едно момиче да обяснява, че не ходи на училище, а предпочита да се явява на изпити като частна ученичка, защото не можело да става рано.

Обяснението на този феномен (защото според мен подобно отношение си е феномен, емблематичен за съвременната действителност) е в следните статистически данни: за учене, четене и игри с децата се отделят 1 час и 7 минути дневно. Т.е. родителите от една страна трябва да общуват с децата си, да говорят с тях, да се интересуват от тях.

От друга, да дават личен пример, не само с четенето на книги. Когато обаче човек прекарва 2 часа и 43 минути на ден преде телевизора, той няма как паралелно с това да рита топка със сина си или да чете приказка на дъщеря си. Въпреки че време има- българите имали по 4 часа и 25 минути свободно време на ден! (Г-да статистици, моля дефинирайте свободно време!)

Отгоре на всичко в тези четири часа и половина не влиза времето, отделяно за хранене- 2 часа и 8 минути на ден! За два часа мога да напиша статия, да изгладя пране, натрупало се за 2 седмици (и как само 6% от жените гладят, останалите как се оправят?!), да сготвя супа, второ и десерт за петима души, да изгледам един филм, да си доспя...Но за ядене?! Ако приемем пак, че е средно, значи някои отделят и повече!

Знам, че се получава противоречие- хем цитирам статистиката, хем я коментирам, хем не й вярвам. Противоречието идва от това, че не се откривам вътре. Вероятно много от вас също. Това обаче не означава, че данните не са верни. Просто в статистиката, както и в демокрацията, решаващо е мнозинството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
2
 
3
 
! Отговори
Шеф до стг преди 12 години
Глупости, по кухата ти логика ако се внесат шефове от чужбина, българите ще станат богати като датчаните - смехория!Виж, ако сменим българските широки некултивирани маси с датски - тогава е вече нещо друго!
169
0
 
2
 
! Отговори
някой преди 13 години
В тази статистика едвали влизат чуждите фирми които казват че служителите са на 8 часов работен ден, но всъщност има случаи в които се работи над 12 часа. Аз не се виждам никъде в тези дани, защото уж съм с 8 часов работен ден, но всъщност не е точно така.
168
3
 
3
 
! Отговори
стг преди 13 години
това дали работника е работлив или мързелив няма никакво значение, значение има как му е организирана работата, умния шеф знае как да си позлва персонала и да печели и да дава добри заплати, глупавия знае да мърмори че всички са мързели и да увеличава работното време до 11-14 часа и накрая пак да няма нито за работниците нито за него в България са 99,43 процента глупави шефове
167
2
 
3
 
! Отговори
Шеф до 156 преди 13 години
Твоят случай е заради ефекта "1 птичка пролет не прави", на 1 като теб в икономиката се падат 99 мързеливи непредприемчиви българи, които ти дърпат цената надолу, т.е. шефът знае, че няма друго предприятие, където да идеш, та да трябва да те отвоюва.Може би коригирано: Общо надницата зависи от общия успех на фирмите, който зависи точно главно от отношението на работещите към тях.
166
2
 
2
 
! Отговори
Шеф до шеф 154 преди 13 години
Ми да, и аз съм заменяем... аз не съм се оплаквал от заплата (а можех), друг се оплака, та му разясних.
165
0
 
9
 
! Отговори
Станислав преди 13 години
Хората на места масово работят по минимум 8 часа, но по документи са на половин работен ден. С цел укриване на данъци. Така те влизат в НОИ в графата 4-часов работен ден.
164
1
 
4
 
! Отговори
pak az преди 13 години
za razlika ot vyglishtata - afro-amerikancite ... po-typo i po-myrzelivo syshtestvo - NEMA!!! i nagli na vsichkoto otgore..
163
1
 
1
 
! Отговори
az преди 13 години
tryabva da se pratyat malko mexikanci v bg - da vidite za kvi rabotnici ide rech...byrzo, precizno - kato mashini..typi, no uporiti, ne mrynkashti i dovolni na malko..
162
1
 
12
 
! Отговори
... преди 13 години
''DOKATO MI PLA6TAT KOLKO DA NE UMREM...6E RABOTIA KOLKO DA NE ZASPIM ''
161
0
 
11
 
! Отговори
до 159 преди 13 години
Ако си мислиш, че си качествен шеф си се объркал. Един добър началник, трябва да оценява инициатива, желание за лично и професионално развитие и т.н.Да, заплатата не може да се вдига всеки месец, но трябва да се стимулират усилията на работника.Ако момчето не работи, бизнеса ще седи на едно ниво и няма да се развива, което вреди на всички - от работника през управителя до инвеститора. Ако шефа не оценява усилията и не се стреми да стимулира подобно отношение, значи няма грам бизнес умения.
160
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
''Аз не им работя,защото те не ми плащат.''А ''те'' не ти плащат ,защото те знаят,че не ''им'' работиш,***...
159
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От българина само *** е по-мързелив!Ленив,но устат народ.Жалко за България
158
9
 
3
 
! Отговори
до работника преди 13 години
Значи си много ***! Те ти плащат всичко да върви а ти се напрягаш като магаре и искаш повече! Щом договора ти не е на процент, а на твърда заплата какви фантазии правиш че ще взимаш повече? Това показва колко си млад и наивен, не-случайно ти си безработен а шефа ти изкарва добре. Защото за да си шеф трябва да имаш безнес умения, а не само как да развиваш компанията. За такива работи има работници, които се сменят ;)
157
6
 
10
 
! Отговори
модерен ученик преди 13 години
Авторката явно не е наясно с модерния начин на живот. Едно време всички ученици са ходели на училище в 7 сутринта. В днешно време не ти се налага да ходиш всеки ден рано защото две трети от учебния материал няма да ти трябва никога през живота. И така съвсем спокойно може да си спестиш 2 пъти в седмицата ранното ставане, а един от тези два дни може и да не ходиш изобщо. И така ще завършиш без никакви проблеми с успех над 5.50. Стига да си умен. Ако си *** -ходи всеки ден и се опитвай да поумнееш
156
0
 
5
 
! Отговори
155 и 156 преди 13 години
извинявам се цената на катодната мед е $10000 за тон
155
0
 
8
 
! Отговори
до153 преди 13 години
В коментар 155 съм показал как надницата ти зависи от работата в милата ни родина.Ти явно си от онези - Сит на гладен не вярва
154
3
 
23
 
! Отговори
do125 преди 13 години
Aбе пич я си...майкатаРаботя за чужда фирма(немска).Купи наше предприятие, направи нов цех.По проект трябваше да се правят 180000т катодна мед годишно (ако нещо ти говори)Да ама хората бачкат като луди и производството достигна 225000т за година и това в комбинация с цена $16000 за тон.Заплатите да ти казвам ли дали се повишиха или ти сам с гениалния си ум ще се досетиш?
153
2
 
7
 
! Отговори
до шеф от друг шеф преди 13 години
Всеки е заменяем, дори и ти. Само, че някои са по-заменяеми, а други по-малко заменяеми...Ако не го разбираш си или пишман шеф или шеф по втория начин. :P
152
7
 
8
 
! Отговори
Шеф до някой 142 преди 13 години
"надницата - дори 1000 лева на ден да е, пак няма да чувствам фирмата си като моя, а като източник на кеш"Много глупаво, защото надницата ти зависи от успеха на фирмата, който зависи точно главно от отношението ти към нея, т.е. сам се прострелваш в коляното.Затова умните нации са богати, а българите - вечно мизерници.
151
3
 
10
 
! Отговори
Шеф до Работник 151 преди 13 години
Щом са те пуснали, значи си заменяем. Щом си заменяем, що да ти плащат повече?