Българската следа

За националните комплекси и техните жертви
30 май 2011 16:57,
336
Българската следа
Снимка: Булфото

Моля да натиснат back всички, които се чувстват обидени, когато жена коментира футбол; които се обиждат лесно на тема национална гордост; които смятат, че международното положение е антибългарски заговор.

След като вече сме останали само тези, които не се засягаме лесно и не рискуваме модераторът да изтрие коментарите ни като нецензурни, да ви кажа откъде ми тръгна мисълта. От финала за Шампионската лига между „Барселона” и „Манчестър Юнайтед”.

Любимите отбори на семейството ни са „Ливърпул” и „Реал Мадрид” – т.е. смъртните врагове на финалистите за ШЛ. Така че дилемата за кого да викаме беше обобщена до „за по-добрия”.

Мачът беше хубав, имаше емоция, подскачахме, викахме, коментирахме, че „Барселона” е силно надценен отбор, но пък има страхотни играчи и винаги успява да обърка сметките на противника, че сър Алекс би бил доволен да има още 10 Руни-та на терена...

На другата сутрин, естествено, проверихме коментарите за мача в спортните и не само спортните сайтове.

Ииии познайте – единственият коментар беше „Защо не игра Бербатов?”

Чак се учудих как не ми е минало през ума, докато гледах мача. Няма да изреждам сочните попържни спрямо „некадърния” сър Алекс и воплите за накърненото българско национално самочувствие.

Имах чувството, че журналисти и зрители просто са изгасили телевизорите в мига, когато не са видели Бербатов не просто на терена или на резервната скамейка, а на трибуните.

Защо изобщо отварям дума за това? Защото от години се дразня на изрази като „Барселона на Стоичков” или „Астън Вила на Стилян Петров”. Не е важно, разбираш ли, че има такъв отбор, важното е, че в него има „наше момче”.

Същото е, като се съобщава за някакво световно бедствие и новината започва с думите „Няма пострадали българи”. 

Презумпцията явно е, че всичко българско трябва априори да се харесва и величае просто защото е българско – дали е футболист, сирене или песен на „Евровизия” – ако не го харесвам, значи не съм достатъчно патриот.

Мога да се обзаложа, че същите автори по сайтове и форуми, които сега плюят по Алекс Фъргюсън, че е унижил звездата на отбора Бербатов, са изсипали тонове помия по Бербатов, когато той отказа да играе за националния отбор.

А защо отказа, помните ли? Заради същите комплексарски страсти, които сега се вихрят из медиите.

„Колкото и да съм се старал да покажа най-доброто от себе си за България, винаги бях обиждан за представянето си. Винаги имаше хора, които не харесваха какво правя на терена. Сега обаче не ми се налага да се притеснявам за това повече", каза тогава Бербатов. И беше напълно прав.

Бербатов може и да напусне „Олд Трафорд”, но едва ли ще се върне в България, той отдавна се сбогува както с „Осанна!”-та, така и с „Разпни го!” на тукашната реалност.

От обвиненията в липса на патриотизъм до рап апологията на Гошо от Почивка измина само една година – толкова им трябва на феновете, за да заменят омразата с преклонението.

И за всичко е така – всеки герой на деня рискува утре да бъде стъпкан в калта заради „националната гордост”.

А истината е, че нещата са прости – или си добър, или не. Или ставаш, или не. И не ми казвайте: „Ама голмайсторът на Висшата лига!”. Истината е, че Бербатов явно е умен и талантлив, но така и не се вписа в английското разбиране за футбола „на кило кръв и метър кожа”.

И това стана ясно много отдавна, не в събота вечерта. Дори да беше играл, Бербатов нямаше да направи за „Манчестър Юнайтед” онова, което Стивън Джерард направи за „Ливърпул” на онзи паметен финал за ШЛ през 2005-а. Едва ли дори самият Бербатов, колкото и да е разочарован от решението на своя треньор, е очаквал това от себе си.

И за всички, които въпреки инструкциите в началото все пак са стигнали до края и вече точат „моливите” да сложат на мястото й тая женска, дето влиза с бутоните в мъжката светая светих – футбола, явно не сте разбрали.

Темата не е футболът, той е метафората. Темата е за националните комплекси и техните жертви.

Не пожелавам на никого да е герой в България, защото ако не избива националните комплекси с подобаващо старание, утре ще бъде сложен в казана от апологетите си, за да бъде принесен в жертва пред олтара на националното самочувствие. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


336
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
320
1
 
1
 
! Отговори
АнТонимен преди 12 години
Барса е невероятен, почти извънземен отбор. Те не играят футбол, а пишат футболната история и по един учебник на тази тема във всеки мач. Обобщено : НАСЛАДА Националната гордост присъства постоянно около стига да пожелаеш да прогледнеш. Ако не ви стига футбола, следете волейбол, баскетбол, бокс и др,радвайте се на децата си, а на Ралица да пожелаем повече успехи в писането - утре Митко, като се изплюе ще вземе да удави нацията.
319
0
 
1
 
! Отговори
Ескимос преди 12 години
Изцяло извън Българския патриотизъм - не виждам нищо лошо в това, че хората се интересуват от Бербатов и защо той не участва на финала. Това е най-актуалният български въпрос и е редно да питаме и да получим отговор. Виж едно предаване на РТЛ от Ф1 и едно на ББС и ще видиш, че и двете телевизии отделят приоритетно внимание на техните си пилоти - немски или английски, именно защото зрителите са фенове на тях. В България феновете на Бербатов са повече от тези на Барса или Ман Ю.
318
1
 
3
 
! Отговори
Феникс преди 12 години
И както някога Пикасо е казал:"Обущарю, не по-горе от обувките!", и аз ще кажа: "Жено, гледай си тенжерите и *** и не коментирай футбола!!!"
317
0
 
4
 
! Отговори
Пет Ракиев преди 12 години
До всички коментари на латиница : Нямате право да коментирате неща от рода на "национално самочувствие", "патриотизъм" и т.н.До автора/ ката : Когато нямаш какво да кажеш, а искаш да кажеш нещо, трябва да го направиш много по- добре от този опит.
316
0
 
1
 
! Отговори
наблюдателна преди 12 години
Mного си права,Ралице,поздрави!!!!!Българинът е все недоволен и голям комплексар.Все някой му е виновен.А Бербатов трябва да е доволен,че не игра и сега може да се смята за "герой"и" голмайстор",иначе щеше да му се види още повече комплексарщината.Да се вземе насериозно и да играе малко посъбудено,че тая случайност с многото голове май няма да му се повтори повече.Във футбола се иска игра,а не самочувствие без покритие.Излез от тая летаргия и си стъпи здраво на краката,българино!!!!!!!Успех и
315
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Моля да натиснат back всички, които се чувстват обидени, когато жена коментира футбол; които се обиждат лесно на тема национална гордост; които смятат, че международното положение е антибългарски заговор.".....определено трябваше да се вслушам в този съвет :((((((жена да гледа футбол = мъж с червило !
314
3
 
1
 
! Отговори
ty 134 преди 12 години
abe tova balgarina e ebati i zivotnoto zatvore te ci golemite octi......
313
2
 
3
 
! Отговори
Язе преди 12 години
Абе таа много *** ! Честно!
312
4
 
6
 
! Отговори
revansh преди 12 години
Мъж ти трябва Ралицеее! Това става с жени без чесало за където си трябва. Ако имаше мъж, който да те гласи- нямаше да избиваш комплексите си на дебела и не догласена женица с такива писания.
311
2
 
9
 
! Отговори
СЕЛСКАТА ТИ ЧЕСТ преди 12 години
РАЛИЧКЕ , със две думи прости те светкам по проблема . НАЦИОНАЛНО САМОЧУСТВИЕ . Ти изглежда не си и чувала за такова животно . Нагъваи си суджука и сиренцето даи газ на чалгата и живеи доволно .
310
1
 
3
 
! Отговори
jj преди 12 години
Статията наистина може само да издразни хора с някакви по-първични убеждения. Останалите надали ще се впечатлят от логичната липса на лелеяна слава в Българско. Ако целта на авторката е да почувства настроението на публика, с която вероятно няма допирни точки в ежедневието - целта е оправдана (един вид мониторинг), иначе ... нещо там написано между заглавието и финалната точка.
309
4
 
7
 
! Отговори
twetwetwe преди 12 години
Ей, Ралица, авторката .... кой ти даде и на тебе мегдан да пишеш, не знам, но май е по-добре да се занимаваш с друго. Нищо лично :)
308
1
 
5
 
! Отговори
Борко преди 12 години
Бати тъпотията е това мача! Бих го забранил със закон. Но, не е удобно на властите - казано е - хляб и зрелища. Гледайте си хора мачовете, и чакайте някой да ви оправи. Успех.
307
4
 
5
 
! Отговори
Drug преди 12 години
Tochno - temata e za nacionalnite kompleksi izrazeni s edna duma - nihilizym. A avtorkata e obiknovena propagandistka obhavanata ot porednoto prozrenie. Cial narod barabar s neinite kolegi pak nepravilen, sal tia i neinoto semeisrvo... S edna duma za predstviteli na drugi nacii - e normalno na pyt ot Istanbul za London da prepikaiat hotela i schupiat niakoi i druga barmanska glava, za bylgarina da kazhe neshto v zashtita na synarodnik - v nikakayv sluchai.
306
16
 
15
 
! Отговори
kobus преди 12 години
Браво за статията. Коментиращите ги тресе радикален патриотизъм!Не се обиждайте всички сме в кюпа.
305
0
 
11
 
! Отговори
Дж преди 12 години
Какво нали,Гочев,какво нали? При бедотвие е възможно нормалните комуникации да прекъснат и за това медиите съобщават. За да сме спокойни и за да не се всява паника. Наши сънародници значи роднини - `емигранти,екскурзианти-ако са останали без ток и телефон,как да ти звъннат,че са добре?
304
0
 
10
 
! Отговори
тъп и прост преди 12 години
Днес премиерът Б.Борисов отряза лентата на ...няма пострадали българи
303
1
 
7
 
! Отговори
vanio преди 12 години
Барса е надценен отбор???
302
2
 
25
 
! Отговори
Футболен фен преди 12 години
"Моля да натиснат back всички, които се чувстват обидени, когато жена коментира футбол". Не мога да прочета статията...
301
1
 
7
 
! Отговори
ЛОКАНКА СОДЖУК преди 12 години
ЛОКАНКЪТА а арна,*** сириниту ша е сулену,а думата не е станал