За файдата от феърплея

Откъде накъде БФС ще ни казва какви мачове да гледаме
Обновена: 11 юни 2011 17:47 | 11 юни 2011 14:05,
169
За файдата от феърплея
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Неделя следобед. Или събота. Както дойде. Семейството е строено пред телевизора, екипирано кой с шапка, кой с тениска, кой с шалче на “Ливърпул”, но всички с висок спортен дух и ентусиазъм. Дъщеря ми (на 6) се титулова Дирк Кайт, батко й, разбира се, е Стивън Джерард. Аз често гладя, докато гледам и в напечени ситуации опасно размахвам ютията. Главата на семейството вика, подскача, на места се самоцензурира с „бийп”, когато нервите не издържат, изобщо, адреналинът е на мах. Дори и когато падаме.

Тази семейна идилия обаче е под угрозата да остане хубав спомен. Защото в абревиатурата БФС, а именно Български футболен съюз, са решили да блокират определени часове, в които могат да се излъчват само български мачове. Простичко казано, ако „Ливърпул” излиза срещу „Манчестер Юнайтед”, а същият час е блокиран от БФС за сблъсъка „Ритни топковец”- „Плети крака”, гледаме българския мач.

Подобно безумие не е безпрецедентно за България. И този път, както и преди, българските футбол - трегери се позовават на член 48 от устава на УЕФА и правилника за приложението му, с които се уреждат правата за излъчване на мачовете от националните първенства на асоциациите-членки. Там се дава възможност всяка футболна асоциация да си заплюе два часа и половина в събота или в неделя, по време на които да забрани „ВСЯКО ИЗЛЪЧВАНЕ на фубол” (не се уточнява с какъв произход).  

Я сега да преведем буквално параграф 2 от член втори на правилника: „Целта на настоящата регулация е да гарантира, че зрителите няма да бъдат възпрепятствани да ПРИСЪСТВАТ на местни футболни мачове от всякакъв вид и/или участват в мачове на аматьорско и/или младежко ниво, за сметка на излъчване на футболни мачове, които биха били конкурентни на тези мачове”.

Ключът е в думата ПРИСЪСТВАТ. Това на практика означава, че целта на забраната не е в блокираните часове да се ИЗЛЪЧВАТ български мачове, а хората да не са изкушени да останат пред телевизора, а да отидат на стадиона. Нали помните, може да се забрани „ВСЯКО ИЗЛЪЧВАНЕ” на футбол. Това е целта на занятието, драги ми г-да от БФС. А не, както вие си го представяте: “Така рекламодателите ще дават парите си за български футбол, а не за английски, например” (президентът на БФС Борислав Михайлов).

Ахааааааааа! Къде бил ключът от палатката! А рекламодателите нямат ли право да изберат дали да дадат парите си за английски, испански, германски или мозамбикски футбол, ако към него има интерес? Или може би телевизиите, изкушени от парите на рекламодателите, ще наддават за правата на българското първенство, вместо да изберат търсен и качествен продукт (което е съвсем очевидната цел на въпросното активно мероприятие)? Или пък зрителите, които са си ПЛАТИЛИ кабелната или сателитна телевизия, нямат право да получат желания от тях продукт, но за сметка на това са ДЛЪЖНИ да гледат „вечното дерби” до премала, просто защото е българско?!

Отгоре на всичко, в същия правилник на УЕФА има разпоредба за недискриминация на чуждия футбол. Която не виждам как може да бъде спазена, ако той просто се спира, за сметка на българския. Неслучайно европейската футболна централа изисква асоциацията, поискала блокирани часове, да се аргументира.

В крайна сметка нали има свободен пазар, на който важат търсенето и предлагането. Зрителят търси футбол, а вие му предлагате гелосани момченца, които се влачат по терена, махмурлии от тежката нощ в лъскав чалга клуб. Които вместо да се явяват по терените, ако не на Шампионска лига, поне в Лига Европа, дефилират по първите страници на жълтите вестници, в прегръдките на знойни силиконови поп фолк икони.

А ако човек реши да отиде на мач, рискува по-скоро да бъде пребит, стъпкан и дори убит (има такива случаи в българското недавно) от неандерталците във футболните агитки. Защото, г-да от БФС, футболното хулиганство не е проблем само на полицията и на феновете, той е и ваш проблем, ако искате да има публика по стадионите.

Мечтата на семейството ни е да гледа мач на живо от „Коп” (легендарната трибуна на „Анфийлд”) или на „Бернабеу”, или на „Сан Сиро”. Но никога, никога не бихме завели децата си на който и да е български стадион, не просто защото няма какво да видят, а защото е опасно.

Убедете ме, че има какво да се види по българските стадиони, освен упадъка на един народ и тогава няма да се налага да си блокирате часове по телевизията.

А дотогава ме оставете да се радвам на емоциите, които красивият футбол може да създава и на спортсменството, в което може да възпитава. Вие също има какво да научите за феърплея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
2
 
0
 
! Отговори
Драгойчо преди 12 години
Авторката всъщност е в голЕма грешка. Няма такъв филм 'блокирани часове за български мачове'. Има блокирани часове за ВСИЧКИ мачове, за да ходят хората по стадионите. Ако се предава български мач, това означава, че може да се предава и английски. Провери преди да пишеш, Авторке!
167
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
svetovnite kompanii sa sazdali mega kompiutar BEAST 4rez nego i satelitite i uredite u vas te vi 4etat emociite i vi piqt energiino ako ste polojitelno ili otricatelno nastroeni opitvat se da go razmnojat no ma6inata e nesavmestima s 4oveka hora opitvat se da nalojat matrica kadeto 4ovek 6te e edno ni6to a sega6nite lideri 6te sa botove komandva6ti robotove tova nejivot tova e ni6to ma6inite 6te zavladeqt horata spasqva ni tova 4e ma6inata ne moje da misli za6toto nqma duh-badete bezemocii hora!
166
0
 
0
 
! Отговори
predai natatak преди 12 години
SVETOVNITE KOMPANII SA SAZDALI KOMPUTAR NARE4EN ``BEAST`` 4REZ NEGO I SATELITITE MOGAT DA USE6TAT I ANALIZIRAT EMOCIITE VI PREZ MIKRO VALNI IZLA4VANI OT TEHNO UREDITE VI I TAKA VI IZPIVAT ENERGIINO A SEGA SE OPITVAT DA RAZMNOJAT TOZI KOMPIUTAR I MOJE BI SA USPELI I IMAT CQLA ARMIQ ROBOTI CELTA E 4OVEK DA IMA EMOCII POLOJITELNI ILI OTRICATELNI I TE DA GI PIQT TOVA E SAMO PARVATA KRA4KA PRED TOVA AT VSI4KI DA SE OZOVEM V MATRICA PO STRA6NA OT VSQKA DRUGA TAM 4OVEK 6TE E NI6TO I 6TE E V EDIN INKUB
165
0
 
0
 
! Отговори
До заблудените фенов преди 12 години
Май ви е избила чивията, щом смятате това за футбол, що бе хора не си поркате и псувате и не давате коментари за игра дето не я разбирате. Всеки който си е с акъла отдавна е спрял да ходи на тая хамалогия и гледа футбол по телевизията.
164
1
 
2
 
! Отговори
фенка преди 12 години
Според мен авторката въобще не гледа футболни мачове, а е надавала ухо, когато са коментирали покрай нея това предложение на БФС.Само ще я посъветвам да отиде на мач напр. на "Берое" или ако по-близо на "Локо" Пд. Тогава ще спре да пише глупости, че било опасно и нямало какво да се види. С моето семейство не сме пропуснали мач на "Берое" и сме оживели, а и са ни останали положителни емоции. Мисля, че нашата публика е с най-голям процент зрители жени и деца. Никой не го е страх да дойде.
163
5
 
0
 
! Отговори
prase преди 12 години
авторке, отиди на мач, току виж сме извадили късмет и някой те убие
162
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе селяни научете се да говорите пък тогава говорете! Най обичам някой да говори на мяко и да ми псува София!
161
3
 
0
 
! Отговори
Stela до 148 преди 12 години
Има дума "млеко"
160
3
 
1
 
! Отговори
Stela преди 12 години
Гледам и не вярвам ва ушите си!БФС са тези, които трябва да защитят интересите на бг футбола. Това до каква степен се справят и колко краднат трябва да е друга бира, но да плюеш, че някой се опитва да си свърши работата не го разбирам. Това само в нашата мила рОдина може да се случи, по света линчуват за подобни откровения, които са си хули.И сега ми иде да пожелая нещо неприятно на Ливърпул - е така от злоба - ам ане го заслужават, заради една откАчена домакиня.
159
0
 
3
 
! Отговори
Справедлив преди 12 години
БФС-Български Футболни Сатрапи
158
1
 
7
 
! Отговори
Мотика преди 12 години
До всички, гледайте си бг мачовете и оставете жената на мира. Много хубава статия е написала. Не се хващайте за дреболиите, а оценете същественото. Кои са БФС, че да налагат вето над какво ще гледаме и какво не!?
157
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пожелавам ти г-жо Ковачева това да ти се сбъдна "Мечтата на семейството ни е да гледа мач на живо от Коп (легендарната трибуна на Анфийлд) или на Бернабеу, или на Сан Сиро. Но никога, никога не бихме завели децата си на който и да е български стадион, не просто защото няма какво да видят, а защото е опасно."Такива хорица са последното нещо, което трябва да остане в милата ни, скапана родина.
156
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ралице, какъв ти е проблема?Да се коментират тъпите изказвания на един човек с основно образование като Б. Михайлов значи да се поставяш под него. Неговия интелект е спрял на развитието за основни умения като таблицата за умножение + начална грамотност. Прибавяме сексуалния му опит, връзките с мафията, корупция, алчност, нула духовост и ти става въпрос за какво същество става въпрос.Нямам мраво да ти давам линкове но има много руски и германски сайтове, които предават в реално време всичките мачове в света. Просто си ги потърси, никой не те задължава да наказваш децата си с българското първенство.
155
2
 
6
 
! Отговори
олд преди 12 години
Браво Ралица! Нямам какво да добавя!
154
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ралчоооооооооо,ти имаш ли си понятие *** ,я ми кажи как ще накараш 1 истински фен на футбола да гледа бг мач, ако може да гледа англииски и нима не вярно това, че е опасно да ходиш на нашите ултрамодерни стадиони
153
15
 
1
 
! Отговори
кривия преди 12 години
Тая ***,отново прописа!Що,,не си завреш ютията в диференциала,вместо да я размахваш! ***!!!
152
18
 
2
 
! Отговори
Ebati Gnusnata brada преди 12 години
Заради е такива чуждопоклоннически *** няма да се оправиме защото плюе по българското макар и не толкова лицеприятно... Ливърпул ша ми гледа фащай си семействово под ръчичка и отивай в Англия
151
9
 
2
 
! Отговори
МЯК ВАРНЬЕНЬЕЦЪ преди 12 години
АВЕ ЕЙЙЙЙЙ, Варненски ***,колкото и да се напъвате, се провинция в дълбоката периферия ще си останете!!! ВЪЙЙЙЙЙЙЙЙЙ!!!
150
11
 
1
 
! Отговори
Ралчо Ковача преди 12 години
Що не си фанеш шалчето на Ливерпоооуул да си го завреш в газо и да си го изкараш през пеперудката,по-голямо удоволствие ще изпиташ,а и няма да се занимаваш да пишеш теми от който си нямаш понятие!!!
149
5
 
2
 
! Отговори
до дис-а преди 12 години
Дори не се опита да ме убедиш в някое от нещата, за които говорих. Информира ме как се произнасят някои думи в западните диалекти, предполагам това трябва да е съкрушително доказателство, а "шоп", "умник" и "смешници" вероятно трябваше да даде допълнителна сила на довода :-))))))))) Разбит съм, без дъх останах от смЕх! Ти си жалък комплексиран ***, и не защото аз го казвам /моето мнение не е важно/, а защото сам се гърчиш в самоомерзение! Дано злобеенето по форумите поне малко ти оправя