Отчаяната и опасна хазартна игра на сирийския режим

В опита си да се опълчи на промяната Асад рискува да отприщи ураган
21 юни 2011 20:05, Елка Василева
51
Отчаяната и опасна хазартна игра на сирийския режим
Снимка: Reuters

Почти половин година след началото на Арабската пролет бившият президент на Тунис бе осъден задочно, Египет е затънал в конституционен дебат преди изборите през есента, а либийският лидер Кадафи се бори за живота си.

В Залива правителството на Бахрейн, подкрепено от саудитските сили за сигурност, се окопава отново със съдебни процеси срещу политически опоненти и медицински служители, а президентът на Йемен може да се върне, а може и да не се върне от Саудитска Арабия, където се лекува от рани, получени при нападение срещу двореца му, пише „Индипендънт“.

Една от най-жестоките и потенциално най-дестабилизиращи - или по-позитивно казано, трансформиращи - борби все още предстои да стигне своята кулминация в Сирия, където президентът Башар Асад произнесе вчера първото си телевизионно обръщение от два месеца насам.

Ако с това искаше да подеме отново политическата инициатива, очевидно той се провали. А ако искаше да протегне маслинова клонка към опонентите си, неговото послание не бе разбрано.

Той едва бе завършил речта си, когато те излязоха по улиците, за да изразят недоволството си. Опитът да се успокои нарастващото напрежение даде обратен резултат.

Асад опита отчаяните хитрини на всеки лидер, който е под заплаха. Той обвини и заплаши опозицията, нарече ги хулигани и саботьори, а в същото време се опита да ги привлече обратно с неясни обещания за амнистия (Асад все пак обяви обща амнистия днес - бел.ред.).

Още по темата

Той изрази съжаление за първи път за смъртта на протестиращи и даде да се разбере, че има възможност за "национален диалог". Той каза, че ще формира нова комисия, която да преразгледа конституцията, а пакет от реформи ще бъде готов до септември.

Изпадайки в двете крайности по този достопочтен начин обаче, бе невъзможно да се определи дали той засяга темата за политическите реформи чистосърдечно или това бе залъгалка за критиците му у дома и в чужбина.

С опита си да угоди едновременно на хардлайнери и на потенциални реформатори, той рискува с един балансиращ акт, който едва ли ще доведе до добър край.

Както показа съдбата на Хосни Мубарак, има момент, след който обещанията за реформа, колкото и да са добросъвестни, вече не са достатъчни.

С над 1000 убити протестиращи в Сирия, над 10 000 бежанци в Турция, още 10 000, които се опитват да се доберат до Турция и опустошени села и градове, този момент със сигурност бе достигнат.

Международният отговор е лишен от яснота и съгласуваност, отчасти защото залозите са твърде високи.

Евентуален хаос в Сирия би имал по-дълбоки последствия за региона от всички революционни промени, които се случиха досега.

Един поглед към картата е достатъчен, за да се види колко крехка е стабилността в този регион.

Една от надеждите, както британският външен министър Уилям Хейг предположи вчера, е че правителството на Турция, подсилено от последните избори, може да упражни натиск върху Асад да въведе реформи или да се оттегли.

Сред европейските министри на външните работи са в ход действия за нова резолюция на Съвета за сигурност на ООН, осъждаща военните репресии в Сирия. Дори ако такава резолюция бъде отхвърлена от Русия - нещо, което изглежда неизбежно - е трудно да се предположи как някакъв външен натиск ще промени динамиката на случващото се в Сирия.

Асад, който породи такива надежди, когато наследи баща си на поста преди 11 години, вероятно позволи възможността за контролирани реформи да му се изплъзне.

За съжаление неговото помайване може да има допълнителна цена. Управниците, които показват по-реалистично разбиране за това какво е необходимо да сторят - в Мароко и в по-малка степен в Йордания - може да открият как народният апетит за умерени реформи се превръща във въстание под влияние на събитията в Сирия.
В опита си да се опълчи на вятъра на промяната, Асад рискува да отприщи ураган.


(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: СирияБашар Асад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
princess преди 12 години
do N43.eto tova e istinata za SYRIQ...I koito nqma informaciq ,prosto da si spesti komentarite.iskreno se nadqvam,4e BASHAR shte ustoi na tazi mediina pomiq,zabarkvana ot amerika.
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 43 - приветствам за коментара. Познавам сирийци християни и те обожават Асад, казват, че е с много добро отношение към тях, обичат държавата си със сегашното управление и нито един път не са изказвали недоволство. Децата като видеха на компютъра сирийското знаме, започваха да целуват монитора. Всички живееха със спомена за Сирия и много я обичаха
48
4
 
0
 
! Отговори
гого- преди 12 години
До 49-Мамантос.Ходи да ближеш *** на Путин.Да Ти е сладко.
47
0
 
6
 
! Отговори
Мамантос преди 12 години
Към невежите тук: знаете ли колко светии -- наши застъпници пред Господа -- е дала сирийската земя?!
46
2
 
5
 
! Отговори
Мамантос преди 12 години
Давай, Башар! Не се огъвай пред западните ***!
45
1
 
5
 
! Отговори
До 43 - много интере преди 12 години
сен коментар ! По-точно проблемът в Сирия е,че се оправят без благоволението на САЩ,а това на тях не им харесва !!!Те искат да се произвежда в САЩ , а пък да се потребява в Сирия или където и да е другато - важното е потока от пари да върви към САЩ.Както и при нас - искат да си инвестират 400 млн,долара във фото паркове с НИТО ЕДИН РАБОТНИК В ТЯХ, да им гарантираме изкупна цена на ел. енергия по 80ст. квч /от АЕЦ е 0,30ст !!!/, та да си възвърнат инестицията с 10/15% печалба за срока на годност
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
do PILAT:blagodaria ,4e se opita da informira6 dosta zakosteneli mozaci v BG.nadivam se da se zamisliat varhy tova i da sprat da pi6at niakakvi bezymni komentari osnovava6ti se na malkoto znania ,koito imat.makar i ograni4eni otnosno niakoi ne6ta v syria moje da se kaje ,4e jiveeiat dosta po dobre ot nas.za kakvo sa ni vnosni stoki sled kato 90% ot nas nemogat da si gi pozvoliat?
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В Сирия има руска военна база. Затова не я нападат !
42
5
 
2
 
! Отговори
К'с преди 12 години
Не съм бил с Сирия ама на този президента им като му гледам злите малки очички и ми е ясно на какво е способен този жалък нарцистичен тиранин.
41
1
 
14
 
! Отговори
Pilat преди 12 години
Явно никой от тука пишещите не е бил в Сирия и за това се пишат глупости. Е нека да Ви разкажа някои неща за тази държава. Бил съм там няколко пъти. Като начало населението на Сирия е около 35% араби-християни и 65% араби-мюсолмани (има и сунити и шиити и друзи). За пример за верска толерантност ще дам само това, че в Халеп (вторият по големина град и промишлен център) има 55 (ПЕТДЕСЕТ И ПЕТ) църкви, като най-малката е с размера на Св. Георги на бул.П.Евтимий. Последно като бях там през 2002 имаше две новопостроени църкви. КАЖЕТЕ МИ КОЛКО ЦЪРКВИ ИМА В ХРИСТИЯНСКА СОФИЯ И КОЛКО ЦЪРКВИ СА ПОСТРОЕНИ НАПОСЛЕДЪК.Там със сигурност имаШЕ едно нещо СИГУРНОСТ ЗА ЖИВОТА НА БЛИЗКИ И РОДНИНИ И НАЙ-ВЕЧЕ НА ДЕЦАТА ДЕЦАТА ТАМ ИГРАЕХА СЪС ЗЛАТНИ ЛАНЦИ ПО УЛИЦИТЕ, ЗЛАТАРСКИТЕ МАГАЗИНИ НЯМАХА ОХРАНИТЕЛНИ КАМЕРИ, БРОНИРАНИ СТЪКЛА И Т.Н. На кола с аларма се смееха!!! Всичият бизнес е частен! Има закони за защита на собственото произвоство в момента, в който даден продукт произвежда колкото потреблението ТОЗИ ПРОДУКТ СЕ ЗАБРАНЯВА ЗА ВНОС ако на някой не му е изгодно е свободен да си произвежда сам ТАМ, НО НЕ И ДА ГО ВНАСЯ.На всеки, който притежава земеделска земя му се разрешава да си внесе пикап с нулева ставка за мито и акциз (митата за внос на коли са доста високи 2,5 стойността по Шваке). За земеделците и горивата са БЕЗАКЦИЗНИ литър нафта излизаше за тях около 0,08$. Предполагам, че това е една от малкото страни където ЗЕМЕДЕЛСКАТА ЗЕМЯ Е ПО-СКЪПА ОТ ТАЗИ ЗА СТРОИТЕЛСТВО. Даже сортовете на зеленчуците (като домати например) са такива, че се полива само два пъти от както вържат (нямат си вода). До колкото си спомням петрол добивата само за собствена употреба и петролните им полета са на Турско-иракската граница в кюрдските райони.Сирия е една от малкото държави в която знаят КЪДЕ Е БЪЛГАРИЯ, ЗНАЯТ КОЯ Е СТОЛИЦАТА НИ И ПАЗЯТ МНОГО ДОБРИ СПОМЕНИ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ РАБОТНИЦИ изграждали сме 80% от железопътната им мрежа.Наистина можеш да се занимаваш с бизнес, но не и да се бъркаш в политиката и единствената банка е държавната това може да се приеме като недостатък. Според мен причината да ръчкат Сирия е че не играе по американската *** Сирия до ден днешен не е признала Израел и окупацията на Голанските възвишения, КАКТО И ПРЕЗ СИРИЯ Е НАЙ-ПРЕКИЯТ ПЪТ ЗА ПРЕНОС НА КЮРДСКИЯТ ПЕТРОЛ ОТ МОСУЛСКИТЕ ПЕТРОЛНИ ПОЛЕТА (КОИТО СА ЕДНИ ОТ НАЙ-БОГАТИТЕ В СВЕТА) до удобно и безопасно пристанище без да минава през Турция. Лично мнение никого не ангажирам.
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В Сирия май няма петрол. Затова ситуацията е "много деликатна" , "бунтовниците" да се оправят сами.
39
4
 
0
 
! Отговори
до селянина №34 преди 12 години
щото Русия и Китай са против,за Либия се въздържаха..невежа!
38
2
 
1
 
! Отговори
сериозно ли преди 12 години
ина 4е евала на Башар Асад 4е излиза винаги официялно луснат бръснат преведен под форма това говори 4е има възпиутание а нее бесен араб с коран в рака ако можеше да забрани исляма и обрязването равен нямаше да има хем щеше да покаже каква глупост е тоя варварски акт
37
3
 
0
 
! Отговори
сериозно ли преди 12 години
никои не им е длажен да плаща петрола които го зимат от либия бахреин кувеит и др. нмо те го правят плащат им 30 40 % с които те ядат и хулят по тия неверници дето ги хранят а не са длажни петрола много лесно може да се земе и без благословията на арабските даржави и атентати няма да правят и песни ше им пеят арабелите на руснаците и американците. не са го казали не са го направили те имат уръжията да унищожат исляма от 1945 година насам но не са го направили исляма живее живот на заем .
36
0
 
0
 
! Отговори
сериозно ли преди 12 години
някои хора маи забрасвиха сабитията след втората световна воина. има снимка даже сталин 4ур4ил рузвелт как са разпределили света на влияние това е и сега дали 6е путин, буш или след тях те кокала няма да го пуснат япония капитулира се презна за победена има феноменално развитие на икономиката но не не е заплаха и не си е правила тънки сметки след хирошима нагасаки да води воина с някоия от тия държави дефакто япония е разбрала 4е живее живот на заем както и арабелите никои не им е длажен да се
35
0
 
0
 
! Отговори
ДО 35 преди 12 години
АЗ НЕ САМ ХОНОРИК И НЕГО ПОЗНАВАМ НО ИМАМ САЩОТО МНЕНИЕ КАТО НЕГО. ИМА МНОГО ПРЕ4ИНИ И ТЕ СА КОМПЛЕКСНИ ТОВА НЕ ЗНА4И 4Е ЕВРЕИТЕ СА МИ СИМПАТИ4НИ АМА СА ОКОЛО 10 000 000 А НЕ СА 1 300 000 000 АРАБИ КОИТО ЖЕЛАЯТ СМЪРТА НА НЕВЕРНИЦИТЕ КАКВИТО СА И ЕВРЕИТЕ ПРОСТО СМЕ ОТ ЕДИН ОТБОР БЕЗ ДА ГО ИСКАМЕ. ИМА 1 200 000 000 КИТАИЦИ КОИТО МОЖЕБИ САЩО НИ МРАЗЯТ НО НЕ ПРАВЯТ ПРОТЕСТИ ДЖАМИИ И НЕ ГО ИЗРАЗЯВАТ (НАТЯКВАТ ) В КРАЯ НА КРАИЩАТА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ХАРЕСАМЕ НА СИ4КИ А И НЕСМЕ ДЛАЖНИ
34
2
 
4
 
! Отговори
Селянин преди 12 години
Защо НАТО не мята бомби по правителствените войски на Сирия,както прави в Либия????АААА сетих се в Сирия няма петрол.
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
do Honorik:vijdaneto ti za ne6tata e dosta naivno.vseki ima paravo na mnenie i saotvetno da go izraziava,no tvoeto napravo me izymi.kak moje da zastava6 na stranata na evreite sre6ty arabite sled kato te ne praviat razlika mejdy hristiani i mysulmani.te se smiatat za bogoizbrani i vsi4ki ostanali za tiah sa nikakvi napalno nenujni ,t.e dali 6te ybivat musulmani ili hristiani za tiah e vse edno.
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
estestveno 4e si jiveiat dobre musulmanite v syria i kurdi i arabi.no navsiakade ima procent ot naselenieto koito ne e dovolen ot ne6to.i takiva hora osobenno malko po neobrazovani kato ima koi da im bytne fitila sazdavat problemi.a vsa6tnost ne osaznavat ,4e sa samo izpolzvani.
31
3
 
3
 
! Отговори
Honorik преди 12 години
До Тина:Напълно съм наясно,че САЩ са в Близкия изток за ресурси.Дори кръстоносците през Средновековието са отишли не за да освобождават Божигроб,а за да заграбят богатство.Тъкмо затова и са загубили,от алчност и жестокост.САЩ също ще паднат някога,като всяка империя.Там неслучайно един ураган да мине и срива цял град.Въпросът е обаче-има ли война,която да не е за ресурси и интереси/говоря за завоевателните,а не освободителните/?Едва ли...Почти всеки народ някога е грабил,понеже е могъл.