Брейвик натисна спусъка. Кой му даде пушката?

Политическата класа носи вината за възхода на популизма
Обновена: 27 юли 2011 08:31 | 27 юли 2011 07:00,
84
Брейвик натисна спусъка. Кой му даде пушката?
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

На 22 юли 2011 година 32-годишният Андерш Беринг Брейвик причини смъртта на 76 души в Норвегия. Взривявайки бомба в правителствена сграда и разстрелвайки десетки млади  симпатизанти на управляващата Работническа партия, Брейвик искал да изрази несъгласието си с водената политика на толерантност и интеграция на мюсюлманските имигранти. Да обяви възкръсването на ордена на рицарите тамплиери и началото на християнски антиджихад.

Кървавата баня в държавата с най-висок стандарт на живот провокира ужас и недоумение. Първоначалните подозрения за ислямски тероризъм бяха донякъде оправдани, въпреки че няма убедителна причина именно Норвегия да стане цел на подобна атака. Но местен младеж, рус и синеок (истински ариец, между другото), да причини подобен ужас на сънародниците си?

Психолозите обясняват, че когато човек има проблем, но не говори за него и не го признава, проблемът създава постоянно нарастващо вътрешно напрежение, организира се в комплекс и човек е принуден да изразходва огромно количество енергия, за да го сдържа, като същевременно поддържа фасадата на спокойствие и здрав разум пред света. Докато не дойде ден проблемът да грабне пушката...

Нещо подобно се случи с европейските общества. Дълги години Европа проповядваше доктрината на мултикултурализма – мирно съвместно съществуване на различни култури, които не просто се понасят едни други, а общуват и взаимно се обогатяват. Под знака на мултикултурализма трябваше да се случи интеграцията на мюсюлманските общности в Западна Европа.

Миналата година трима европейски лидери – британският премиер Дейвид Камерън, германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози, обявиха провала на мултикултурализма и признаха, че интеграцията не се е състояла.

Много преди това обаче този факт беше осъзнат от популистите. Яхнали страха от ислямския фундаментализъм и под знамето на национализма и патриотизма, популистите (независимо дали са определяни като крайнодесни или крайнолеви) се намърдаха удобно в европейския политически живот.

Примерите са много – Франция, Холандия, Дания, Финландия и особено Норвегия. Популистката антиимигрантска Прогресивна партия става втората най-голяма политическа сила в Норвегия още през 1997-а, а на изборите през 2009-а печели 24% от гласовете. По данни от тази година 18 процента от 5-милионното население на страната е с имигрантски произход.

И докато традиционните партии се преструваха, че не виждат проблема, популистите открито спекулираха с него, наливайки маслото на омразата в огъня на страха.

Как изглежда на този фон България? Въпреки очевидните на пръв поглед аналогии, разликите са повече.

Тук възходът на популизма не е приоритет на определена партия, а обхваща целия политически живот. Реториката на политици от традиционните партии както от управляващото мнозинство, така и от опозицията, спокойно може да си съперничи с езика на Тимо Сойни, например (лидерът на „Истинските финландци”). Партия „Атака”, която на пръв поглед е българският аналог на европейските популисти, просто „обогатява” популизма с краен национализъм, антиислямизъм, расизъм и ксенофобия. 

И все пак не е същото. Защото „Атака” не е просто резултат от обострянето на съществуващи в обществото страхове, тя е „самоизпълнилото се пророчество” на умишленото им поддържане и подстрекаване.

„Атака” се появява като противовес, като насрещното блюдо на везната, за да балансира „балансьора” ДПС. Със същата претенция да защитава интересите на българите, както ДПС претендира да е единствен изразител на волята и интересите на българските мюсюлмани.

За да се легитимират, и двете партии използват страха и омразата, създавайки измислени врагове и разделителни линии, които да защитават. Но аналогиите с противопоставянето в Западна Европа са твърде малко.

Българските мюсюлмани не са имигранти, заселили се тук в последните 30 години. Те съжителстват мирно със сънародниците си от векове и макар да имат различна религия, това никога не е било предпоставка за разделение. Напротив, разделението се създава изкуствено по времето на социализма по политически причини и продължава да се поддържа и днес по същите.

Защото страхът и омразата продават добре на избори, за разлика от обсъждането на реалните проблеми. А реалният проблем на интеграцията на хората от малцинствата в България не е дали са християни или мюсюлмани, както упорито се лансира от медиите и политиците, а как независимо от религиозната си принадлежност те да получат равен шанс за социална интеграция. А това означава да учат, да работят, да се реализират пълноценно и да водят достоен живот.

Това, обаче, е задача, далеч надхвърляща рамките на един мандат, затова не е политически апетитна. Далеч по-лесно е да се плаща тока на ромите предизборно, например, или да се хвърлят камъни срещу джамиите, защото изглежда добре по телевизията.

И още нещо. Макар в Норвегия популистите да се представят добре на избори, традиционните партии ги държат в изолация и не влизат в коалиция с тях. Същото се случи и във Финландия тази пролет.

В България, обаче, партия „Атака”, макар и не официален коалиционен партньор, е пръв крепител на управляващото мнозинство. Да разчиташ на подкрепата на партия с толкова противоречив политически фасон е все едно да си палиш цигарата от фитила на буре с барут и това вече почва да личи.

Макар далеч от бруталността на случилото се в Норвегия, у нас вече имаше няколко скандални случая на насилие на религиозна основа. Достатъчен повод да се замислим като граждани и избиратели това ли е начинът, по който искаме да живеем. Това ли са ценностите, в които искаме да възпитаме децата си. Достатъчен повод да потърсим отговорност от политиците за лекотата и безотговорността, с която правят пред(след)изборни сметки със спорна хигиена.

В цяла Европа традиционните партии са длъжници на своите избиратели, защото мълчаха твърде дълго, докато популистите крещяха и насъскваха. Сега са нужни нови аргументи в защита на ценностите, които си мислехме, че изповядваме. В България още повече, защото е спорно доколко тези ценности изобщо са били възприети в годините на „демократичен преход”.

Политиците са тези, които „дръпнаха спусъка” на пушката в ръцете на Брейвик. Те са тези, които трябва да „разоръжат” популистите и да предложат на гражданите открит и честен диалог. Иначе, както пише Чехов, „ако в първо действие на стената е окачена пушка, то в последното действие тя непременно ще гръмне.”

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
7
 
45
 
! Отговори
Искрена преди 12 години
Благодарение на Волен Сидеров сега джамиите не надават силен вой, както по.рано, а спокойно си пеят тяхната. Това се почувства и в нашето малко градче, доста далеч от София. Госпожата, която е написала статията, не е много наясно с процесите, които протичат в страната ни. Всички искаме мир и спокойствие, но трябва да се спазват елементарните човешки права на всички хора, за да не се стига до нетърпимостта на някои по-силни личности. Госпожата не вижда подводните течения, които я завличат.
59
2
 
11
 
! Отговори
боско преди 12 години
в крайна сметка защо им съчуствате на тези те са като онези от америка не ви помагат а ви крадат сега пак кроят някакви планове , и ще ви кажа , че ако не е работа на техните спец -служби дори и само да са наблюдавали са помагали иначе няма да го превърнат в международна атракция при положение ,че са се изложили. кой на нас ни съчуства 20 години че хората умират от всичко -никой гледайте нас и народа си а оставете тези *** да се избиват все пак не им дължим нищо . да живее България
58
0
 
8
 
! Отговори
Колю Байрактаря преди 12 години
Кой уши байрака?Кой му тури знака?Кой му даде пушката?аааааааа???
57
3
 
12
 
! Отговори
иван до:53 преди 12 години
Естествено,че нищо не си разбрал от статията,която иначе е много точна,затова ти давам пример-Тъпите французи,гилотинирали кралете си,превзели Бастилията,издигнали лозунг Свобода братсво равенство-добре!Ама сега,когато всеки 4-ти е севегалец,камерунец,алжирец,мароканец да не изброявам половин Африка надават вой до небесата!Ето го лецемерието,а не евреите.
56
1
 
5
 
! Отговори
кн преди 12 години
В цяла Европа традиционните партии са длъжници на своите избиратели, защото мълчаха твърде дълго, докато популистите крещяха и насъскваха. правлино. отдавна те трябваше да се обединят срещу антирелигиозната насоченост на партии, като националистическите. само сърбите добре го разбират. но имигрантите, като косовците, са гости, а сега с помощта на САЩ и империалистите късат от земята им. Дали и у нас ще стане същото. възможно е
55
0
 
6
 
! Отговори
TheMadHatter преди 12 години
До 26: Да 95% е точната цифра. Има официална статистика. Само, че пропагандистите на мултикултурализма изкочиха със становището, че това не били мюсюлмани, а норвежки мъже. Чудя се аз какво така изведнъж им стана на норвежците?! Ей така бе само се питам?
54
7
 
14
 
! Отговори
TheMadHatter преди 12 години
До 53: Да кажеш, че евреите натрапват араби в Европа е все едно да кажеш, че евреите са натрапили Хитлер. Глупавият коран ги учи на антисемитизъм. По добре погледни към Саудитска Арабия, Турция и Иран като инициатори на ислямизацията в Европа. Този е християнски фанатик, т.е. той е също толкова лош колкото и всеки един член на Ал-Кайда. Това което направи нито ще върне амуджите по страните им, нито ще допринесе по какъвто и да е начин в полза на Западната цивилизация.
53
4
 
23
 
! Отговори
Mickey преди 12 години
До 47"ПИТАМ СЕ - КАКВА ЛИ ЩЕШЕ ДА МУ Е ПРИСАДАТА, АКО БЕШЕ ЗАСТРЕЛЯЛ ДЕЦАТА НА МИНИСТРИТЕ ИМ "Питай се пиле!:)))Ето и отговор:Ми същата присъда каквато ще му дадат и сега! Явно не си и помирисвал Бяла Държава(пък камо ли скандинавска)Ми разходи се -виж! Че иначе форумните фуражки , *** на комунистическата ни олигархия, ще те водят за нослето:)))
52
7
 
33
 
! Отговори
културист преди 12 години
абе кой каза, че тия *** трябва да се интегрират из Европа. християни що не се интегрират в арабския свят. кой натрапи тия простотии. мисля това са мърсотии единствено на евреите, да натрапват араби на Европа.
51
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Има много хора, които подкрепят този убиец психопат. Те са болни, но не могат да го осъзнаят. Трябва да им се окаже спешна помощ от психиятър.
50
7
 
17
 
! Отговори
До г-жа Ковачева преди 12 години
Мене не ме е страх от национализма! Да се страхуват тези, които зарязаха държавата си и отидоха наготово в подредените държави на други хора!
49
3
 
30
 
! Отговори
до г-жа Ковачева преди 12 години
Какви ценности мислите, че изповядвате? И изобщо кой ви каза, че това са ценности? Мултикултурализъм! За хилядите години история на човечеството къде се е случил този мултикултурализъм? Никъде! А ние да пробваме и пак, и пак! Сриването на ВСИЧКИ големи империи са доказали, че в мултикултурализъма НЯМА БЪДЕЩЕ! А СССР и Югославия? САЩ успяха да се закрепят известно време с нагло и безотговорно ялово печатане на долари, но краят им вече се вижда! Така, че моля НЕ НИ ПЛАШЕТЕ!
48
6
 
63
 
! Отговори
мултикултурясъл преди 12 години
Този проблем с малцинствата нямаше да го има ,ако имаше поне малко демокрация в така наречените "демократични" западни общества . Тоест малцинствата да се съобразяват с волята и културата на мнозинството , а не обратното , а също така и задължения - еднакви ! От къде на къде ,столична община ще строи безплатни жилища само на *** ,искам и АЗ българина !
47
2
 
23
 
! Отговори
Ива преди 12 години
Взаимния страх и омраза са неизбежни. Който твърди че не е расист или е без предрасъдъци към една или друга религия, алтернативен начин на живот и т.н., лъже. Политиката е бизнес за гласове и там морала е невъзможен. Те винаги ще се възползват от популярните, и не толкова, социални тенденции за повече гласове. Политиците са част от проблема и помощ от тях е невъзможна. Само ние хората можем контролираме себе си, което е много трудно предвид омраза насаждана у нас през годините.
46
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ПИТАМ СЕ - КАКВА ЛИ ЩЕШЕ ДА МУ Е ПРИСАДАТА, АКО БЕШЕ ЗАСТРЕЛЯЛ ДЕЦАТА НА МИНИСТРИТЕ ИМ
45
4
 
13
 
! Отговори
до 21 преди 12 години
С какво действията на един пилот, бомбандирайки съзнателно определено село, се различава от действията на коментирания субект.---------------- Пилотите не бомбардират села, тиквенико.
44
0
 
5
 
! Отговори
до 43 преди 12 години
хайде да ги изпратим на някакъв остров
43
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 43Въпросните малцинства никога няма да се интегрират, защото са друг тип хора, друга раса, друг начин на мислене! Само *** си мислят, че обществото може да се превърне в еднородна маса, за да се манипулира по-лесно! Генетичния ни код е различен!
42
3
 
17
 
! Отговори
сам преди 12 години
А какво правим като въпросните малцинства умишлено не желаят да се интегрират?
41
6
 
5
 
! Отговори
до 40 преди 12 години
Ислямистите тероризират християнския свят, а този Беринг защо своите?