Брейвик натисна спусъка. Кой му даде пушката?

Политическата класа носи вината за възхода на популизма
Обновена: 27 юли 2011 08:31 | 27 юли 2011 07:00,
84
Брейвик натисна спусъка. Кой му даде пушката?
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

На 22 юли 2011 година 32-годишният Андерш Беринг Брейвик причини смъртта на 76 души в Норвегия. Взривявайки бомба в правителствена сграда и разстрелвайки десетки млади  симпатизанти на управляващата Работническа партия, Брейвик искал да изрази несъгласието си с водената политика на толерантност и интеграция на мюсюлманските имигранти. Да обяви възкръсването на ордена на рицарите тамплиери и началото на християнски антиджихад.

Кървавата баня в държавата с най-висок стандарт на живот провокира ужас и недоумение. Първоначалните подозрения за ислямски тероризъм бяха донякъде оправдани, въпреки че няма убедителна причина именно Норвегия да стане цел на подобна атака. Но местен младеж, рус и синеок (истински ариец, между другото), да причини подобен ужас на сънародниците си?

Психолозите обясняват, че когато човек има проблем, но не говори за него и не го признава, проблемът създава постоянно нарастващо вътрешно напрежение, организира се в комплекс и човек е принуден да изразходва огромно количество енергия, за да го сдържа, като същевременно поддържа фасадата на спокойствие и здрав разум пред света. Докато не дойде ден проблемът да грабне пушката...

Нещо подобно се случи с европейските общества. Дълги години Европа проповядваше доктрината на мултикултурализма – мирно съвместно съществуване на различни култури, които не просто се понасят едни други, а общуват и взаимно се обогатяват. Под знака на мултикултурализма трябваше да се случи интеграцията на мюсюлманските общности в Западна Европа.

Миналата година трима европейски лидери – британският премиер Дейвид Камерън, германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози, обявиха провала на мултикултурализма и признаха, че интеграцията не се е състояла.

Много преди това обаче този факт беше осъзнат от популистите. Яхнали страха от ислямския фундаментализъм и под знамето на национализма и патриотизма, популистите (независимо дали са определяни като крайнодесни или крайнолеви) се намърдаха удобно в европейския политически живот.

Примерите са много – Франция, Холандия, Дания, Финландия и особено Норвегия. Популистката антиимигрантска Прогресивна партия става втората най-голяма политическа сила в Норвегия още през 1997-а, а на изборите през 2009-а печели 24% от гласовете. По данни от тази година 18 процента от 5-милионното население на страната е с имигрантски произход.

И докато традиционните партии се преструваха, че не виждат проблема, популистите открито спекулираха с него, наливайки маслото на омразата в огъня на страха.

Как изглежда на този фон България? Въпреки очевидните на пръв поглед аналогии, разликите са повече.

Тук възходът на популизма не е приоритет на определена партия, а обхваща целия политически живот. Реториката на политици от традиционните партии както от управляващото мнозинство, така и от опозицията, спокойно може да си съперничи с езика на Тимо Сойни, например (лидерът на „Истинските финландци”). Партия „Атака”, която на пръв поглед е българският аналог на европейските популисти, просто „обогатява” популизма с краен национализъм, антиислямизъм, расизъм и ксенофобия. 

И все пак не е същото. Защото „Атака” не е просто резултат от обострянето на съществуващи в обществото страхове, тя е „самоизпълнилото се пророчество” на умишленото им поддържане и подстрекаване.

„Атака” се появява като противовес, като насрещното блюдо на везната, за да балансира „балансьора” ДПС. Със същата претенция да защитава интересите на българите, както ДПС претендира да е единствен изразител на волята и интересите на българските мюсюлмани.

За да се легитимират, и двете партии използват страха и омразата, създавайки измислени врагове и разделителни линии, които да защитават. Но аналогиите с противопоставянето в Западна Европа са твърде малко.

Българските мюсюлмани не са имигранти, заселили се тук в последните 30 години. Те съжителстват мирно със сънародниците си от векове и макар да имат различна религия, това никога не е било предпоставка за разделение. Напротив, разделението се създава изкуствено по времето на социализма по политически причини и продължава да се поддържа и днес по същите.

Защото страхът и омразата продават добре на избори, за разлика от обсъждането на реалните проблеми. А реалният проблем на интеграцията на хората от малцинствата в България не е дали са християни или мюсюлмани, както упорито се лансира от медиите и политиците, а как независимо от религиозната си принадлежност те да получат равен шанс за социална интеграция. А това означава да учат, да работят, да се реализират пълноценно и да водят достоен живот.

Това, обаче, е задача, далеч надхвърляща рамките на един мандат, затова не е политически апетитна. Далеч по-лесно е да се плаща тока на ромите предизборно, например, или да се хвърлят камъни срещу джамиите, защото изглежда добре по телевизията.

И още нещо. Макар в Норвегия популистите да се представят добре на избори, традиционните партии ги държат в изолация и не влизат в коалиция с тях. Същото се случи и във Финландия тази пролет.

В България, обаче, партия „Атака”, макар и не официален коалиционен партньор, е пръв крепител на управляващото мнозинство. Да разчиташ на подкрепата на партия с толкова противоречив политически фасон е все едно да си палиш цигарата от фитила на буре с барут и това вече почва да личи.

Макар далеч от бруталността на случилото се в Норвегия, у нас вече имаше няколко скандални случая на насилие на религиозна основа. Достатъчен повод да се замислим като граждани и избиратели това ли е начинът, по който искаме да живеем. Това ли са ценностите, в които искаме да възпитаме децата си. Достатъчен повод да потърсим отговорност от политиците за лекотата и безотговорността, с която правят пред(след)изборни сметки със спорна хигиена.

В цяла Европа традиционните партии са длъжници на своите избиратели, защото мълчаха твърде дълго, докато популистите крещяха и насъскваха. Сега са нужни нови аргументи в защита на ценностите, които си мислехме, че изповядваме. В България още повече, защото е спорно доколко тези ценности изобщо са били възприети в годините на „демократичен преход”.

Политиците са тези, които „дръпнаха спусъка” на пушката в ръцете на Брейвик. Те са тези, които трябва да „разоръжат” популистите и да предложат на гражданите открит и честен диалог. Иначе, както пише Чехов, „ако в първо действие на стената е окачена пушка, то в последното действие тя непременно ще гръмне.”

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
3
 
27
 
! Отговори
Нико преди 12 години
"Българските мюсюлмани не са имигранти, заселили се тук в последните 30 години. Те съжителстват мирно със сънародниците си от векове..."---> Не е вярно - Въстанията, Кърджалиите и хайдутското движение не са примери за мирно съжителство.
39
2
 
8
 
! Отговори
контра удар преди 12 години
На 22 юли 2011 година - Беринг Брейвик ...На 11 септември 2001 - ислямски тероризъм....Ето кой му даде пушките - ответен отговор....
38
1
 
1
 
! Отговори
Азъ преди 12 години
Подкрепям detritus с 4 лапи!
37
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не е търсене на конспирации и сензации да провериш и премислиш всички хипотези, дори и невъзможните на пръв поглед. По-скоро обратното би било глупаво или съмнително.Аз продължавам да мисля, че младият мъж е използван . Свидетели пък продължаваха да твърдят,че е имало още един стрелец ? Къде е той и защо спря да се говори за него ?
36
1
 
2
 
! Отговори
До Един от Перник преди 12 години
Всичко е въпрос на гледна точка. За едни е "възползване от системата", за други е оцеляване. Пожелавам ти да не виждаш втората част.
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пълни глупости. Каквито и да е политически оцеветявания на това чисто зверско убийство са гавра с паметта на жертвите и единствено нагнетяват още повече напрежение и водят до още повече такива изцепки. Този *** трябва да бъде изтрит от паметта на човечеството все едно никога не го е имало.
34
5
 
8
 
! Отговори
detritus преди 12 години
Много обективна и изчерпателна статия. Браво на авторката!
33
1
 
3
 
! Отговори
kantara преди 12 години
ako iskate da se razreshi problema vav bg -predlagam -:partiata dps i ataka da gi sprem -ili po tochno (zabraniat)!!predi kato gi nemashe -kak beshe!!
32
5
 
27
 
! Отговори
123 преди 12 години
Истината е, че колкото и да се подценяваме като българи именно тук ние намерихме правилния баланс на съжителството между различни култури. И "толерантна" и развита Европа трябва да се учи от обикновените българи. Само изключително малоумната намеса на родните политици провалят всичко!
31
5
 
9
 
! Отговори
яаз преди 12 години
Браво на авторката. *** в БГ са мноого, които чакат да им се каже какво да мислят.
30
1
 
48
 
! Отговори
Един от Перник преди 12 години
Ако живееш в Осло това не ти дава по-сериозне мироглед от този, който живее в Перник. И да ми твърдиш, че арийците не са расисти няма как да хване "декиш". Особено ако ги сравняваш с българите... Тепърва ще има сериозни проблеми за скандинаските общества с емигрантите. И ТО поради факта, че са социални държави (и доста богати), което привлича доста сериозен контигент от необразовани и мързеливи емигранти, които търсят местенце, където могат да се възполват от системата.
29
1
 
11
 
! Отговори
............... преди 12 години
ХЕЙ 17ти КОЛКО МНОГО СИ ПРАВ ............. ЧАК МИ Е ГАДНО КАТО СЕ ЗАМИСЛЯ , ЧЕ НАИСТИНА ИСКОПУВАТ ТЕРИТОРИЯТА И СКОРО МНОГО СКОРО ЩЕ Я ПРИТЕЖАВАТ ЦЯЛАТА - БАРАБАР С РОБИТЕ !!! СПАХМЕ ЛИ ? СПАХМЕ ! Е СЕГА ВЕЧЕ И ДА СЕ САБУДИМ ВЕЧЕ Е КЪСНО ! НО БЪЛГАРИТЕ НЯМА ДА СЕ САБУДЯТ - ТОВА Е ФАКТ ( ВЕЧЕ СМЕ РОБИ , НАЛИ СЕ ДОСЕЩАТЕ ?????? И УСЕЩАТЕ ?) АЙДЕ СЪС ЗДРАВЕ БУТКАНДЕЛИ
28
5
 
25
 
! Отговори
Илиев преди 12 години
Поздравявам автора на тази статия ! Една от причините за случилото се е, че този 32годишен норвежец не е могъл и не е пожелал да приеме нахлуването на новите хуни (***, араби, *** и всякаква друга *** *** ) в любимата му Норвегия през последните 10на години. Норвегия се определя като толерантна страна, но всъщност през годините срещу кого да са били нетолерантни ?? Срещу шведи или финландците?Сега се сблъскват срещу тази *** с която ние в България отдавна сме "свикнали" и "толерани"
27
3
 
9
 
! Отговори
добре казано преди 12 години
много правилно казано то страна на авторката, разни имигранти *** населяват европа отдавна и проблем винаги е имало, просто сега по някакви политически причини се раздухва повече и дори се преекспонира създавайки опасност от ентически сблъсъци в мирни европейски общшества...интеграция на толкова различни култури не може да бъде успешна, само пълната асимилация
26
8
 
6
 
! Отговори
каква ли е истината преди 12 години
всъщност истината е, че когато човек е луд дори не му трябва сериозна причина за да превърти, антимюсулманството е било в случая само повод, ако нямаше такъв проблем болната глава щеше да си създаде друг...откачалки винаги е имало, просто случаят се използва за политическо влияние...нищо чудно даже нарочно да е бил подстрекан
25
5
 
38
 
! Отговори
Мен преди 12 години
95% от изнасилвачите в Норвегия са мюсюлмани имигранти. Наказанията са им смешни, защото те повтарят и потретват. След това отиват в съда и казват, че норвежките сами са си го търсили, защото ходили предизвикателно облечени а тяхната религия им позволява да изнасилват жените - нещо като наказание за това, че не се обличат според моралните норми на исляма. Та така с норвежците, норвежките и изнасилвачите мюсюлмани. Толерастията така ще ги прецака, че ще се чудят от къде им е дошло...
24
1
 
10
 
! Отговори
VDCH преди 12 години
Да Анонимен-18. Не се занимавай с такива като 15. Това са такива като Антонина Желязкова, Красимир Кънев или други такива криминални типове от Отворено общество. Знаеш ги какви са нали.
23
7
 
7
 
! Отговори
мдам преди 12 години
Много готина статия.
22
4
 
6
 
! Отговори
А У НАС? преди 12 години
НЕ Е ВИНОВЕН ИЗВЪРШИТЕЛЯТ,А ПОДСТРЕКАТЕЛИТЕ. ТЕ НАВИВАТ ПРУЖИНИТЕ, А ПОСЛЕ СЕ КРИЯТ ЗАД ГЪРБА МУ. В БЪЛГАРИЯ СЪЩО ИМА ПОДСТРЕКАТЕЛИ В НЕТА И ЗА ДА НЕ СЕ СТИГНЕ ДО ЕДИН БЪЛГАРСКИ ЮТЬОЯ,ТРЯБВА ТЕЗИ ЛИЦА НАВРЕМЕ ДА ВЛЯЗАТ В ПОЛИЦЕЙСКИТЕ РЕГИСТРИ И СТРОГ КОНТРОЛ НАД ТЯХНАТА АГРЕСИВНОСТ. ИМАХМЕ СЛУЧАЯ АТИЛА. ПСИХИЧЕСКИ ЛАБИЛНИ ХОРА ВИНАГИ СЕ НАМИРАТ. ВАЖНИ СА ПОДСТРЕКАТЕЛИТЕ. НА ТЯХ ТРЯБВА ДА СЕ ТЪРСИ СМЕТКА. ТЕ МНОГО ДОБРЕ ЗНАЯТ ДО КАКВО МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ТЯХНОТО НАСЪСКВАНЕ И МАНИПУЛАЦИИ
21
31
 
5
 
! Отговори
Ралица преди 12 години
Рязаниет *** е благодат...всяка българка мечтае за него....