Брейвик натисна спусъка. Кой му даде пушката?

Политическата класа носи вината за възхода на популизма
Обновена: 27 юли 2011 08:31 | 27 юли 2011 07:00,
84
Брейвик натисна спусъка. Кой му даде пушката?
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

На 22 юли 2011 година 32-годишният Андерш Беринг Брейвик причини смъртта на 76 души в Норвегия. Взривявайки бомба в правителствена сграда и разстрелвайки десетки млади  симпатизанти на управляващата Работническа партия, Брейвик искал да изрази несъгласието си с водената политика на толерантност и интеграция на мюсюлманските имигранти. Да обяви възкръсването на ордена на рицарите тамплиери и началото на християнски антиджихад.

Кървавата баня в държавата с най-висок стандарт на живот провокира ужас и недоумение. Първоначалните подозрения за ислямски тероризъм бяха донякъде оправдани, въпреки че няма убедителна причина именно Норвегия да стане цел на подобна атака. Но местен младеж, рус и синеок (истински ариец, между другото), да причини подобен ужас на сънародниците си?

Психолозите обясняват, че когато човек има проблем, но не говори за него и не го признава, проблемът създава постоянно нарастващо вътрешно напрежение, организира се в комплекс и човек е принуден да изразходва огромно количество енергия, за да го сдържа, като същевременно поддържа фасадата на спокойствие и здрав разум пред света. Докато не дойде ден проблемът да грабне пушката...

Нещо подобно се случи с европейските общества. Дълги години Европа проповядваше доктрината на мултикултурализма – мирно съвместно съществуване на различни култури, които не просто се понасят едни други, а общуват и взаимно се обогатяват. Под знака на мултикултурализма трябваше да се случи интеграцията на мюсюлманските общности в Западна Европа.

Миналата година трима европейски лидери – британският премиер Дейвид Камерън, германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози, обявиха провала на мултикултурализма и признаха, че интеграцията не се е състояла.

Много преди това обаче този факт беше осъзнат от популистите. Яхнали страха от ислямския фундаментализъм и под знамето на национализма и патриотизма, популистите (независимо дали са определяни като крайнодесни или крайнолеви) се намърдаха удобно в европейския политически живот.

Примерите са много – Франция, Холандия, Дания, Финландия и особено Норвегия. Популистката антиимигрантска Прогресивна партия става втората най-голяма политическа сила в Норвегия още през 1997-а, а на изборите през 2009-а печели 24% от гласовете. По данни от тази година 18 процента от 5-милионното население на страната е с имигрантски произход.

И докато традиционните партии се преструваха, че не виждат проблема, популистите открито спекулираха с него, наливайки маслото на омразата в огъня на страха.

Как изглежда на този фон България? Въпреки очевидните на пръв поглед аналогии, разликите са повече.

Тук възходът на популизма не е приоритет на определена партия, а обхваща целия политически живот. Реториката на политици от традиционните партии както от управляващото мнозинство, така и от опозицията, спокойно може да си съперничи с езика на Тимо Сойни, например (лидерът на „Истинските финландци”). Партия „Атака”, която на пръв поглед е българският аналог на европейските популисти, просто „обогатява” популизма с краен национализъм, антиислямизъм, расизъм и ксенофобия. 

И все пак не е същото. Защото „Атака” не е просто резултат от обострянето на съществуващи в обществото страхове, тя е „самоизпълнилото се пророчество” на умишленото им поддържане и подстрекаване.

„Атака” се появява като противовес, като насрещното блюдо на везната, за да балансира „балансьора” ДПС. Със същата претенция да защитава интересите на българите, както ДПС претендира да е единствен изразител на волята и интересите на българските мюсюлмани.

За да се легитимират, и двете партии използват страха и омразата, създавайки измислени врагове и разделителни линии, които да защитават. Но аналогиите с противопоставянето в Западна Европа са твърде малко.

Българските мюсюлмани не са имигранти, заселили се тук в последните 30 години. Те съжителстват мирно със сънародниците си от векове и макар да имат различна религия, това никога не е било предпоставка за разделение. Напротив, разделението се създава изкуствено по времето на социализма по политически причини и продължава да се поддържа и днес по същите.

Защото страхът и омразата продават добре на избори, за разлика от обсъждането на реалните проблеми. А реалният проблем на интеграцията на хората от малцинствата в България не е дали са християни или мюсюлмани, както упорито се лансира от медиите и политиците, а как независимо от религиозната си принадлежност те да получат равен шанс за социална интеграция. А това означава да учат, да работят, да се реализират пълноценно и да водят достоен живот.

Това, обаче, е задача, далеч надхвърляща рамките на един мандат, затова не е политически апетитна. Далеч по-лесно е да се плаща тока на ромите предизборно, например, или да се хвърлят камъни срещу джамиите, защото изглежда добре по телевизията.

И още нещо. Макар в Норвегия популистите да се представят добре на избори, традиционните партии ги държат в изолация и не влизат в коалиция с тях. Същото се случи и във Финландия тази пролет.

В България, обаче, партия „Атака”, макар и не официален коалиционен партньор, е пръв крепител на управляващото мнозинство. Да разчиташ на подкрепата на партия с толкова противоречив политически фасон е все едно да си палиш цигарата от фитила на буре с барут и това вече почва да личи.

Макар далеч от бруталността на случилото се в Норвегия, у нас вече имаше няколко скандални случая на насилие на религиозна основа. Достатъчен повод да се замислим като граждани и избиратели това ли е начинът, по който искаме да живеем. Това ли са ценностите, в които искаме да възпитаме децата си. Достатъчен повод да потърсим отговорност от политиците за лекотата и безотговорността, с която правят пред(след)изборни сметки със спорна хигиена.

В цяла Европа традиционните партии са длъжници на своите избиратели, защото мълчаха твърде дълго, докато популистите крещяха и насъскваха. Сега са нужни нови аргументи в защита на ценностите, които си мислехме, че изповядваме. В България още повече, защото е спорно доколко тези ценности изобщо са били възприети в годините на „демократичен преход”.

Политиците са тези, които „дръпнаха спусъка” на пушката в ръцете на Брейвик. Те са тези, които трябва да „разоръжат” популистите и да предложат на гражданите открит и честен диалог. Иначе, както пише Чехов, „ако в първо действие на стената е окачена пушка, то в последното действие тя непременно ще гръмне.”

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
20
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Подобен коментар поражда отново съмнения за участие на "силните" на деня в подготовката на този атентат. Спомнете си филма "Да разлаем кучетата".Съмненията идват от това, че почти ежедневно самолети на НАТО убиват мирни жители в Афганистан и определилата се като "демократична" общност мълчи. С какво действията на един пилот, бомбандирайки съзнателно определено село, се различава от действията на коментирания субект. Само, че едните са "чужди" а другите "наши" мирни жители.
19
1
 
12
 
! Отговори
Дам преди 12 години
5. Европа не знаят още какво да ни правят. Водещите страни не са живели с мюсюлмани и явно не са подготвени за ситуацията ,която набира скорост. Случая в Норвегия е просто първия изстрел от една започваща съвсеменна война на налагане на водеща за света религия и това е нормално при един обединен свят.6. Ние сме земя " като една човешка длан" и шепа хора , не можем да влияем на света , освен ако го събудим ..., за съжаление доста деградирахме и се пръснахме...
18
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Норвегия е северна държава, там не е имало кръстопътища на преселение. А и самият климат не е благоприятен за масово заселване през вековете. Сега заради по-високият стандарт има повече емигранти. Може би затова"толерантността", за която пише 15 ще се променя тепърва.Колкото до България и Източна Европа явно 15 е млад човек и крайно незапознат с историята. Когато "толерантна" Европа изгонва *** и евреите, те се заселват тука без проблеми с местното население.
17
3
 
26
 
! Отговори
Дам преди 12 години
У нас нещата не стоят така!1. Партия "Атака" съществува колкото хората да мислят ,че нещо се прави...2. Управляващите ги интересува само колко могат да откраднат.3. Турция и Израел се състезават кой ще изкупи пръв България ,заради това ,че разрешиха така свободно чужденци да имат имоти тук... Те скоро ще ни притежават и ще диктуват политиката.4. Ние сме повече от овце ,но след толкова години под руски ботуш изобщо нямаме избор. "Срещу ръжен не се рита" е казал народа.
16
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вместо да пишете глупости, попитайте за пореден път хората в смесените райони, че ако не се намесват политици (Доган ) и външни емисари, самите хора нямат проблеми помежду си. Най-лесно се пали етнически и междурелигиозен конфликт !
15
22
 
12
 
! Отговори
един от Осло преди 12 години
ПРОДЪЛЖЕНИЕБългаринът е почти лишен от толерантност, и ако страната ни беше със стандарта на Норвегия то и имигрантската вълна щеше да е същата , но ние никога не бихме ги приели и такива взривове и атентати чяха да са мн по често, и дело не на фанатици а на обикновени хора , съ'зи ли се в малии групички. И каквито са хората такива и оправляващите. Но тук в Норвегия за щастие хората не са расисти по сърце и този атентат отприщи само още повече любов и толерантност, за пример на света и България
14
0
 
37
 
! Отговори
dido преди 12 години
Българите не бяхме расисти преди 90-та година. С началото на демокрацията, започна едно разделение на хората. Започнахме да се мразим едни други, пред явно доволните погледи на свинете горе.
13
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 1933г. мюсюлманите са били последно качество, държавата е оставила тези хора и техните деца необразовани и бедни. След това нещата малко се променят, но несъществено.Точно по времето на социализма Разградски, Кърджалийски и Благоевградски окръзи бяха привилигировани във всяко отношение, а във ВУЗ влизаха със специални предимства , нещо което ощетяваше останалите окръзи. През 1973г. аз влязох да уча с 5 , а моя позната туркиня с 3 за същата специалност.
12
10
 
10
 
! Отговори
един от Осло преди 12 години
Изненадан съм от тази толкова добре написана статия. Но все пак като българин и като очевидец на случилото се и това кето се случва в Норвегия искам да кажа че леко не съм съгласен със статията.Както е написано разликет са много, но това е реалноста в България, българите в България сме открити расисти , колккото и грозно и незаконно да звучи това е така, дали това е вродена четра или тя се е проявила в следствие на бита и живота който водин то тя скоро няма да се заличи. Българинът е почти лишен
11
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо тази статия за пореден път се опитва да подмени историята ? Значи проблемите били създадени през социализма ?! Проблемите с мюсюлманите са още веднага след Освобождението на България. Няма нужда да изброявам всички банди, републики и пр. които организират помаци и турци срещу България, задължително с участието на Англия и Турция. Смяна на имената на 200 хил. мюсюлмани е имало и преди Балканската война. Истината е,че ако не са "външните сили" съжителството е безпроблемно .
10
6
 
16
 
! Отговори
Яко преди 12 години
Партия "Атака" е създадена от Ахмед Доган, за да оправдае присъствието на ДПС на българската политическа сцена... Иначе българското общество като цяло би изолирало и отхвърлило ДПС...Ако си спомняте, Норвегия, "барабар Петко с мъжете", беше необичайно активен участник в бомбардировките над Либия. Затова:Въпрос: "Кой даде пушката на Брейвик?".Отговор: "Муамар Кадафи".
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
как кой бе ,Волен Сидеров,Брейдик му е фен
8
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Българските мюсюлмани не са имигранти, заселили се тук в последните 30 години. Те съжителстват мирно със сънародниците си от векове и макар да имат различна религия, това никога не е било предпоставка за разделение."Стара Загора,Батак,Перущица,Бояджик са пример за това...
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Брайвик с условия, за да разкаже за терористични клетки" - една ваша статия;"Брейвик натисна спусъка. Кой му даде пушката?" - тази статияПоследно как му е името?
6
24
 
15
 
! Отговори
Шоп преди 12 години
Не съм забелязал ДПС да насаждат омраза, докато руското *** Сидеров само с това се занимава.
5
23
 
3
 
! Отговори
кучемраз преди 12 години
БИЗНЕС И ЧАЛЪМБЪСтотици нашенски бизнесмени, посетили с повод и без повод Истанбул, след това седмици наред говорят за един фантастичен ориенталски мурафет. Нашенците са направо възхитени от чудото, което са преживели край Босфора. Става дума, разбира се, за легендарната турска чалъмбъ.Бизнесмените ни повтарят като хипнотизирани: чалъмбъ, та чалъмбъ! До такава степен ме видиотиха, че реших и аз да отскоча до Истанбул за една чалъмбъ.Когато пристигнах, реших веднага да се подложа на чалъмбъ. За целта отидох в най- големия гей- бар, наричан в Турция манафоглу. Поразпитах обратните за чалъмбъта и те много скоро ме насочиха към един хамам, където особено ловки теляци правели и чалъмбъ. Още на другия ден бях в хамама. Свалиха ми гащите, проснаха ме по корем, че като ме почнаха Леле, мале! Извъртяха ми страшна чалъмбъ!Обърнаха ми ануса навън и с специална дървена лопатка изчистват дебелото черво и го връщат обратно в ануса...след това телякът се качва на масата и с еректирал *** обилно намазан с вазелин,и така анусът ми също беше намазан, започна да ме *** леко прониквайки в аналното ми отверстие напред-назад крещейки ЧАЛАМБААААААА! А помощниците му ми държат здраво ръцете докато ме плющи главния ***....и удоволствието варира от половин час до целия ден и е възможно чрез договаряне цялата му свита да ви се изреди...и накрая се чувстваш духовно извисен...Какво да ви кажа?... А бе, чалъмбъта си е чалъмбъ! Най- добре е сами да опитате, защото пред това изживяване думите бледнеят.Трябва да отбележа обаче, че след чалъмбъта се почувствах като новороден. Направо ми изникнаха крила. Качеството на моя труд рязко се повиши. Не след дълго подобрих съществено *** уменияВ заключение само това: тичайте към Цариград! Не се лишавайте от това върховно удоволствие, наречено чалъмбъ!
4
2
 
22
 
! Отговори
онбашията преди 12 години
покрай тоя случай излязоха разни любопитни случки в норвегия - че то там толерастията е стигнала такива безумни размери, че и аз да бях и аз щях да отстрелвам толерасти. самия факт че максималната им присъда е 21 години е стряскащ. плавно като се стигне до подобни извращения хората не ги усещат, ето че сега май ще ги усетят. бас държа че родителите на избитите дечица хич не са доволни дето тоя ще лежи само 20 години, макар че до вчера щяха разпалено да защитават че и 20 години са много.
3
6
 
32
 
! Отговори
Е ХУБАВО ДЕ преди 12 години
КОЙ ИМ Е ВИНОВЕН ,ЧЕ ПОКАНИХА *** ДОБРОВОЛНО В ДЪРЖАВИТЕ СИ ? НИЕ СЕ ЧУДИМ КАК ДА СЕ ОТЪРВЕМ ТЕ СИ ГО НАБУТАХА САМИ !!!! И СЕГА НИЕ СМЕ ИМ ПРОБЛЕМА - НЕ МОЖЕЛО ДА НИ ПУСНАТ ТУК ИЛИ ТАМ НЕ МОЖЕЛО ДА СМЕ КАТО ОСТАНАЛИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ ТРАЛАЛА ЕЛАТИ И ГИ ВИЖТЕ - ЕВРОПЕЙКИТЕ ЗАБУЛЕНИ И МУСТАКАТИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ КАК СЕ ИНТЕГРИРАТ ...АХАХА НА 100-1 МОЖЕ И ДА ПРОБИЕ АМА ДРУГИТЕ ЛЕКА ПО ЛЕКА СИ ПЛЕТАТ ЕДНО ГОЛЯМО ЕВРОПЕЙСКО ДПС (ПРОБЛЕМ)-СЕТИХА СЕ ДА СЕ СЕТЯТ-ЩО НЕ ПИТАХА ?*** ИНТЕГРАЦИЯ НЯМА -НИЕ ЗНАЕМ
2
8
 
17
 
! Отговори
ЧЕНГЕ преди 12 години
Тука е достатъчно само доган да се отстреля и никога повече няма да има етнически проблем!!!!
1
3
 
16
 
! Отговори
галактика преди 12 години
*Брейвик натисна спусъка...* Една лъжа, изречена няколко пъти не винаги се превръща в истина!