Великата мистерия на плюшените мечета

Първата износна партида изчезва по пътя между Германия и САЩ
Обновена: 3 авг 2011 11:15 | 1 авг 2011 08:12,
31
Великата мистерия на плюшените мечета
Плюшено мече "Щайф", произведено в далечната 1904 г. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Преди 108 години на кораб са натоварени 3000 плюшени мечета. Счита се, че те най-вероятно са първите масово произведени в света.

Тръгват от Германия през Атлантическия океан, а крайната цел е Новия свят – Америка. Но те така и не стигат до американския пазар. А имайки предвид, че са от първите по рода си, днес щяха да струват стотици хиляди, дори милиони долари, убеждава ни BBC.

Какво се е случило и къде са се изгубили мечетата? Повече от век по-късно отговор няма.

В музея на плюшеното мече „Щайф” в германския град Гийнген, разказват на децата, че мечетата са се изгубили в океана. Но увлекателната история за корабокрушение е просто плод на въображението и рекламен трик. Къде е истината?

Компанията „Щайф” е основана от шивачката Маргарете Щайф през 19-ти век. През 1880-та година, докато се чуди какъв подарък да вземе за племенника си, тя намира кройка за слон-играчка и я прави от филц. Привлечени от мекото, приятно за гушкане слонче, скоро много съседки деца искат такава играчка.

Така Маргарете започва да прави слончета, успоредно с ежедневната си шивашка работа. Но идеята за плюшеното мече идва от вече порасналия й племенник – Рихард Щайф. Като студент в Художествената академия в Щутгарт, той често ходи до местния зоопарк и рисува намиращите се там мечки. И така получава вдъхновение.

Преди да се появи мечето, децата си играят с порцеланови кукли, войници, ламаринени играчки. Те са твърди и студени, а Рихард искал да даде на подрастващите другар, който могат да държат в ръце.

Първото плюшено мече на „Щайф“ е наречено 55 PB. 55 е височината в сантиметри, „P” обзначава плюша, „B” е за „подвижен” (в превод от немското „beweglich”).

55 PB е представен на изложение в Лайпциг през пролетта на 1903-та година. Но интересът не е особено голям. Рихард е отчаян и прибира мострите в кашон, когато до него се приближава Херман Берг, търговски представител от Ню Йорк.

Берг също е доста притеснен, защото не може да изпълни поставената му задача – да се върне в Съединените щати с нещо ново. Но намира това, което търси на щанда на „Щайф“. И прави огромната за онези времена поръчка от 3000 бройки. Толкова огромна, че се налага изграждането на нова шивашка фабрика, която да се справи с желанието на клиента.

Архивните документи от началото на 20-ти век показват, че пратката със сигурност е била готова и изпратена. Но така и не достига до крайната цел.

Мануела Фустих от музея „Щайф“ има просто обяснение на мистерията. Тъй като ръцете и краката на играчката са били прикрепени за тялото с тънки конци, по всяка вероятност всички плюшени мечета са били повредени по време на дългото презокеанско пътуване. „Мечетата просто не са оцелели“, казва Фустих.  

И повече от 100 години нито една от оригиналните първи играчки не се е появила. А старите плюшени мечета се продават на много високи цени на колекционерите, наричани „арктофили“ (от гръцки: „любители на мечки“). Настоящият световен рекорд е близо 300 хиляди долара за едно мече, но някои от германските му предци с лекота би подобрил това постижение.

Титлата „първото плюшено мече в света“ обаче определено не е гарантирана за 55 PB. Рихард Щайф подава документи за патент в Съединените щати в края на 1902-ра година, но предвид сложната процедура се сдобива с лиценз в средата на следващата година.

В същото време популярност вече набира сходна играчка – плюшено мече, наречено „Teddy Bear“. То се появява на американския пазар в края на ноември 1902 г., така че може да се каже, че съревнованието с 55 PB е наистина много оспорвано и без категоричен победител.

Сигурно е, че в англоезичния свят „Teddy Bear“ става нарицателно за всички плюшени мечета. Името е дадено от руския имигрант от Ню Йорк Морис Мичтом, който започва да произвежда играчките, вдъхновен от карикатура на тогавашния президент Теодор Рузвелт. Мичтом получава изричното позволение от самия държавен глава да кръсти играчката си на стопанина на Белия дом.

Гореспоменатата карикатура е публикувана във в-к „Вашингтон Поуст” на 16-ти ноември, 1902 г. като илюстрация на забавна случка от ежедневието на президента. По време на лов край Мисисипи, приятелите на Рузвелт обградили мечка, за да му помогнат и той да отстреля нещо, но държавният глава отказал да я убие. В рисунката в пресата мечката била представена като малко, беззащитно мече. Което впечатлило Морис Мичтом.

А в крайна сметка следвайки философията на най-известното плюшено мече в света – Мечо Пух, спорът между Щайф и Мичтом може да се реши много лесно... Има само едно нещо, което е по-хубаво от плюшено мече... и това са две плюшени мечета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
Ана преди 12 години
Много интересна статия, продължавайте в същия дух :)
30
0
 
26
 
! Отговори
жени преди 12 години
Мечо си е Мечо! Завинаги!
29
28
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** и простотията
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Погледът му ти се струва страшен сигурно заради чукчето, което е грабнало....така наистина изглежда зловещо :D
27
3
 
2
 
! Отговори
Vess do 26 преди 12 години
Da, taka e, prav si... No vse pak ima neshto v pogleda mu ;)
26
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ми Vess, това мече е на над 100 години, нормално е да изглежда овехтяло, проядено от молци и т.н. Помисли си само 1904 година! По това време прабаба ми е била дете и като нищо е можела да има подобно, въпреки че не ми се вярва плюшените мечета да са били толкова популярни в България. Така, че това е мече ветеран, кой знае колко поколения деца за го гушкали.
25
0
 
35
 
! Отговори
пазя моето от .... преди 12 години
Великата мистерия на плюшените мечета - всички деца ги обичат.....Няма дом без МЕЧО.
24
0
 
35
 
! Отговори
Азъ преди 12 години
Мноого ,мноого приятно начало на седмицата!
23
20
 
12
 
! Отговори
Недоеб преди 12 години
Разменям мече за надуваема кукла.
22
0
 
48
 
! Отговори
Гагарин преди 12 години
Браво!Приятно ми бе да прочета материала!Толкова е оптимистичен!Идеален за началото на седмицата!
21
10
 
14
 
! Отговори
Vess преди 12 години
E, samo na men li mi se struva zloveshto mecheto ot snimkata?....
20
0
 
27
 
! Отговори
Nasty преди 12 години
Интересна и приятна статия. Благодаря!
19
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
знам цялата тази история, защото имам меченце, купено от Steiff, имат доста скъпи мечета, но са пък много сладки и мекички за гушкане=)
18
1
 
26
 
! Отговори
Зиг преди 12 години
Страхотна статия! :) Браво! :)
17
1
 
27
 
! Отговори
Абсурдът преди 12 години
Аз имах едно дебело мече като малък с размери аха-аха колкото мене, казваше се Бамзи.
16
2
 
26
 
! Отговори
mimi преди 12 години
mnogo e sladko me4eto. gleda liubopitno i umno. prosto da go pregarne6. dobar den i uspehi na vsi4ki.
15
6
 
30
 
! Отговори
ретро преди 12 години
Аз искам да знам, защто българските кукли приличаха на излезли от концлагер?
14
3
 
92
 
! Отговори
Бичкия преди 12 години
Готино е сутрин да прочетеш за плюшени мечета, вместо за ББ.
13
1
 
19
 
! Отговори
mrazq_da_mrazq преди 12 години
Аз си имах Том :)
12
5
 
23
 
! Отговори
Винкеланджело преди 12 години
Минале са през бермудскио триъгълник и са оживеле! Оттогава отвличат крави, за да ядат... :(