Модерното време дава развлечения, за нас спортът бе №1

Световната шампионка Мария Петрова в интервю за Dnes.bg
Обновена: 3 окт 2022 13:38 | 21 авг 2011 11:45, Екип на Dnes.bg
48
Модерното време дава развлечения, за нас спортът бе №1
Мария Петрова. Снимка: Dnes.bg

Този уикенд в зала „Арена Армеец” почитателите на художествената гимнастика спорт могат да видят световния елит в този спорт.  Защо на почетната стълбичка по-рядко се нареждат български момичета и дали скоро това ще се промени? Потърсихме мнението на последното „златно момиче”,  многократната световна и европейска шампионка Мария Петрова.

Къде е българската художествена гимнастика днес?

Може да прозвучи високопарно, но смятам, всъщност факт е, че сме в челните места. Да, не сме първи, както всички българи са свикнали да ни виждат преди, но все пак сме сред първите пет. В днешното забързано време, когато конкуренцията е изключително висока и когато отборите отдавна не правят гимнастика в училищните салони, въпреки всичките промени, през които държавата мина, ние успяхме да задържим една добра позиция на художествената гимнастика.

И все пак е факт, че ако България вземе медал на голямо състезание, това е по-скоро сензация.

България загуби много, много специалисти по време на промяната. Преди имаше много по-стройна система, която постепенно се разруши и която ние сега трябва тепърва да създаваме и да приложим.

Какво липсва на днешните момичета, което вие притежавахте?

Аз не мога да кажа, че днешните деца са по-лоши или по-недисциплинирани, просто те имат повече странични дейности, които им отвличат вниманието. Преди нямахме електронни игри, нямахме интернет, модерното време предлага много развлечения за децата, докато преди за нас беше само и единствено спортът. И спортът беше единствената възможност на децата да излязат в чужбина. Освен това днес се изискват много повече усилия от треньорите да убедят децата и родителите, че спортът е положителен и той възпитава.

Кога според вас България ще си върне челната позиция в този спорт?

Аз не мисля, че сме направили голяма крачка назад. В нашият спорт процесът е много, много труден и дълъг и той не е само едностранен, т.е. не зависи само от гимнастичките и таланта им – организацията, базата, залата, треньорите. Сега започваме да ги събираме едно по едно.

Имате ли прогноза за класирането в това състезание?

Аз не обичам да правя прогнози. Надявам се да се получи истински добро състезание и най-добрият да спечели, ако това е България – още по-добре.

Мислите ли, че София има шанс да бъде домакин на Световно първенство по художествена гимнастика?

Ако може да вземем в тази красива зала или европейско, или световно – винаги е плюс. Всички са очаровани от красивата зала, за тях беше голяма изненада.

Автор: Евгения Гигова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
5
 
7
 
! Отговори
Nasko преди 12 години
Ех Мария, как можа да се обезличиш като човек, свързвайки се с този *** - Б.Михайлов, развали си имиджа на стойностен човек и страхотен спортист, а този е потънал в корупция до началото на перуката си, барем да я смени с някоя която му отива!
44
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тази я желая от много години дори сега повече искам да я яздя
43
2
 
3
 
! Отговори
zai4ik преди 12 години
Do...PAMI ! Ti vidia li kogato gimnasti4kite igraha golo horo pred Todor Jivkov,pod natiska na Ne6ka Robeva.Ne pi6ete gluposti i izmi6liotini.
42
0
 
4
 
! Отговори
kara преди 12 години
Ako ne be6e sadizma na Ne6ka ,Kakto kazva 25....niama6e da vidim na po4etnata stalbica i tribagrenika na BULGARIA,hiliadi pati i prekrasnite >>Iliana Raeva, Anelia Ralenkova, Lili Ignatova,Diliana Georgieva,Bianka Panova,sestrite Dunavski iiiiii......o4arovatelnata Maria Petrova 3 pati svetovna 6ampionka,da izbroiavam li o6te.....Taka ,4e vsi4ko e red i disciplina i nikakav sadizam.
41
1
 
13
 
! Отговори
милф ловър преди 12 години
Е нема такъв як *** като Мария Петрова:))) Много по-красива и секси е сега, отколкото когато беше гимнастичка:)
40
8
 
10
 
! Отговори
Гацо Бацов преди 12 години
Мимее, ела при баце Гацо да та нагньети душманската. Маани го оня с перуката на него му дай само пиенье и шмръканье. Той само ша дава парички а па баце Гацо ша та гняви :))) :)) :)))
39
0
 
18
 
! Отговори
Никики преди 12 години
А Мимето е сладка!
38
1
 
8
 
! Отговори
Kukuмундел преди 12 години
От всичко , най възпитателно за подрастващите е да научат с подробности месечните хонорари на батковците футболери. Така например всяко дете ще заобича футбола, като разбере, че бачо му Някой Си Бербатов взема заплата 120000 каймета в английска валута на седмица, толкова, колкото тейко му ще вземе,за цял живот, разбира се ако не плюска!
37
7
 
3
 
! Отговори
миро преди 12 години
това не е спорт, това е дресура. сори. или както ви харесва.
36
0
 
41
 
! Отговори
поля преди 12 години
Спорта е спасение за подрастващите, единственото спасение от безмислие, безотговорност, недисциплина, затлъстяване и обезмозъчаване във виртуални ферми и прочие зомбиране. Браво на всяко усилие спорта да се завърне!!
35
5
 
43
 
! Отговори
до № 25 преди 12 години
Не е садист Нешка! Така се става шампион и така се задържаш години наред на върха. Никой насила не е отишъл при нея, напротив, даже всички искаха да са там при нея, тя да ги тренира! До сега защо нямахме шампиони по художествена гимнастика, защото нямаше рид, дисциплина и постоянство!
34
7
 
54
 
! Отговори
Мукавей преди 12 години
Победите на гимнастичките ни ,а също на щангисти,борци и др. ни даваха самочувствие и стимул в живота,показваха,че не сме нация само от *** с виснали кореми.На Нешка и Иван Абаджиев паметници трябва да издигнем.
33
8
 
15
 
! Отговори
Адам Смит преди 12 години
Аха и хиляди болести на крайниците и гръбначния стълб.
32
0
 
10
 
! Отговори
специалния преди 12 години
това е изключително красив спорт, но за сметка на това, цялата атмосфера около него(у нас) ми е била винаги противна. отврат.
31
36
 
16
 
! Отговори
Пами преди 12 години
Нешка ги караше да играят голо хоро пред бай Тошо и големците от Политбюро.
30
0
 
53
 
! Отговори
До Адам Смит преди 12 години
Садистично и жестоко е децата да вземат наркотици, да пушат и да пият алкохол. Този спорт може само да ти даде - хубаво телосложение, правилна походка, дисциплина, отговорност.
29
2
 
26
 
! Отговори
Майка на гимнастичка преди 12 години
До Адам Смит. Спорта не е ненужен той прави момичетата грациозни и нежни, борбени и научени на режим, според теб по добре хокей на трева или друго в на трева в Борисовата градина и тенис но там трябват много, ала много пари които ги имат само мутрите.
28
5
 
69
 
! Отговори
S. преди 12 години
ДО #25: Нешка Робева не е садист! Всички хора, независимо в коя област творят, постигат невероятни успехи, само с невероятни труд и дисциплина, отдаденост на онова, което правят, доста лишения от много неща и още ред други " действия ".Нешка винаги е знаела цената на успеха - както в професионален, така и в личен аспект.Животът и работата и го доказват. А всичките ни великолепни златни момичета, които светът познава и помни, са дело на Нешка!За Нешка - само с обич!
27
42
 
6
 
! Отговори
Адам Смит преди 12 години
Напълно ненужен и гнусен спорт базиран върху мъчения и съдийски подкупи.Срам ме е, че държавата ми дава пари за него. Момичетата по-добре да тренират тенис или хокей на трева.
26
1
 
44
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Дисциплина не означава садизъм, и ред не означава полицейщина /принципно казано/. Нужен е ред, нужна е дисциплина - видяхме без тях какво става де факто.