Безнаказаност

Или колко е дълъг пътят от Катуница до Шенген
26 сеп 2011 17:00,
360
Безнаказаност
Снимка: Булфото

Два дни след като България отново не стана член на Шенген, се случи Катуница. Историята е показателна, защото има и криминален, и етнически, и политически, и социален елемент, и представя една обобщена, експресивна и гротеска картина на българската реалност. 

Всичко започва с „криминалния” елемент – убийството на едно момче. Това обаче провокира социалния елемент – недоволството на хората от безнаказаността, от привилегированото положение на един местен олигарх (в случая – Цар Киро). Неизбежно се добавя етническият елемент – циганите в България също са привилегировани, за тях законът не важи, докато си продават гласа евтино, можете да прочетете в стотици коментари в социалните мрежи. Политическите връзки са неизбежни – само ден по-рано стартира предизборната кампания. 
 
И всичко това сякаш дойде като доказателство на аргументите, изтъкнати срещу българското членство в Шенген: Нямаме доверие, че в България има върховенство на закона. Затова вече пета година България е под наблюдение от Европейската комисия и пета година заключението на докладите е, че все още трябва да се работи за постигането на правова държава. 
 
В случая "Катуница" можете да видите всичко, което липсва, за да бъде България правова държава. А то може да се определи с една дума – безнаказаност. Някой може да извърши престъпление и да не получи наказание. Някой може да заобикаля закона с години, стига да си осигури необходимото политическо покровителство. Българските граждани не са равни пред закона, стига това да устройва политическата класа. Безнаказаността в България не е просто резултат от нереформираната съдебна система или от лоша работа на полицията, тя е умишлено и целенасочено контролирана и използвана. Струва скъпо – в пари и политическо влияние, затова не всеки може да си я позволи. Но пък явната й демонстрация я превърна в цел и мечта на мнозина, подобно на мезонет в Лозенец или бентли. Безнаказаността се превърна в символ на социален, финансов и политически статус. 
 
Няма технически критерии да се измери това явление, освен, както често припомня Европейската комисия в докладите си – с липсата на присъди по делата за корупция и организирана престъпност. Затова българските партньори в ЕС не приеха страната да стане член на Шенген просто изпълнявайки техническите критерии, а се позоваха на друг, неизмерим физически критерий – доверието. 
 
А доверие в България като правова държава нямат не просто останалите страни в ЕС, нямат и самите български граждани. Случаят в Катуница го доказа ясно. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


360
Още по темата: Катуница
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
265
6
 
4
 
! Отговори
xxl преди 12 години
светльо витков президент.ето ви добра кандидатура.
264
5
 
4
 
! Отговори
ЗА 279 преди 12 години
ЧЕ ТИ ЗАРАДИ ЗАПАДНЯЦИТЕ ЛИ ЖИВЕЕШ БЕ ***? ПРЕДАТЕЛ ДОЛЕН, МРЪСЕН! ТАКИВА КАТО ТЕБ ЗАЩИТАВАТ ***. ЗАРАДИ ТАКИВА КАТО ТЕБ НИ ТЪПЧАТ И МАЧКАТ ***!ХИЧ ДА НЕ ВИ ПУКА ОТ *** ЗАЩИТНИЦИ ОТ ЗАПАДНИТЕ ТЕЛЕВИЗИИ! ДА СНЕМАТ,КО КАТО СНЕМАТ? НЕКА В ЦЯЛА ЕВРОПА ВИДЯТ КАК СЕ ДЕЙСТВА С ***,РЕШИТЕЛНО И БЕЗКОМПРОМИСНО. ДА ВИДЯТ ОТ НАС И ВЗЕМАТ ПРИМЕР КАК ДА РЕШАТ ПРОБЛЕМА С *** В ТЕХНИТЕ СТРАНИ.
263
0
 
18
 
! Отговори
Българин!!! преди 12 години
Това убийство е нещо много страшно, но не трябва да е повод за хаос и расизъм!Поклон пред паметта на това дете!Нека политиците знаят, че за всичко, случващо се в България са виновни те и само те!Тяхната простотия и алчност доведоха до това да не се спазват законите!Пазят *** тартори, защото получават от тях пари ежемесечно, а за изборите направо им ги носят с торбите!Срещу ония горе трябва да се вдигнем, а те да вкарат *** в ред!И бедните и богатите!!!
262
4
 
7
 
! Отговори
ИЗБИРАТЕЛ преди 12 години
НЕКА МАРТИН ДИМИТРОВ И ИВАН КОСТОВ ОБЕЩАЯТ ПРЕД ВСИЧКИ,ЧЕ АКО ИЗБЕРЕМ ТЯХНАТА КОАЛИЦИЯ ЩЕ ИЗСЕЛЯТ *** В ИНДИЯ ИЛИ НА МАЙНАТА ИМ. И В БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА ОСТАНЕ ЕДИН ЧЕРЕН ***
261
5
 
3
 
! Отговори
ИЗБИРАТЕЛ преди 12 години
НЕКА МАРТИН ДИМИТРОВ И ИВАН КОСТОВ ОБЕЩАЯТ ПРЕД ВСИЧКИ,ЧЕ АКО ИЗБЕРЕМ ТЯХНАТА КОАЛИЦИЯ ЩЕ ИЗСЕЛЯТ *** В ИНДИЯ ИЛИ НА МАЙНАТА ИМ. И В БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА ОСТАНЕ ЕДИН ЧЕРЕН МАНГА
260
0
 
7
 
! Отговори
Димитроов преди 12 години
Точно на правителството и парламентът трябва да се даде урок!Те трябва да се справят с *** безнаказаност, защото иначе ще стане лошо за целият народ! Гадовете горе ще си живеят, такива като Кирил Рашков също!Ако народът реши да се справя с *** мафия ще сгреши! Нищо няма да се получи, освен един конфликт още на Балканите! Тук трябва да дойде законът и да се приложи с пълна сила спрямо всички богати *** в Катуница, Левски, Пловдив, Лясковец, Видин, Чирпан и т.н.
259
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ВНИМАНИЕ! ВНИАМНИЕ! ВНИМАНИЕ!До всички истински българи: Разграничете се от расистките лозунги! Много е важно! В момента ни вкарват в капан! Това не са наши лозунги! Обяснете на заблудените до вас, да не издигат подобни лозунги. Утре всички българи ще бъдат обвинени в расизъм, нещо което ни е чуждо. Западните телевизии вече са тук. Всеки, който обича Майка България да престане да издига подобни нечовешки лозунги! МНОГО Е ВАЖНО! И оставете обикновените бедни ***, те само ядоха баницата...Хората ще се ОСЪЗНАЯТ, ЧЕ СА БИЛИ МАНИПУЛИРАНИ и ще се разплатят с АВТОРИТЕ НА ТАЗИ ЗЛОКОБНА ПРОВОКАЦИЯ ! Хора, не превръщайте нещата в етнически конфликт! За престъпниците си има държава, полиция, съд и затвор. Какви са тези ***, които ще линчуват хора?! Много добре са ги арестували хулиганите! От километри е ясно, че това са безредици, дирижирани от атрофирали мозъци, ръководещи крадци и мафиоти. Простоватият българин се подаде на елементарната интрига отново!!! Етническа омраза, Разделяй и Владей, това е целта им !!!Америка иска, конфликт на Балканите, за да направи война в Европа. Джордж Сорос, отново е платил на футболните фенове, както им плати на времето да свалят, правителството на Жан Виденов, за да могат с Крадеца Мургавей Костов, да ошушкат България и да направят българите, най-големите мизерници в света. Днес глашатаите на Джордж Сорос са: Бойко Борисов,Цвеатанов, Иван Костов, Дон Цеци-Цветелин Кънчев....отворено общество...??? Крайно време е да разберем, че не сме Стадо, защото Стадото не признава свободата, то и не я желае, то е готово да жертва свободата си пред всеки пастир. Виждате как у нас едно мнозинство не прави друго освен да си търси пастир: било царя Симеончо, било Иван Костов, било пък пазвантинът Бойко, който и да е, само да е по-гласовит, та да му се подчиняват с най-перверзно удоволствие. Сега е момента да се даде урок на държавата за нейното пълно отсъствие от решаването на проблемите на престъпността!!! Ако сме народ, а не ***, трябва да се обединим и да излезем на протест, срещу правителството в България, а не срещу ромите! За това че има двоен стандарт, не са виновни *** а правителството! И в Канада живеят ***, защо там ги няма тези проблеми ???Извода, всеки разумен човек, може да си го направи сам !!!Иначе......Всеки народ си заслужава съдбата!Разпространявайте тази статия, защото тука платените драскачи, които имат задача да насаждат етническа омраза са безброй много.....много, много са, платените драскачи в форумите!!!
258
7
 
8
 
! Отговори
Велкова преди 12 години
Това е абсолютно вярно!Хора , осъзнайте се! Нека веднъж да мислим трезво и да покажем, ме сме народ не подвластен на емоцията!Ние не сме стадо овце! Разбира се, че за сегашното положение са виновни тези, дето дават пари на такива като цар Киро да им купува гласове! Сега ще започнат да отричат, че е от тях, но когато трябва да си плаща , за да го пазят е друго.Нека правосъдието да си каже думата!Истина е , че бедните *** нямат нищо общо със случващото се! С тях проблемите са други!
257
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"АЛО,ТАНОВ ЛИ Е?"-АЗ СЪМ"-АБЕ,ТАМ ОНЯ ЦАР КИРО МИ СЕ ОБАДИ ПАК.ВЛИЗАЛИ НЯКВИ ДА ГО ПРОВЕРЯВАТ,ГЛОБЯВАТ..ЗАДЪРЖАТ?! ВЕДНАГА ДА СЕ ИЗМЕТАТ И ДА ОСТАВЯТ ЧИЛЯКА-ПАРДОН,ДЕ-***,ДА ПУЩА МЕНТЕТО И ДА ПРОДАВА..АЗ СИ ДЪРЖА НА ПРИЯТЕЛИТЕ И ВИДНИТЕ ГЕРБ/ЧЛЕНОВЕ!ТЕ СЕ ОТПЛАЩАТ,НЕ Е ШЕГА РАБОТА,ЕЙ!"РАЗБРА ЛИ,ТАНОВ? "А,РАЗБРАХ!"-ТАКА,АРЕ БЪРЗО И МИ СЕ ОБАДИ ЧЕ Е ОК РАБОТАТА! "ОК,ДОБРЕ ГУСИН ГЕНЕРАЛ"- "ГУСИН ГЕНЕРАЛ,БЛАГОДАРСКО!" КАКВИТО ТИ ГЕНЕРАЛИТЕ,ТАКИВА И ЦАРЕТЕ ТИ,И ВЛАСТТА БЪЛГАРИЙО! СРАМ И ПОЗОР!
256
2
 
7
 
! Отговори
Национална съпротива преди 12 години
"Тирани, чудо ще направим!..."
255
0
 
4
 
! Отговори
Панов преди 12 години
Аз съм доктор във психиатрична клиника,и за мен си много интересен случай Патилане.
254
12
 
38
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
ВНИМАНИЕ! ВНИАМНИЕ! ВНИМАНИЕ!До всички истински българи: Разграничете се от расистките лозунги! Много е важно! В момента ни вкарват в капан! Това не са наши лозунги! Обяснете на заблудените до вас, да не издигат подобни лозунги. Утре всички българи ще бъдат обвинени в расизъм, нещо което ни е чуждо. Западните телевизии вече са тук. Всеки, който обича Майка България да престане да издига подобни нечовешки лозунги! МНОГО Е ВАЖНО! И оставете обикновените бедни ***, те само ядоха баницата...Хората ще се ОСЪЗНАЯТ, ЧЕ СА БИЛИ МАНИПУЛИРАНИ и ще се разплатят с АВТОРИТЕ НА ТАЗИ ЗЛОКОБНА ПРОВОКАЦИЯ ! Хора, не превръщайте нещата в етнически конфликт! За престъпниците си има държава, полиция, съд и затвор. Какви са тези ***, които ще линчуват хора?! Много добре са ги арестували хулиганите! От километри е ясно, че това са безредици, дирижирани от атрофирали мозъци, ръководещи крадци и мафиоти. Простоватият българин се подаде на елементарната интрига отново!!! Етническа омраза, Разделяй и Владей, това е целта им !!!Америка иска, конфликт на Балканите, за да направи война в Европа. Джордж Сорос, отново е платил на футболните фенове, както им плати на времето да свалят, правителството на Жан Виденов, за да могат с Крадеца Мургавей Костов, да ошушкат България и да направят българите, най-големите мизерници в света. Днес глашатаите на Джордж Сорос са: Бойко Борисов,Цвеатанов, Иван Костов, Дон Цеци-Цветелин Кънчев....отворено общество...???Крайно време е да разберем, че не сме Стадо, защото Стадото не признава свободата, то и не я желае, то е готово да жертва свободата си пред всеки пастир. Виждате как у нас едно мнозинство не прави друго освен да си търси пастир: било царя Симеончо, било Иван Костов, било пък пазвантинът Бойко, който и да е, само да е по-гласовит, та да му се подчиняват с най-перверзно удоволствие. Сега е момента да се даде урок на държавата за нейното пълно отсъствие от решаването на проблемите на престъпността!!! Ако сме народ, а не ***, трябва да се обединим и да излезем на протест, срещу правителството в България, а не срещу ромите! За това че има двоен стандарт, не са виновни *** а правителството! И в Канада живеят ***, защо там ги няма тези проблеми ???Извода, всеки разумен човек, може да си го направи сам !!!Иначе......Всеки народ си заслужава съдбата!
253
0
 
17
 
! Отговори
off преди 12 години
Г-н главен прокурор на РБ обърнете специално внимание на г-н гладния прокурор от Асеновград.
252
0
 
9
 
! Отговори
akud преди 12 години
217 ГЕРБ приателю направиха възможно много неща, едно от тях е повече самочувствие на БЪЛГАРИТЕ(сещаш се какво имам предвид) сега остана и правосъдната система да си свърши работата, да не забравяме ,че подобни престъпници като цар киро се разхождат ненаказани затова , че много съдии и прокурори взимат големи рушвети за да си затварят очите за много неща .И как после полицая да го арестува след като правосъдната система им дава самочувствие на ЦАРЕ и ГОСПОДАРИ,
251
4
 
4
 
! Отговори
АШИМ преди 12 години
ДО 264.... А ТИ КОЙ СИ ТА ДА МИ ДАВАШ НАКЛОН?Я МАРШ В ***,ПА И ВИЕ ОТ ТАМ НЕ ИЗЛИЗАТЕ МИЗЕРНИЦИ
250
0
 
3
 
! Отговори
Unufri преди 12 години
Право казва 244-ти - Да почистим България за един месец.....
249
1
 
17
 
! Отговори
ДО КОГА? преди 12 години
ГОСПОДА МАРТИН ДИМИТРОВ И ИВАН КОСТОВ! ЗАЩО СЕ КРИЕТЕ БЕ? ЗАЩО НЕ ОСЪДИТЕ *** ТЕРОР,ГЕНОЦИД И УБИЙСТВА НАД БЪЛГАРИТЕ? КАКВА Е ПОЗИЦИЯТА НА СИНЯТА КОАЛИЦИЯ ЗА *** ТЕРОР? НЕ ВИ ЛИ ЗАСЯГАТ МЪКИТЕ И СТРАДАНИЯТА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ОТ МРЪСНИТЕ ***?
248
0
 
8
 
! Отговори
до ашим преди 12 години
Ашимчо, може да сме дупедавци и ***, ама ти точно няма да ни даваш наклон на х*я. също така аз нямам претенции за каквото и да било, но като видя накой толкова отворен като тебе се чудя дали не искаш няколко мъже да правят бурна лубофф с тебе. ние ще замълчим, а ти ако искаш можеш да се похвалиш на някое айше!
247
0
 
8
 
! Отговори
off преди 12 години
Повечето жалби са се гледа ли в Асеновград и прекратени.
246
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 12 години
До Ашим беше