Безнаказаност

Или колко е дълъг пътят от Катуница до Шенген
26 сеп 2011 17:00,
360
Безнаказаност
Снимка: Булфото

Два дни след като България отново не стана член на Шенген, се случи Катуница. Историята е показателна, защото има и криминален, и етнически, и политически, и социален елемент, и представя една обобщена, експресивна и гротеска картина на българската реалност. 

Всичко започва с „криминалния” елемент – убийството на едно момче. Това обаче провокира социалния елемент – недоволството на хората от безнаказаността, от привилегированото положение на един местен олигарх (в случая – Цар Киро). Неизбежно се добавя етническият елемент – циганите в България също са привилегировани, за тях законът не важи, докато си продават гласа евтино, можете да прочетете в стотици коментари в социалните мрежи. Политическите връзки са неизбежни – само ден по-рано стартира предизборната кампания. 
 
И всичко това сякаш дойде като доказателство на аргументите, изтъкнати срещу българското членство в Шенген: Нямаме доверие, че в България има върховенство на закона. Затова вече пета година България е под наблюдение от Европейската комисия и пета година заключението на докладите е, че все още трябва да се работи за постигането на правова държава. 
 
В случая "Катуница" можете да видите всичко, което липсва, за да бъде България правова държава. А то може да се определи с една дума – безнаказаност. Някой може да извърши престъпление и да не получи наказание. Някой може да заобикаля закона с години, стига да си осигури необходимото политическо покровителство. Българските граждани не са равни пред закона, стига това да устройва политическата класа. Безнаказаността в България не е просто резултат от нереформираната съдебна система или от лоша работа на полицията, тя е умишлено и целенасочено контролирана и използвана. Струва скъпо – в пари и политическо влияние, затова не всеки може да си я позволи. Но пък явната й демонстрация я превърна в цел и мечта на мнозина, подобно на мезонет в Лозенец или бентли. Безнаказаността се превърна в символ на социален, финансов и политически статус. 
 
Няма технически критерии да се измери това явление, освен, както често припомня Европейската комисия в докладите си – с липсата на присъди по делата за корупция и организирана престъпност. Затова българските партньори в ЕС не приеха страната да стане член на Шенген просто изпълнявайки техническите критерии, а се позоваха на друг, неизмерим физически критерий – доверието. 
 
А доверие в България като правова държава нямат не просто останалите страни в ЕС, нямат и самите български граждани. Случаят в Катуница го доказа ясно. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


360
Още по темата: Катуница
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
245
2
 
21
 
! Отговори
B.U.F.U. преди 12 години
Да *** Крадат,убиват,изнасилват,мамят ! И Остават Безнаказани ! Да и ние Го Правим но веднага ни наказват ! И да жалко е че децата се Вдигат на протест а тези които обсъждат колко е зле младото поколение си седят като мишки в дома си и са доволни от заплатите си и мизеруването ! И децата осазнават какво е положението и че утре може да се случи и на тях това което стана в Катуница ! А "Загрижените" Родители и Тем подобни седят и си малчат ! Продалжаваите така ще ви мачкат докато сте живи !!!
244
0
 
12
 
! Отговори
ДО 254 преди 12 години
НАПЪЛНО СИ ПРАВ ЗА СЪЖАЛЕНИЕ. ПО РАЙОННИТЕ СЕ УКРИВАТ ПРЕПИСКИ И СЕ ОМАЛОВАЖАВАТ СЛУЧАИ, ПОКРИВАТ СЕ ХОРА КОИТО СИ ПЛАЩАТ И ТО В ГОЛЕМИ РАЗМЕРИ. НИВОТО НА РОДНАТА ПОЛИЦИЯ Е ОТВРАТИТЕЛНО НИСКО, ПОРАДИ ОГРОМНИЯ НАПЛИВ НА ЧИСТО НОВИ *** ОТ МАГНАУРСКАТА ШКОЛА - АМВР. НА ВСЕКИ ПЕТНАДЕСЕТ ПО ЕДИН СТАВА ЗА НЕЩО ОСТАНАЛИТЕ СА ОБИКНОВЕНИ *** С ОГРОМНО САМОЧУВСТВИЕ. ОТДЕЛНО, ОТ ТОВА, АКО ИМА НЯКОЙ ЧИТАВ ПОЛИЦАЙ ОСТАНАЛ ОТ ПРЕДИ, ТО Е ПЪЛНА СЛУЧАЙНОСТ И ТОЙ СЕ Е СВРЯЛ В НЯКОЯ ДУПКА. СРАМ И РЕЗИЛ
243
1
 
3
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Ела бе...
242
0
 
6
 
! Отговори
Тутин преди 12 години
Браво, страхотна статия!
241
0
 
8
 
! Отговори
off преди 12 години
Асеновградската прокуратура да не се бие в гърдите колко е велика,ами да си върши работата.Дане би Кирил Рашков да е давал пари и там а? Г-н прокурор на Асеновград.
240
30
 
8
 
! Отговори
АШИМ преди 12 години
ЕЙ,БЪЛГАРИ НЕ МИ СЕ ПРАВЕТЕ НА ЮНАЦИ,ВСИЧКИ ЗНАЕМ КАКВИ ДУПЕДАЙЦИ СТЕ
239
5
 
5
 
! Отговори
offf преди 12 години
samo *** li kradat... mi kogato balgarite kradat ti za6to tqh ne gi obvinqva6. samo *** sa ti vinovni
238
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
какво прави полицията??????къде е тази същата поиция,когато *** грабят по селата и малките градове безнаказано?къде са директорите на Дирекции???зад кого се крият при стотиците жалби,постъпващи в управленията против *** грабежи по дворове,вили и къде ли още не???срам ме е,че живея в такава държава.какви са тези *** барони,крале или не знам какви още смешници???политическото огъзване докара всичко това над главите на обикновените хора.
237
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Герои, герои, но бях на протеста и не съм очарован от липсата на зрели хора. Дотам ли стигнахме, децата да оправят батака в тая държава?! Срамота....Сигурно са били на митинга на БСП!
236
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
господата иванчо Лостов и Макарончо димитрович като обикновени измамници и крадци не би трябвало някой да очаква да се намесят в този сюблимен момент. те същите са и СерГей, болен Сфинктеров, Архамет Доганооглу, Софииййянскииййй и цялата плеяда от *** управлявала държавата последните години. Бог да пази нещастната България!
235
2
 
10
 
! Отговори
ДПС+БСП=Пъвванов преди 12 години
ДПС+БСП+СДС+***+Синдикати=Първанов+Калфин+КуневаБезбожници и предатели на Рода Български
234
10
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
Dobre de na razbiram. Za6to vi pre4at ***, kakvo sa vi napravili , za kvo trqbva da vdigate voina? Za6to da ne jiveem tiho i krotko?
233
2
 
9
 
! Отговори
До 243 преди 12 години
За кой да гласуваме??????? Няма за кой за съжаление. За пореден път трябва да избираме по-малкото зло :(
232
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НЕ СЕ ОТКАЗВАЙТЕ, ХОРА !!! ВИЕ СТЕ ГЕРОИ !!!! ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ, И ЦЕЛИЯ СВЯТ ВИ ГЛЕДА СЕГА !!!! СЕГА Е МОМЕНТА ДА ИЗВОВЮТЕ СВОБОДАТА СИ !!!! ПОКАЖЕТЕ, ЧЕ СМЕ ГОРД НАРОД, КОЙТО НЕ ТЪРПИ БЕЗКРАЙ !!!БРАВО МАЙНИ ! ВАРНА СЕ СЪБУЖДА В МОМЕНТА ! СОФИЯ, ТИ СИ !!!!!!!!!!!!!!
231
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Френският президент Саркози направи скандално изказване разярен от отправените му критики относно предприетото екстрадиране на *** към родните им страни: Само Хитлер може да интегрира ромите -заяви френският президент по време на дебат излъчван по телевизията Няма начин да интегрираш хора, които все още живеят в родово-общинния строй и отказват да полагат каквито и да е усилия да водят цивилизован живот. Как да интегрираш хора, които доброволно се отдават на просия, проституция и кражби,
230
0
 
4
 
! Отговори
До кога? преди 12 години
240 Недей да поставяш под общ знаменател М. Димитров и Ив. Костов. Обясни какво ще те грее, ако ги видиш по ТВ и изразят позицията си???? Дали не е изразена, а ти да не си разбрал? Ще върне ли тази позиция момчетата? Ето това е народа "кръв и зрелище". Това искат хората.
229
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най-после една статия в която да се казва горедолу истината. Досега всичко беше надупване!
228
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хора, нека всеки който може да посочи каквото знае за всеки общиствено известен, гаден измамник, крадец, сводник, наркодилър, политик, управник, попфолк курволетина, било то циганини, турци или българи, като е желателно да има някакъв снимков материал. Нека се опитаме да направим карта по места на българските печалбари, което цуцаха дълги години от кървта на обикновените хорица. Ще ми бъде интересно, да видя дали тогава измислената ни държаница ще вземе някакви мерчици срещу тези хорица.
227
3
 
12
 
! Отговори
БГ преди 12 години
Гласувайте! Трябва ни 80% избирателна активност, за да пратим в небитието комунистите и ДПС.
226
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
URAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA.......TATE PAK E PIAN