Kакво искат 99%?

Как изглеждаше пряката демокрация сред протестиращите в Лондон
Обновена: 17 окт 2011 14:56 | 17 окт 2011 11:34,
116
Kакво искат 99%?
Снимка: Reuters
Ива Александрова прекара съботата и неделята сред демонстрантите в Лондон, които бяха част от глобалните протести срещу корпоративната алчност и разказва как изглежда този опит за нова демокрация отвътре. 
 
"Ние сме 99%", "Ние сме мирни и силата е в броя ни", "Неолиберализмът е отвратителен, да опитаме нещо ново", бяха част от посланията, с които протестиращите се събраха на 15 октомври на обяд пред катедралата "Св. Павел" в центъра на Лондон. 
 
Няколко хиляди души дойдоха, за да окупират Лондонската фондова борса в рамките на глобалната демонстрация по примера на "Окупирай Уолстрийт" в САЩ. 
 
Зад протеста стоят различни групи и движения, между които UK Uncut (гражданска организация, която се противопоставя на правителствените мерки за орязване на публичните разходи), Anonymous (интернет активисти), Лондонското крило на Испанското движение 15М (което започна на 15 май и постави началото на серии от окупации в Испания и цяла Европа).
Още по темата
 
Както всички подобни протести по света в последните месеци и този няма изявен лидер или организация, нито ясно дефинирани цели и методи за постигането им. 
 
Участниците са от всякакви професии и убеждения, студенти, безработни, строителни работници, дори банкери; от семейства с малки деца до пенсионери, но основно млади хора.
 
Какво всъщност мотивира толкова различни хора да излязат заедно на улицата? Пакетът за спасяване на банките от 1.3 трилиона паунда и предвидените ограничения на разходите в публичния сектор от 83 милиарда паунда на практика означават, че доходите на 99% от британското население вече намаляват.
 
Това най-силно усещат хората и семействата с най-ниски доходи. В същото време останалият 1% и корпорациите продължават да обявяват рекордни печалби и да избягват плащането на данъци (според UK uncut 95 милиарда лири годишно се губят в неплатени данъци).
 
Данъкоплатците отказват да продължават да плащат за предотвратяване на фалита на банковия сектор, без да се въведат ограничения върху банките.
 
Окупацията е продължение на студентските демонстрации и протестите на профсъюзите в Англия срещу орязването на бюджетните разходи от последната година и половина и част от глобалното движение и окупации, обхванали градове на няколко континента – от Ню Йорк и Торонто, през Мадрид и Рим до Хонг Конг и Кейптаун. 
 
Още по-любопитно от това, че хиляди хора с коренно различен начин на живот намират общ мотив да протестират. 
 
Множеството в Лондон се превърна в Общо събрание, което трябва да реши какво да се случи оттук нататък. За комуникация се използват Twitter и Facebook. Целта е да се даде думата на всеки, който иска и всяко решение да се взима с консенсус - хората махат с ръце, ако са съгласни и ги кръстосват над главите си, ако не са. 
 
За да се преодолее липсата на озвучителна система, се използва "човешки микрофон" - думите на говорещите се преповтарят от множеството, за да достигнат до всички. Започва един дълъг и бавен процес, но той е в основата на това движение и на популярната демокрация.
 
В Лондон се реши да се създадат работни групи, включващи всички, които имат интерес към темата, които да излязат с предложения пред Общото събрание. Тези групи обсъждат в основни линии всичко, свързано с храна, подслон, вода, тоалетни, правни въпроси, медицинска помощ, вътрешни и външни комуникации, процедури, как да се привлекат още хора, медии и локация.
 
В Лондон с падането на нощта полицията се опита да измести събралото се множество, но срещна мирна съпротива. 
 
На сутринта на 16 октомври на стълбите на катедралата свещеникът обяви съгласието си с окупацията и прикани полицията да напусне, тъй като няма нужда от тях. 
 
През целия неделен ден имаше дебати, които да доведат до общо послание на групата относно причините за окупацията и техните искания. 
 
Междувременно над 80 палатки покриха площада, кухнята беше открита и започна събирането на дарения от храна и напитки, появи се информационен пункт и заработи отнякъде донесен генератор.
 
След многобройни прекъсвания и дискусии вечерта Общото събрание прие послание, което беше качено на сайта на протестиращите OccupyLondon.org.uk.
 
В него демонстрантите обявиха, че съществуващата система е неустойчива, недемократична и несправедлива. Сега те започват да работят върху алтернативите. 
 
В посланието на демонстрантите е записано, че са от всички етноси, професии, пол, възраст, сексуална ориентация и религия и действат заедно с протестиращите, които правят окупации по целия свят.
 
Ние отказваме да платим за кризата на банките, е една от позициите в общото послание. Наричащите себе си "99-те процента" са съгласни, че орязването на разходите е необходимо и неизбежно, но искат край на световната данъчна несправедливост и на демокрация, която представлява корпорациите вместо хората. Искат регулаторите да са истински независими от индустриите, които регулират.
 
"Окупаторите" в Лондон подкрепят генералната стачка, свикана на 30 ноември и студентските протести на 9 ноември, както и всички останали действия и акции в защита на социалната система, образованието, здравеопазването, създаването на работни места, както и против войните.
 
Искаме структурна промяна, насочена към автентично глобално равенство. Ресурсите на планетата трябва да се използват в полза на хората и околната среда, а не на военните, корпорациите и богатите.
 
"Така изглежда демокрацията – елате и се присъединете към нас!"
 
Това е началото. В следващите дни и седмици окупаторите ще работят заедно, за да развият тези искания, да ги направят конкретни и да артикулират предложения как да се развие движението, какви конкретни цели да си поставят и какви алтернативи да се предложат.
 
След приключване на събранието ритмите на самба озвучават площада. Еднакво важната част на купон и забавление продължава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Една система, която разглежда хората като консуматив - ресурс, няма бъдеще.
114
1
 
6
 
! Отговори
симпатизант преди 12 години
Неможе квалифициран човек да взима колкото неквалифициран, на *** трудно му било дъжд го валяло, ми да си *** майкта черна, аз кво да направя че не му се учи? Аз мога да го заместя, но той мен неможе посмъртно, ще гледа като полезно изкопаемо, тва е разликата, затова трябва да взимам много повече, за да имам стимул тук да живея и работя, в противен случай Боко тиквата ще си остане само с *** тук и с кофтия материал!
113
2
 
3
 
! Отговори
симпатизант преди 12 години
Симпатяга.. абсолютно си прав! За всички, които си барат патките по цял ден и чакат да се случи чудо, да ми барат салама! Но най-противното от цялата работа е че и огромни усиля да полагаш няма гаранция, че ще постигнеш нещо кой знае какво, има хора висшисти отговорни хора дето взимат , почти колкото гнусните черни животни, които сутрин минават с камиона и събиратт ***! И ме събуждат на всичкото отгоре! Това го няма никъде по света! Сега ще кажат всичко ооо и на тях не им е леко ала бала..
112
1
 
2
 
! Отговори
симпатяга преди 12 години
Ха-ха, глупаците искали "автентично глобално равенство". Айде няма нужда да се изравняваме. Имам доста доходи/активи (месечния ми доход в момента е над 20,000 лева, в България- всички с платени данъци, без далавери), нямам заеми, с цената на много усилия, самоусъвършенстване. Що не вземем да се изравним и в многото безсънни нощи, съботи/недели, в които съм чел и работил, докато цървулите са били наракийка, салата и мачле, а сега мрънкат, че нямат нищо. Те да нямат, аз да имам- ТОВА Е справедливо
111
1
 
4
 
! Отговори
РОБИН ХУД преди 12 години
..В точно това е и проблема! Вече може да се говори за "Държавата/правителство/законодатл" и "Едрия капитал или т.н. международни корпурации" като едно цяло. Едно чудовище управява света. Всички политици са купени, буквално, от огромните пари и са нищо но само еднифункционери на Капиталите. Тези народни избранници са там за да бъдат избрани за слуги на интересите на богаташите. На тези топ 1% с/у всички нас останалите 99%. Война е. Води се не с оръжия, но със закони и лобизъм. Мафия,Световна маф
110
0
 
5
 
! Отговори
РОБИН ХУД преди 12 години
Проблема е че РБ прие много бързо ценностите на дивия капиталистически модел т.н. Англосаксонски по подобие на Англип и САЩ и дори ЛЯВАТА партия в РБ въведе плоския данък!?! РБ се срастна с големия капитал и му "помага" по всякакъв начин. Затова българи нечакайте добро, а просто се борете за него. По света гражданите имат избор различен от банките в т.н. кредит юниъни или бившите взаимоспомагателни каси. В РБ обаче КАПИТАЛА победи и в това отношение и БАНКИТЕ са единственя избор на българина
109
0
 
1
 
! Отговори
106 преди 12 години
Ти виждал ли си овца през живота си?Бездуховни мънимейкъри! Вие не знаете разликата между овчето мляко и синтетичното такова!Щото ви е все едно - нали си плащате!ЕДИН ДЕН ЩЕ ПЛАТИТЕ ЦЯЛАТА СМЕТКА!
108
2
 
3
 
! Отговори
Марк преди 12 години
Събрани били дарения!Този, който ги е събирал е един вид "касиер" на протестиращите!С разрастване на движението ще има нужда от "каса", а после от "банка" и "банкер" ит.н и т.н!Кръгът се затваря!Нека се забавляват!
107
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
дано това е промяната, която очаква света през 2012 :)
106
11
 
1
 
! Отговори
Масон преди 12 години
Я паплача да си знае локвата и да ни остави нас да си диплим милионите че нямаме време за вашите проблеми. Има Богоизбрани - НИЕ, има и матриал - вие.
105
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Дали пък тия "Банкери,счетоводители,адвокати и рекламисти" през това време не са яли овче от овчаря и не са пили мляко от краваря."Ако са си го платили какъв е проблема? Всеки е специалист в определена област."Дали тия специалисти биха могли да работят тяхната работа."Разбира се. Да пасе овете може всеки неграмотен неандерталец.
104
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На мен ми се струва, че точно в това ще се състои пречистването на обществото съвсем скоро. Обстоятелствата ще принудят хората да преосмислят ценностната си система. Нама нищо по-важно от храната и средствата за нейното производство! Когато дойде това време, ще ми е много интересно да гледам как ще се развият събитията в градовете, където е достатъчно по някаква причина само да спре тока или да изчезне бензина за по-дълго време... :)
103
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Наистина се надявам тоя ден пак да дойде,но тоя път ще си ядете ла*ната.
102
6
 
15
 
! Отговори
до 102 преди 12 години
Аз помня едно време дето такива учени софиянчета ,дето не се обаждали на роднините си 10-20г. идваха по селата да се молят за торба лук , яйца и месо и някой друг буркан.
101
3
 
21
 
! Отговори
до 99 преди 12 години
Дали пък тия "Банкери,счетоводители,адвокати и рекламисти" през това време не са яли овче от овчаря и не са пили мляко от краваря.Нали и те са експерти в тяхната си област.Дали тия специалисти биха могли да работят тяхната работа.По скоро не и ако се стигне до там ще умрат от глад но няма да хванат вимето :)
100
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Разликата е там,че ти си вложил труд да създадеш нещо и да осигуриш труд и препитание на хора.А един Пикльо се пръкнал на мама си от т'ва.След това мама му и тате му платили образованието ,купили му кола и апартамент и някак си го уредили във фирмата на един познат да задава *** въпроси.Е как да не ти се ще да го удушиш това малко лайнинце.Е дано не си ми ти интервюиращ на следващото интервю защото ще се чудиш дали ще те познае *** с това бюро на главата.
99
6
 
26
 
! Отговори
Алекс преди 12 години
Прости хора,гокато не разберат че не парите движат света,ще си седят на тъмно и ще мечтаят за това което нямат,и така дори с милярди в банковата сметка,пак ще мечтаят за това което нямат.Докато не усазнаят че през годините на забогатяване са пропуснали гледките в нощното небе,за пропуснати моменти със семейството.Всеки мечтае за облаги,а никой не мечтае да стане велик.А аз съм велик защото всяка вечер когато гледам звездите осъзнавам че съм нещо мн малко от едно цяло,аз съм само част от щастието
98
18
 
7
 
! Отговори
До 97 преди 12 години
Банкерът, счетоводителя, адвокатът, рекламистът и т.н. не са забогатяли като са взимали пари насила. Забогатяли са защото са вършели експертна работа, която не може да я свърши някой *** овчар.
97
8
 
10
 
! Отговори
До 97 преди 12 години
Като не знаеш причините за колапса не се изказвай неподготвен. Иненно държавните намеси на пазара надуха балоните и кредизвикаха кризата. Когато държавата "стимулира" някой сектор, тя изкуствено повишава цената над пазарната, и създава впечатлението че този сектор е печеливш, и много хора се втурват да инвестират без да има истинско търсене. В един моемнт обаче продукцията не може да се продаде, и цената се срива до пазарната, и балона се пука.
96
3
 
18
 
! Отговори
до 93 преди 12 години
Точно, защото банкерите станаха най-важните хора, системата колабира и се срина! За радост вече не са много хората, които мислят като теб и промяната е на прага... :)Банкерът, счетоводителят, адвокатът, рекламистът и ПР специалистът са обслужващ персонал! Те помагат на хората, които произвеждат! Просто хитреците и мошениците са обърнали ценностите и сега предстои корекция, най-вероятно насилствена...