Отровното завещание на Андерш Брайвик

"Затваряме очи пред факта, че мирогледа му споделят мнозина в цяла Европа"
Обновена: 17 апр 2012 14:54 | 17 апр 2012 14:45, Елка Василева
175
Отровното завещание на Андерш Брайвик
Андерш Брайвик на влизане в съдебната зала. Снимка: Reuters

Терорът в Осло и Ютьоя нанесе на нас, норвежците, обща травма, която ще остане с нас завинаги. Ние сме обвързани и чрез съчувствието към оцелелите и роднините и приятелите на 77-имата убити през миналия юли. След атаката ние се събирахме за манифестации и публични прояви на скръб, пише Аслак Сира Мире* във вестник "Гардиън".

Но се опасявам, че тази реакция малко се отличава от реакцията на природно бедствие или смъртоносен инцидент от същите мащаби. Сега, когато започна процесът срещу направилият самопризнания убиец Андерш Беринг Брайвик, норвежката политика като че ли ще възстанови нормалния си ход. Въпреки че деянията, процесът и душевността на Брайвик тотално доминираха в националните медии, ние сякаш отбягваме политическите теми, близки до сърцето на терориста.

Тази зима Норвегия подписа споразумение за връщането в Етиопия на млади кандидати за убежище. Тези деца са живели цял живот в нашата страна, те говорят норвежки и посещават норвежки училища. Коалиция от организации се опита да спре тяхното принудително изпращане в една страна с нестабилна диктатура, но е много вероятно депортирането им да започне. Любовта, която трябваше да бъде отговорът на омразата на Брайвик, не се разпростря до тези деца, нито до палестинците, кюрдите или другите бежанци.

По същия начин дебатът за исляма и ислямофобията се ожесточи вместо да омекне след събитията от 22 юли м.г. След убийствата някои антиислямски организации и уебсайтове дадоха признаци на разкаяние, но този период отмина и сега озлоблението е още по-силно.

Онези, които настояват, че ислямът представлява заплаха за европейците и норвежците и твърдят, че последните 1500 години представляват история на безкрайния конфликт между християнската цивилизация и ислямското варварство, са толкова настойчиви както преди. Вместо да отвори вратата за почтен дебат, терорът циментира разногласията. Десните политици и антиислямски уебсайтове като document.no се върнаха към обичайната си практика. А норвежките вестници все още са длъжни да закриват своите интернет дебати при констатирана вербална обида към исляма или имиграцията в статия или коментар.

Всичко това е залегнало в сърцевината на идеологията на Брайвик. И въпреки че бяха използвани много думи, за да се декларира как 22 юли е променил и ще промени Норвегия, все още същите хора възразяват срещу нехуманността на нашата имиграционна политика и същите представители на десницата критикуват всичко, което изглежда като "отстъпление пред исляма". А покрай това ислямофобите отхвърлят твърденията, че имат нещо общо с Брайвик и сега още по-ожесточено бранят своята параноя.

След атаката премиерът Столтенберг заяви, че отговорът на Норвегия ще бъде повече демокрация и повече откритост.

Политиците от всички партии се присъединиха към него с декларация, че изборите през септември миналата година щели бъдат отговорът, който страната ще даде на терора. Трябваше хората да гласуват и да защитят демокрацията. Но преброяването показа, че нямаше голямо увеличение на избирателната активност.

Дебатът и говоренето за терора от 22 юли все повече и повече се съсредоточава върху подробностите: за самия акт, за грешките на полицията и правителството и най-вече върху биографията на Брайвик. Толкова напрегнато се взираме в очите на терориста, че започваме да ослепяваме. Вече познаваме всичките му пушки, костюми и униформи, неговите роднини и приятели. Той става знаменитост, икона на злото. Но затваряме очите си пред факта, че мирогледът на Брайвик се споделя от мнозина в цяла Европа.

Колективното отвращение от неговите действия не съвпада с колективно отвращение от неговите мотиви. В YouTube под документалния клип на Би Би Си за 22 юли могат да се прочетат коментари на хора, които твърдят, че са норвежци, като следния: "Така става, когато унищожаваш спокойната преди Норвегия, когато докарваш мюсюлмани, африканци и измет от Третия свят".

Норвежкият премиер и мнозина други казват, че няма да позволят на терористите да ни променят. Успяхме чак дотам, че обсъждането на връзката между Брайвик и съвременния политически живот стана табу. Убеден съм, че ние трябва да се променим след Ютьоя. Трябва да преосмислим най-сериозния измежду всичките
проблеми: как да се държим в бъдеще, когато хората от различни религии и култури живеят рамо до рамо в Европа? И как да се отнасяме към идеологията, която ни казва, че това е невъзможно.

Трябва да унищожим почвата, върху която е отрасъл Брайвик. Именно това е залогът в процеса срещу него. По-важно от наказанието, което ще му бъде наложено, е как да разбираме събитията от 22 юли. Какво ще четат нашите деца в учебниците си след 15 години? Ще бъде ли разглеждано това като безумен самотен акт на Брайвик или като продукт на нарастваща ислямофобия и омраза? Последиците ще вървят след нас поколения наред.

(БТА)


- - - - - - -
* Авторът Аслак Сира Мире е директор на Дома на литературата в Осло; писател и бивш лидер на Червения избирателен съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Във всички северни народи, особено скандинавските, изначално в манталитета им цари студенина, особено и силно чувство за доминиране над останалите етноси, сериозна интертност и самодостатъчност. Каквото и да правят норвежците, проблемът няма да се реши. Всеки норвежец, малко или много споделя опасенията и страховете на Брайвик, макар и подсъзнателно. Има някаква колективна психоза, когато един народ се почувства нападнат от разни имигранти, и лудостта избива отвсякъде ....
97
0
 
8
 
! Отговори
до 94 преди 12 години
Умнико, защо *** от Африка са в Европа замислял ли се? Нали Европа беше векове по техните места и изрина богатства от там - защо Франция и Великобритания са това което са днес? Аман от ***.
96
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя Брайвик е кьосе - вижда се. Очевидно има доста комплекси. Такива *** често стават серийни убийци - единствения начин за тях да изживеят опиянението на месианството, за което цял живот са бълнували, потиснати от собствената си непълноценност.
95
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Религията е оръжие, когато не се търсят други аргументи. Не познавам подробно религиите.Многото четене на Библията ме навежда на разни противоречиви мисли. Известно е, че е манипулирана многократно, както и разните евангелия, за да се закрепи нечия императорска власт и да се държи населението в подчинение. Това е много общото между всички религии. Внушение за виновност и подчинение. Изповед при доносника - поп. Вярата няма нужда от посредници.Мисля, че вярата е много лично чувство.Не показ.
94
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма да измисля наказание. Никаква идеология не оправдава убийството на 77 деца! За това не ми е идол Левски!Не в битка, а в капан-коварно, обмислено , хладнокръвно...към безпомощни млади хора.Не е ***, начетен е, вероятно върши *** работа по започваща интрига. Правилно пише в статията, че не трябва да се мълчи, а да се говори в обществото, може би е време за други правила. Към 2050, населението в Европа ще бъде 1:3 в полза на тези от мюсулмански произход.Ще се наложи и да управляват.
93
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Исляма в чист вид не е лоша религия, не по- лоша от християнството. Но страните в които е преобладаващ го използват за да държат народа в невежество и подчинение. Той е така видоизменен ,че в негово име терористи убиват невини с мечтата да отидат в рая. За мен хората които не желаят да живеят сред мюсулмани просто се предпазват. Не желаят да живеят сред хора за които религия и омраза е едно и също . Щом не могат да прогресират умственно независимо, че са израсли в Европа ,тогава да се махат!
92
7
 
4
 
! Отговори
Темерут преди 12 години
Бил го направил при самоотбрана, така казал на процеса, мен ако ме питате, за тия 77 човешки живота, които е отнел, тоя трябва да го пуснат жив на прасетата!
91
5
 
3
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 12 години
Защо показва нацистки жестове?Защотот е евреин и масон... с този акт той унищожи много симпатии в Европа към нововъзникнали патриотични и националистически организации и партии, които са от нов ти и искат суверинитет и взаимно уважение между нациите и са за силно местно смаиоуправление до ниво община , не само на ниво държава, а не разградено световно село в които само кмета, полицая и попа са богати и овластени...
90
5
 
26
 
! Отговори
777 преди 12 години
ЕВРОПА ТЕПЪРВА,ЩЕ ЯДЕ ГОЛЯМО ДЪРВО ОТ ТАКА НАРЕЧЕНАТА,ПОЛИТИКА НА ТОЛЕРАНТНОСТ КЪМ МЮСЮЛМАНИТЕ!ВЕКОВНАТА ОМРАЗА МЕЖДУ МЮСЮЛМАНИ И ХРИСТИЯНИ,НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПРЕОДОЛЯНА!ТОВА СА ДВЕ НЕСЪВМЕСТИМИ КУЛТУРИ!ПРИМЕР:БЪЛГАРИЯ ПОД 500Г.ТУРСКО РОБСТВО!НЕ МОЖЕШ ДА СМЕСИШ ОЛИО С ВОДА!ФАШИЗМА СЕ ВЪЗРАЖДА БЛАГОДАРЕНИЕ НА ,,КАДЪРНИТЕ ПОЛИТИЦИ,,.
89
5
 
11
 
! Отговори
лай-лай кучка преди 12 години
Каквито и да са мотивите ,няма оправдание за причинена смърт. Трябва ли да е аналог на Ал Кайда ?
88
2
 
22
 
! Отговори
предприемчив преди 12 години
Сега е момента да изпреварим много страни в ЕВРОПА чието мнозинство от населението е започнало бавно да се усеща и да споделя мирогледа на Брайвик като издигнем на много места в страната и най вече в Столипиново и Факултето рекламни превантивни мега билбордове с огромни фотоси на Андерш , докато Норвегия все още не се е усетила за да потърси хонорар за авторските си права върху Брайвик !
87
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 105По каква причина?Нещо много загрубя словесната ти култура?
86
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 103Нямам намерение на никой да се обаждам,резултатите са видни в нета.Скрий ги,ако нещо ти пречат;)
85
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до МаркНяма "Разкарай се"!Резултатите от Столипино са публична информация и всеки може да ги намери в нета!Там човек може да види много,много интересни зависимости за кого са дали вота си от Столипиново:)Чао,***!
84
11
 
20
 
! Отговори
Чалгата е за Пумяри преди 12 години
Когато *** от Европа си отидат в Африка,тогава може да започнем да говорим за МИР.Няма как едно нахално негро от Централна Африка да ми кисне в европа на мой гръб и да ми нахалства и да се прави на бандит.Смърт за такиваДа живее Хитлер
83
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до МаркМарко,че те не гласуват масирано само за ДПС!Виж изборните резултати в секциите на Столипиново последните избори.Ако гласуваха масирано за ДПС,трябваше да имат 12-13 общински съветника,а те имат 3.Други примери искаш ли?
82
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
чалга му е майката на интегрирването
81
1
 
3
 
! Отговори
Ordo до 92 преди 12 години
Ако наистина си изчел и половината книги, които аз съм изчел щеше да ти е пределно ясно, че биографията на редица видни нацисти е щателно пренаписана от американците в годините след -та св. война. Така например един друг СС-овец като Вернер фон Браун беше напълно реабилитиран от US пропагандата и даже го изкараха едва ли не мъченик и борец против Хитлер. Смяташ ли, че на Шпайдел щеше да му се размине толкова лесно ако действително беше участвал в атентата с/у Хитлер? Само заради Сеп Дитрих?
80
4
 
7
 
! Отговори
до Марк преди 12 години
За каква интеграция говориш, при положение, че тези хора са родени в България. Те са българи, които ходят в джамия, а не в църква. Иначе се кълчат на същата чалга, като нас. Смесени бракове има много, даже лично аз знам подобен случай - мои колеги от университета, момчето християнин, момичето българо-мохамеданка, се взеха и имат вече две деца. Ти не беше ли демократ, сега да не излезеш някакъв национл -социалист. Как хубаво звучи, а. Хем националист, хем социалист.
79
0
 
5
 
! Отговори
до 89 преди 12 години
Леле пич... преди да ползваш думи, като гаулайтер разбери, какво означават. Това е политическо назначение, а за да станеш шеф на НАТО трябва да си професионален военен, какъвто е ген. Шпайдел, който не е приближен на Химлер, а е щебен офицер на Ромел и участва в опита за атентат срещу Хитлер на 20 юли за което нещо лежи седем месеца в затвор докато не пристигат съюзниците. Айде, жив и здрав и да четеш повече.