Османско минало незабравимо – Турция иска влияние

Ердоган се стреми към връщане на Балканите в турската орбита
Обновена: 16 май 2012 15:16 | 16 май 2012 12:53, Елка Василева
1001
Османско минало незабравимо – Турция иска влияние
Турция засилва международното си медийно присъствие. Снимка: архив, Reuters

Турция иска влияние. И затова засилва международното си медийно присъствие. Една от първите цели на турската експанзия са доминираните от мюсюлмани райони на Балканите, попадащи в състава на някогашната Османска империя, пише Дойче веле.

За затвърждаване на образа си на регионална сила Турция залага на засилено медийно присъствие. Турският арабскоезичен телевизионен канал, пуснат миналата година, очевидно е част от по-мащабен план, чиито контури се очертават все по-ясно.

Сред първите пет в света

Този план предвижда не само обогатяване на палитрата от чуждоезични емисии, но и разширяване на периметъра на действие на държавната информационна Анадолска агенция. Високи цели преследва сравнително новият й директор Кемал Йозтюрк, който е на поста от август 2011 г. 100-годишния юбилей от основаването си агенцията ще посрещне през 2020 година като петата най-голяма информационна агенция в света, обеща Йозтюрк при представянето на новите проекти. Дотогава Анадолската агенция ще предлага продукт на 11 езика, сред които руски и дори кюрдски, а броят на абонатите трябва да се увеличи от 1 121 в момента на 7 000 през 2020 година.

Първа стъпка в начертаната посока беше направена през март т.г., когато Анадолу Ажансъ разшири своя уеб продукт със съдържания на босненски език. И няма нищо чудно в това, че една от първите цели на турската експанзия са доминираните от мюсюлмани райони на Балканите, попадащи в състава на някогашната Османска империя.

До голяма степен това е свързано и със съвременния турски неоосманизъм, пропагандиран лично от премиера Ердоган, който се стреми към връщането на Балканите в турската сфера на влияние. Анкара е принудена да действа така и поради една друга причина - малко изненадващо през ноември м.г. катарският канал Ал Джазира започна да излъчва програми и на няколко южнославянски езика.

Мюсюлманско побратимяване

Включително и заради арабската конкуренция върховната повеля на Анкара е да сигнализира готовност за мюсюлманско побратимяване. Така например Анадолската агенция отрази много широко разговорите на директора си Йозтюрк в Доха с катарската информационна агенция и телевизия Ал Джазира за разширяване на сътрудничеството в Арабския свят. А този месец Анадолската агенция открива свое бюро в Кайро, което ще отговаря за арабскоезичния продукт на турската агенция.

Още по темата

На босненския си сайт Анадолската агенция пропагандира съдържания, които имат особено символично значение за връзките между Турция и мюсюлманските народи на Балканите. Така например при посещението си в Сараево за получаване на наградата "Лидер на 21 век" турският външен министър Ахмет Давутоглу не пропусна да отбележи турския ангажимент за косовските албанци. Малко преди това първият турски дипломат беше организирал за шефа на косовския парламент топло посрещане в Анкара.

Освен че внушава процес на сближаване между Турция и мюсюлманските райони на Балканите, босненският сайт на Анадолската агенция е използван и за индиректна антиизраелска пропаганда. Очевидно управляваната от ислямисти Турция, която демонстративно се прегръща с победилите на изборите в Тунис и Египет мюсюлмани, на всяка цена иска да внуши, че в района на арабското Средиземноморие антиизраелските настроения се засилват все повече.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1001
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
674
4
 
1
 
! Отговори
тео преди 11 години
Вместо да злославете,ах как било добре земетресенеито и убило много турци....първо помислете защото това може да се повтори и в родната къща.Няма един турчин който би пожелал на някого земетресение както вие.Помислете си,"вафлените" ви стари ,грохнали и умирисани беттонни блокове един ден от само себе си ще рухнат...не от земетресенеи ....ако недай се боже има едно малко земетресение "комунистическото чудо наречено бетонен блок няма да издържи.Помнте земетресенеието в Стражижа!
673
5
 
2
 
! Отговори
тео преди 11 години
А сега като един турчин искам да ви успокоя.Не сме ние от които ще се патите,ние винаги ще сме дружолюбни към всеки ....както и към арменците,които като граждани на Армения ,наброяват 160000 ..работещи в Турция и то със знанието на самата държава.Турция затваря очите си ,за тези хора защото положенеието на арменската икономика не "розова".От други ще се патите ...и със тоя патешки акъл не сте за никъде.Че какво имате да се гордеете.Та от храната до дизайна на туристическите ви къщите е турско!
672
4
 
2
 
! Отговори
тео преди 11 години
Българския народ има толкова много проблеми че, да коментираш против турците и да мразиш Турция е най малкия проблем на нацията България.България е най бедната държава и зависима от големите "акули" на Европа.Страната е със най остаряващият народ.На първо място при децата по употреба на алкохол и дрога.Сърдечно съдовите болести,рак на матката(защото няма никакава хигиена),рак на стомаха(защото любимото ястие на българина е сланина със сливова )...и разбира се полсе живеят до 64 и си отиват...
671
4
 
1
 
! Отговори
тео преди 11 години
На 843 ..искам да кажа че,в момента ако България е на 58 място а Турция на 83...само ще ви кажа.Нека така да е аз не споря...и никога не съм желал икономическото състояние на Българския народ да е по надолу от другит.Защо вие се сравнявате именно със Турция щом сте мнбого развити?Сравтете се не със Турция а със някоя Европейска държава.Даденостите на една държава не се мерят със крупните им от комунистическо време къщи.....а със живия живот на нацията.
670
3
 
2
 
! Отговори
тео преди 11 години
Нека да обясня на някои хора защо,западните държави наричат,пуйката Тюрки....защото до 16 век не са виждали такава птица...и когато ч виждат в турските домове слагат името тюрки.Ние турците наричаме пуйката ..."хинди кусу"...или Индийска птица.Така е било и със лалето когато за първи път германски дипломат вижда това цвете и след като взема корените и пренася на запад и ...лалето става символ на Нидерландия.
669
5
 
3
 
! Отговори
тео преди 11 години
Сега когато пиша е 22.00 Канадско време.В България е 7.00 сутринта....и хората преди да изпият кафето си да се настроят за работа...пишат и изливат своята злоба срещу нас!Мене ми е ясно, да споя със вас е не мислимо!Мразещият човек ако иска ще мрази.....аз не ви мразя ...направо съжалявам ви!Ако не беше Турция ,която мигновено реагира и България вл;езе в НАТО...и след това в Европейския съюз...но вие едва ли ще разберете това.Тази злоба на мен не ми вреди вреди на вас!
668
4
 
1
 
! Отговори
тео преди 11 години
Пак казвам на тези които казват че, турчина е мързелив.Нчма такава дума в речника ни.Запомнени сме със трудолюбието си!Аз няма да обиждам българите защото имам много приятели от този народ!Мразещите Турския народ сте вие,гърците и арменците.Защо ли? защото са гузни и са убивали много турци.А в Османската Империя са били 52 различни народности и никой не се асимилирал и запазил език и култура ..благодарение на толерантноста на Османската Империя!
667
1
 
3
 
! Отговори
ГОЛЯМ СМЯХ преди 11 години
племето ти да се казва пуйка, а знамето ти да е многократно употребявана дамска превръзка.
666
1
 
3
 
! Отговори
до тео преди 11 години
През последните си години в икономическо отношение Турция постигна успехи, но да не забравяме откъде тръгна и къде реално е сега. Затова си има класации на световни организации като качество на живот например,където влиза развитието на икономиката, на производство и потребление, на просвета, на здравно осигуряване, на свобода на личността, на сигурност за живота, на качеството на живот. България на 58-мо място, Турция на 83-то.
665
2
 
2
 
! Отговори
до тео преди 11 години
Няма по-голяма проституираща нация в света в момента от турската, отдала част от тялото си (базата Инджирлик) на американците за да спечелят тяхното покровителство.
664
2
 
3
 
! Отговори
до тео преди 11 години
Йозтюрк Тюркдоган, председател на базираната в Анкара Асоциация за правата на човека, смята, че ситуацията се влошава с всеки изминал ден, особено по отношение на кюрдския въпрос.Той каза за SETimes, че през 2010 г. са били арестувани много политици, служители в местната администрация и членове на гражданското общество от етнически кюрдски произход.Под арест са задържани дори активисти за правата на човека и представители на неправителствени организации, които по никакъв начин не са свързани с насилие, заяви Тюркдоган, като добави, че се нарушава тяхното право на справедлив процес.Според него правителството изпраща страшно послание: Не си търсете правата.Що се отнася до свободата на медиите, журналистът и активист Неджати Абай казва, че през 2010 г. са заведени десетки съдебни дела срещу представители на неговата професия.В момента в затвора има 43-*** журналисти, десет от тях главни редактори, които получават много дълги присъди, каза той за SETimes.Абай, който е бил арестуван няколко пъти по различни обвинения, посочва, че турският наказателен кодекс и Законът за борба с тероризма дават основания на властите да преследват репортери.
663
2
 
3
 
! Отговори
тео преди 11 години
Времето лети, кучето ще лае но кервана си върви.Единствено вие сте в загуба ако не разберете приятелски протегнатата ни ръка.Турция има своя политика ,нека такава силна политика има и Българската държава.Но никога Турция не е посавяла цели да завладее някоя държава.Рабира се всяка държава има своя икономическа политика.Много е по разумно на България да е в добри отношения със Турция...за да развива икономиката си ...и просперитета на народа си.Ние никога не мразим и никога не били роби!
662
2
 
2
 
! Отговори
тео преди 11 години
Времето лети, кучето ще лае но кервана си върви.Единствено вие сте в загуба ако не разберете приятелски протегнатата ни ръка.Турция има своя политика ,нека такава силна политика има и Българската държава.Но никога Турция не е посавяла цели да завладее някоя държава.Рабира се всяка държава има своя икономическа политика.Много е по разумно на България да е в добри отношения със Турция...за да развива икономиката си ...и просперитета на народа си.Ние никога не мразим и никога не били роби!
661
2
 
5
 
! Отговори
до тео преди 11 години
Като скакалците!Всички големи градове в западна Европа е пълно от тази мюсулманска ***.Нямат голям мерак да работят или да учат и 80% от младежите им са криминално проявени.Цели части от тези европейски градове, са превърнати на огромни гета ,където и полицията се страхува да влезе!90% от тях живеят от социалните и детски помощи(на нашия гръб) и каквото припечелят по криминален начин.Не проявяват никакъв интерес да се интегрират от 50 години насам.Размножават се ужасно бързо(поради безделието),без да се запитват дали са в състояние да изхранват семейството си.Важното че европейски, глупави демокрации(ние) ги хрантутим и им плащаме.Всяка една от жените им е забулена с фередже или б у рка надянала на смръдлив *** шалвари и бута поне една детска количка и около нея подскачат още 5,6 отрочета.В джамиите им които никнат като гъби след дъжд, открито призовават към джихад и събират пари и набират доброволци за терористите и Ал Кайда.Сега сигурно разбирате, защо цивилизована Европа гледа негативно на 51 годишното присъствие на тази ***,да не говорим за опити за влизане в ЕС.
660
1
 
3
 
! Отговори
до тео преди 11 години
Само турската нация няма единен етнографски и расов произход.Изградена е на база отвличания на деца,педофилия и погроми.
659
1
 
2
 
! Отговори
до тео преди 11 години
Oтнасят се с турците "като с вредни микроби". Казал го е посланика на Турция в Австрия Кадри Еджвет Тезджан !!!
658
1
 
2
 
! Отговори
до тео преди 11 години
Срамно е да си турчин! Да те мразят всичките ти съседи, да нямаш интелигенция, да нямаш личности с които да се похвалиш освен шепа главорези, да не си измислил за 1000 години съществуване абсолютно нищо, да не си построил нищо друго освен коптори, да нямаш собствена наука или техника, да имаш земята с най-изгодно географско положение на планетата и въпреки това да имаш населени места, където не знаят що е ток и течаща вода, да се природно глупав, тесногръд и мързелив, да имаш Ердоган за премиер.
657
2
 
3
 
! Отговори
тео преди 11 години
Запомнете едно нещо от мен българи!Лъжливата ви история....и приказките на ракия и мезе ви вредят.Незнаете историята си!Ние не сме ви врагове!Напротив,най близките ви приятели!Запомнете едно нещо!Няма да видите толкова полза от Европа отколкото истинската приятелска помощ от нас.Никога Турция не е имала териториални претенции към България...А напротив ,погледнете историята си и ще разберете юе, Османската Империя помага на България при Българо-сръбската война....и срещу Румъния...за Добруджа
656
1
 
2
 
! Отговори
до тео и ... преди 11 години
По принцип "турчин" е синоним на *** дума, защото всички по света знаят, че турците са една дивашка нация, подкрепяна от една армия, но никога от мозъка си. Справка - напъните и за ЕС, които продължават и сега, проблемите и с всички свои съседи, международни класации на държави според качеството на живот и много други. Срамно е да си турчин, синоним на ДИВАЩИНА. Още много поколения ще носите проклятието на народите като към ДИВАШКА *** !!!
655
3
 
1
 
! Отговори
тео преди 11 години
Размножава се със многолуден челяд.Незабраяйте че,малките български царства са били ,Видинско,Никополско,Добружанско,Великотърновско.Дори Пловдив (фИЛИБЕ)преди да бъде заселен със българи е бил гръцко турски град.зА ТОВА ЧЕ, ТУРЦИТЕ СА ВИ ДАЛИ РОЗОВОТО МАСЛО, за това ли се да се срамувам.Именно в Османската Империя българският народ достига апогея си.Империята е била деспотичназ не само към българите но и към турците.Докато турчина воювал...българина си гледал много людния си челяд.