Османско минало незабравимо – Турция иска влияние

Ердоган се стреми към връщане на Балканите в турската орбита
Обновена: 16 май 2012 15:16 | 16 май 2012 12:53, Елка Василева
1001
Османско минало незабравимо – Турция иска влияние
Турция засилва международното си медийно присъствие. Снимка: архив, Reuters

Турция иска влияние. И затова засилва международното си медийно присъствие. Една от първите цели на турската експанзия са доминираните от мюсюлмани райони на Балканите, попадащи в състава на някогашната Османска империя, пише Дойче веле.

За затвърждаване на образа си на регионална сила Турция залага на засилено медийно присъствие. Турският арабскоезичен телевизионен канал, пуснат миналата година, очевидно е част от по-мащабен план, чиито контури се очертават все по-ясно.

Сред първите пет в света

Този план предвижда не само обогатяване на палитрата от чуждоезични емисии, но и разширяване на периметъра на действие на държавната информационна Анадолска агенция. Високи цели преследва сравнително новият й директор Кемал Йозтюрк, който е на поста от август 2011 г. 100-годишния юбилей от основаването си агенцията ще посрещне през 2020 година като петата най-голяма информационна агенция в света, обеща Йозтюрк при представянето на новите проекти. Дотогава Анадолската агенция ще предлага продукт на 11 езика, сред които руски и дори кюрдски, а броят на абонатите трябва да се увеличи от 1 121 в момента на 7 000 през 2020 година.

Първа стъпка в начертаната посока беше направена през март т.г., когато Анадолу Ажансъ разшири своя уеб продукт със съдържания на босненски език. И няма нищо чудно в това, че една от първите цели на турската експанзия са доминираните от мюсюлмани райони на Балканите, попадащи в състава на някогашната Османска империя.

До голяма степен това е свързано и със съвременния турски неоосманизъм, пропагандиран лично от премиера Ердоган, който се стреми към връщането на Балканите в турската сфера на влияние. Анкара е принудена да действа така и поради една друга причина - малко изненадващо през ноември м.г. катарският канал Ал Джазира започна да излъчва програми и на няколко южнославянски езика.

Мюсюлманско побратимяване

Включително и заради арабската конкуренция върховната повеля на Анкара е да сигнализира готовност за мюсюлманско побратимяване. Така например Анадолската агенция отрази много широко разговорите на директора си Йозтюрк в Доха с катарската информационна агенция и телевизия Ал Джазира за разширяване на сътрудничеството в Арабския свят. А този месец Анадолската агенция открива свое бюро в Кайро, което ще отговаря за арабскоезичния продукт на турската агенция.

Още по темата

На босненския си сайт Анадолската агенция пропагандира съдържания, които имат особено символично значение за връзките между Турция и мюсюлманските народи на Балканите. Така например при посещението си в Сараево за получаване на наградата "Лидер на 21 век" турският външен министър Ахмет Давутоглу не пропусна да отбележи турския ангажимент за косовските албанци. Малко преди това първият турски дипломат беше организирал за шефа на косовския парламент топло посрещане в Анкара.

Освен че внушава процес на сближаване между Турция и мюсюлманските райони на Балканите, босненският сайт на Анадолската агенция е използван и за индиректна антиизраелска пропаганда. Очевидно управляваната от ислямисти Турция, която демонстративно се прегръща с победилите на изборите в Тунис и Египет мюсюлмани, на всяка цена иска да внуши, че в района на арабското Средиземноморие антиизраелските настроения се засилват все повече.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1001
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
654
2
 
2
 
! Отговори
тео преди 11 години
Никога турски спортист не се продал да бъде муле и да бъде хванат със 9 килограма дрога... за да се продаде за шепа пари за да трови невинни хора.При идването си тук на Балканите тюрките идват като победители на една мощна Империя...като Византия.Наследници на тази империя.Именно османската империя обидинява разпокъсания български народ и ги запазва цели 500 години.Именно по време на Османската империя българския народ стига до местностите Тракия,Родопи,и Беломорието.Размножава се....
653
2
 
1
 
! Отговори
тео преди 11 години
че, създателите на тази държава са именно великите тюрки.Защо да ме срам,като никога не съм бил роб...и не съм се състезавал да съм най голям роб в човешката история.Никога не съм известен със кражби на банкомати и продажба на невинни момичета в проституция.Напротив трудолюбив съм.Като Тюрк,със гордост сме участвали в изграждането на разрушената Гермаска икономика.Никога не сме се били запомняни като крадци.Напротив като трудолюбиви хора.С това ли се да се срамувам.Никога турски спортист не е ..
652
2
 
1
 
! Отговори
teo преди 11 години
Брей Брей...па осте един път брей!Кога стане въпрос за Турция,българите работата си оставят и почват да пишат.Толова проб;лемни теми има за живота в България и за бедното съществуване на народа....българина като вземеш от пуберите до седящите на ракия пишат ли пишат.Хилада ще стане в близко време броя на коментарите...но не само тук.Където се говори за Турция,българина се състезава по плюене.Че какви лоши хора са били турците,Срамно е било е да се наречеш турк....Забравяйки че, създателите на
651
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Българино братко мой, ти от турчин се не бой, вземи сабя и върви на бой!" Надписът върху сабята на Желю войвода
650
3
 
2
 
! Отговори
До 821 преди 11 години
Трябва да бъде "Срещнали се на поляна турчин и арабин", а не "Туркиня и арабин". Навиците на тия са известни!
649
3
 
3
 
! Отговори
beyhan преди 11 години
ceta komentarite vi i prosto va sajalyavam.pılni ste s zloba i zavist.vie ste rodeni da sluguvate na drugi.kakto sega sluguvate na horata ot evro sıyuza.mnogo dobre znam kak jiveyete.samo konsumatsiya bez proizvodtsvo.sıjalyavam va :(
648
3
 
5
 
! Отговори
до beyhan преди 11 години
Ми като сте толкова авангард - къф го крепиш тука бе, беги там да се гъзиш ноо напредничаво х 5 пъти на ден!
647
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Anonimen may sa te e......i mnogo yako tezi gadni turtsi
646
4
 
6
 
! Отговори
до beyhun преди 11 години
Срещнали се на полянка, туркиня и арабин, цуни-гуну, вади-тури, народили чукундури, хем ебливи, хем крадливи, но най-вече - ***, изкрейзили и злобливи.
645
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Отнасят се с турците "като с вредни микроби". Казал го е посланика на Турция в Австрия Кадри Еджвет Тезджан !!!
644
3
 
9
 
! Отговори
друг Сюлейман Безумн преди 11 години
По принцип "турчин" е синоним на *** дума, защото всички по света знаят, че турците са една дивашка нация, подкрепяна от една армия, но никога от мозъка си. Справка - напъните и за ЕС, които продължават и сега, проблемите и с всички свои съседи, международни класации на държави според качеството на живот и много други. Срамно е да си турчин, синоним на ДИВАЩИНА. Още много поколения ще носите проклятието на народите като към ДИВАШКА *** !!!
643
6
 
1
 
! Отговори
beyhan преди 11 години
ti prodaljavay da si mislish taka.ela i vij kakvo ima v turtsiya.kolko ste nazad ot nas.predpolagam ce ne si izlyazal nikoga ot malkoto si selo.
642
3
 
7
 
! Отговори
ГОЛЯМ СМЯХ преди 11 години
племето ти да се казва пуйка а знамето ти да е многократно употребявана дамска превръзка
641
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Турция е велика сила за разлика от незначителната България, която ще изчезне в близкото бъдеще.
640
5
 
9
 
! Отговори
Сюлейман Безумний преди 11 години
Братя турци, сложете ръка на сърцето и признайте, че това което написах е истина! Признат срам, половин срам! Не си кривете душицата, че де що имаше интелигентни хорица, инженери, лекари, висшисти, артисти от турския етнос напълно доброволно си сменяха имената по време на т.нар. Възродителен процес. Помня това, а и други помнят. Даже идеята за смяна на имената дойде от членове на БКП с турски произход. И аз своето смених, нарекох се Симеон Велики, ама ей го на-дойдоха промените и пак съм същия!
639
7
 
12
 
! Отговори
Сюлейман Безумний преди 11 години
Срамно е да си турчин! Да те мразят всичките ти съседи, да нямаш интелигенция, да нямаш личности с които да се похвалиш освен шепа главорези, да не си измислил за 1000 години съществуване абсолютно нищо, да не си построил нищо друго освен коптори, да нямаш собствена наука или техника, да имаш земята с най-изгодно географско положение на планетата и въпреки това да имаш населени места, където не знаят що е ток и течаща вода, да се природно глупав, тесногръд и мързелив, да имаш Ердоган за премиер
638
1
 
5
 
! Отговори
до турк преди 11 години
и с какво ще ги опрашваш бе ХА ХА ХА като са те осакатили още като дете
637
2
 
1
 
! Отговори
до 806 преди 11 години
тъй ,ама какво ще правите с руснаците се питам ?
636
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Na celia sviat mu se draifa ot tia riazani karabini.
635
10
 
4
 
! Отговори
тюрк преди 11 години
обичам да опрашвам млади бели български котета