Паралелният свят на мюсюлманите в Швеция

Оказва се, че в страната има общност, живееща според законите на шериата
Обновена: 23 май 2012 13:23 | 23 май 2012 13:23, Елка Василева
332
Паралелният свят на мюсюлманите в Швеция
Петъчна молитва в джамията в шведския град Малмьо. Снимка: архив, Reuters

"Един мъж има правото да бие жена си и тя не бива да се оплаква в полицията. Един мъж има правото да има няколко жени. Един мъж има правото да иска секс от жена си по всяко време и тя не може да отхвърля справедливото желание на своя съпруг".

Тези "три права" на мъжа - глава на семейство, прозвучали в програмата "Разследване" на шведската обществена телевизия SVT, взривиха Швеция, като предизвикаха дебати в медиите и в министерския кабинет, пише в. "Новие известия".
 
Две журналистки от предаването посетиха десетте най-популярни джамии в страната, като едната се представи за млада мюсюлманка, придружена от своя приятелка.

Жените помолиха местните имами за съвет във връзка с житейските проблеми на "героинята". Съпругът й бил многоженец, пребивал своята благоверна и настоявал тя пряко волята си да изпълнява съпружеските си задължения. Разговорите бяха записвани със скрита камера. В шест от десетте джамии имамите увещаваха клетницата да се подчини на мъжа си, търпеливо да понася побоите и да не търси от властите закрила в семейните си несгоди. Духовните лидери потвърдиха освен това правото на мъжа да има няколко жени и да получава секс винаги, щом пожелае.

След известно време репортери от "Разследване" посетиха споменатите джамии открито и зададоха същите въпроси пред камера. Отговорите бяха съвсем цивилизовани, в духа на шведските закони и обществени норми.

Капанът щракна и се затвори. Пред нацията бе потвърдена тезата, внушавана й отдавна от десните радикали: "Мюсюлманската общност живее според собствени правила и мами държавата."

Ефектът от предаването може би нямаше да е така силен, ако в Скандинавия не живееха с мисълта за два шумни процеса. В Норвегия съдят 33-годишния масов убиец Андерш Брайвик, извършил двоен терористичен атентат, за да брани обществото от
"мултикултурализма" (както нарича ислямизацията), а в Швеция - негов духовен сродник и съмишленик, 40-годишния Петер Мангс, получил прякора "Ужаса на Малмьо". Години наред Мангс тероризираше този град, разстрелвайки със снайперистка пушка хора "с ориенталска външност". Обвинен е в три убийства и 12 опита за убийство. Брайвик впрочем припозна вече Мангс за свой съратник - изпрати му от затвора писмо, в което предлага приятелство и морална подкрепа.

Предаването "Разследване" изправи властите и медиите пред трудна дилема: те не можеха да приемат факта, че в страната има общност, живееща според законите на шериата; същевременно обаче се страхуваха неволно да вземат страната на Брайвик и Мангс - "борци срещу ислямизацията".

Отчели този момент, лидерите на мюсюлманската общност в Швеция се възползваха от скандалното телевизионно предаване и преминаха в атака срещу журналистите.

"Трудно бихме си представили по-добър подарък за десните екстремисти. И всичко това става по време, когато антимюсюлманските сили в страната са необичайно силни" – ето едно типично изявление, направено в случая от Омар Мустафа, председател на ислямско сдружение в Швеция.

Либерални представители на исляма наистина осъдиха изказванията на имамите, чиято позиция според тях се дължи на невежество - повечето имами, служещи в джамиите из северноевропейските държави, се "внасят" от Саудитска Арабия, прочута с религиозния си консерватизъм. Те смятат, че правителството трябва да отпусне средства за подготовка на ислямски духовни водачи в самата Швеция.

Както сочат първите изявления на хора от кабинета, властите в страната се очертава да склонят. "Приветствам идеята да започне обучение на имами в Швеция. Тогава тези хора ще са добре запознати с основополагащите шведски ценности", заяви министърът за интеграцията Ерик Уленхаг. По думите му вече е разпоредено и съответното проучване.

Стефан Атефал - министър за публичната администрация и жилищното строителство, чието ведомство разпределя дотациите за религиозни организации, съобщи на свой ред, че подчинените му започват тези дни проверки в мюсюлманските общности, в чиито джамии имамите правят противозаконни изказвания. Ако там не се осъществи "демократизация", паричните помощи ще бъдат спрени.

Критиците на "икономическия камшик" обаче не вярват той да стане ефикасен инструмент за влияние върху живота на мюсюлманските общности. Споменатата Саудитска Арабия например харчи десетки милиони долари за изграждане на джамии в Европа, включително в Швеция, а също и за подготовка на имами, които да
служат в чужбина. За тази държава е нищо работа да поеме издръжката на общностите, които изгубят шведската държавна подкрепа.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


332
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
246
4
 
74
 
! Отговори
Me преди 11 години
Лицемери са мюслитата.. Не им се връзвайте - дори и да се обучват в швеция имамите им. резултатът ще бъде същият - скотски
245
5
 
69
 
! Отговори
АЗ НЕЗНАМ ОБАЧЕ преди 11 години
като чуя ислям се сещам САМО за изродщини
244
1
 
79
 
! Отговори
Никола преди 11 години
Ще е твърде късно, когато човечеството разбере какво точно се цели с ислямизацията на света!!!
243
0
 
95
 
! Отговори
Бачо Кольо преди 11 години
Я се опитайте да построите църква в Саудитска Арабия. Да ходите на служби, да получавате помощи от държавата. Тъпите демократи от Европа вече 50 години не разбраха, че за да има толерантност между религиите, да важи за всички. Как даваш право на мюсюлманите да откриват джамия в къщата ти, като те ти забраняват да построиш църква в тяхната къща? на арабите много им изнася да говорят, че който е отишъл в тяхната страна - трябва да спазва техните правила, а те като отидат в Европа или Америка не ис
242
29
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Забрана на всички религии. По този начин хората ще спрат да вярват в свръхестествени простотии, да съобразяват хранителната си диета, навиците си, секса и въобще живота си като цяло с *** норми, измислени от шизофреници (Мохамед), циклофреници (Христос) и друга подобна ***. Спрете анти-прогреса, спрете да промивате мозъците на децата ни с простотиите си, били те юдейски, мюсюлмански или християнски!
241
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Та имайте го пред вид когато говорите за нашите мюсюлмани колко добри съседи били, колко добри хора са.
240
0
 
62
 
! Отговори
Йово преди 11 години
Аз не знам Мюсюлманска държава да отделя от бюджета си да строи църкви. А в европа масово не само в Швеция но и в Норвегия Сърбия и дори България се дават(даваха) пари за строежа на джамии. Когато написах преди няколко дни против Берберката (Евровизията) от Швеция която не гледала телевизия поради религиозни причини в тоя сайт ми набутаха само минуси а сега се оказах прав че исляма е навлязъл твърде навътре в Европа и Скандинавия. За жалост и на Балканите и в това число и в България (Родопите).
239
2
 
1
 
! Отговори
dali преди 11 години
vsyako stado si ima mirsa,tryabva yak kontrol pirvo da bidem covecni a posle koy kakvo iska stiga da ne vredi na drugite da ne se zabravya kak hristiyani se klaha samo dopredi ima nema 60-70 godini 2 ta svetovna voyna za imane ine stava vipros za boy a za unistojenie na milioni nevinni hora i kolko sa istinskite musulmani koito 5 piti na den se klanyat a predi tova se miyat trudna rabota za dnesnite mirzelivi naslednisi na adam i eva
238
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 273 Пак се изказваш като великия ББ Точно в Индия през 2010-2011 хиндуистите избиха една камара християни ,запалиха църквите и жилищата им .Има инфо в нета ,пиши и ще четеш ,ако можеш да четеш .
237
8
 
47
 
! Отговори
Aнонимен преди 11 години
Само еврейската майка изпраща сина си да воюва на ивицата Газа с риск за живота си. Докато Западняците си затварят очите за големия проблем наречен ИСЛЯМ!
236
34
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Бай ***,що не си гледаш своя двор тръгнал си да съдиш европеиските проблеми.Ай сиктир бе.Хем гладен хем курнас.
235
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След като им разрешиха на тези *** да завладеят страната им сега да завладеят и духовността им,ако имат такава!Нали са за интеграция,да ги интегрират,а и нашите *** могат да вземат за компания!
234
0
 
18
 
! Отговори
assen.alekov преди 11 години
По дяволите могат да те пратят и атеистите. Афоризъм
233
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Източните религии: Не е добро да правиш добро на лошия. Но ако Европа иска да се самоубива, "мултикултурния" модел е точното оръжие! Изостаналия, фанатика, нискочелия винаги доминира при равни условия над другите, а ние им ги предоставяме.
232
1
 
9
 
! Отговори
До samo minavam преди 11 години
Чаденце, ислямът е сравнително младичък. Много от фундаменталните открития са по-стари.
231
0
 
12
 
! Отговори
До Мюсюлманин преди 11 години
Много хубаво, но според статията имамите друго казали на жените. Кой прав? После изправени пред обществото, обратното твърдели. Кога са били искрени?
230
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Забележете, че Брейвик, въпреки уж крайния си национализъм и уважение към Хитлер, не е казал ни една дума срещу евреите. Дори намек. Във хиляди страници излияния по исторически теми. Случайно ли е това?
229
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да не се лъжем, - мултикултурието , глобализацията, мешането на нации и интернационализма си бе измислен точно за удобство на евреите. Просто напоследък мюсулманите по добре яхнаха този трик и се въползват от "предимствата" му блестящо.
228
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще става западноевропейски халифат.А ония ще си плащат джазието и ще гледат каксе радват на жените им.А ако мрънкат ще им изрежат главите.Така пише в корана!
227
0
 
40
 
! Отговори
333 преди 11 години
Либерална Европа...хааахахахахаааахахаа.....мюсли ЕС...така ще е скоро....Хитлер сигурно е като пумпъл в гроба...колко четачета му се рахождат в губернята......