Защо един филм предизвика толкова гняв?

Опит за обяснение на една на пръв поглед необяснима реакция
17 сеп 2012 07:00,
220
Защо един филм предизвика толкова гняв?
Разрушеното американско консулство в Бенгази. Снимка: Reuters

Преди повече от 3 години американският президент Барак Обама заяви в реч в университета в Кайро, че между Съединените щати и мюсюлманите по света има огромно напрежение. Тази реч, озаглавена „Ново начало“, имаше основната цел да свали, нека кажем облекчи, озлобеността, насадена при управлението на Буш. 
 
Сега кървави антиамерикански протести (на религиозна основа) белязаха изминалата седмица в Близкия изток и други населени предимно с мюсюлмани региони. И Обама сигурно се пита: „Какво се обърка?“. 
 
Според BBC еднозначно обяснение няма.

Някои търсят отговора в настъпилите промени в политическото статукво в aрабския свят. „Пролетта“ превърна Египет в най-населената арабска демокрация, а Либия – най-голямата по територия. 
 
Революциите обаче върнаха влиянието на радикалните ислямистки движения в тези страни и определено отслабиха правораздавателните системи. В тази обстановка изглежда логично масовите протести да се организират далеч по-лесно. И същевременно да бъдет екплоатирани от екстремистите. Потушаването им пък става доста по-трудно. 
 
Но това не може да обясни защо най-тежко в последните дни беше положението в Судан и други места (като Катар), където антиамериканските настроения не са така ярко изразени. 
 
Може да се каже също, че подобни демонстрации с изблици на насилие са се случвали и преди Арабската пролет, по време на диктаторските режими на Мубарак, Кадафи и т.н. Най-пресният пример е от 2006-та година, когато Близкият изток „избухна“ след публикуването на карикатури на пророка Мохамед в датски вестник. 
 
Не е лишена от смисъл и друга позиция – че озлоблението към Съединените щати нараства прогресивно в последната година и филмът „Невинността на мюсюлманите“ (обрисуващ Мохамед като измамник и човек, подстрекаващ към сексуално малтретиране на деца) е просто чаканият катализатор на тази омраза. 
 
Според изследване от юни тази година само 15% от жителите на мюсюлманските страни имат положително мнение за САЩ. Преди 3 години този процент е над 25. 
 
Проучванията посочват и отдавна ясните причини за мюсюлманския гняв – политиката на Вашингтон по отношение на израело-палестинския конфликт, водените войни в Афганистан и Ирак, както и американската подкрепа за приятелски настроени диктатори в мюсюлманския регион.
 
Иронията е в това, че докато немалко западни съюзници крикитуват Обама, че наивно е подкрепил арабската революция, повечето араби гледат на действията на Белия дом като на прекалено закъснели и недостатъчни. В Тунис едва 1/3 от хората вярват, че американската позиция е имала положителен ефект върху бунта срещу режима. 
 
Но и не трябва да се пропуска, че омразата към САЩ и религиозният екстремизъм са две различни неща. 
 
84% от египтяните искат смъртно наказание за всеки, който се отрече от мюсюлманската религия. В същото време обаче младата генерация, която на практика е основната движеща сила, свалила Мубарак от власт, не е чак толкова близо до религията. За младите определяща по-скоро е политиката, а не вярата.

В тази връзка скорошни проучвания рисуват и друга картина – в Египет 35% искат запазване на близките отношения със Съединените щати и дори тяхното засилване, в Тунис 60 на сто от хората харесват американските идеи за демокрацията.
 
Изследване на Галъп изкарва мнението на 54% от либийците, които одобряват лидерската позиция на Вашингтон в световната политика. В Либия дори имаше демонстрации в подкрепа на Съединените щати и срещу атаката срещу американското консулство в Бенгази.
 
Ако погледнем по-мащабно, групите, които нападаха западни посолства в мюсюлманския свят през последните дни, са изключително малобройни в сравнение с тълпите, помели авторитарните режими. 
 
В крайна сметка антиамериканските настроения трудно могат да сa достатъчно обяснение на случилото се и изблиците на насилие. Доста от протестите щяха да преминат далеч по-спокойно, ако местни политици и религиозни водачи не ги експлоатираха за лични цели. 
 
По отношение на смъртоносното покушение срещу американския посланик в Либия, от BBC са категорични, че става въпрос за отдавна планирана, коордирана атака на „Ал Кайда“. 
 
Терористите просто са се възползвали от обстоятелствата. Но да се говори за израз на мнението на либийската общественост е също толкова логично, колкото да се счита, че масовият убиец Андерш Брейвик е изразил мнението на цяла Норвегия, убедени са от британската обществена медия. 
 
Основният проблем пред управляващите в Съединените щати е, че подобни провокативни филми и други прояви на свободата на словото не могат да бъдат избегнати. И подобни прояви на насилие ще са отново налице. 
 
Колкото и усилия да полага американската дипломация, трудно можем да си представим, че културните и религиозни различия могат да бъдат изгладени до степен, в която мюсюлманите биха приели спокойно представяне на техния пророк в негативна светлина. 
 
Конкретен пример е позицията на Обама по израело-палестинския конфликт, където подкрепата му за палестинците срещу израелското заселване на Западния бряг не му спечели кой знае колко поддръжници в Близкия изток.
 
В Египет, който продължава да е силно зависим финансово от Съединените щати, президентът Мохамед Мурси не бързаше да заклейми настоящите кървави протести. И Обама призна: „Не считаме Египет за враг, но не смятам, че можем да ги считаме за съюзник“.
 
И така спирането на омразата към САЩ в този ключов геополитически регион отново изглежда толкова невъзможно, колкото и при управлението на Буш. Оттеглянето от активната дипломация в Близкия изток и превръщането на посолствата в солидно укрепени крепости става все по-искана алтернатива от множество американци. В навечерието на президентски избори...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като врътнат кранчето арабите и ще им врътнат главите.Виж че им търпят мурафетите само заради петрола.
103
3
 
13
 
! Отговори
до 104 преди 11 години
Да ти кажа ли кво ще стане?Ако арабите врътнат кранчето НАТО ще ходи да го пусне :))) И познай кой ще бие в операция "Връткане на кранчето" камиларите или крилатите ракети ?
102
1
 
14
 
! Отговори
е такива като ястреб преди 11 години
дето слагат бг.знаме до турското ,ще дойде ден ще е... майката на България ,ще ви карат да целувате и турското знаме ! *** е прав ,какъвто и да си ,турчин ,*** ,евреин и т.н. ,щом си роден в България трябва да уважаваш родината си и да не се подиграваш със загиналите за свободата й !
101
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трябва да ида да ударя главата в земята,и докато съм наведен никой да не е посмял да ми минава от зад,че няма да издържа и ще му дам да ме оправи,все пак ми е хубаво да сме двама мъже в пустинята и да си бъркаме под чаршафите.Чуждото си е чуждо.
100
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не бе просто са си такива диви.Ако някой иска повод да думне Иран не е нужно да се прави филм който ще накара банда варвари да беснее.Няма особен смисъл.По-добре да се инсценира някаква терористична атака някъде в някой град.Малка неутронна бомба (иран вече имат подобно)в някой град нейде из САЩ или може би ЕС.Ето това истински ще накара стършелите да излетят от хралупата хахаха.А това сега е доказателство как някои хора са още в 15-ти век.С тая кривиразбрана толерантност.
99
6
 
3
 
! Отговори
12 преди 11 години
До Сокол А много си *** -а ако арабите врътнат кранчето на нефта и газа какво ще стане с Европа и САЩ?Чаткаш ли какво ще стане?
98
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Никой не може да унищожи Евреите,понеже в тях са парите и на Америка и на Русия.А няма как някой да ги унищожи тези две държави.Един опита(Хитлер) и всички видяхме какво стана.Затов не говори глупости,моля те.
97
9
 
12
 
! Отговори
545145 преди 11 години
само мюсюлманите създават напрежение по целия свят ,те създават конфликти и водят постоянно война за нещо ,да се махне тая *** от лицето на земята
96
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тука има един евреин дето пише по 2 коментара в секунда и си слага плюсове на тях... стига си ни промивал мозъците! може мюслимите да не са китка ама те са единствените които могат да унищожат еврейската ***!
95
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
94:не забравяй че християнският свят също им фанатици.Не забравяй Латинска Америка,Русия както и европейските християни.И ако има война между религиите християните ще се надигнат и ще ви изравнят със земята.И тогава ще целувате кръста и ще се отричате от религията си само и само за де не станете част от инквизицията.Накрая мюсюлманите ще накарат християните да покажат как те колят и бесят(а повярвай ми правим го много по добре от другите).Войната между религиите е неизбежна,просто и трябва време
94
1
 
1
 
! Отговори
bg преди 11 години
do 96-za izvestno vreme 4e po4akash zashtoto zapada iska purvo da unishtoji Pravoslavieto,sled tova Kitai,sled tova India,i muslemite sa posledni.
93
5
 
19
 
! Отговори
kjkj преди 11 години
Защото ислямът е една религия измислена от болен човек и то най- вероятно с психични отклонения, като Мохамед.Тази религия не учи на никакви добродетели и ценности, а само на примитивизъм, консуматорство и паразитство.Коранът прилича на старата книга от еврейската Тора, "Битие" и учи само на презрение към останалите вери.Дори бракът в исляма е само договор, а не е тайнство както при нас.Мюсюлманинът се чувства горд, когато излъже друговерец и се погаври с честта му, защото така го учи вярата му.
92
3
 
19
 
! Отговори
до 83 преди 11 години
Точно в десетката! Петрола е вече към края си! Даже до 100 години да изкара ,може да не е през вашия живот но като време в историята е след миг. После тези страни живяли леко и с много пари от добива на петрол ,ще останат гладни ,защото от пясък не се живее. Алчността и мързела ми попречиха да залесят и отнемат от пустините повече земя с тези пари.Сега се чудят как ще оцеляват децата и внуците им. Търсят налагане и война на основа религия ,защото нямат друг избор.
91
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
84% от египтяните искат смъртно наказание за всеки, който се отрече от мюсюлманската религия.Някой нещо да добави? Какви са пясъчните двукраки?
90
26
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ИСЛЯМА ЩЕ ВЛАСТВА НАД СВЕТА, РАНО ИЛИ КЪСНО!Сега може да сте християни, но утре ще станете правоверни мюсюлмани и то по собствено желание!АМИН!
89
7
 
5
 
! Отговори
kireza преди 11 години
до 77Не само петрола е целта.Причината са и климатичните промени!Ако настъпи малкият ледников период,както са уверени много учени,то Сахара и поречието на Ефрат ще бъдат световните житници,до като в северните райони ще има сняг през по-голяма част на годината!Така северна Африка и част от Азия ще бъдат колонизираниотново и заселени с ангосаксонци!Нас също ще унищожат и тук ще се живеят само англоезични!Интересно,каква ще е поводът за колонизирането ни?Това са целите,а не демокрация,няма я въоб
88
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нищо не могат да произвеждат арабите понеже са мързеливи.Като им свърши петрола ще дойдат пак американците и ще произвеждат енергия от слънцето,макар че има много по слънчеви места в света от техните държави и тогава няма да са така желани както е сега.И не ми викай ***,*** е *** и сестра ти както скапаният ти мозък промит от имама в селото ти.
87
4
 
13
 
! Отговори
Мислещ преди 11 години
Мюсюлманите пак показват, че са просто много страхливи и зли.Твърде жалко, понеже показват как някакъв *** филм може да ги извади извън равновесие.С християните толкова са се базикали, но те като пичове гледат снизходително към глупавите атеистчета, макар че определено има неща, които са за шега и това са неща, които реално нямат нищо общо с Бога, а са човешки глупости.
86
1
 
3
 
! Отговори
bg преди 11 години
do 84-zna4i ot amerikanskite nacistki merzavci da o4akvame oshte 50 godini merzavski dvoini standarti.
85
7
 
9
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
До _Ястреб_43. А ти какъв си с тези 2 знамена ?! Дори и срам нямаш да се подиграваш с историята на родината си ! Аз може да съм всякакъв ,и турчин и българи и *** и пр. ,това не е от толкова голямо значение ,по-важното е ,че съумявам да определя кое е правилно и кое не ! Трябва да си адски долен лицемер за да поставиш знамето на България редом със знамето на поробителите на България ! За такива като тебе на турски казваме : койнунда йълан беслемек /да храниш змия в пазвата си ! Хайде със здр