Салафитската пролет

Защо ултраконсервативният ислям намира подкрепа
Обновена: 17 окт 2012 10:27 | 17 окт 2012 07:04,
217
Салафитската пролет
Снимка: архив, Reuters

Ултраконсервативното салафитско движение оглави много от последните гневни протести срещу противоречивия антимюсюлмански филм, който се появи в интернет.

Най-съществен знак за подкрепата на салафизма може да се види в Египет, където привърженици на движението получиха добри резултати в последните избори.

За да нахрани 15-членното си семейство Рабия Рахим трябва да изпече 120 самуна хляб всяка седмица. С вдигащите се цени обаче тя не може да си позволи да плати 20 египетски паунда (3 щатски долара) за бутилка газ, пише в материал Би Би Си. 

Докато дъщеря й меси тестото в брашно и го слага в горещата пещ, Рабия казва, че никой в правителството не иска да чуе какви са нуждите на бедните.

Тесните непавирани улици на Ал Ком Ал-Ахмар, на един час път с кола от столицата Кайро, от години са запуснати – на жителите, които основно се занимават със земеделие, им липсват най-основните удобства.

Повечето хора от по-старото поколение са неграмотни, а основният транспорт е магарето с каруца.

Икономическата криза в Египет води до нова вълна от протести по улиците на Кайро, но тук хората се обръщат към Господ. За семейството на Рахим помощта е наблизо. Група салафити в дълги до глезените роби и сандали пристигат на входната им врата с ваучери, които могат да бъдат разменени за газ на по-ниска цена. Салафистите са популярни сред жителите, известни са с благотворителните си дела. По време на празници колят камила, овца или бивол и дават месото на бедните. Плащат също за учебници и лекарства, помагат и за подаряването на домакински вещи, което е задължително за младите булки.

Мохамед Гомах, който отговаря за социалните дейности, обяснява, че салафистите следват инструкциите на исляма.
„Трябва да помагаме на нашия народ. Правим го заради Аллах, но хората не забравят стореното, уважават ни“, казва той. Целта на салафизма е да върне мюсюлманите към онова, което смятат за истинската вяра, проповядвана от Пророка Мохамед и неговите последователи.

Влиянието им се чувства не само в Египет, но също в Либия и Тунис, където салафисти бяха обвинени за атаките срещу американското консулство в Бенгази и американското посолство в Тунис. И в двете държави има напрежение между салафистите и по-умерените мюсюлмани.

В Египет журналист на BBC се е срещнал с шейх Хасан Гидан, учен и проповедник, който се е дипломирал във влиятелния ислямски университет в Кайро „Ал Ажар“.
Той обяснява, че вярва в промяната в обществото, но чрез проповядване сред хората, а не чрез агресивния джихад, възприет от някои салафисти. Дългосрочните им цели обаче били еднакви.

"Промените, които търсим, са да наложим шериата – ислямските закони за социална справедливост, и да установим ислямски халифат, да освободим окупираните от немюсюлмани земи - земи, които са били мюсюлмански“, казва той.
Списъкът му със земи, които трябва да бъдат завзети отново, включват Палестина, Ирак, Бурма, Чечения и Андалусия в Испания.

Запитан за визията си за законите на шериата в Египет, той казва, че неомъжените жени, които участват в изневяра, трябва да получат наказание от 100 удара с камшик, а омъжените трябва да бъдат убити с камъни.
Всеки, хванат да пие алкохол, трябва да бъде осъден на 80 удара с камшик, допълва той.

Обикновено салафитите се дистанцират от политиката с аргумента, че тя е нечиста, но откакто революцията свали режима на Хосни Мубарак през февруари 2011 г., те са сформирали свои собствени политически партии.

Спечелвайки над 20% от гласовете на изборите, те са в позиция да повлияят в настоящия дебат за Конституцията, като настояват шериатът да бъде основен източник на законодателството, а не водещ принцип, както е в момента.

Как да се интерпретира шериатът ще се решава в университета „Ал Ажар“, където междувременно се опитват да изгонят по-умерените духовници и да ги заменят с по-твърдолинейни.

Според директора на организацията „Human Rights Watch” Хеба Мораяф обаче това може да доведе до теокрация, подобна на тази в Иран. „Да имаш неизбираем орган, управляван от религиозни консерватори, които да определят кои закони са в съотвествие с шериата и кои не са, може да бъде пагубно за Египет“, казва тя.

„Египет може да се превърне в религиозна държава, управлявана от неизбираемо малцинство, а това ще бъде директна заплаха за много от основните човешки права“, посочва Хеба Мораяф.

Долната камара на Народното събрание в момента е разпусната, а египетският съд е изправен пред правно предизвикателство по отношение на изборния процес и е възможно да се наложи изборите да бъдат повторени.

Никой не очаква салафитите да дойдат на власт, но светските либерални египтяни се страхуват, че тяхното влияние над получилата мнозинство Партия на свободата и справедливостта на „Мюсюлманските братя“ може да доведе до промяна към по-консервативен ислямизъм.

Ако има нови избори, изходът им ще се определи по-скоро от икономиката, а не от религията.  Селяните в Ком Ал-Ахмар обаче ще гласуват за онази партия, която може да им осигури неща като канализация и доставки на газ.
Докато дъщеря й вади парещия хляб от пещта, Рабия Рашим грейва от щастие.

В ръката си тя държи ваучера с надпис „Младежи салафити“. Утре тя ще го занесе в склада на салафитите и ще се върне с пълна газова бутилка.  На въпрос за кого ще гласува на следващите избори, тя отговаря без колебание: „За кандидата на салафитите“. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още по темата: Египетсалафизъм
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
8
 
36
 
! Отговори
Anton преди 11 години
Turskite sapunki promivat mozaka na praznoglavcite !
37
10
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
няма бедни разберете, в Африка дето всички реват и искат помощи, населението расте с бесни темпове - процъфтяват в природен смисъл, има 15 деца пък реве че няма храна, е как да има, ако има 5 милиона лъва много ясно че няма да се изхранят, бих казал имат мозък на *** ама се размножават като тях
36
9
 
35
 
! Отговори
Anton преди 11 години
az lichno sum razgovarql s turci i shte ti kaja che za tqxnite standarti moje da minesh za prezident a tyk si kato izvaqn ot ego kompleksar sus selski mantalitet i jenstvena priroda
35
9
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А дали християнството възпитава роби е видно. Великите сили са бели хора, не пясъчни!!! :))) И като белите хора ви източим петрола и минем на нашия ще се върнете към корените си - хамилата, палатката...не да ми викате алах акбар с швейцарски часовник, японска кола и пред немски телевизор! Алах Акбар при хамилата и палатката :)))
34
10
 
37
 
! Отговори
Мартин преди 11 години
До *Ястреб*ми ти бе, кой знае *** с кои се е е..ала и сега си мислиш че си от един баща, ей *** много си долен беее, да ти е.а майката *** ... *** си ! 100% неможеш да си докажеш рода ... така чеее ареееее мекия и на палатка след Босфора, защото до там е България !
33
10
 
35
 
! Отговори
Anton преди 11 години
Qstreb ot kade q vzimash taq informaciq 60 % :D mnogo si mi smeshen sedish i se chudish kakva prostotiq da kajesh otidi v kenefa izmisli neshto koeto ima smisal ela i go napishi ne se pravi na umniq v tapoto ti semeistvo
32
8
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия са ненормални бе.Ем нямат пари ем правят още деца...Та за да нахрани 15 членното си семейство което след около 10 години ще бъде около 30 членно а след още малко време 50 членно тая трябва да има един малък хлебозавод и газостанция.Колкото и пари да има тая мумия и онова вмирисано магаре дето я е купил за 2 пари когато е била на 12 и веднага я е забременил никога няма да им стигнат.Само не казвайте,че не им дават ***.Раздават им ги безплатно от почти четвърт век.
31
9
 
35
 
! Отговори
Anton преди 11 години
kazax ti da mlaknesh i kato ti go kazvam shte go pravish KAAAAPISH ?
30
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ястребче, недей кълва българчетата по тестеиите да не им кацнеш на оная работа ! Чаламба !Но без розово масло, дори и без свинска мас, направо на сухо !
29
10
 
39
 
! Отговори
43 преди 11 години
43, Защо киснеш в БГ форуми, като си турчин? Ходи по турските форуми да си говорите за Али Реза и колко сте велики :) Американски пудели :)
28
10
 
36
 
! Отговори
Мартин преди 11 години
Ястреб - ако искаш и сега можеш да бъдеш надупен ... и изкормен, мишка много сте силни пред компа, ама такива като теб по пътищата си навеждат главите като видат група младежи, защото ще ядат пердах, сещаш ли се ***
27
8
 
43
 
! Отговори
:) преди 11 години
Намира подкрепа, защото арабите не се славят с особен интелект :) Тъжно, но факт :)
26
10
 
41
 
! Отговори
Мартин преди 11 години
Защо НАТО не вземе да избие тази *** ... отвратителни са ... ислямисти и всякакви подобни, ПОВРЪЩА МИ СЕ, като ги видя .............. УЖАС !
25
9
 
44
 
! Отговори
-10 преди 11 години
За да нахрани 15-членното си семейство Рабия Рахим трябва да изпече 120 самуна хляб всяка седмица. ... Рабия казва, че никой в правителството не иска да чуе какви са нуждите на бедните.----------Със сигурност нуждите на бедните не включват 15 членно семейство!
24
11
 
35
 
! Отговори
дидо преди 11 години
Аз бих направил още -поне един филм ,срещу тия *** , а дори и често бих им показвал снимката на чичко Адолф Х.6571
23
9
 
39
 
! Отговори
Мартин преди 11 години
Ястреб - ти си бил много отворен бе, отвратеняк ... погледни се бе, миризливец ... Българите са е.али *** турци нищожни преди години, ако решим пак ще има еб..не ... за тва трай си, ЦЕЛУВАЙ КРАКА И ЗАДНИ ЧАСТИ и се облизвай... !
22
10
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Иначе във форума е пълно с американофоби и антисемисти, които плюят по САЩ и Израел, но тях трябва да ги пуснем на тези от снимката.Като изядат 100 камшика на голо, само защото са пропуснали една молитва и ще запеят съвсем друга песен.
21
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Александър Томов,ще патиш,пиле!
20
9
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ястребчо сърбят ме ръчичките да те нахраня със сланина и джумерки, да ти тегля един бой и да те закарам в махлата, на истинските салафити :))) Там аркадаш ще видиш рая и твойте братя салафити роми ще ти покажът пътя към вярата :)))
19
10
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На мен ми е жал за тези хора. Затворени са в омагьосан кръг. От една страна заради религията раждат деца до безкрай и едва ги изхранват (за образование и дума не може да става) , от друга само в религията им е опората за да не изперкат и да съществуват.Бедни ,още по- бедни и гладни. Затова ще се стигне и до война. Те не са в състояние да разберат нищо извън ежедневието си.