Убедителен Обама уверено крачи към Белия дом

Мит Ромни беше доста по-сдържан при последния президентски дебат
Обновена: 23 окт 2012 07:30 | 23 окт 2012 07:26,
60
Убедителен Обама уверено крачи към Белия дом
Обама и Ромни Снимка: Reuters

Президентските дебати в САЩ приключиха късно снощи във Флорида с интересна дискусия, съсредоточена върху външната политика, която обаче и двамата кандидати използваха за да завършат кампаниите си по доста различен начин. Барак Обама успя напълно да се възстанови от своето крушение в първия дебат, а в края на този дори беше определен от много от анализаторите за прекалено агресивен.

Републиканецът Мит Ромни пък, чиято типична за партията агресивност, бива използвана като негов недостатък от опонента му, беше доста по-спокоен и сдържан в хода на вечерта, което в крайна сметка остави хората доста раздвоени около крайния победител от дебата. Първото и най-общо впечатление обаче беше за победа на президента, за който тази тема определено изглеждаше много по-лесна, тъй като във външната си политика той се счита за доста успешен и последователен. 

Очакваните теми на дебата бяха засегнати изцяло. Още в началото Мит Ромни показа, че ще бъде доста по-пасивен и не наблегна особено на въпроса за убийството на американски граждани в Либия в началото на септември, след като така или иначе вече няколко пъти нападна Обама, но неуспешно. Президентът показа обаче, че е дошъл добре подготвен за тази последна дискусия и веднага започна да излага своите успехи във външната политика с добре премерени слова. Той беше нападателен и отправи множество критики към Ромни, които малко или много претендентът си заслужи в последните месеци – за противоречивото изказване за Русия като основен геополитически враг на САЩ, както и за многото промени в своите възгледи.

Мненията на двамата се различаваха относно сирийската криза, като Ромни призова за повече помощ при организирането и подпомагането на опозицията. Той обаче рязко се дистанцира през цялата вечер от каквито и да било военни интервенции на американската армия, където и да е по света, и отрече напълно политиката на Джордж Буш, както и двете дълги войни, водени от него. Това беше едно от големите изпитания пред претендента за Белия дом – да убеди американците, че той не е военно настроен лидер, който ще ги вкара в следваща война, като успехът му в тази задача е спорен, тъй като досегашната история и наследството на Републиканската партия отчасти противоречат на това.

Още по темата
Ясната разлика във визиите на двете партии не остана скрита – Ромни, макар да отрече военната намеса, подкрепи използването на силната ръка на Америка и налагането на нейната доминация като лидер на свободния и демократичен свят, докато подходът на Обама е на по-пасивния и търсещ общо решение водач. В този смисъл беше и голямото предимство на действащия президент, на чиято страна стояха постиженията му – спирането на войната в Ирак и отстраняването на Осама бин Ладен. 

Обама беше агресивен и убедителен в голямата част от дебата, докато Ромни на много места се съгласи с неговото мнение, което може да бъде символ на безсилие, но също така и на нежелание да следва непопулярни вече политики. Той наблегна на своята биография и лични постижения, както и на способността си да води. По въпроса за Иран републиканецът също не разбуни духовете – прие мерките на Обама за правилни, но каза, че той би ги изпълнил по-добре и по-организирано. Това звучи със сигурност успокояващо за избралите вече да гласуват за Ромни, но не му печели по никакъв начин част от тези изключително важни все още нерешили своя глас избиратели. Ако вникнем по-дълбоко обаче, ще осъзнаем, че именно тази пасивност и спокойствие от Ромни може да му даде сериозен стимул при една критична група от избиратели – женското население в Охайо, ключовия щат, който може да реши изборите.

Анализаторите потвърдиха веднага след дебата, че макар да не се изяви като уверен, агресивен и енергичен водач, то Ромни беше доста ефективен в убеждаване на женската аудитория, за която все още се бори, като не показа ненужно биене в гърдите и мъжество. Това добре съвпадна и с факта, че този дебат ще има по-малко значение за крайния резултат на изборите – неговата гледаемост беше доста по-ниска, след като понеделник вечер традиционно е изпълнена със спортни събития в Щатите, което отдели голяма част от мъжката аудитория от дискусията. В много моменти от вечерта път обикновено смиреният Обама си позволи доста смело да критикува или дори да иронизира някои от неверните или недобре подготвени мнения на своя опонент. 

Въпреки че дебатът беше съсредоточен върху външната политика, двамата кандидати с удоволствие препращаха въпросите на модератора Боб Шийфър обратно към вътрешното състояние на страната. И докато това е по-силната страна на бившия губернатор от Масачузетс заради икономическите проблеми на Америка в последните четири години, то Обама по-скоро щеше да бъде още по-ефективен ако избягваше тези теми. И двамата участници защитиха своите платформи, като автомобилната индустрия и проблемите на американската икономика отново излязоха на преден план.

Това беше и сериозният шанс на Ромни да направи нов пробив върху администрацията на Обама, след като във външнополитическо отношение нейните решения са сравнително популярни. Претендентът обаче запази мекия си тон – ход, чиито успех няма да разберем преди изборите.

Мит Ромни се справи успешно със задачата си да убеди американското население, че войната срещу Иран или каквато и да е друга военна намеса по света от страна на САЩ не влиза в плановете му. Той се отдели от военното си амплоа, с което го свързват хората, и защити допълнителните военни разходи, които предвижда, само като средство за поддържане на  водещата американска роля по света и като предпазна мярка от бъдещи заплахи. В други времена той можеше да бъде много успешен в тези свои действия.

В този особен период, когато войната беше изместена от думи като икономическа криза, рецесия и безработица, това остава на заден план. Обикновените американци като че ли загубиха интерес към световната доминация на страната на международната сцена, независимо дали по дипломатически път или чрез военно надмощие, и са вперили поглед в икономиката. Барак Обама няма чак толкова големи постижения в това отношение в първия си мандат. Ромни обаче носи някои много радикални републикански решения, останали неясни и неразбрани от избирателите, но най-вече той носи сянката на администрацията на Буш.

И дори да се разграничава от агресивната му външна политика, то Джордж Буш със своите два мандата беше предшественик на финансовата криза, която засегна живота на голяма част от американците. Барак Обама не успя да поправи щетите напълно, но стабилизира ситуацията и най-вероятно именно затова ще получи още 4 години на поста. Той успя да убеди със страстните си слова снощи голяма част от избирателите, че неговите резултати са били оптимални или поне близки до това.

Той беше пламенен и в атаката на своя опонент както в месеците предхождащи дебатите, така и в последните два, и обрисува за него една картина, която доста лесно връща избирателя към сянката на Буш и не му оставя друг избор. И макар че битката доста да се завърза в последните седмици, Обама продължава да води, макар и с малка преднина, и най-вероятно ще бъде преизбран за втори мандат след точно две седмици. Ако той обаче поддържа подобни икономически резултати и през следващите 4 години, то наказателният вот срещу републиканската партия може би ще се обърне и срещу неговата собствена през 2016 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
Два клана преди 11 години
Бандата на Рокфелер срещу бандата на Ротшийлд. А президентът в САЩ не се избира пряко "от народа". Това е псевдо демокрация. Има няколко филтри. Нарочно е направена толкова сложна изборната система, повечето *** си мислят че те избират. 23 декември изтичат 99 години от договора с частния федерален резерв. Там е интересното, ще се продължи ли или не.
48
0
 
0
 
! Отговори
кака Здравка преди 11 години
Добре де, чак такова недоглеждане?Обама не може да крачи КЪМ Белия дом, защото той вече си е там. От 4 години.КЪМ Белия дом, може да крачи Ромни.А Обама например, може "уверено да крачи КЪМ запазване на мястото си в Белия дом" или "уверено да крачи КЪМ втори мандат в Белия дом" или нещо подобно.Пък и защо трябва да крачи ? Не може ли просто да върви ?Ама то да си "журналист" е лесно. Просто си пишеш и хората четат.Ех, ако милите ни "журналисти" имаха от онова дето се намира под шапката...
47
0
 
0
 
! Отговори
Перко Наумов преди 11 години
Аз съм на социални и джоба ми говори да подкрепям Барак Обама за да има лапачка а предишните ми коментари се дължат на това че съвеста ми проговори тъй като само Ромни може да оправи света.Иначе социализма в САЩ ще успее само ако Обама унищожи американската мечта!Дефакто Обама създаде див социализъм в който кой предвари *** най-много!Социализма е несъвместим с американската мечта!
46
3
 
0
 
! Отговори
Перко Наумов преди 11 години
За да живее добре едно общество трябва да плати определенна социална цена!Социалиста Хитлер искаше комунизъм за германците,социалиста Обама иска комунизъм за американците?Социалната цена на тези комунизми ще бъде платена от народи като българския!Изходът е в СВЕТОВНА СОЦИАЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ а Хитлер и Обама да си заврът социализма в задните части!
45
0
 
1
 
! Отговори
bh преди 11 години
Аидеий нашенските уона-би-рич морони се размечтаха!? Другари резила на Буша беше такъв че избрахме черен президент , нещо немислимо само преди 5-6 години и днес сега ще го преизберем защото е пак по-добрия избор от Буш за това кои води справка тук ... Резила на Буш беше такъв че разпраюят някои самато бъдеще на републиканската партия е под въпрос след като изгубите тия избори .... elections.huffingtonpost/2012/romney-vs-obama-electoral-map
44
3
 
1
 
! Отговори
ПЕРКО НАУМОВ преди 11 години
На 11.09.2001 американците получиха просветление че владеят целия свят!Втората фаза на просветлението бе че трябва да живеят най-добре в света което е ключа към успехите на Обама трябващ да гарантира ГОЛЯМОТО АМЕРИКАНСКО ПЛЮСКАНЕ БЕЗ НИКАКВА СОЦИАЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ на принципа кой предвари *** най-много!Оруеловата "Ферма" е 100% диагноза на Обамовия комунизъм разчитащ на експлоатацията,парите на милиардерите и прочие?Социализъм без социална справедливост е логото на Обама
43
0
 
1
 
! Отговори
7 преди 11 години
Я всичкото демократ тук да коментира забраната за външни наблюдатели да присъстват на изборите :))) Или ще кажете, че това е най-демократичното нещо?
42
5
 
2
 
! Отговори
Ot USA do 51 преди 11 години
4% kak shte sa malka prednina?:"The Gallup daily presidential tracking poll for Thursday shows Mitt Romney attracting support from 50% of voters nationwide, while President Obama earns the vote from 46%."Ar predpolagam, che Romney shte specheli s poveche, pone 6%.Komunistite ot dnes.bg umiret ot strah che protejeto im Obama shte bude izritano s shut ot amerikanzite-i s pravo.Noviat prezident na Amerika se kazva Mitt Romney.
41
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Интересно днес бг откъде черпи информациите си вероятно от обамовия вестник Вашингтон пост. От 14 октомври Ромни води пред Обама и това го казват 80% от статистическите агенции. Макар и с малко Ромни води. Средната класа на Америка за първи път ще излезе масово на избори за да гласува срещу Обама. Битката ще бъде много оспорвана и да се говори че Обама крачи уверено към Белия дом е крайно несериозно и тенденциозно.
40
2
 
2
 
! Отговори
Handel преди 11 години
Do 49: Кои са тези "нас" дето живеят там? Ти не живееш там, ти си нелегален мързел, който смучи социални помощи за сметка на американците. Естесвено е да искат да те изритат.
39
4
 
5
 
! Отговори
si преди 11 години
do #45 - ako Romni specheli, gospod da im e na pomosht na amerikancite,che i na nas,koito jiveem tam. I ti si kato kon s kapaci - kato povecheto amerikanci.
38
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Американски конгресмени, притеснени от кризата, банките и последния албум на Лейди Гага отишли в индиански резерват, за да поговорят с вожда за бъдещето на Съединените щати. Индианецът изгледал внимателно бледоликите, попушил мълчаливо и мъдро казал:-Обърнете особено внимание на нелегалните емигранти. Ние навремето подценихме този въпрос.
37
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
САЩ си отива/ Предстои им да се разпаднат на щатчета. Икономически вече са фалирали. И отделни щати, по-богатите вече се дърпат от федералното управление. Не искат да плащат за бедните. И се поставя въпрос за отделяне.Но официално май само Илиноис го разискваха.
36
2
 
12
 
! Отговори
до 38 преди 11 години
Ей много си тъповато парче.Само ти ли не разбра, че Исус е Арамеец. Не е никакъв евреин.Евреите са дошли от Египет, избягали роби. При Арамехците са имали статус на ***.Връзката им със Исус е, че точно те са го разпънали на кръста. А след 2-3 века са започнали интензивно да фалшифицират учението му, за да създадат религията на новите роби. Но не са успели.Е това са дали евреите. Като те гледам, човешката глупост няма граници. И лъжите ви.
35
8
 
6
 
! Отговори
ot USA преди 11 години
Kude krachi Obama ,che ne razbrah?Mitt Romney vodi dnes s 6% po posledni danni na Gallup.Nekompetentnata sozialisticheska utaika shte byde izhvyrlena ot Belia dom s shut v zadnika sled niakolko dena,kolkoto i da im e muchno na svetovnite levichari
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
41 виж това ми хареса , нищо не мога да ти кажа , пред хубавите неща мълча естествено.
33
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бай *** VS Хайл Ромни :)
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е ЧЕ ТО ДА НЕ Е НУЖНО ДА СИ ДЪРПА ОЧИТЕ БЕ? ПРОСТО СИ ВЗИМА ЕДНА ЖЕНА КИТАЙКА ТЯ МУ РАЖДА НЯКОЛКО ДЕЦА И КЪДЕ ТИ ГИ ХАХАХАХА ТА ПРИЯТЕЛКАТА МИ Е КИТАЙКА И АЗ СМЯТАМ ТАКА ДА НАПРАВЯ НЕ Е НУЖНО ДА СИ ГИ ОПЪВАМ ДА СИ ГИ ПРАСКАМ В СТЕНАТА ЗА ДА СЕ ДРЪПНАТ.... ИМА И ПО ЛЕСЕН И ПРИЯТЕН НАЧИН ТА ПОКОЛЕНИЕТО ПРОСТО ЩЕ ИМА БАЛКАНСКИ ЧЕРТИ И АЗИАТСКИ ОЧИ ТЕ ТОВА Е ЦЯЛАТА РАБОТА ХАХ
31
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
33 не забравяй че в момента съществува така нареченото евроатлантическо пространство към което имаме честта и ние да се числиме , това са най развитите страни на света даващи 60% от БВП а като прибавиме и страните от Британската общност и разбира се Латинска Америка обединена или не от Бразилия, алианса става твърде голям не мислиш ли е изцепки винаги ще има , но ако се зададе нещо голямо като сблъсък на циливизации мисля че сме без алернатива.
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
34 да ти е честита поднебесната империя ти дръпна ли си вече очичките , нали знаеш че нов световен ред винаги идва след голяма война , ако си готов да се дупиш на китайците давай.