Ромни засенчи обаянието на Обама

Доза оптимизъм за републиканците в първия кандидатпрезидентски дебат
Обновена: 4 окт 2012 15:02 | 4 окт 2012 10:33,
72
Ромни засенчи обаянието на Обама
Ромни и Обама по време на диспута. Снимка: Reuters

Борбата за президентското място в САЩ претърпя неочакван обрат и най-вероятно ще се ожесточи в оставащия месец до изборите през ноември.

Късно снощи на първия президентски дебат, излъчван на живо по телевизията и в интернет, в Денвър кандидатът на републиканците Мит Ромни може би успя да се върне в надпреварата, след като в последните седмици много от анализаторите, както и социологическите проучвания, започнаха да намаляват сериозно шансовете му за избиране.

Ромни се провали в няколко аспекта в своята кампания до момента, като зашеметяващият удар дойде преди две седмици, когато в мрежата бе пуснато негово изказване от началото на годината. В него пред редица заможни свои поддръжници той обвинява 47% от американците, че живеят на гърба на държавата. На фона на покачващото се напрежение и песимизъм в щаба на републиканците бившият губернатор на Масачузетс успя да се представи впечатляващо в дебата, като нападаше сериозно президента, който зае по-скоро защитна позиция и не изглеждаше да се чувства комфортно по време на дискусията.

Още по темата

Барак Обама откри дебата с вече познатите си цели – продължаване на икономическото съживяване, инвестиции в зелена енергия, намаляване на военния бюджет след пълното изтегляне на американските войски от Близкия изток, както и промяна на данъчната ставка за хората с доходи над 250 000 долара годишно.

Още със своята встъпителна реч Ромни започна доста агресивно, очертавайки вече добре познатите щрихи на своята предизборна програма – възстановяване на американската икономика, но не с увеличаване, а с намаляване на данъците, намаляване на дефицита, както и постигане на енергийна независимост. Още тук дойде първата нападка към Обама за прекаленото фокусиране върху развитието на зелената енергия.

Президентът беше по-скоро отстъпчив и не отговаряше пряко на директните критики на Ромни. Вместо това той използва един от големите си козове – образа на Бил Клинтън, предишния президент от Демократическата партия преди Обама, за да подкрепи данъчната си теза, която цели отпадане на приетите от Джордж Буш–младши данъци за най-богатите, чиято давност изтича следващата година.

Прякото му обръщение към зрителите обаче вместо директен отговор на зададените от опонента въпроси веднага показа, че президентът не е в обичайната си форма, в която всички коментатори очакваха да се намира с оглед на перфектно проведената до момента кампания и постигнатата наскоро преднина в ключовите Охайо и Флорида.

Ромни защити своите планове за намаляване на данъците, като обяви, че те ще бъдат придружени от намаляване на данъчните облекчения за богатите, за да се запазят нужните приходи към държавата и съответно да не се увеличава дефицитът – метод, който според Обама, е обречен на неуспех. Кандидатът на републиканците продължи, като разви тезата, че увеличаването на външния дълг, в което обвинява и сегашната администрация, е не само проблем, но и носи морална отговорност към бъдещите поколения.

Защитата на президента, че неефективните държавни разходи се намаляват с времето и ще продължат да се намаляват и в евентуалния му следващ мандат, не звучеше напълно убедителна.

Ромни изтъкна, че неговата цел е балансираният бюджет, който според него никога не би могъл да се постигне чрез допълнително данъчно облагане на бизнеса, както е показал и първият мандат на Обама, а само чрез осигуряване на работа за всички и постигане по този начин на повече данъчни приходи.

Втората част на дебата се фокусира върху корпоративния данък, но тук, където имаше възможност да направи пробив, Обама остана пасивен и не нападна своя опонент. Вместо това Ромни атакува Обама за прекалено големите субсидии за зелена енергия, десетки пъти по-големи от тези за петролната индустрия, която според републиканеца може да се развива още.

Разбира се, най-големият спор се завихри около големия плод на труда на Обама в последните четири години – федералния закон за здравното осигуряване, по-известен като Obamacare. Тук Мит Ромни даде за пример своя щат – Масачузетс, и заяви, че би отменил Obamacare, връщайки на щатско ниво здравното осигуряване, както би трябвало да е според конституцията.

Президентът най-после успя да отвърне подобаващо, като първо успокои по-възрастните избиратели, че по този въпрос и двамата кандидати не мислят да правят радикални промени, които да заплашват бъдещето на пенсионерите или скоро пенсиониращите се. Той заяви, че сегашната структура е доста солидна, а плановете на Републиканците за здравна система с ваучери и с два стълба, която включва и застрахователните компании, би изложила на голям риск възрастното население. Опасното в нея е, че застрахователните компании ще изтласкат хората с по-голям риск от заболявания и с времето ще започнат да осигуряват само хора с по-малък риск, което ще доведе до сгромолясване на другия стълб.

В опит да се защити Ромни премина в по-либерални идеи, които не подчертаваше толкова силно до момента, като определи частния сектор като много по-добро решение за здравеопазването. На това президентът контрира с по-ниските административни разходи за Obamacare и с факта, че частните застрахователи работят в името на печалбата. С времето евентуален провал на проповядната от Ромни идеология би изоставил милиони хора без здравна защита, а и по принцип би отказал на хората с по-сериозни заболявания достъп до адекватни грижи. За републиканците обаче Obamacare ненужно натоварва работодателите с прекалено високи осигуровки, което само допълнително утежнява ситуацията с работните места. Ромни обвини и приемането на закона в липса на демократичност, след като той не е подкрепен от Републиканците в Сената.

По въпроса с регулациите двамата кандидати се фокусираха върху регулациите на финансовия сектор, които бяха засегнати с Акта Дод-Франк през 2010 – частичен опит да се да ограничи риска от подобни финансови катастрофи като през 2008. За Обама тази реформа е била успешна с налагането на по-големи капиталови изисквания, както и връщането на голяма част от дадените на банките пари. Макар Ромни да отправи най-важната  критика – за факта, че Дод-Франк всъщност защитава банките, които са „прекалено големи, за да фалират”, то Обама успя отчасти да се измъкне от темата, като на място заяви, че малко хора вярват, че финансовият сектор е прекалено регулиран в момента.

Към края на дебата стана ясно, че Обама няма да покаже обичайния плам, с който спечели миналите избори, поне не тази вечер. Относно ролята на правителството той наблегна на мисията му да осигурява възможности за хората, както и образование за младите. Ромни беше доста по-обширен, като защити принципите на конституцията, религиозната толерантност, правото на щастлив живот и преследване на индивидуалните мечти, а не на общите цели, постановени от правителството.

Сякаш изморен, Обама наблегна в заключителната си реч на отделни примери на добро развитие в последните четири години, вместо силно и убедително да защити вече постигнатото от неговата администрация и уверено да покаже на своите избиратели защо трябва да гласуват за него. От друга страна Ромни естествено се впусна в добре познатата патриотична реторика на републиканците, като говореше за завръщането на Америка като силна и могъща страна, грижеща се за своята средна класа, чиято предприемчивост я тласка напред.

Така дебатът приключи, а след него в Интернет пространството и от анализаторите веднага се усети еуфорията на поддръжниците на републиканците. Действащият президент беше доста пасивен срещу един доскоро доста изоставащ в проучванията опонент и се защитаваше, като нападките му бяха главно към липсата на специфика на плановете на Ромни, но не и към тяхната същина. Той дори не атакува скорошния гаф на своя опонент за 47 % от избирателите, който почти го беше изхвърлил от играта. Сякаш Обама сам не се чувстваше доволен от постигнатото в последните четири години и изглеждаше безпомощен пред някои от критиките, докато сменяше темата.

И докато екзалтираните републиканци обявяваха скорошен обрат в процентите за изборите, то и бързи запитвания в мрежата показаха, че повечето анкетирани смятат, че Ромни е спечелил дебата, и то сериозно. Въпросът е дали неговият агресивен, но изтънчен в случая подход ще може да промени дотолкова хода на събитията, че да заличи голямата преднина на Обама, която той си спечели колкото с политиката си, толкова и с цялостното си излъчване и имидж в последните години. Може би пък именно спокойствието и смирението, с което Обама приемаше критиките на опонента си, ще успокоят и избирателите, че това е техният президент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: Барак ОбамаМит Ромни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да пооправи (съсипаните от Буш) взаимоотношения с Русия------------------ Това що за глупост е? Руснаците си отживяха с Обама, време е някой да им натика фейса в нужника.
58
1
 
4
 
! Отговори
яя преди 11 години
До Анонимен: Ромни даваше примери с постигнатото в щата, в който е бил губернатор, защото това са принципите, които ще приложи като президент. Докато Обама говори утопично, той няма никакъв управленски опит, и принципите му не се позовават на реалната практика. Ромни е отказал заплата като губернатор, и вероятно ще откаже като президент. Обама не се стреми към благополучие на САЩ, а към собствено - чели ли сте за съдебното дело срещу Мишел Обама, похарчила милиони държавни пари за ваканции?
57
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
САЩ е създадена от емигранти, които са напуснали Европа за да създадат един нов свят, с нова Конституция. На базата на капитализма, страната е достигнала високото си икономическо развитие за кратък период от време. Сега демократичната партия се обявява срещу Конституцията и иска САЩ да заприлича на Европа. Републиканците искат всеки да има работа и високи доходи. Демократите окуражават мързеливите, че няма нужда да работят, защото "богатите" ще плащат високи такси, за да издържат бедните....
56
2
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Исторически, републиканската партия е защитавала черното население на Америка, а демократичната партия е подкрепяла куклуксклан. За съжаление, много малко хора се позовават на знания, повечето се интересуват от социални помощи. Най-новото е, че ако Обама спечелел, правителството щяло да раздава безплатни телефони на бедните... информация за това изтича от официални реклами по медиите. Това е просто "купуване" на гласове.
55
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Обама успя да заблуди милиони хора от САЩ и навсякъде по света. Сенатор с две години стаж, Обама беше избран за президент, не защото имаше необходимите качества, а защото беше първият черен кандидат. Той самият осъзнава това, и затова непрекъснато парадира, че е черен.. макар че е 50% бял. САЩ никога не е била в толкова окаяно състояние. Резултатите - икономическа и политическа криза в Европа и целия свят. Ромни не е перфектният кандидат, но е десетки пъти по-добър кандидат от Обама.
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Zarstvo Balgaria i Tarnovska Konstituzia
53
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ромни не ми хареса и с досадно брутално нахалният си спор със задаващия въпросите , което показаха на следващия ден. В Обама имаше някаква досада , не обичайно за него .Но може би ще срита Ромни при следващия дебат , смятам че няма да го остави !
52
1
 
3
 
! Отговори
бате преди 11 години
До ААми къде щеше да е тогава първата дестинация да имигрираме??? Голям си отворко със затворени кепенци!
51
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ромни не ми хареса . Непрекъснато повтаряше моят щат , в моят щат . Въпреки че неговият щат се състои от 70% демократи и той трябва да равоти с тях. Обама обясни какви са възможностите на федеталното правителство , да помогне на щатовете в образованието- университетите, и бизнеса . Ромни отново , в моя щат .. Ако аз трябваше да му задам въпрос , щях да го питам : Защо не си стои в неговия щат, Какво ще работи като президент на федерално ниво , след като всичко е свършено по щатовете ?
50
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя Ромни дано не го изберат,че може да вкара света във войни.Упреквал Обама,че водел мека политика спрямо Близкия Изток
49
10
 
5
 
! Отговори
svetozar.christoff преди 11 години
Dano Obam4o spe4eli,4e toq /s vid na div amerikanski ***/ e fashist,6e zeme da vyvle4e stranata vyv voina...osven tva-kak 6e napravi6 ei taka Amerika energiino nezavisima?osven ako ne si po4ne6 sobstvente rezervi na fosili...i typan...kato svyr6at 6e se ohylca6...nali za tva sa rezervi be,typan romski-da se izpolzvat za 4erni dni...drugiq baven na4in-za energiina nezaivsmost e zelenata energiq...i subsidiite...investiciite tepyrva predstoqt...na nqkoi oba4e tova qvno ne se haresva
48
0
 
3
 
! Отговори
swordfish преди 11 години
До Анонимен39. SRAL SAM TI NA LUBOVTA!!! MRAZI NI I SE STRAHUVVAI>>>!!!
47
21
 
10
 
! Отговори
!!! преди 11 години
Дано Обама бъде преизбран! Ромни е доста неподготвен политик,прави гаф след гаф и сам показва колко е е егоистичен!
46
6
 
10
 
! Отговори
DE преди 11 години
Защо ми праскате минуси на предния коментар!?! Ако исках САЩ да прилича на БГ или Европа нямаше да си играя да емигрирам. От каквото се оплаквате в БГ е остатъчен продукт на "социалната държава". Аз харесвам ДИВИЯ КАПИТАЛИЗЪМ...
45
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вероятно Обама печели и ще започне да се проявява в "друга светлина".
44
3
 
8
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 11 години
НЯКОЙ ДА ЗНАЕ КОЙ Е КАНДИДАТЪТ НА ГЕРБ ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА ЩАТИТЕ ?
43
1
 
4
 
! Отговори
паок преди 11 години
както казва кризата в една реклама-все тая брат!!!
42
6
 
14
 
! Отговори
DE преди 11 години
Go Mitt... GO
41
12
 
5
 
! Отговори
лалчо 001 преди 11 години
Ванга го рекла "... последният 44 американски президент ще чернокож" тъй,че Обамата печеи на предстоящите избори.
40
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ромни - мормон.