САЩ предпочетоха познатия им лидер пред неизвестния бизнесмен

Обама бе преизбран за президент въпреки нестабилната икономика
Обновена: 7 ное 2012 14:46 | 7 ное 2012 13:43, Елка Василева
61
САЩ предпочетоха познатия им лидер пред неизвестния бизнесмен
Президентът Обама и вицепрезидентът Байдън. Снимка: Reuters

Президентът Барак Обама е безспорният победител на вчерашните избори в САЩ и ще обитава Белия дом още четири години. Американците предпочетоха лидер, когото познават, пред неизвестния им богат бизнесмен Мит Ромни, коментира Асошиейтед прес.

Първият чернокож президент на САЩ Обама с лекота спечели повече от необходимите за победа 270 електорални гласа и "бетонира" мястото си в американската история, въпреки че първият му мандат беше белязан от упорито висока безработица и нарастващо безпокойство на американците за бъдещето им.

Още по темата

Преизбирането на Обама ще гарантира бъдещето на неговото знаково постижение - здравната реформа, която републиканците искаха да отменят.

В международен план победата на Обама означава, че Съединените щати вероятно ще продължат външнополитическия курс, при който залагат на многостранните партньорства за решаването на въпроси като гражданската война в Сирия и ядрената програма на Иран. Мит Ромни смята този подход за слаб, припомня АП.

Победата на Обама може да се приеме с облекчение в Китай, тъй като Ромни се беше зарекъл да обяви тази страна за валутен манипулатор, което би могло да доведе до санкции и нарастване на напрежението в търговските връзки, пише Стивън Хърст от Асошиейтед прес.

На фона на ликуващи тълпи в Чикаго Обама заяви: "Изборите ни напомниха, че макар пътят ни да беше труден, а пътуването - дълго, ние се мобилизирахме и извоювахме победата."

За Съединените щати "най-хубавото тепърва предстои", каза той, цитиран от АП.

Според агенцията изборът за американските гласоподаватели е бил между две много различни визии за управление на страната: Обама като значим играч на първа линия в живота на американците и Ромни като по-малко натрапващ се, улесняващ частната инициатива и предприемачеството.

Шейсет процента от избирателите посочиха икономиката като най-сериозен проблем за страната. Повечето обаче смятат президента Джордж Буш, а не Обама за отговорен за сегашните икономически показатели.

Четирима от десет американци са на мнение, че икономиката се подобрява, но повечето мислят, че тя е в застой или се е влошила през изминалия първи президентски мандат на Обама.

Президентската надпревара бе най-скъпоструващата досега, сумата се изразява в милиарди, като голяма част от нея бе използвана за остри, негативни предизборни послания.

Кампанията на Обама рязко се отличаваше от тази през 2008 г., когато той вдъхновяваше хората по цял свят със силна реторика и послания за надежда и промяна, отбелязва коментаторът на Асошиейтед прес. Цялата приповдигнатост около кандидатурата му отшумя скоро след като той встъпи в длъжност и поведе битка със слабата икономика.

Според демократите Ромни е безсърдечен бизнесмен, без връзка с обикновения американец и би възстановил политиките, помогнали на богатите и допринесли за икономическия колапс.

Екзитпол проучванията показват, че според 53 процента от избирателите Обама е бил повече "в час" с ежедневните им проблеми, докато за Ромни същото смятат 43 процента.

Обама спечели в традиционно "демократичния" Североизток и на Западното крайбрежие. Негова е и Пенсилвания и повечето от индустриалните щати в Средния Запад. Ромни спечели повечето от южните щати, както и повечето щати в Западните Скалисти планини и така наречения "фермерски пояс".
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
9,30,46 и 51... Незнам дали сте неграмотни или невежи, никой не ви е длъжен да ви чете маймуниците. Писна ми от псевдо патриоти!!!
51
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 11 години
До Анонимен /55/е, хайде, хайде! Ние в БГ от 20 години имаме някакъв проблем - вече и аз не съм сигурна - това нашето заблуда, грешка или постоянна анамнеза е! а ти си седнал да съдиш американците и то само за 1 път! :)))) стегни се! :)))
50
0
 
1
 
! Отговори
Аз! преди 11 години
До Анонимен(46) Ти *** се научи да пишеш и тогава коментирай!
49
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Америка вече не е 'бяла' държава и на белите хора!Случва се в бързината,понякога хората да се заблудят и един път да сгрешат !Ноо, след четири години да се сгреши отново е вече НЕ заблуда, а ДИАГНОЗА !
48
2
 
6
 
! Отговори
Кейнсчо преди 11 години
Дянков се гордее с бюджетната си дисциплина.В САЩ дефицита не е слизал под 10% от десетилетия.Високи разходи и ниски данъци правят растежа.А у нас -посевместен глад. Е кой е лудия питам? Хората отдавна са го измислили но б Герберистан винаги има някой нов мислител дето прави обратното. Вместо да се стимулира потреблението се потиска, с което се унищожава и прозводство и услуги. В САЩ и останалия бял свят "печатат" пари и положението е различно.
47
1
 
8
 
! Отговори
Още от 52 преди 11 години
Сега - не казвам, че реформите на Рейгън са лоши - за времето си свършиха много добра работа - мощните икономически стимули извадиха западът от кризата през 70-те и смазаха икономически социалистическия блок през 80-те. Щатите обаче трябваше да знаят кога да спрат, преди зависимостта на икономиката им от изкуственото подхранване да стане необратима.
46
2
 
5
 
! Отговори
До 47 преди 11 години
Кризата не е от вчера. основите бяха поставени от Рейгън, който напрактика начерта следваната от щатите следващите 40год. икономическа доктрина към колапса. Кризата се задълбочи най-сериозно по времето на клинтън - тогава балоните са издуха най-много. Буш беше последният който имаше шанс да осигури меко приземяване, но предпочете да закопае още повече нещата, а тези след него да се оправят. Обама удържа нещата блаодарение на кризата в Европа но спад на балона без обществени вълнения ще е труден.
45
0
 
3
 
! Отговори
dark elite преди 11 години
spe4eli otnovo Bilderberg
44
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Буш беше по-*** и от Маккейн, но Русия не се разпадна. Тоя Ромни за нищо не ставаше и хората го разбраха.
43
9
 
2
 
! Отговори
до 45 преди 11 години
Ако някой като Джон Маккейн стане президент на САЩ то русия още на другия ден ще се саморазпадне поне три пъти!
42
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
46. Има много голяма разлика между България и Америка. Тук хората се гордеят че са Американски граждани. Няма етническа партия , която да иска изменение на историята.България има проблем - голям с Догановите догми и турцизиране на населението, погледнете Кърджали - надъхани са че са турци, след като са мюсолмани и не искат да кажат че са Български Граждани ? Това си е една чисто шпионска партия , коята незная защо българските политици не я премахнат и да обединят хората че са български граждан
41
1
 
4
 
! Отговори
До 45 преди 11 години
Това са принципите на Републиканците , Ромни не е измислица и се бореше със всички средства да победи. Дълго време го чакахме да се появи и да поздрави Обама. Говорителят на няколко пъти обясни,че Ромни ще чака до последно да обявят Охайо. Не им беше лесно да го преглътнат. Когато излезе пак каза че той се придържа към Републиканските принципи , но... Американците смятат че тази партия от дълго време е в криза.Америка има опит и знае че дефицита тръгна от Буш. Обама задържа положението .
40
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ETO KAK *** REWAVAT SYDBATA NA AMERIKA .FLORIDA I KALIFORNIA.:( TAKA KAKTO BULGARSKITE *** V TURCIQ REWAVAT SUDBATA NA BULGARIQ.
39
4
 
8
 
! Отговори
до 42 преди 11 години
И какво щеше да направи Ромни - да спре търговията с Китай и да обяви война на Русия :) Всичко беше по сценарии, а такива като теб се надъхват от подобни простотии.
38
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да, Гоцето вдигна малко летвата, но Плевела отново ни върна във времето , когато Бай Тошо си сричаше речите от едно листче.
37
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знам кой крив и кой прав, но преди малко гледах речта на Обама - нямам думи просто! Надявам се и ние един ден да имаме президент, които може да се изразява по подобен начин и с такава реторика. Беше меко казано невероятен.
36
13
 
3
 
! Отговори
Радвайте се другари преди 11 години
Пак им се размина на руснаците Онзи републиканец Мит Ромни (аналог на Джон Маккейн) щеше да ги приключи за винаги
35
9
 
7
 
! Отговори
hhh преди 11 години
Какъв е този анти американски сайт Какво са ви виновни САЩ и в частност какво ви е виновен Обама САЩ са си мощна държава отстояваща и защитаваща интересите си господар на света Е като могат ще бъдат господарите на този свят Не е перфектния вариант но за сега по-добър вариант за господар на света няма Крайно време е ние в БГ да станем по креативни и самокритични и нека да не обвиняваме хора на хиляди километри от нас за собствените ни несполуки и некадърност!
34
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След време ще се разбере колко успешен е бил Обама. И то след много време, поне половин век! Но Америка през 2012 г. е много различна, етнически, демографски и културно отпреди 2 - 3 десетилетия. Нови времена, нови хора!А кажете на Обама, че е пич в Америка да видите какво ще последва?
33
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вие не разбрахте ли, че Обама трябваше да спечели и го направи. Ромни умишлено се правеше на неадекватен и бръщолевеше простотии в стил Студената война. Иначе не виждам разлика между политиката на САЩ при Буш и Обама, поне във външен план си е същата мизерия. Или както някъде прочетох - в демокрацията един човек не може да промени нищо.