САЩ предпочетоха познатия им лидер пред неизвестния бизнесмен

Обама бе преизбран за президент въпреки нестабилната икономика
Обновена: 7 ное 2012 14:46 | 7 ное 2012 13:43, Елка Василева
61
САЩ предпочетоха познатия им лидер пред неизвестния бизнесмен
Президентът Обама и вицепрезидентът Байдън. Снимка: Reuters

Президентът Барак Обама е безспорният победител на вчерашните избори в САЩ и ще обитава Белия дом още четири години. Американците предпочетоха лидер, когото познават, пред неизвестния им богат бизнесмен Мит Ромни, коментира Асошиейтед прес.

Първият чернокож президент на САЩ Обама с лекота спечели повече от необходимите за победа 270 електорални гласа и "бетонира" мястото си в американската история, въпреки че първият му мандат беше белязан от упорито висока безработица и нарастващо безпокойство на американците за бъдещето им.

Още по темата

Преизбирането на Обама ще гарантира бъдещето на неговото знаково постижение - здравната реформа, която републиканците искаха да отменят.

В международен план победата на Обама означава, че Съединените щати вероятно ще продължат външнополитическия курс, при който залагат на многостранните партньорства за решаването на въпроси като гражданската война в Сирия и ядрената програма на Иран. Мит Ромни смята този подход за слаб, припомня АП.

Победата на Обама може да се приеме с облекчение в Китай, тъй като Ромни се беше зарекъл да обяви тази страна за валутен манипулатор, което би могло да доведе до санкции и нарастване на напрежението в търговските връзки, пише Стивън Хърст от Асошиейтед прес.

На фона на ликуващи тълпи в Чикаго Обама заяви: "Изборите ни напомниха, че макар пътят ни да беше труден, а пътуването - дълго, ние се мобилизирахме и извоювахме победата."

За Съединените щати "най-хубавото тепърва предстои", каза той, цитиран от АП.

Според агенцията изборът за американските гласоподаватели е бил между две много различни визии за управление на страната: Обама като значим играч на първа линия в живота на американците и Ромни като по-малко натрапващ се, улесняващ частната инициатива и предприемачеството.

Шейсет процента от избирателите посочиха икономиката като най-сериозен проблем за страната. Повечето обаче смятат президента Джордж Буш, а не Обама за отговорен за сегашните икономически показатели.

Четирима от десет американци са на мнение, че икономиката се подобрява, но повечето мислят, че тя е в застой или се е влошила през изминалия първи президентски мандат на Обама.

Президентската надпревара бе най-скъпоструващата досега, сумата се изразява в милиарди, като голяма част от нея бе използвана за остри, негативни предизборни послания.

Кампанията на Обама рязко се отличаваше от тази през 2008 г., когато той вдъхновяваше хората по цял свят със силна реторика и послания за надежда и промяна, отбелязва коментаторът на Асошиейтед прес. Цялата приповдигнатост около кандидатурата му отшумя скоро след като той встъпи в длъжност и поведе битка със слабата икономика.

Според демократите Ромни е безсърдечен бизнесмен, без връзка с обикновения американец и би възстановил политиките, помогнали на богатите и допринесли за икономическия колапс.

Екзитпол проучванията показват, че според 53 процента от избирателите Обама е бил повече "в час" с ежедневните им проблеми, докато за Ромни същото смятат 43 процента.

Обама спечели в традиционно "демократичния" Североизток и на Западното крайбрежие. Негова е и Пенсилвания и повечето от индустриалните щати в Средния Запад. Ромни спечели повечето от южните щати, както и повечето щати в Западните Скалисти планини и така наречения "фермерски пояс".
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
10
 
11
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Първо, Обама е пич. Цялото му излъчване показва, че просто е добър човек. А добър човек няма да тръгне да бомбардира невинни деца, като оня *** Буш младши. А ние позволихме не два пъти по четири, а два пъти по пет години начело на държавата да е *** Гоце Седефчов Сирищника - подкупна гад, лицемер, подлец, лъжец, интригант, мракобес, цензор, фустогонец, двуличник и бракониер!
31
18
 
11
 
! Отговори
И ПО ЗЛЕ ЩЕ СТАВА преди 11 години
ОБАМА е най-голямата грешка в историята на САЩ
30
1
 
2
 
! Отговори
А вие преди 11 години
кой господар ще си изберете, големия брат или дядо мраз, ха-ха-ха-ха
29
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Честито на Обама и още 4 години еврейски социализъм, безработица и обедняване на народа, пращане на работни места в китаи, обиране на оръжието от хората, погазване на американската конституция, годишни дефицити от трилион и повече, гейщина и мангализация.Честито Обама!
28
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Koлко зли и завистливи душици има в този форум!? Квакайте си в мръсната клоака и тънете в мизерия...
27
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Що за държава командвана от някакъв кениец, няма да се учудя ако си спретнат някое купонче с персите.
26
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Путин пак внедри кенийския агент от КГБ в Белия дом ха ха ха.
25
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Барак Обамаааа малеле,Барак Обамаааа Малелеееее!Баш президента, малелее,Баш президента, малеле!
24
5
 
4
 
! Отговори
Tedi USA преди 11 години
Az sam Tedi USA i giveia na 16 etag.
23
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Един светъл за всички Ленинисти браво Обама, пролетарии от всех странь соединяйтесь.
22
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сталин беше класа над тия . Сталин управляваше 300 000 000 и ги направи машини . не като Америка 7 000 000 000 наркомани .
21
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То и Сталин навремето се заседя в Кремъл и какво стана, който не се учи от историята е осъден да я повтори каквото и да казвате САЩ са фалирали 22 трилиона само имат да дават.
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
честито другари чекисти пак ние сме на власт .
19
2
 
8
 
! Отговори
С.М. преди 11 години
Всъщност и двамата са артисти, сложени за радост на масите. Кукловодите са зад завесата. Всичко е чиста манипулация. От Обама не зависи нищичко... други дърпат конците...
18
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Винят Буш, винят Клинтън ама като ги стегне рецесията Обама ще го отнесе, отново пропагандна статия от тоя масонски журнал със изкилиферчени новини.
17
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Черния пусна корени в Белия дом.
16
2
 
4
 
! Отговори
аз преди 11 години
вицето е голям мазник, така като гледма.
15
2
 
3
 
! Отговори
куманиз преди 11 години
И какво ни интересува кой е президент на САЩ та сте ги изтипосали на първа страница ние си имаме Боко тиквата и Спинишеф.
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Обама няма шанс срещу републиканския парламент и трябва или да подаде оставка или да изпълнява рекета на републиканците и да предаде избирателите си.
13
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе другари и другарки,като не ви харесват новините за изборите в САЩ ми не ги коментирайте.Или си чешете езиците само пред компа ,а?Просто приемете че вие сте една плюнка и никой не обръща внимание на бг!