Пирова ли е победата, господин главен прокурор?

Победител има, когато има състезание, а не предварително ясен резултат
Обновена: 28 дек 2012 14:38 | 28 дек 2012 14:13,
235
Пирова ли е победата, господин главен прокурор?
Сотир Цацаров след избора му. Снимка: Булфото

След избори винаги има поздравления – лицемерни, с половин уста, рядко искрени, но винаги ги има – просто бон тон. След избора на Сотир Цацаров за главен прокурор обаче не чухме поздравления.

Те бяха изместени от смут, неразбиране, възклицанията на журналистите и въпросите без отговори. Висшият съдебен съвет излъчи своя избор за обвинител номер едно при спорна процедура, която несъмнено хвърли тъмна сянка върху личността на Цацаров. Не че около нея вече нямаше твърде много сенки.

Изслушването на тримата кандидати за главен прокурор – Сотир Цацаров, Галина Тонева и Борислав Сарафов продължи почти 11 часа. Безспорен рекордьор беше Галина Тонева – тя представя концепцията си и отговаря на въпроси почти три часа и половина. Странно стечение на обстоятелствата – за Тонева имаше най-малко постъпили въпроси, срещу нея нямаше сигнали. Всички очаквания бяха, че нейното изслушване ще продължи най-кратко.

Второ странно стечение на обстоятелствата – изслушването на Сотир Цацаров продължи най-кратко, а за него имаше най-много постъпили въпроси, имаше и сигнали. Краткото изслушване на Цацаров обаче беше компенсирано времево от дългите ласкави изказвания на Ясен Тодоров от етичната комисия към ВСС.

Още преди изслушването да започне по същество, Тодоров представи становищата на етичната комисия за тримата кандидати. Силно впечатление направи, че той отдели много повече време на “моралните и етични“ качества на Цацаров, а по адрес на Тонева и Сарафов беше доста по-лаконичен.

Интересно беше и поведението на членовете на ВСС при изслушването на новия обвинител номер едно. Те приемаха крайно уклончивите му отговори, които де факто не даваха обяснение на нито един въпрос по същество.

Сотир Цацаров често започваше изреченията с уточнения, че сега не може да вземе отношение по въпроса, посъветва ни да научим за масонството от книгите и сравни масонските ложи с ловни дружинки.

Най-странно е, че само Калин Калпакчиев не прие това поведение, само той измъкна отговор по същество, и то на доста щекотлив въпрос. Защото Сотир Цацаров призна, че е чел делото на бившата съдийка от Софийски градски съд Мирослава Тодорова, което тя заведе срещу вътрешния министър Цветан Цветанов, въпреки че не е било разпределено в неговия съд. Случаят се гледаше в Районния съд в Пловдив, а Цацаров е шеф на Окръжния.

Той не даде смислено обяснение защо го е направил, само смотолеви, че нямало законово основание да не го прави и допълни, че и друг път бил чел дела, които не са разпредени в неговия съд. Ха, то не било единичен случай, било му практика.

Горчивият вкус, който остави изслушването на кандидатите, беше затвърден по време на “дискусията“ на членовете на ВСС. Тя обаче заприлича по-скоро на съдебно дело от типа “Всички срещу Калин Калпакчиев“, прекъсвано от време на време от речи  на тема “всички кандидати са прекрасни“ и странни лирични отклонения за ангелите и учителя Дънов. Безсмислеността на въпросната “дискусия“ беше най-добре прозряна от председателя на ВКС Лазар Груев, който призова ВСС да избере нов главен прокурор преди настъпването на новия ден.

Самият вот обаче оправда най-лошите очаквания. На гласуване беше подложен само Сотир Цацаров, останалите двама кандидати не разбраха колко подкрепа имат. Сотир Цацаров беше избран с 18 гласа “за“, 3 “въздържал се“ и 3 “против“.

Възниква обаче следният въпрос – как правосъдният министър Диана Ковачева реши да прекрати избора, след като Цацаров събра мнозинство. Как тя можеше да знае дали Тонева или Сарафов нямаше да съберат по 21 гласа “за“ например?

В това се състоеше цялото безумие на електронното гласуване – кандидатите се гласуваха един по един и реално членовете на ВСС можеха да гласуват “за“ абсолютно всеки от тях. Все едно на парламентарни избори единият ден да се гласува за една партия, резултатите да се обявяват, на другия ден за друга, а вие да можете да пускате бюлетина за всяка една.

Лазар Груев на няколко пъти предупреждаваше, че това на практика не е вот.

След като ВСС избра Цацаров дойде ред на пресконференцията. Традиционно след вот журналистите започват въпросите си към победителите с “Честито“ - бонтон. Този път никой не го направи. Другите двама кандидатите за поста – Сарафов и Тонева, също пропуснаха да честитят, поне публично, новия пост на Цацаров. Пловдивският съдия също не изглеждаше да се чувства победител.

Победа може да има, когато има състезание, не странна процедура, хвърляща сенки и даваща два пъти повече въпроси, отколкото отговори. Победа има, когато победителят не е ясен месеци по-рано. Всичко друго е пирова победа, която не заслужава аплодисменти, не заслужава дори едно “честито“.

Президентът Росен Плевнелиев пък подписа указа за назначаването му на 21 декември около 18 часа. Победителите не ги назначават след работно време в последния работен ден преди Коледа.

Сотир Цацаров си тръгна с горчив вкус от полето на пировата си победа. А всички, които следяхме избора, си тръгнахме със застинали усмивки от черните шегички, които си разменяхме цял ден. Защото след 11 часа гледане на едно нагласено състезание репликата “Колко още ще чакаме Цацаров да стане главен прокурор?“ вече не е смешна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Победата не е пирова, а е шопарова!!!
171
0
 
28
 
! Отговори
Чурко преди 11 години
Този и фидоската сигурно са много затруднени,когато бършат осраните си дебели ***.
170
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Г-жа Спанакова...... указа е подписан и това е ЗАКОН! На червените остава само да си "бръкнат отзад" за да им олекне. ЦАЦАРОВ е новия главен прокурор!
169
32
 
4
 
! Отговори
тошко преди 11 години
Давай Бойко, мачкай ги тези червеногъзи, крадливи, спинозни ***!
168
0
 
21
 
! Отговори
Сиси преди 11 години
Бре много му голяма гушката,на гл.прокурор,затлъстял ми се вижда,а след този избор още по-тлъстичък ще стане завалията!Е,дано поне да върши работа!!!
167
3
 
38
 
! Отговори
Кабули преди 11 години
Бойко е наясно, че догодина може и да не е Мин.-пред, а мин.-бивш. Затова си е създал един батальон от червени ескадрони, които да го пазят, ако евентуално някои започнат да му задават неудобни въпроси. Също като Иван Костов, като Ахмед Доган, като Сергей Станишев, като Георги Първанов, та даже и като Вальо Топлото. Ще си бъде опозицийка, като тях и ще бъде пазен като свещена крава от рогата на Закона. Това го интересува Боко. Това го интересува Цвъко и цялата тяхна пасмина - да се осират рахат.
166
1
 
34
 
! Отговори
Ааааа..Балон...ПУК$ преди 11 години
Какво означава - представителна демокрация? Гражданите да се представляват от някой друг - кой е той в Действителност, Никой не Знае!Защо Гражданите трябва да се представляват от някой Друг - много просто -защото представителните политици Приемат ,че просто, гражданите не могат да се представляват Сами! Защо ! Това е пълно Безумие, и резултатът от 23г. е достатъчно доказателство.Какво означава - Пряка демокрация? Постоянен, Пълен и Прозрачен Контрол от страна на Гражданите.Гражданите Трябва да имат Възможност да гласуват за всеки по -важен въпрос,защото от това зависи Тяхното Бъдеще( както е в Швейцария). Референдуми му е майката, но за Всичко, а не само за Белене. Тогава избори ще има Всеки месец, и политиците ще са Принудени да ни обясняват подробно и да ни ухажват постоянно, а не както е сега 4-5г. лапане, пък после "Потоп", но за Гражданите, а не за Тях(представителните Политици)!Да видим, дали после ще има изказвания, че бил лош мат'ряла... !
165
2
 
28
 
! Отговори
БГ преди 11 години
ТОВА ЧОВЕКОПОДОБИЕ ТРЯБВА ДА Е НАЙ-МАЛКОТО БРАТОВЧЕД НА ИСКРЕТО ФЕДОСОВА. ФИЗИ-ЧЕСКОТО И ИНТЕЛЕКТУАЛНО СХОДСТВО Е ПОРАЗИТЕЛНО. УНИКАЛНО Е И ТОВА,ЧЕ "ДЕСНИТЕ" ОТ ГЕРБ СА ИЗБРАЛИ ЗА ГЛАВЕН ПРОКУРОР НА "ДЕМОКРАТИЧНА" БЪЛГАРИЯ ***. ДА ДРУГАРИ ОТ ГЕРБ ПЪРВАТА РАБОТА НА ТОВА СЪЩЕСТВО Е БИЛА ДА СЕ ПРИКРЕПИ КЪМ ЧЛ.1 ОТ СТАРАТА КОНСТИТУЦИЯ КАТО ГАРАНЦИЯ ЗА ПРОСПЕРИТЕТ И КОМПЕНСАЦИЯ ЗА ЛИПСАТА НА ЛИЧНИ ДОСТОЙНСТВА.ТАКИВА КАТО ТОГОВА СЛУШКАТ И КАКТО Е ВИДНО ОТ ФОТОСА ДОБРЕ ПАПКАТ.ЧНГ МИСЛЕЩИ!!!
164
6
 
2
 
! Отговори
android преди 11 години
Dosts tendencionna statiia.
163
34
 
5
 
! Отговори
Плюйте ,комуняги.... преди 11 години
...МОЖЕ ПЪК И ДА ВИ ОЛЕКНЕ.....ХА,ХА,ХААААААААААААА....!...кръв , ще серете ,другарииииии.....!ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Ха, да ви е честита Новата Година!
162
2
 
22
 
! Отговори
БОРБА С МАФИЯТА преди 11 години
НА ТИКВАТА - РЕПИЧКАТА Е ТОВА, С МАЛКО ПОВЕЧЕ ГУШКА Е, ЩОТО СИ УГАЖДА !
161
2
 
26
 
! Отговори
Samo minavam преди 11 години
Човек с малки свински" очички,дребнав човек,правещ си дребни сметки и способен да продава семки на Женския пазар.
160
2
 
18
 
! Отговори
Ааааа..Балон...ПУК$ преди 11 години
Човекът е Обществено животно.Цялата власт произтича от Народа и никога не се Връща към него.Правото се съдържа в Силата.Навикът и Обичаят имат Силата на Закон.Най-висшето право често е най-висше Зло.Провинило се кучето, а Наказват свинята.Съдебното решение се Приема за Истина.Конституцията ни казва, че имаме Много права, а Наказателния кодекс - че не можем да ги Използваме.Обикновения човек когато открадне и го хванат, се Срамува, че е откраднал, а политикЪТ, че са го Хванали.Затворите и наказанията Не Могат да Превъзпитават,но Страхът от тях държи в подчинение тия които не попадат в категорията Недосегаеми.В Индия никой Не Знае броя на свещените крави, а У НаС броят на свещените ***.Който Изгуби Честността си, не може повече Нищо да изгуби.Каква полза могат да донесат Само законите там, където няма Нравственост? Отначало ли е нищо-и нататък Нищо.Всичко само се Изменя и нищо не се Губи.Усмихвайте се...Утре ще бъде по-зле.Докогато това е истина,това ще е Истината!
159
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
I KOMUNISTITE POVRA6TAHA KRAV OT ZLOBA I BEZPOMO6TNOST
158
4
 
33
 
! Отговори
Фандъкова преди 11 години
Повече прилича на свинка,отколкото на човек.
157
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Казахме:Боко Тиквича и бандата му в ада.Бог да бъде безмилостен към тях.
156
1
 
33
 
! Отговори
Филчев преди 11 години
Чудя се на шефа на правителството , как се спира на избора на такива личности с такава визия и физиономии . Като го погледнеш тоя на снимката и ти става ясно че е болен , физически и духовно затлъстял , какво можеш да очакваш от такава личност , да пълни тоалетната с фекалии . Представете си как този и Фидосова , си трият задниците след голема нужда ?! Голем търбух за наука глух !!!!
155
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ШОПААААААААААААААААААР !!!!!!!
154
5
 
41
 
! Отговори
марга преди 11 години
този младеж трябва да спре с яденето и да започне да спортуваа че е кукла на конци няма спор
153
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДЕБЕЛО,ПРОТИВНО,***.НАЗНАЧЕНО ОТМУТРИТЕ.