Пирова ли е победата, господин главен прокурор?

Победител има, когато има състезание, а не предварително ясен резултат
Обновена: 28 дек 2012 14:38 | 28 дек 2012 14:13,
235
Пирова ли е победата, господин главен прокурор?
Сотир Цацаров след избора му. Снимка: Булфото

След избори винаги има поздравления – лицемерни, с половин уста, рядко искрени, но винаги ги има – просто бон тон. След избора на Сотир Цацаров за главен прокурор обаче не чухме поздравления.

Те бяха изместени от смут, неразбиране, възклицанията на журналистите и въпросите без отговори. Висшият съдебен съвет излъчи своя избор за обвинител номер едно при спорна процедура, която несъмнено хвърли тъмна сянка върху личността на Цацаров. Не че около нея вече нямаше твърде много сенки.

Изслушването на тримата кандидати за главен прокурор – Сотир Цацаров, Галина Тонева и Борислав Сарафов продължи почти 11 часа. Безспорен рекордьор беше Галина Тонева – тя представя концепцията си и отговаря на въпроси почти три часа и половина. Странно стечение на обстоятелствата – за Тонева имаше най-малко постъпили въпроси, срещу нея нямаше сигнали. Всички очаквания бяха, че нейното изслушване ще продължи най-кратко.

Второ странно стечение на обстоятелствата – изслушването на Сотир Цацаров продължи най-кратко, а за него имаше най-много постъпили въпроси, имаше и сигнали. Краткото изслушване на Цацаров обаче беше компенсирано времево от дългите ласкави изказвания на Ясен Тодоров от етичната комисия към ВСС.

Още преди изслушването да започне по същество, Тодоров представи становищата на етичната комисия за тримата кандидати. Силно впечатление направи, че той отдели много повече време на “моралните и етични“ качества на Цацаров, а по адрес на Тонева и Сарафов беше доста по-лаконичен.

Интересно беше и поведението на членовете на ВСС при изслушването на новия обвинител номер едно. Те приемаха крайно уклончивите му отговори, които де факто не даваха обяснение на нито един въпрос по същество.

Сотир Цацаров често започваше изреченията с уточнения, че сега не може да вземе отношение по въпроса, посъветва ни да научим за масонството от книгите и сравни масонските ложи с ловни дружинки.

Най-странно е, че само Калин Калпакчиев не прие това поведение, само той измъкна отговор по същество, и то на доста щекотлив въпрос. Защото Сотир Цацаров призна, че е чел делото на бившата съдийка от Софийски градски съд Мирослава Тодорова, което тя заведе срещу вътрешния министър Цветан Цветанов, въпреки че не е било разпределено в неговия съд. Случаят се гледаше в Районния съд в Пловдив, а Цацаров е шеф на Окръжния.

Той не даде смислено обяснение защо го е направил, само смотолеви, че нямало законово основание да не го прави и допълни, че и друг път бил чел дела, които не са разпредени в неговия съд. Ха, то не било единичен случай, било му практика.

Горчивият вкус, който остави изслушването на кандидатите, беше затвърден по време на “дискусията“ на членовете на ВСС. Тя обаче заприлича по-скоро на съдебно дело от типа “Всички срещу Калин Калпакчиев“, прекъсвано от време на време от речи  на тема “всички кандидати са прекрасни“ и странни лирични отклонения за ангелите и учителя Дънов. Безсмислеността на въпросната “дискусия“ беше най-добре прозряна от председателя на ВКС Лазар Груев, който призова ВСС да избере нов главен прокурор преди настъпването на новия ден.

Самият вот обаче оправда най-лошите очаквания. На гласуване беше подложен само Сотир Цацаров, останалите двама кандидати не разбраха колко подкрепа имат. Сотир Цацаров беше избран с 18 гласа “за“, 3 “въздържал се“ и 3 “против“.

Възниква обаче следният въпрос – как правосъдният министър Диана Ковачева реши да прекрати избора, след като Цацаров събра мнозинство. Как тя можеше да знае дали Тонева или Сарафов нямаше да съберат по 21 гласа “за“ например?

В това се състоеше цялото безумие на електронното гласуване – кандидатите се гласуваха един по един и реално членовете на ВСС можеха да гласуват “за“ абсолютно всеки от тях. Все едно на парламентарни избори единият ден да се гласува за една партия, резултатите да се обявяват, на другия ден за друга, а вие да можете да пускате бюлетина за всяка една.

Лазар Груев на няколко пъти предупреждаваше, че това на практика не е вот.

След като ВСС избра Цацаров дойде ред на пресконференцията. Традиционно след вот журналистите започват въпросите си към победителите с “Честито“ - бонтон. Този път никой не го направи. Другите двама кандидатите за поста – Сарафов и Тонева, също пропуснаха да честитят, поне публично, новия пост на Цацаров. Пловдивският съдия също не изглеждаше да се чувства победител.

Победа може да има, когато има състезание, не странна процедура, хвърляща сенки и даваща два пъти повече въпроси, отколкото отговори. Победа има, когато победителят не е ясен месеци по-рано. Всичко друго е пирова победа, която не заслужава аплодисменти, не заслужава дори едно “честито“.

Президентът Росен Плевнелиев пък подписа указа за назначаването му на 21 декември около 18 часа. Победителите не ги назначават след работно време в последния работен ден преди Коледа.

Сотир Цацаров си тръгна с горчив вкус от полето на пировата си победа. А всички, които следяхме избора, си тръгнахме със застинали усмивки от черните шегички, които си разменяхме цял ден. Защото след 11 часа гледане на едно нагласено състезание репликата “Колко още ще чакаме Цацаров да стане главен прокурор?“ вече не е смешна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КРУМЕ,АЗ ПЪК ТИ КАЗВАМ ЧЕ ТИ СИ *** 200%.***,НЕГРАМОТЕН ***.
151
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЦАЦА грухтяща ***!
150
36
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хайде, хайде. Имало сенки около Цацаров, имало дренки. Че около кой съдия или прокурор на такова ниво у нас няма? И с тоя ще е така.Ама въпросът с главно "Ъ", колеги, е - защо не задавахте въпроси при "изборите" на Татарчев, Филчев, Велчев? Че в сравнения с въпросните мафиози Цацата си е редова мутричка.А колегата отдолу е прав - промяната е факт, за пръв път в "прехода" съдии не биват назначени поради съмнения за почтеността им, за пръв път управляваща партия съди собствени депутати.
149
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този поне е учил в Соф. университет, а не школата в симеоново или друго измислено даскало. И това ще изиграе лошо шега на ББ и ЦЦ.
148
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Читател; ***!
147
1
 
5
 
! Отговори
КРУМ преди 11 години
159; Искам да ти кажа, че си 100%тов ***. Затова няма нужда да ти казвам, че си лъжец и подлец.
146
21
 
4
 
! Отговори
Читател преди 11 години
Във връзка с искането на ССБ до КС за проверка на законността на указа на президента за назначаване на Ст.Цацаров за гл.прокурор прегледах медиите Днес.бг, Дневник,24 часа и Медиапул. В Днес.бг се събрали селяни: овчари, орачи, козари плюс съдии от ССБ. Селяните, нали са си животновъди, блеят Беее, а тези от ССБ им отговарят дружно : Само СеСеБеее!. В Дневник Айше (Юлияна) Плевнелиева строила 30-ината щатни писачи и те плюят по Росен П., т.е. съпруга й, та пушек се вдига. В Медиапул е по-културно и често се срещат интелигентно написани коментари. 24 часа е тотално превзет от БеСеПарите от *** нагоре. Очевидно са спестили длъжността *** и още малко селяните и привържениците на ДСБ ще се хванат за косите.
145
3
 
17
 
! Отговори
22 преди 11 години
КУКЛА Н А КОНЦИ
144
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Иване за никакъв *** не ставаш.
143
22
 
11
 
! Отговори
Иван преди 11 години
Някой спомня ли си как беше избран Борис Велчев - грешка - искам да кажа как беше назначен .И тогава се пишеше във форуми но никой не попита на кого е човек как точно него назначават.Много голям интерес към Цацаров.И някой да не би да е очаквал че който и да е той главния прокурор ще бъде човек на Станишев на царя или Доган.Или си мислите че Велчев беше човек на Борисов.Тук май се правят упражнения по писане на клавиатура или просто да си губим времето.Тези които реват явно не е техния човек май
142
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Някой питат имаме ли президент?Отговора е:имаме кукла на конци.
141
5
 
33
 
! Отговори
Г-жа Спанакова преди 11 години
Европейския съвет няма да допусне "избора" за гладен прокурор на България.Боко и цялата му кохорта пътуват към пропастта.Бог да ги закриля в АДА.
140
12
 
4
 
! Отговори
до к.158 преди 11 години
Ама защо си губиш времето да се разправяш със селяни: овчари, козари, дървари и с дебелокорите адвокати и членове на ССБ?! Пускай ги да пасат и да си *** раните по посраните им ***. Весели празници!
139
10
 
3
 
! Отговори
До к.93 преди 11 години
Не бих желал да споря с лце, което си няма хал хабер понятие от комютърен хардуер, интерфейс и софтуер. Хвани някой студент специалност "Компютърни системи и технологии" - II-и курс и той ще ти обясни кое как се прави и с каква цел. Ако не си достатъчно тъб, може от 3-4-то обяснение да разбереш ,че начини за фалшификации няма. Не си наясно и ЕК на какво се базира ,за да изрази съмнения в избора. Гаранция, че сега няма да се обади.
138
3
 
18
 
! Отговори
о преди 11 години
цаце кажи си , че си Масонче ;)
137
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До до Д-р ХаусовСега сме 21-ви век драги! С Костов и Царя ли ще се сравняваме, или с бъдещето?! И каква е разликата между неясен избор и манипулиран избор?! А как и по чие предложение беше избран същият този *** Велчев за конституционен съдия?! И кой го обсипа със суперлативи, за които никой не може да се сети с какво са заслужени?
136
6
 
4
 
! Отговори
До к.151 преди 11 години
Не съм се интересувал как са избирни членовете на КС ,но поради естествто на работата ми гледах избора на гл.прокурор от 10:00 часа сутринта до 19:00 часа вечерта - в т.ч. слушах експозетата на тримата кандидати, въпросите към тях и отговорите на тримата. Мога категорично да кажа, че ако не беше проявеното неадекватно поведение на Калпакчи Камен, гласуването можеше да тръгне по съвсем друг начин. Ама сега неговите съмишленици от ССБ го правят герой. За мен беше неподходящият човек на ССБ ,на когото беше поверена много отговорна задача в отговорен момент. Изпълни я като кучето на нивата. Мисля, че друг път Съюзът на съдиите не бива да му поверява такава работа, имайки впредвид неговия умствен потенциал и обноските му. Не зная какви са служебните му качества на съдия.
135
8
 
2
 
! Отговори
до Д-р Хаусов преди 11 години
Това ако е гаф, какво ли бе избирането на психото Филчев или даскала мениджър Велчев?
134
17
 
7
 
! Отговори
Иван преди 11 години
Някой досега да е чувал как са избирани главен прокурор, конституционни съдии.Аз не - само четяхме имената когато президента подпише указа.Какво е това недоволство сега - всъщност ясно е.Платените журналисти пишат негативни статии.Съдиите недоволстват защото не е избран техния човек.Или страх че нещо ще се разрови ?
133
4
 
23
 
! Отговори
Любопитко преди 11 години
Цацата чела делото на съдия Мирослава Тодорова срещу Тъпака Ал Бънди. И каква работа има този мазен мазол да чете дело, което не е подсъдно на неговия съд / в случая Окръжен съд Пловдив/?!И това мазола си го призна в отговор на "черната овца" от ВСС съдия Калпакчиев!!!А ако на Калпакчиев бе дадена възможност от "моралните" му колеги от ВСС да продължи с въпросите си?!А защо не предложиха на Цацата за плати стотиците хиляди евро обезщетения присъдени от Страсбург на неправилно осъдените от него?!