С гриф "Строго секретно"

Или как 23 години по-късно картончета и папки определят дневния ред
6 фев 2013 07:00,
91
С гриф "Строго секретно"
Снимка: архив Булфото

Последните дни бяха белязани от думата ”секретни”. Секретен документ, който обаче вече бил разсекретен, ”доказа” агентурното минало на премиера Бойко Борисов.

Десетки папки с документи, също принципно супер секретни, но разсекретени от лидера на РЗС Яне Янев, пък ”доказаха” далаверите на тройната коалиция в енергийния сектор.

На втори план зад "секретните скандали" изплува въпросът: Искаме ли да живеем в ченгеджийски филм, където от сенките изкачат бивши агенти, барети, сътрудници и СРС-та. Напомня ли ви сегашната ситуация едно друго време? Годината е все пак 2013.

За евентуалната обвързаност на Борисов със службите и подземния свят не се говори за първи път. За сефте обаче се появяват документи. Все още не е ясно дали Борисов действително е бил вербуван. МВР обаче на практика призна, че документите съдържат искане за вербовка.

Дори обаче да не излязат документи за дейността на Борисов, това не би доказало, че той не е сътрудничил на службите.

Ако изнесената от "Биволъ" информация се окаже истина, действително министър-председателят ще трябва да отговаря на много въпроси.

Първият, който ми хрумва, е с кои оперативно интересни лица е контактувал. Вторият – какви са отношенията му с освободения от структурите на МВР заради връзки с организираната престъпност Младен Георгиев, който го е вербувал, и защо го е наел на работа в ”Ипон”. И още, и още...

Ако се окаже, обаче че информацията действително е компромат, както твърди Борисов, тогава публикувалите го ще трябва да отговарят на много въпроси.

И в двата случая трябва да има и по-крайни действия от отговори на въпроси. И в двата случая някой ще трябва да понесе отговорността. И в двата случая прокуратурата ще трябва да предприеме действия - в единия случай свързани с министър-председателя, в другия - спрямо разпространилите документите.

И в двата случая обаче позволяваме на картонче, без категорична доказаност, да диктува целия ни дневен ред. Напомня ли ви на едно друго време? Преди 1989 година, може би? Годината е 2013, а все още изскачат секретни картончета, които променят правилата на играта.

В понеделник лидерът на РЗС Яне Янев, в качеството си на председател на парламентарната комисия за разследване на корупция по високите етажи на властта, официално разсекрети документи, които по негови думи доказват далавери на БСП. От стоварените върху бюрото му папки стана ясно, че обемът на информацията е огромен.

Янев изчете ”избрани моменти” от стенограми на СРС-та. Направи го пред медиите. Въпросът е, че обществото и журналистите не сме прокурори, които могат да преценят дали изчетените моменти действително доказват престъпление. Янев обясни, че ще ги даде на главния прокурор. Чудесно.

Гръмкото разсекретяване на ”строго секретните разкрития” обаче трябваше да стане, след като обвинението прецени дали има данни за престъпление.

Защото иначе историята подозрително много прилича на политическа димка.

Ако въпросните томове действително доказват търговия с влияние и корупция, предишното управление ще трябва да отговаря на много въпроси. За предпочитане – пред съдия. Прокуратурата също ще трябва да даде отговори на въпроси. Първият: защо не е започнала работа по случая досега.

Ако се окаже, че няма доказателства за престъпления, Яне Янев ще трябва да отговори на много въпроси. Защото цитирането на телефонни разговори не е най-уместният начин да сринеш нечий имидж.

И в случая с Борисов, и в този с Янев трябва да си зададем въпроса: Откъде изтичат секретни документи и чии разговори се слушат? Защо папки и картончета с гриф ”Строго секретно” се размятат наляво и надясно като салфетки, с които се омазва нечий политически имидж.

23 години по-късно папки и картончета стоят на дневен ред. Десетилетия няма ДС, но нейните похвати продължават да се ползват. Оставам с впечатлението, че всеки спи с папка с гриф ”Строго секретно” под възглавницата.

23 години е време да се отърсим от ченгеджийницата. Да хлопнем здраво вратата и да спрем да приемаме за нормално някакви документи с гриф ”Строго секретно” да се размятат, защото единствените, които трябва да имат работа с тях, са прокурорите и следователите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тази статия може да си я заврете някъде. Кой има интерес да се потулва истината? Съдията определя вина - ФАКТ. А кой определя зависимости ? Какво значи: "моя човек иска да се набута във ВСС но няма подкрепа. Обаче ако стане е твой завинаги , гарантирам." цитирам по памет. Какво значи : "проучете дали има читава българска банка". Какво значи: " трябва да го направим така че да работи години тая схема" ??? отговорете на това ПРОДАЖНИ ***.
66
2
 
9
 
! Отговори
ОТГОВОР ДО 88 преди 11 години
ВЪЗМУТИТЕЛНОТО Е ЧЕ БОЙКО БОРИСОВ Е ВЕРБУВАН КАТО ЧАСТ ОТ ПРЕСТЪПНИЯ СВЯТ!ВСЪШНОСТ МАФИОТСКИТЕ ИЗТЪПЛЕНИЯ В УНГАРИЯ КЪДЕТО БОЙКО БОРИСОВ СЕ Е ЗАНИМАВАЛ С ОТКРАДНАТИ АВТОМОБИЛИ СА МУ ДОНЕСЛИ И АГЕНТУРНИЯ ПСЕВДОНИМ БУДА!В КРЪГА НА ШЕГАТА ЦВЕТЕЛИНА БОРИСЛАВОВА БИ ТРЯБВАЛО ДА Е АГЕНТ ПЕЩА
65
0
 
6
 
! Отговори
Dino преди 11 години
Prokurorite i sledovatelite sa ibrikchii na vlasta i tam vsichko se zamazva i potulva,ili se pravi taka,che prepiskite da sa negodni prerd sada.I taka vsichki sa opravdani.
64
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е, аз в крайна сметка не можах да разбера, къде е тук "възмутителното" и къде е голямата сензация. Настоящият премиер "имал нещо общо със службите". Ами не само че е имал, ами им беше шеф по едно време. Е, и ?Негласно е давал информация на НСБОП, относно охранителните групировки. Е, и ? Та нали във ВСЯКА ПОЛИЦЕЙСКА СЛУЖБА, НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА се събира такъв тип информация. България май е единственото място, където тези, които съдействат на полицията, накрая излизат лошите.
63
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Човек като си помисли на кои хора се даде да правят много пари, сам ще стигне до отговора. Не случайно всичките тези години се въртят едни и същи и включват и резервите. Парите на България са в няколко фамилии. ББ да сложи на масата с какви влогове разполага и как точно е изкарал тези пари.
62
11
 
7
 
! Отговори
емигрант преди 11 години
В нета пак е пълно мекерета които отново изпълняват поръчки !Тези долни *** на ДС и БСП цял живот са заровени в невежеството си - какво Ви донесе периодичните управление на БСП , какво само рсе пените в нета питайте някое дете за ЖАн Виденов , Луканов и тройната коалиция !Като нямаш достойнсво и не може да виждаш и мислиш , замълчи поне ! 20 години не ви лис ви ли стигат
61
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В нета пак е пълно мекерета които отново изпълняват поръчки вижте тъпака 41 !Тези долни *** на ДС и БСП цял живот са заровени в невежеството си - какво Ви донесе периодичните управление на БСП , какво само рсе пените в нета питайте някое дете за ЖАн Виденов , Луканов и тройната коалиция !Като нямаш достойнсво и не може да виждаш и мислиш , замълчи поне . 20 години не ви ли стигнаха
60
4
 
12
 
! Отговори
След изборите преди 11 години
Янев и Тиквата с раирани костюми
59
2
 
8
 
! Отговори
НСБОП преди 11 години
Тази сутрин разбрах от Флоров, че НСБОП била водещата служба в разследването на терористичния акт. Че от кога НСБОП отнеха основния приоритет на ДАНС - Международен тероризъм. Следва въпрос, какво работи ДАНС ? Или откога НСБОП с приоритет борба с организираната престъпност я прибори или тя стана по организирана отколкото са предполагали. Това е БГ.
58
1
 
19
 
! Отговори
ББББ преди 11 години
Какви генерали са тия бе да не са ходили на война, или участвали във военни действия - Кирил Радев, Бриго Аспарухов, Бойко Борисов, Атанас Атанасов, Димо Гяуров - пагони за "заслуги". За това сме на тоя хал!
57
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Боко така се замота в лъжите , че не помни вече какво е излъгал !! Ако на лъжата краката са къси , то Боко ще се влачи по *** 11
56
2
 
16
 
! Отговори
писнаха ми преди 11 години
да ги отварят тези досиета вече ! Писнаха ми с тая тема ! Само се взаимоизнудват , на никой друг вече не са интересни
55
0
 
15
 
! Отговори
грифчо преди 11 години
Грифа е трябвало да бъде"Абсолютно строго секретно",което ще рече - да се изгори преди да се прочете!
54
14
 
9
 
! Отговори
стоян петров преди 11 години
Дали Тодор Живков беше ***, че да си вземе наркопласьор за бодигард. А може би Симеон Сакс-Кобург-Гота. А може би американското правителство е малоумно. Ами те имт закон който забранява издаването на визи за посещение, на лица занимаващите се с наркотрафик и приемащи наркотици. Справка Диего Армандо Марадона и Румен Петков. Със сигурност е бил бандит, но по-вероятно е да е от "белите" бандити.
53
3
 
13
 
! Отговори
eto преди 11 години
Ето мотивът на делото:"за придобиване на информация по отношение на процеси, представляващи оперативен интерес в СИЛОВИТЕ ГРУПИРОВКИ И СТРУКТУРИ. За предотвратяване и пресичане на евентуална престъпна дейност от техни представители"Както се казва "но комент"
52
2
 
6
 
! Отговори
Петрова преди 11 години
Имам чувството,че тази статия е писана в понеделник,а не в сряда.Въпросите които поставя автора получиха свойте отговори още вчера.Ама моля ви се бе журналисти от сайта,когато пишете по някоя тема,поне гледайте новините по телевизиите за да се информирате.
51
2
 
21
 
! Отговори
До 70 преди 11 години
И какво общо има Бивол да те попитам, че да задаваш въпроса вярваме ли им, или не?Факт ли е че Шланга беше част от групировките СИК и ИПОН - и двете разследвани от службите. Факт ли е че Рапона е част от организираната престъпност в Бг?НЕОСПОРИМ! (Виж също Тео Интернешънъл в регистъра на фирмите).Какво ме интересува тогава Бивол? Защо искаш да убиеш вестоносецът, затова че не ти харесват фактите?А фактите говорят: имаме за премиер мутро-милиционер, занимавал се с рекет и наркотици.
50
1
 
11
 
! Отговори
Плюя на това! преди 11 години
Не виждам смисъл да се спори дали Б.Б. е бил агент или не. То човек може да си е агент 'по сърце' и без да е вербуван. За Б.Б. не знам, напълно е възможно информацията да е вярна. Но не това е важно, важното е че и тези който я изнасят, и тези който я опровергават са такива. И тези които искат обяснения...и т.н. ПОЛИТИЦИЧЕСКА АГЕНТУРА. Хвани единия, удари другия. Инак пак се разделя народа на ББ АГЕНТ и ББ СПАСИТЕЛ отклонява вниманието от важните за България неща. Плюя на това!
49
6
 
8
 
! Отговори
Искам да попитам преди 11 години
Вие наистина ли вярвате на Биволь?Колко години ни правят цирк?До кога?Забелязахтели колко тихо беше отразено недоволството на българите от сметките за ток,парно,от чез.Аз вчера го платих 100 лв отгоре от нормалното.Две сметки,Като едната засечена на 31.12.2012?????Нещо като подарък можеби.А колко още може да добави всеки от вас?Не ви ли омразна да ви хвърлят прах в очите толкова години?Не се ли замисляте колко добре е режисиран цирка?
48
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ХА-ХА-ХА ... !!!На такива като теб позицията ни е ясна:Ако правителството обяви Хисбула за виновни, ще изпищиш, че слуша западния свят и най-смъртния ви враг Изравел.Ако пък не обяви Хисбула за виновни ще изревете, че нашите служби нищо не разбират и че цял свят е казал Хисбула, само ние- НЕ.Дървени философи.