Венецуела след Чавес: чавизмът ще остане още много години

В страната беше извършено преразпределение на огромното петролно богатство
Обновена: 7 мар 2013 15:20 | 7 мар 2013 07:00, Елка Василева
102
Венецуела след Чавес: чавизмът ще остане още много години
Чавес е на път да се превърне в мит. Снимка: Reuters

Подценяването на противника е често срещана грешка в политиката. Откакто Уго Чавес се разболя от рак преди две години, мнозина предполагаха, че неговото управление и захранваната му с приходите от петрола социалистическа революция също ще свършат със смъртта му, подкопани от неговата прахосническа неефективност и корупция. Но сега, когато венецуелският президент наистина е мъртъв, нещата вече не изглеждат по този начин, пише в. "Файненшъл таймс".

Сега Чавес е на път да се превърне в мит. Във въображението на своите опечалени поддръжници той може да заеме място, подобно на това на Че Гевара - още един мъченик на революционната левица, който обаче няма толкова дебела чекова книжка. Наистина, ранната смърт на Чавес вероятно ще удължи "чавизма" с още няколко години, а няма да доведе до внезапния му край.

За да видите защо, просто погледнете назад към миналия октомври. Тогава Чавес убедително спечели президентските избори, въпреки че очевидно беше много болен, а страната му страдаше от висока инфлация, нарастващ недостиг и ужасяващо увеличаване на убийствата и насилието. Подобни условия почти навсякъде биха
довели до голяма изборна загуба.

Това, че нещата не се развиха така, не може да се отдава само на нечестно провеждане на изборите, ощетило опозицията. Защото устойчивостта на чавизма не се дължи на неговата нереална идеология, нито на способността му да управлява, а на автентичния политически гений на Чавес и на извършеното от него преразпределение на огромното петролно богатство на Венецуела.

Чавес, както отбелязва бившият салвадорски партизанин Хоакин Вилялобос, включи в обществото бедните хора във Венецуела, създаде възможности за саморазвитие и самообогатяване на новите елити ("болигарсите" на неговата самозвана боливарска революция) и даде на тези две прослойки политически статут и власт. Те няма да се откажат лесно от тях.

Затова изглежда погрешно да се надценява борбата за власт във венецуелската социалистическа партия на Чавес, която може да последва сега, когато наистина започва преходът от неговото управление.

Единството на опозицията е още по-крехко. Нито има вероятност армията да се присъедини към опозицията: голям брой високопоставени фигури извличат огромни облаги от чавизма. В най-добрия случай армията ще се люшка между безразличие и мълчалива подкрепа за режим, от който се облагодетелства.

"Боливарската революция" вече няма да я бъде. Но чавизмът ще остане още много години.

Според конституцията сега до 30 дни ще бъдат свикани избори. Правителственият кандидат Николас Мадуро, който е вицепрезидент и определен от Чавес за негов наследник, най-вероятно ще спечели със значителна преднина, подкрепен от гласуване по симпатия. Социологическите проучвания вече до голяма степен предполагат това. Някои венецуелци от средната класа даже може да гласуват от страх от това, което може да се случи, ако правителството загуби. За опозицията това не бива да е повод за отчаяние.

Венецуелската икономика все още има някакво място за маневриране, но не голямо след рязкото спадане на петролното производство през последните години, а проблемите, които Чавес завещава на своя наследник, са многобройни. За известно време като нов президент Мадуро ще може да се ползва от чувствата, които хората продължават да хранят към Чавес и неговата революция. Но с времето тези чувства ще отминат, дори най-ревностните му поддръжници ще спрат да тъгуват и тогава те ще се събудят.

Какво ще видят? Социалистическа партия, която остава водещата политическа сила в страната. Но също така неефективност, лошо управление и правителство, лишено както от излишъка от петродолари, така и от харизмата на своя родоначалник, които го поддържаха някога. Именно тогава може да настъпи окончателното преосмисляне на чавизма, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
6
 
! Отговори
fripp преди 11 години
Къв герб, ве. Ти са обърка нещо. Не са та онождали скоро аверите ти олигархични. Кой говори за невероятната ни родина, където всички роднини на политици работели в ЧЕЗ и били енергетици. Дето си имаме първият частен феод - Варна. Дето нищо чудно оня карате-до майстор да го направят шеф на Козлодуй. С бързи крачки са връщаме назад ми се струва.
59
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Mного са им криви латинолидерите на гъзоминишките *** по цял свят, ей! На наште дерибеи и мутрички гъзенцата им лижат на кягане и ставане, за Обамата и другите нещастници да не говорим, но каква информация *** за Бразилия, Аржентина, Еквадор, Боливия, Венецуела? А за Исландия? *** в *** , блюдолизци!
58
0
 
5
 
! Отговори
нечовек преди 11 години
А Килъра е толкова ***,че не го сърби главата.....дори
57
7
 
13
 
! Отговори
Гьобелс преди 11 години
С какво право, платените псевдожурналисти от БТА коментират Уго Чавес, който приживе се превърна в Легенда?пп "И сто пъти да изречеш една ЛЪЖА, в епохата на интернет пак си остава гнусна, мазна и долна ЛЪЖА"- Ъпгрейдвана мисъл на Гьобелс
56
3
 
6
 
! Отговори
абе flipp-чо преди 11 години
това в ГЕРБ само на анални сбирки ли ви събират , та си нещо зациклил на темата. Отгърни на следващата страница от наръчника. Може да има нещо по-лесно за преглъщане
55
3
 
0
 
! Отговори
fripp преди 11 години
Ти пък си с блестящ ум. Сигурно е от аналната ти неустойчивост.
54
0
 
0
 
! Отговори
Ти верно си тъп преди 11 години
Ама не така с рогата, че ще ти излезе през носа
53
2
 
0
 
! Отговори
fripp преди 11 години
С кои по-точно - с хомосексуалните ли от тях. Питам, щото ти личи.
52
0
 
0
 
! Отговори
Така е мойто момче преди 11 години
имам си приказката
51
1
 
1
 
! Отговори
fripp преди 11 години
Ти щото си авер с всичките олигарси. Де *** пидераза ти ***.
50
6
 
3
 
! Отговори
за тъпчо fripp преди 11 години
Няма никаква разлика межу руските и американските олигаси. Gazeta.ru, както и другите СМИ подобно на България са в ръцете на олигарси, по-жестоки от българските. Такива евтини номера РУСКО=СЪВЕТСКО не минават манипулаторче
49
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знам колко са бедни във Венецуела, но ми е интересно да разбера кое им е богатото на американците, потънали в 6-цифрени заеми и живеещи живот на кредит?
48
3
 
7
 
! Отговори
Ало работягата преди 11 години
ти нямаш и един работен ден, та не давай акъл на старото. *** си ти, не изкарвай другите прости. Аман от продажни *** като теб, дето за 30 $ ще продадат съседи, приятели и народ
47
7
 
5
 
! Отговори
работещ преди 11 години
До АК 51:Да не би да бълнуваш, че Чавес е извадил Венецуела от ерата на маймуните, та САЩ да ги връщат там? Що не идеш да им помогнеш, ще им разправиш за "РАН-ЪТ с план", ще им отвориш очите, те за благодарност ще те сложат шеф на наркоканал или на петролан кладенец. Тичай, що седиш тука и драскаш по ченгенайските форуми. *** да предадеш на венецуелците челния съветски опит. може и кубинския.
46
15
 
7
 
! Отговори
работещ преди 11 години
До fripp 55:Алооо, съветското агитаторче, не се прави на умник и не дращи глупости. Нито Русия, нито Венецуела с в състояние да поставят условия на САЩ или на техни компании. И в Русия и във Венецуела по една банда комунисти и сродни *** продават огромните богатства на страните си НА БЕЗЦЕНИЦА и си разделят (с кучешко давене) печалбите, а разходите понасят бедните народи. И руският и венецуелският народи са бедни като нашия. Включително заради *** като тебе.
45
2
 
7
 
! Отговори
работещ преди 11 години
Писаното тук за Венецуела прилича на състоянието на България, но ние нямаме петрол. Освен това, тук нищо не се говори за брилянтните идеи на Чавес за "наркоикономика". В България по въпроса се извършват практически експерименти, но ние и суровина за наркотици нямаме, а за синтетични наркотици се изискват развити технологии и организация.На Чавес - лека му пръст, ама ние какво ще правим, не знам.
44
5
 
8
 
! Отговори
fripp преди 11 години
Винаги отношението на англо-саксонския свят към страни като Русия и Венецуела е било повече от ясно - докато можеха да ги помпят почти без да плащат всичко е окей, ама те взеха че започнаха да им го набиват - особено руснаците искат кинти за богатствата си. Щом е пазар да е пазар. Например щели да пуснат Ексон на арктическия шелф, ако Ексон ги пусне в Карибите. Даже са подписали споразумение. Така са действа, иначе такива като Ексон разоряват природата и оставят местните в камената ера.
43
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само едно не ви е ясно, че такъв решим няма как да съществува до безкрай, защото в един момент всичко ще фалира! Нали го видяхме и тука, дотираха това, дотираха онова и накрая през 80-те всичко тръгна на долу. Вие да не мислите, че 89-та се случи просто така? Нещата си бяха отдавна планирани, защото партийните другари видяха, че нещата отиват на зле и направиха "демокрация" за да приберат парите и да се превърнат набързо в едри бизнесмени. Нищо ново под слънцето! Венецуела я чака същото.
42
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Май е по-добре да се живее във Венецуела с диктатора Чавес начело отколкото в напълно демократичната България с нашите крадци. Диктатурата е много добро управление ако диктатора е свестен. А ние й разказахме играта на демокрацията в България - вместо възможност да правиш всичко което е в рамките на закона ние я разбираме като възможност да се краде безнаказано без спазване на никакви закони. Заразата е стигнала до съзнанието и на най-бедния гражданин,корупцията и кражбата са общоприети от всички
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
чаветата цял живот искат да стават манекенки