Венецуела след Чавес: чавизмът ще остане още много години

В страната беше извършено преразпределение на огромното петролно богатство
Обновена: 7 мар 2013 15:20 | 7 мар 2013 07:00, Елка Василева
102
Венецуела след Чавес: чавизмът ще остане още много години
Чавес е на път да се превърне в мит. Снимка: Reuters

Подценяването на противника е често срещана грешка в политиката. Откакто Уго Чавес се разболя от рак преди две години, мнозина предполагаха, че неговото управление и захранваната му с приходите от петрола социалистическа революция също ще свършат със смъртта му, подкопани от неговата прахосническа неефективност и корупция. Но сега, когато венецуелският президент наистина е мъртъв, нещата вече не изглеждат по този начин, пише в. "Файненшъл таймс".

Сега Чавес е на път да се превърне в мит. Във въображението на своите опечалени поддръжници той може да заеме място, подобно на това на Че Гевара - още един мъченик на революционната левица, който обаче няма толкова дебела чекова книжка. Наистина, ранната смърт на Чавес вероятно ще удължи "чавизма" с още няколко години, а няма да доведе до внезапния му край.

За да видите защо, просто погледнете назад към миналия октомври. Тогава Чавес убедително спечели президентските избори, въпреки че очевидно беше много болен, а страната му страдаше от висока инфлация, нарастващ недостиг и ужасяващо увеличаване на убийствата и насилието. Подобни условия почти навсякъде биха
довели до голяма изборна загуба.

Това, че нещата не се развиха така, не може да се отдава само на нечестно провеждане на изборите, ощетило опозицията. Защото устойчивостта на чавизма не се дължи на неговата нереална идеология, нито на способността му да управлява, а на автентичния политически гений на Чавес и на извършеното от него преразпределение на огромното петролно богатство на Венецуела.

Чавес, както отбелязва бившият салвадорски партизанин Хоакин Вилялобос, включи в обществото бедните хора във Венецуела, създаде възможности за саморазвитие и самообогатяване на новите елити ("болигарсите" на неговата самозвана боливарска революция) и даде на тези две прослойки политически статут и власт. Те няма да се откажат лесно от тях.

Затова изглежда погрешно да се надценява борбата за власт във венецуелската социалистическа партия на Чавес, която може да последва сега, когато наистина започва преходът от неговото управление.

Единството на опозицията е още по-крехко. Нито има вероятност армията да се присъедини към опозицията: голям брой високопоставени фигури извличат огромни облаги от чавизма. В най-добрия случай армията ще се люшка между безразличие и мълчалива подкрепа за режим, от който се облагодетелства.

"Боливарската революция" вече няма да я бъде. Но чавизмът ще остане още много години.

Според конституцията сега до 30 дни ще бъдат свикани избори. Правителственият кандидат Николас Мадуро, който е вицепрезидент и определен от Чавес за негов наследник, най-вероятно ще спечели със значителна преднина, подкрепен от гласуване по симпатия. Социологическите проучвания вече до голяма степен предполагат това. Някои венецуелци от средната класа даже може да гласуват от страх от това, което може да се случи, ако правителството загуби. За опозицията това не бива да е повод за отчаяние.

Венецуелската икономика все още има някакво място за маневриране, но не голямо след рязкото спадане на петролното производство през последните години, а проблемите, които Чавес завещава на своя наследник, са многобройни. За известно време като нов президент Мадуро ще може да се ползва от чувствата, които хората продължават да хранят към Чавес и неговата революция. Но с времето тези чувства ще отминат, дори най-ревностните му поддръжници ще спрат да тъгуват и тогава те ще се събудят.

Какво ще видят? Социалистическа партия, която остава водещата политическа сила в страната. Но също така неефективност, лошо управление и правителство, лишено както от излишъка от петродолари, така и от харизмата на своя родоначалник, които го поддържаха някога. Именно тогава може да настъпи окончателното преосмисляне на чавизма, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
6
 
16
 
! Отговори
АК преди 11 години
Отиде си Чавес. Сега ще чакаме янките да пратят някой нови РАН-ЪТ с план който да ги върне в ерата на маймуните.
39
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да ама литър бензин там е 1 цент, разбийш?
38
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Viva La Revolucion!!
37
5
 
18
 
! Отговори
НР БЪЛГАРИЯ преди 11 години
беше държава на всички българи. Сега България е държава на 1000 души - СИК, ВИС, ***. Борисов, Карагьозова, Цветаное, Костов, Сакса, Любо Пъпката, Софиянски, Бакърджиев, Цветан Василев, олигарсите от БСП, Митю Гестапото, Черепа, Пашата и всички МУТРИ С ПРЯКОРИНИЕ СМЕ РОБИ В СОБСТВЕНАТА СИ СТРАНА!
36
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Време е и българите да си върнат златните залежи. Всички правителства мълчат по този въпрос като п%тки. Лапат си комисионните и това е.
35
15
 
11
 
! Отговори
Ясен преди 11 години
Венецуела е страната с най-много убийства на глава от населението, а половината население няма какво да яде, не виждам какво се прекланяте пред Уго Чавес, от петрола забогатяха шепа венецуелци близки до него, както и самоя той
34
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ходенето по мъките на венецуелците тепърва започва! И тук 50 години имаше лозунги, другари, другарки, полупразни магазини и празни приказки, а резултатът не може да бъде заличен вече четвърт век... Където са минали комуноидите, нищо не е оцеляло!
33
9
 
30
 
! Отговори
Niksata преди 11 години
Тази статия очевидно е поръчкова . Хора като Чавес се борят за народа и страната си.Когато чуфитуо-фашистката държава США реве срещу някой, то той най-вероятно си върши работата. като защитава интересите на страната си. Венецуелският петрол отдавна е лакома хапка за США, но Чавес не им я даваше.Сега предвиждам до 2г да започнат проблеми в Венецуела подклаждани от ЦРУ.
32
7
 
21
 
! Отговори
Килъра преди 11 години
Чавес вкара всички венецуелски СДС-ари в затвора и за това не го обичат и независимо от силната пропаганда мислещите хора подкрепят Чавес, лека му пръст!
31
3
 
4
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
тъй като петролните находища в Западен Сибир са на привършване, предава Ройтерс. Руската държава междувременно държи повече от 50 на сто от вътрешната петролната индустрия. Решителната стъпка към това бе придобиването на англо-руската компания TNK-BP от "Роснефт" за около 55 млрд. долара. Очаква се сделката да приключи през първата половина на 2013 г. Така "Роснефт" ще стане най-голямата в света публично търгувана петролна компания. През миналата година тя увеличи своя добив с 2,3% до 2,4 млн. барела на ден. Втората по големина руска компания в бранша - Лукойл отчете спад от един процен
30
3
 
8
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
Русия остава най-големият производител на петрол в света. Благодарение на значително увеличение на добива на държавната компания "Роснефт" страната защити водещата си позиция, изпреварвайки Саудитска Арабия. Данните са на руското министерство на енергетиката, представени в сряда.Според тях добивът на страната през 2012 г. се е увеличил с близо един процент до 10,37 милиона барела на ден (BPD), което е най-високата стойност от разпада на Съветския съюз насам. Това съответства на годишно производство от 518,018 милиона тона. През тази година обаче добивът може да изпадне в стагнация, тъй ка
29
18
 
4
 
! Отговори
Макаренко преди 11 години
АЗ МИСЛЯ , ЧЕ БЪРЗО ЩЕ ГО ЗАБРАВЯТ , АКО ДОЙДЕ НА ВЛАСТ ЕДНО НОРМАЛНО ДЕМОКРАТИЧНО ПРАВИТЕЛСТВО ... БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПРИРОДНИТЕ СИ РЕСУРСИ И ЗАЛЕЖИ НА ПЕТРОЛ ,ВЕНЕЦУЕЛА СКОРО ЩЕ СТАНЕ ЕДИН ОАЗИС В ТОЗИ ПРЕСТЪПЕН РЕГИОН... И СЛЕД СМЪРТТА НА СТАЛИН , ХОРАТА МИСЛЕХА , ЧЕ Е СВЪРШИЛ СВЕТА , НО СЕ ОКАЗА ТОЧНО ОБРАТНОТО ...ТАКА , ЧЕ ВСЯКО ЧУДО ЗА 3 ДНИ ...
28
3
 
15
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
Борис Елцин и Виктор Черномирдин бяха раздали на КОНЦЕСИЯ петролни кладенци на американски компании. Путин след тях ги национализира. САЩ неслучайно подкрепяха Елцин а са против Путин Аз помня малко по-отдавна от тебе.
27
6
 
21
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
До имигрантДиктатор го наричат платените от САЩ журналисти. А доколкото се вижда от репортажите венецуелците плачат за Чавес . Аз на очите си вярвам не на купените писачи на статии.
26
7
 
7
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 32Също така, не е случаен факта, че румънския диктатор Николае Чаушеско управлява "любимия" си народ цели 24 години - от 1965 г. до 1989 г. когато го разстреляха като бясно куче заради "добрините" които беше извършил!!!
25
9
 
7
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 32Да, не е случаен този факт. А този факт се дължи на факта, че Чавес е диктатор, ако не знаеш какъв е смисъла на тази думичка ще трябва да ти обяснявам отделно от темата!!!Така беше и с Тодор Живков, не е случаен факта, че докато не пукна Брежнев нямаше начин да го свали никой!А също така не е случаен факта, че Венецуела е претърпяла инфлация през 2008 г. подобна на тази при нашия Жан Виденов - сега новия им боливар е обезценен с 1:1000 както стана с нашия лев!!!
24
7
 
12
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
Не е случаен фактът че Путин и Чавес имаха по 3-4 мандата да управляват държавите си а българските правителства я изкарат един мандат я не, за втори- абсурд, народа ги срива! Личи кой властник се грижи за хората и кой не .
23
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ей, нямаме петролни залежи, но пак се намериха политици да продадат държават и сега да ни цицат кръвчицата ЕРП-монополиите, БЕХ, НЕК, *** и други групировки.
22
13
 
11
 
! Отговори
Никола преди 11 години
До Анонимен 19Ако по времето на комунизма българина можеше да пътува още през 50-60те години на миналия век тук вямаше да е останали и един човек . Стига сте спекулиррали с емиграцията тя не е от 1989г. , България има вековни традиции в т.н. гурбет . Цялата ни мизерия идва от турското робство и комунизма и още дълго няма да се оправим от този шок !
21
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
МНОГО КУПЕНИ КОМЕНТАТОРИ..ЕЙ ПО-ЛЕКО БЕ---И НИЕ ИМАМЕ ГЛАВИ НА РАМЕНЕТЕ СИ ,НЕ ЯДЕМ ДОМАТИТЕ С КОЛЦИТЕ....ЗАРАБОТВАЙТЕ СИ ГУЩЕРИТЕ НО ПО-ВНИМАТЕЛНО И УМНАТА.....ВИВА ЧАВЕС!!!!