Венецуела след Чавес: чавизмът ще остане още много години

В страната беше извършено преразпределение на огромното петролно богатство
Обновена: 7 мар 2013 15:20 | 7 мар 2013 07:00, Елка Василева
102
Венецуела след Чавес: чавизмът ще остане още много години
Чавес е на път да се превърне в мит. Снимка: Reuters

Подценяването на противника е често срещана грешка в политиката. Откакто Уго Чавес се разболя от рак преди две години, мнозина предполагаха, че неговото управление и захранваната му с приходите от петрола социалистическа революция също ще свършат със смъртта му, подкопани от неговата прахосническа неефективност и корупция. Но сега, когато венецуелският президент наистина е мъртъв, нещата вече не изглеждат по този начин, пише в. "Файненшъл таймс".

Сега Чавес е на път да се превърне в мит. Във въображението на своите опечалени поддръжници той може да заеме място, подобно на това на Че Гевара - още един мъченик на революционната левица, който обаче няма толкова дебела чекова книжка. Наистина, ранната смърт на Чавес вероятно ще удължи "чавизма" с още няколко години, а няма да доведе до внезапния му край.

За да видите защо, просто погледнете назад към миналия октомври. Тогава Чавес убедително спечели президентските избори, въпреки че очевидно беше много болен, а страната му страдаше от висока инфлация, нарастващ недостиг и ужасяващо увеличаване на убийствата и насилието. Подобни условия почти навсякъде биха
довели до голяма изборна загуба.

Това, че нещата не се развиха така, не може да се отдава само на нечестно провеждане на изборите, ощетило опозицията. Защото устойчивостта на чавизма не се дължи на неговата нереална идеология, нито на способността му да управлява, а на автентичния политически гений на Чавес и на извършеното от него преразпределение на огромното петролно богатство на Венецуела.

Чавес, както отбелязва бившият салвадорски партизанин Хоакин Вилялобос, включи в обществото бедните хора във Венецуела, създаде възможности за саморазвитие и самообогатяване на новите елити ("болигарсите" на неговата самозвана боливарска революция) и даде на тези две прослойки политически статут и власт. Те няма да се откажат лесно от тях.

Затова изглежда погрешно да се надценява борбата за власт във венецуелската социалистическа партия на Чавес, която може да последва сега, когато наистина започва преходът от неговото управление.

Единството на опозицията е още по-крехко. Нито има вероятност армията да се присъедини към опозицията: голям брой високопоставени фигури извличат огромни облаги от чавизма. В най-добрия случай армията ще се люшка между безразличие и мълчалива подкрепа за режим, от който се облагодетелства.

"Боливарската революция" вече няма да я бъде. Но чавизмът ще остане още много години.

Според конституцията сега до 30 дни ще бъдат свикани избори. Правителственият кандидат Николас Мадуро, който е вицепрезидент и определен от Чавес за негов наследник, най-вероятно ще спечели със значителна преднина, подкрепен от гласуване по симпатия. Социологическите проучвания вече до голяма степен предполагат това. Някои венецуелци от средната класа даже може да гласуват от страх от това, което може да се случи, ако правителството загуби. За опозицията това не бива да е повод за отчаяние.

Венецуелската икономика все още има някакво място за маневриране, но не голямо след рязкото спадане на петролното производство през последните години, а проблемите, които Чавес завещава на своя наследник, са многобройни. За известно време като нов президент Мадуро ще може да се ползва от чувствата, които хората продължават да хранят към Чавес и неговата революция. Но с времето тези чувства ще отминат, дори най-ревностните му поддръжници ще спрат да тъгуват и тогава те ще се събудят.

Какво ще видят? Социалистическа партия, която остава водещата политическа сила в страната. Но също така неефективност, лошо управление и правителство, лишено както от излишъка от петродолари, така и от харизмата на своя родоначалник, които го поддържаха някога. Именно тогава може да настъпи окончателното преосмисляне на чавизма, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хиляди пъти по-добре да те управлява Диктатор отколкото Демократ !!!!
19
7
 
37
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
Навремето Путин изгони американските петролни компании от остров Сахалин и национализира находищата. Това беше жесток удар по американската икономика ,защото цялата печалба от нефта остана за руския бюджет. Чавес направи същото, само че неговия удар върху американците е още по -мощен защото Венецуела е на 12 място в света по залежи на нефт. И те ти сега в САЩ дефицит, трилиони външен дълг ,бюджетни съкращения и безработица. Национализацията е благородно дело, стига да ти стиска да го направиш.
18
32
 
9
 
! Отговори
Никола преди 11 години
Венецуела се отърва от един луд популист ! Който си мисли , че там Чавес е изградил рай се лъже жестоко . Единственото нещо е евтиния бензин , но бедните не могат да си позволят автомобил , престъпноста е в гигантски размери , ужасяваща мизерия и въпреки лозунгите голямо неравенство . Бензина както асфалта не се яде . Жестока цензура и политическа диктатура , манипулирани избори .....Сега , като го няма сатрапа Чавес бързо всичко ще си дойде на мястото !
17
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бе аре стига с тоя Чавес бе! Ей, голямо чудо, един диктатор по-малко!
16
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
добре, че поне ние живеем в свободна,демократична, независима и прцъфтяваща България,имаме работа, можем да се лекуваме,да учим децата си ,да помагаме на богатите си родители....да продължавам ли КОЛКО СМЕ ДОБРЕ.....НАРОДЕ...РОБСКИ НАРОД,кога ли ще се събудиш!!!!!!!!хайде да продължаваме да плюем всички и да търсим вината в някой друг..станахме не държава , а помия- живеем без бъдеще, безнадеждабраво ЧАВЕС !!! Поклон пред теб !!
15
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
hunter-ние за 23години станахме по-богати,населението се увеличи,държавата цъфти.
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Разликата между Костов и Уго Чавес е огромна
13
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Свободните" и "Независими" български медии отново за кой ли път представят едностранно картината във Венецуела.Не виждате ли,че това е латиноамериканския вариант на диктатурата в Северна Корея?Е,малко по-охлабена е.И по БНТ пак си анонсират Куба като "острава на свободата" ...Коя свобода бре другари?Да нямаш право да си купиш радио или да спиш в хотел?
12
17
 
7
 
! Отговори
hunter преди 11 години
до 15: като не ти харесва в България, отиди във Венецуела. Там със сигурност ще ти хареса. Всичко е на народа, бедността е повсеместна, кражбите от държавно имущество са на почит. Ние това сме го преживели, отивай да го опиташ и ти.
11
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Правилно взема петрола от американски компании и го остави във Венецуела.В България взеха ТЕЦ Марица 1 и 3 и ги дадоха на американците,добива на злато на канадците, ЕРП на чехи австрийци,банките на .............
10
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
CHETETE PLANA NA LESHOIADITE.TOVA V OBSHTI LINII E PREDVIDENO DA SE SLUCHI SPORED BTAвече няма да я бъде... тези чувства ще отминат, дори най-ревностните му поддръжници ще спрат да тъгуват и тогава те ще се събудят...неефективност, лошо управление ...окончателното преосмисляне на чавизма.пише БТА./BalgarskaTelegrafna Agencia/DA ama NE.E KAKVI HORA UPRAVLIAVAT MEDIITE v BG?
9
4
 
36
 
! Отговори
дядо преди 11 години
чавес беше страшилище за хамериканците които са свикнали да смучат безнаказаночужда кръви сега в оплюването му ще се впусне цялата американска медийна индустриятази статия е потвърждениетотой е лош примеруправлява милиарди а не е милиардерне ползва заплата и бронирана колаи най-лошото- парте за "високата производителност" на американците отидоха за венецуелците, и други латино народии нахите амерканогъзоблизачи ще са на първа линия
8
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а нас гербавизма ще остави последствия за десетилетия
7
0
 
22
 
! Отговори
чичо Грую преди 11 години
А у нас чавизма отдавна процъфтява - раждат се *** след ***, а чичо Грую трябва да плаща!
6
3
 
4
 
! Отговори
брадваро преди 11 години
к'во е т'ва хиндианче
5
6
 
26
 
! Отговори
ами преди 11 години
Никога ли няма да имаме един Чавес,че да помисли за народа!
4
5
 
23
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 11 години
Гледам, този пасквил е съшит от статии на "Файненшъл таймс" и говедата от БТА - все радетели за истина и спаведливост, особено "финанса"!Пак виждаме думичката "режим". Защо ли няма "бунтовници"?На говедата от БТА ще подхвърля една идея - представете си, че Тиквата пукне като болно прасе. Ще показват народните веселия по CNN...
3
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Имаш свинска опашка, свински уши и сумтиш като ***. Ти си ***." (Към опозиционния кандидат Енрике Каприлес)Бисери,избрани от обикновения чавизъм,който цари там."Голям" политически "гений" трябва да си наистина,за да сътвориш това.
2
9
 
29
 
! Отговори
Петър Ветър преди 11 години
Вечна му памет на Чавес! Убав човек, напъди американците и народо му живна! Дано и МЪдуро да е коту него. Що и на назе са не падне некой я Пиночет, я Чавес, да изрине тоа нашио ***!
1
22
 
8
 
! Отговори
Гражданин за EРБ преди 11 години
Бог да прости диктатора Чавес......хората там ще рабрерат по-късно от какво са се отървали, слава богу....дано и нашия диктатор-мутра отиде скоро при Мишо Бирата, където му е мястото!!!Конграчулейшън