ГЕРБ признават, че не могат да управляват. Как да сме с тях?

Кандидатът за депутат от БСП Татяна Буруджиева пред Dnes.bg
Обновена: 18 апр 2013 15:10 | 18 апр 2013 07:00,
269
ГЕРБ признават, че не могат да управляват. Как да сме с тях?
Татяна Буруджиева. Снимка: Личен архив

Татяна Буруджиева е водач на листата на БСП в 18 МИР - Разград. Тя е завършила социология. Дългогодишен преподавател е в Софийския университет "Свети Климент Охридски". Буруджиева  е и началник на кабинета на лидера на левицата Сергей Станишев.

Как ще се отрази скандалът с подслушванията на рейтинга на партиите и ще дръпне ли БСП напред?

Ще има отражение, защото става ясно кой кой е. И поставя въпроса за какво управление ще гласуваме на 12 май – такова, което се крепи на подслушване и криминални деяния, или ще се управлява демократично?

Скандалът с подслушването показва, че Цветан Цветанов, в нарушение на закона, събира информация. Защо? Няма друг смисъл да се използват подобни средства спрямо журналисти, политици, хора от бизнеса, а дори и обикновени граждани, освен за да се оказва натиск. И в момента хора от държавната администрация в Разград се оплакват за огромен натиск и заплахи към тях, за да гласуват за ГЕРБ. Как смятате – естествено, че всичко това се отразява на кампанията. Какво да кажем за международния бизнес, за европейски политици, за чуждестранни журналисти – и те вероятно са попаднали в тези СРС-та, когато са контактували с колегите си в България, които са подслушвани. Скандалът е огромен и се отразява върху България, върху всеки българин, не просто върху кампанията. Тук залогът е – можем ли да бъдем част от демократичните държави или не.

Затова смятам, че всички трябва да подкрепим прокуратурата да си свърши работата, и да разберем кой и за какво е събирал тази информация, за какво е използвана тя. Съдът също трябва да си свърши работата – само така ще се възстанови в България чувството за справедливост.

Как виждате бъдещия кабинет и ще има ли такъв след 12 май?

Ситуацията е такава, че не можем да си позволим тотална дестабилизация, която би се породила от влизането в едни перманентни избори. На 12 май българите ще гласуваме и ще кажем какво искаме. Оттук нататък на политиците е отговорността - те трябва да излъчат правителство.

Икономическите показатели са много лоши, доходите и бедността са в критично състояние. Виждате какво се случва в енергетиката, здравеопазването, социалната политика, образованието – всички сектори са в криза. Всеки отговорно трябва да вземе своето решение вътре в парламента - в подкрепа на конкретна политика, за да се върви към стабилизиране на ситуацията и на живота на всеки един човек.
Затова БСП предложи тази формула с номинирането на Пламен Орешарски за министър-председател - формулата на правителство, в което да присъстват знаещите и можещите хора, независимо от това към каква идеология са пристрастни.

Възможно ли е все пак да видим коалиция между БСП и ГЕРБ при липса на други варианти за съставяне на правителство?

Не. Тук вече става въпрос за светоглед. Как може да се направи коалиция с хора, които и до днес казват, че нямат нищо общо с нещата, които са правили. Абсурдно е това нещо. Тези хора трябва да кажат: “Сгрешихме“, а не – „Ние се поучихме от грешките“. Как да се направи коалиция с ГЕРБ, когато те защитават Делян Добрев, при положение че не е потърсил печалбата на държавата в размер на стотици милиони. Защо не защитиха майките, а ги обвиниха, че парите, които искат, ще сринат бюджета. Оставям настрана въпроса кой разреши ЕРП-тата да реализират печалби в такива размери – държавата, правителството – къде беше?

Ние всичките сме в бяло, министрите ни са велики, ама имат едни лоши подчинени – така казва ГЕРБ. Ами те самите признават – не можем да управляваме. Мирослав Найденов лош, а началниците му не са знаели какви ги върши. Сега подслушвали, техника за огромни средства е внесена, а Цветанов дори не знаел за какво и как е използвана – ами тези хора не стават за министри. А като се докаже кой и как е нареждал – тогава какво – пак ли ще твърдят, че става дума за лъжи? Тогава зад чий гръб ще се крият?

На изборите българите ще решат – кой и как е управлявал, кой и как се е грижил и за доходите, и за пътищата. Чета по форумите – ГЕРБ е спасението, те са надеждата, защото благодарение на тях 400 000 комунисти останаха без работа и им закриха фирмите. Кой им ги измисля тези послания – не знам. Какви хора са тези, които ги пишат – направо не разбирам. А Вие ме питате – ще управлявате ли с тях? С хора, за които всеки, който не е с тях, е враг, няма как да се върши работа.  От ГЕРБ така и не разбраха, че на тези избори хората няма да гласуват за това коя партия да е на власт. На 12 май ще избираме дали да я бъде България.

Ако влезете в бъдещото НС, в каква роля ще ви видим – като човека с остра лична позиция или по-скоро като мост между партиите?

Ако хората в Разград дадат гласа си за мен, те ще имат един народен представител, който има позиция и я изказва без да се притеснява. Човек, който защитава конкретни решения на техните проблеми. Острата лична позиция не изключва изграждането на мостове, когато има кауза. Конкретен ангажимент, който ще отстоявам с цената на преговори и разговори и с другите колеги, е да се премахне изискването младите хора да имат 3 години стаж по специалността, за да започнат работа. Това е параграф 22. Колкото по-рано младите хора започнат да работят в желаната от тях сфера – толкова по добре.

Да си народен представител, според мен, означава да си гласа, сърцето и разума на хората, които са ти се доверили. Така че, личната ми позиция след 12 май ще е позицията на разградчани. В това е смисъла на избора на народен представител – да натовариш един човек със задачата да изразява и отстоява интересите ти. Защото най-вредното в Народното събрание са депутати-послушковци, чието основно работно умение е да натискат правилното копче.

Как ще спечелите гласа на избирателите в един толкова специфичен район?

Имам тежка задача, защото доверието се печели трудно, а времето е малко За мен Разград не е непознат, тъй като съм правила няколко кампании и тук традицията е да побеждаваме. Имам амбицията и в тази кампания да е така. Познавам и хората, и проблемите.
Имам сериозна програма, която започва много рано сутрин - абсолютно по цял ден съм сред хората и с хората. В Разград имам много приятели, стотици хора, които помагат и с които заедно работим. И всеки ден ме дарява с нови приятели.

Отсреща има опоненти, които залагат на слухове и клевети. Явно се надяват на това, че много хора ме познават само от медиите и телевизионния екран. Основната теза е, че не съм местна и че на Разград не е нужен говорещ депутат. Всъщност съм им благодарна, че изтъкват факта - нямам роднини, нямам кумове, нямам сватове. За мен всеки разградчанин е еднакво важен и еднакво ценен. И, да, според мен е добре Разград да има народен представител, когото всички – не само в региона, но и в страната - познават, чуват и уважават.

Как си обяснявате, че получихте подкрепата на местната структура и знак ли е влизането ви в политиката, че БСП действително се нуждае от нови лица?

Само човек, който не е стъпвал в този край не знае за какви хора и какъв дух става дума. Това е уникално място. Разградчани са съхранили традиции и култура и дори в тези времена на криза успяват да отделят средства за тях. Тук на всяка крачка ще видите плакат за театрална постановка, концерт, изложба, но трудно ще успеете да видите плакат с фолкзвезда. За мен е чест да ме приемат за водач хората, за които морала, ценностите, България са думи, изпълнени със значение.

Повече от 8 години работим заедно и в Разград ме познават – знаят какво мога да направя на избори. Вярно, е че номинацията ми не е по партийна линия, но в тези избори БСП показва една сериозна гражданска квота. Става дума за хора с ясни позиции и авторитет. Имаше много спекулации около имената, но силното общественото мнение показва, че става въпрос за личности с позиции и тежест в обществото. Няма хора, които да бъдат обичани от всички. Само към диктаторите цари всенародна любов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
1
 
1
 
! Отговори
Доцент к.т.н. Петър преди 11 години
През 1995, другарят Борисов отказва да се деполитизира и напуска пожарната с думите: "За мен партията-майка, която обичам, е по важна от моята служба". Комунистът Борисов подава рапорт и е освободен по тази причина от МВР. И днес билетът на БКП си седи във вътрешния джоб на др. Борисов, което му прави чест.
207
2
 
0
 
! Отговори
ДО 244 преди 11 години
Как само ти работи фантацията с цифрите. Ти си нещо на акъла на Сидеров. Досега БСП е управлявала веднъж 8 месеца при Луканов, веднъж година и 4 при Виденов и 4 при тройната коалиция като имаше половината министри тоест все едно две години е била сама, а прехвалените десни управляваха останалите 20 години управляваха партиите създадени от Сорос и "Ханс Зайдел" и създадоха див десен капитализъм. А все левите били виновни.
206
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Samo GERB
205
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аве ,тази Буруджиева не гостуваше ли през ден в "СКАТ"?
204
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НИКОГА ПОВЕЧЕ ГЕРБ
203
7
 
16
 
! Отговори
Читател преди 11 години
Боже пази България! Щом преподавателите са толкова ***, на какво могат да научат децата ни. Да крадат, да грабят, да създават компромати и правят тероризъм. Защо тази "умна госпожа-другарка" не каже нещо за "Галерия", за Емин, за "Гном", за Догановия Цанков камък, за Станишевите заменки и десетки и хиляди други неща, родила майката партия. За съжаление няма идеални, но ГЕРБ са по-малкото зло, както казва Едвин Сугарев. Българи, изгонете червената напаст от България - да живеем човешки.
202
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най- големите подлеци на тъй наречения "преход" , сте вие от БСП!Ограбихте българския народ с червените куфарчета, чрез банките при Виденов и с приватизацията- общо 200 милиарда долара!Затова няма пари нито за пенсии, нито за заплати!Не се наядохте и още искате да грабите!?
201
10
 
20
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
Възмутен съм!Др. Станишев каза че като плюем и храчим по ГЕРБ всеки ден и ние ще спечелим изборите!А тя каква стана?! ГЕРБ качва рейтинг всеки ден, а БСП сваля.Ще гласувам за ГЕРБ тогава!
200
9
 
22
 
! Отговори
Евлоги преди 11 години
Малиии днеска направо не мога да се спра да се смея!!!! Ами вие ли бе червеняци можете да управлявате?!?Нищо смислено не направихте, нищо смислено не оставихте след вас и затова народа реши да даде властта на на ГЕРБ и пак ще го направи на 12.05!!! Смешници изобщо не се надявайте да управлявате отново нашата майка БЪлгария!
199
1
 
2
 
! Отговори
СТОЯН преди 11 години
Кой и по какъв начин разказа тази история и кой доказа, че е винове, айде стига с тези глупости.
198
8
 
18
 
! Отговори
Михаил преди 11 години
До кога ще наблюдавам как хора, с някакъв имидж , си го развалят чрез техните странни и неубедителни изказвания и подкрепа за партии, които се свързват само с комунизма и мъките на хората преди и след 89-та година... не мога така, няма как да ме спечелят обратно от БСП... просто няма да гласувам повече за тях...
197
9
 
20
 
! Отговори
сиси преди 11 години
БСП ли могат, при които ни спряха еврофондовете, София приличаше на гето, а за магистрали само бяхме чували, че има в Германия
196
7
 
18
 
! Отговори
Галя преди 11 години
Тези далавери в енергетиката ги забъркаха БСП и Костовци !
195
7
 
21
 
! Отговори
Мила преди 11 години
Никой не я е интервюират тази госпожа! Сама си е написала въпросите и отговорите. Аман от гладни ***!
194
19
 
11
 
! Отговори
Слушко Магистралков преди 11 години
Ало,ало,чуваме ли се?И аз те чувам и на Цветанов в шесте апартамента те чуват!
193
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БСП с този скандал няма да дръпнат напред.
192
4
 
5
 
! Отговори
slav преди 11 години
mnogo mi e stranno ako BSP zaguvi i to mnogo dori GERB i da zagubi tqh mn mn ne gi kakto se kazva boli dqdoviq no BSP ako zagubi iskam da razbera kakvo 6te e
191
8
 
23
 
! Отговори
Г-жа Буруджиева преди 11 години
"Видна" социоложка, спретвала до сега резултати много благоприятни за г-н Станишев, като награда ще я правят депутатка.Ха сега дапвидим няма ли келепир, да качваш процентите на Станишко!Провала на БСП е сигурен, но да видим какви ще са оправданията, ще бъде забавно!
190
0
 
6
 
! Отговори
dhm преди 11 години
do tozi moment ot 23 godini nasam edno e sigurno ako vi se jivee dobre kato beli hora napusnete tazi teritoriq na tozi poluostrov
189
9
 
18
 
! Отговори
ало, бсп преди 11 години
Червената манипулаторка, кога герб са казали, че не могат да управляват? Ти пък можеш ли? По какво разбра? А лидерът какво може - ние го видяхме. Да се хване да работи най-после нещо смислено. Няма нито един трудов ден.