ГЕРБ признават, че не могат да управляват. Как да сме с тях?

Кандидатът за депутат от БСП Татяна Буруджиева пред Dnes.bg
Обновена: 18 апр 2013 15:10 | 18 апр 2013 07:00,
269
ГЕРБ признават, че не могат да управляват. Как да сме с тях?
Татяна Буруджиева. Снимка: Личен архив

Татяна Буруджиева е водач на листата на БСП в 18 МИР - Разград. Тя е завършила социология. Дългогодишен преподавател е в Софийския университет "Свети Климент Охридски". Буруджиева  е и началник на кабинета на лидера на левицата Сергей Станишев.

Как ще се отрази скандалът с подслушванията на рейтинга на партиите и ще дръпне ли БСП напред?

Ще има отражение, защото става ясно кой кой е. И поставя въпроса за какво управление ще гласуваме на 12 май – такова, което се крепи на подслушване и криминални деяния, или ще се управлява демократично?

Скандалът с подслушването показва, че Цветан Цветанов, в нарушение на закона, събира информация. Защо? Няма друг смисъл да се използват подобни средства спрямо журналисти, политици, хора от бизнеса, а дори и обикновени граждани, освен за да се оказва натиск. И в момента хора от държавната администрация в Разград се оплакват за огромен натиск и заплахи към тях, за да гласуват за ГЕРБ. Как смятате – естествено, че всичко това се отразява на кампанията. Какво да кажем за международния бизнес, за европейски политици, за чуждестранни журналисти – и те вероятно са попаднали в тези СРС-та, когато са контактували с колегите си в България, които са подслушвани. Скандалът е огромен и се отразява върху България, върху всеки българин, не просто върху кампанията. Тук залогът е – можем ли да бъдем част от демократичните държави или не.

Затова смятам, че всички трябва да подкрепим прокуратурата да си свърши работата, и да разберем кой и за какво е събирал тази информация, за какво е използвана тя. Съдът също трябва да си свърши работата – само така ще се възстанови в България чувството за справедливост.

Как виждате бъдещия кабинет и ще има ли такъв след 12 май?

Ситуацията е такава, че не можем да си позволим тотална дестабилизация, която би се породила от влизането в едни перманентни избори. На 12 май българите ще гласуваме и ще кажем какво искаме. Оттук нататък на политиците е отговорността - те трябва да излъчат правителство.

Икономическите показатели са много лоши, доходите и бедността са в критично състояние. Виждате какво се случва в енергетиката, здравеопазването, социалната политика, образованието – всички сектори са в криза. Всеки отговорно трябва да вземе своето решение вътре в парламента - в подкрепа на конкретна политика, за да се върви към стабилизиране на ситуацията и на живота на всеки един човек.
Затова БСП предложи тази формула с номинирането на Пламен Орешарски за министър-председател - формулата на правителство, в което да присъстват знаещите и можещите хора, независимо от това към каква идеология са пристрастни.

Възможно ли е все пак да видим коалиция между БСП и ГЕРБ при липса на други варианти за съставяне на правителство?

Не. Тук вече става въпрос за светоглед. Как може да се направи коалиция с хора, които и до днес казват, че нямат нищо общо с нещата, които са правили. Абсурдно е това нещо. Тези хора трябва да кажат: “Сгрешихме“, а не – „Ние се поучихме от грешките“. Как да се направи коалиция с ГЕРБ, когато те защитават Делян Добрев, при положение че не е потърсил печалбата на държавата в размер на стотици милиони. Защо не защитиха майките, а ги обвиниха, че парите, които искат, ще сринат бюджета. Оставям настрана въпроса кой разреши ЕРП-тата да реализират печалби в такива размери – държавата, правителството – къде беше?

Ние всичките сме в бяло, министрите ни са велики, ама имат едни лоши подчинени – така казва ГЕРБ. Ами те самите признават – не можем да управляваме. Мирослав Найденов лош, а началниците му не са знаели какви ги върши. Сега подслушвали, техника за огромни средства е внесена, а Цветанов дори не знаел за какво и как е използвана – ами тези хора не стават за министри. А като се докаже кой и как е нареждал – тогава какво – пак ли ще твърдят, че става дума за лъжи? Тогава зад чий гръб ще се крият?

На изборите българите ще решат – кой и как е управлявал, кой и как се е грижил и за доходите, и за пътищата. Чета по форумите – ГЕРБ е спасението, те са надеждата, защото благодарение на тях 400 000 комунисти останаха без работа и им закриха фирмите. Кой им ги измисля тези послания – не знам. Какви хора са тези, които ги пишат – направо не разбирам. А Вие ме питате – ще управлявате ли с тях? С хора, за които всеки, който не е с тях, е враг, няма как да се върши работа.  От ГЕРБ така и не разбраха, че на тези избори хората няма да гласуват за това коя партия да е на власт. На 12 май ще избираме дали да я бъде България.

Ако влезете в бъдещото НС, в каква роля ще ви видим – като човека с остра лична позиция или по-скоро като мост между партиите?

Ако хората в Разград дадат гласа си за мен, те ще имат един народен представител, който има позиция и я изказва без да се притеснява. Човек, който защитава конкретни решения на техните проблеми. Острата лична позиция не изключва изграждането на мостове, когато има кауза. Конкретен ангажимент, който ще отстоявам с цената на преговори и разговори и с другите колеги, е да се премахне изискването младите хора да имат 3 години стаж по специалността, за да започнат работа. Това е параграф 22. Колкото по-рано младите хора започнат да работят в желаната от тях сфера – толкова по добре.

Да си народен представител, според мен, означава да си гласа, сърцето и разума на хората, които са ти се доверили. Така че, личната ми позиция след 12 май ще е позицията на разградчани. В това е смисъла на избора на народен представител – да натовариш един човек със задачата да изразява и отстоява интересите ти. Защото най-вредното в Народното събрание са депутати-послушковци, чието основно работно умение е да натискат правилното копче.

Как ще спечелите гласа на избирателите в един толкова специфичен район?

Имам тежка задача, защото доверието се печели трудно, а времето е малко За мен Разград не е непознат, тъй като съм правила няколко кампании и тук традицията е да побеждаваме. Имам амбицията и в тази кампания да е така. Познавам и хората, и проблемите.
Имам сериозна програма, която започва много рано сутрин - абсолютно по цял ден съм сред хората и с хората. В Разград имам много приятели, стотици хора, които помагат и с които заедно работим. И всеки ден ме дарява с нови приятели.

Отсреща има опоненти, които залагат на слухове и клевети. Явно се надяват на това, че много хора ме познават само от медиите и телевизионния екран. Основната теза е, че не съм местна и че на Разград не е нужен говорещ депутат. Всъщност съм им благодарна, че изтъкват факта - нямам роднини, нямам кумове, нямам сватове. За мен всеки разградчанин е еднакво важен и еднакво ценен. И, да, според мен е добре Разград да има народен представител, когото всички – не само в региона, но и в страната - познават, чуват и уважават.

Как си обяснявате, че получихте подкрепата на местната структура и знак ли е влизането ви в политиката, че БСП действително се нуждае от нови лица?

Само човек, който не е стъпвал в този край не знае за какви хора и какъв дух става дума. Това е уникално място. Разградчани са съхранили традиции и култура и дори в тези времена на криза успяват да отделят средства за тях. Тук на всяка крачка ще видите плакат за театрална постановка, концерт, изложба, но трудно ще успеете да видите плакат с фолкзвезда. За мен е чест да ме приемат за водач хората, за които морала, ценностите, България са думи, изпълнени със значение.

Повече от 8 години работим заедно и в Разград ме познават – знаят какво мога да направя на избори. Вярно, е че номинацията ми не е по партийна линия, но в тези избори БСП показва една сериозна гражданска квота. Става дума за хора с ясни позиции и авторитет. Имаше много спекулации около имената, но силното общественото мнение показва, че става въпрос за личности с позиции и тежест в обществото. Няма хора, които да бъдат обичани от всички. Само към диктаторите цари всенародна любов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
4
 
10
 
! Отговори
до 184 преди 11 години
Да не искаш да кажеш че тогава гроб не извади тия компромати. Политиците които вадят компромати свършвт политически пак от компромати
147
7
 
3
 
! Отговори
без мозък преди 11 години
Ок, та за който и да се гласува без герб, бсп и дпс и всички останали *** които с в парламента от 90те насам и мисля че ще почнем малко по- малко да се оправяме.
146
7
 
13
 
! Отговори
Dundi преди 11 години
"Българският Уотъргейт" е компромат на БСП срещу ГЕРБ.Нека си припомните случаите Хохегер и Цанков камък!
145
2
 
15
 
! Отговори
ANONIMEN преди 11 години
ЧЕ НЯКОИ ДА ИСКА ДА ПРАВИ С ВАС КОАЛИЦИЯ.ОСВЕН ДПС И КУКОВИЦАТА.
144
12
 
19
 
! Отговори
йордан преди 11 години
*** може да ги познаеш по щампования еднотипен изказ,по клишетата ,които използват и най-вече с лъжите и злобата,които са тяхната същност.Не трябва да се подкрепя партия с престъпно минало и настояще.Масова подкрепа за ГЕРБ.
143
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бивш шеф на АЕЦ-а призна за източени стотици милиони.Откровението е направено от Красимир Николов, изпълнителен директор на АЕЦ Козлодуй, по време на първата половина от мандата на кабинета на Иван Костов, в предаване на ТВ Алфа, от 12/04/2013. Парите са източени по схеми за "модернизации" на блокове 3, 4, 5 и 6, както следва - 300 милиона евро за първите два и 280 (признати) за вторите. Ето го и самото интервю:
142
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
abe smotani gerberasi da wi e....a mam...a
141
4
 
3
 
! Отговори
Аноним преди 11 години
Тая дали става ...да я избера за ...
140
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"никога не сме имали друго правителство, което да е управлявало по такъв прозрачен и достъпен начин"Много вярно,просто трябва Цветанов да пусне всички записи от фонотеката и например жената на кмета в град Х ще разбере за любовницата му, и защо и изневерява. Всичкото мръсно бельо на показ е това е демокрация в чист вид. Българина иска здрави закони и свобода да прави каквото си ще.
139
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тикво смотано дадохме ти шанс да направиш реформи в България народът да има по качествен жизнен стандарт ти какво направи съсипа България народът по беден стана младежите напуснаха страната ни и мизерстват по света кой простотира кой робува ти и твоята щайка ГЕРБери избягахте от отговорност как не Ви е срам да искатe пак власт.
138
25
 
20
 
! Отговори
ГЛУПОСТИ преди 11 години
Що за глупаво заглавие. ГЕРБ никога не са признавали, че не могат да управляват, напротив никога не сме имали друго правителство, което да е управлявало по такъв прозрачен и достъпен начин, което да върне доверието в Европа и да докара инвеститори в България. Що за глупости са това. ГЕРБ допуснаха грешки - ДА и поискаха прошка за тях от народа, това им прави чест.
137
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 170Това с % усвояемост си е чиста манипулация. Проектите изискват технологично време за да ги подготвиш. Така че е нормално в началото да си 0.6%. На този етап така са били ВСИЧКИ държави членки, дори България е била някъде към 10 място по % усвояване, а сега сме в опашката.
136
1
 
1
 
! Отговори
тим преди 11 години
Някой си АНОНИМЕН беше писал, че това е платена информация. На мене ми се струва, че неговите писанки във форума, които наброяват близо 100, са платени. Обърнете внимание какво става в следващите страници. на някои фигурира почти само той. Затова и становищата точно тук сериозно се различават от тези в другите форуми.
135
10
 
6
 
! Отговори
ROSEN преди 11 години
На тази кои и каза, че ГЕРБ не иска да управлява?Коалицията ще бъде ГЕРБ и ДПС !Това иска Европа.Евентуално и Кунева као влезе.
134
1
 
8
 
! Отговори
тим преди 11 години
До АнонименНЕ ВИНАГИ ГЕРМАНСКИЯТ ЖЕЛЕЗЕН КРЪСТ Е ПОВОД ЗА ГОРДОСТ....
133
8
 
8
 
! Отговори
:))) преди 11 години
Аз лично симпатизирам на ВМРО, казвам го не случайно, за да се види че съм обективен. Доста се ядосах като чух на тази леличка глупостите. Ето един факт: 0.6% усвояемост на еврофондове-БСП; 30% при Герб....За мен идеалното управление към тази дата би било: ВМРО-Герб, но няма да се случи, но поне влезнат в парламента. А иначе, ако трябва да избирам между БСП и Герб, то е ясно за кого........
132
10
 
13
 
! Отговори
ББ преди 11 години
Станишев вижда, че ще изгуби изборите.Тактиката на БСП, Костов и Доган ще бъде една.В деня, в който ги победим, ще кажат, че изборите не са честни.Това заяви в Плевен лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.Искат държавата да е в хаос и да няма стабилно управление.Те знаят и тяхната сила е в подривната дейност, добави Борисов. Станишев управлява партия, която е взривявала църкви и убивала хора.Той няма шанс да бие в България.Седем пъти сме го побеждавали и осмият ще го победим.И после той трябва да се оправдава на своите симпатизанти ама те нечестно спечелиха.Ка
131
13
 
17
 
! Отговори
ив преди 11 години
Тази да не прави *** изказвания, защото грам не е така! Хората виждат каква е разликата по времето на комунизма и сега.... Преди крадяха и грабеха жадните комунисти и нищо не се правеше за нашата държава, а сега е много по различно. Партия ГЕРБ направи толкова много за държавата!!! И аз отново ще гласувам за тях!
130
5
 
14
 
! Отговори
Samuilov преди 11 години
Тая, клекналата кака, взе че се изака.
129
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да бяхте написали че това е платена публикация?А тази лекка сигурно тя се кани да ни управлява а?