Кои са сирийските бунтовници?

Съпротивата е съставена от много фракции, обединени срещу режима
Обновена: 10 сеп 2013 13:00 | 7 сеп 2013 19:54,
161
Кои са сирийските бунтовници?
Бунтовници в Сирия. Снимка: архив, Reuters

Един от големите въпроси при дебатите „за“ и „против“ външната военна намеса в Сирия е  на кого всъщност би помогнала евентуална интервенция. Трябва ли да се помага на бунтовниците и доколко те биха управлявали по-демократично от Башар Асад?

В тази връзка Си Ен Ен посочва няколко основни факта за въоръжената опозиция.

На първо място бунтовниците не са представители на едно движение – съпротивата е съставена от множество фракции, обединени срещу режима.

Първоначално гражданското недоволство се олицетворяваше от обикновени граждани, които протестираха срещу арестуването на младежи, рисуващи антиправителствени графити.

Мирните протести започнаха през февруари 2011-та година след задържането на 15 ученици в Дараа. По време на една от демонстрациите силите за сигурност откриха огън по множеството и убиха 4 души – първите жертви на гражданската война в Сирия.

С разпростирането на протестите из цялата страна призивите за реформи бързо се трансформираха в призиви за сваляне на Асад от власт.

През юли същата година 7 офицери от сирийската армия обявиха във видео послание в YouTube, че напускат войската, за да поведат въоръжена съпротива срещу режима. Паравоенното им формирование беше наречено Свободна сирийска армия.

Впоследствие се появиха редица подобни групировки. Във времето някои от тях, пише Си Ен Ен, влязоха в много близки отношения с Ал Кайда. Крилото на терористичната организация в Сирия, известно като Ислямска държава за Ирак и Сирия, укрепи позициите си след началото на конфликта.

Една от фракциите на тази групировка – Джабхат ал-Нусра, е сочена за най-ефективната сила в боевете с режима. През декември обаче Джабхат ал-Нусра беше добавена в американския списък с терористични организации.

По тази линия идват и основните опасения по отношение подпомагането на бунтовниците. Опозицията не спира да убеждава Запада, че няма начин евентуална оръжейна помощ да отиде в ръцете на екстремисти. Подобна гаранция обаче трудно може да бъде дадена, посочва Си Ен Ен.

Разбира се, въоръжената съпротива не е съставена само от екстремисти – в нейните редици освен дезертирали военни влизат и множество обикновени граждани, готови да защитават своите близки от атаките на правителствените сили.

Централизирането на властта в тази разнородна група се оказва много трудна, дори непосилна задача. Беше създаден Върховен военен съвет, който обединява голяма част от бунтовническите групи, но определено не всички.

Засега всички се бият за една кауза, но какво би станало, ако Асад бъде свален от власт? Кой би поел управлението на страната?

Друг факт за бунтовниците – повечето от тях са водени от религиозните си убеждения в битката срещу режима. Населението на Сирия е съставено предимно от сунити, докато години наред властта е в малцинствената група на алауитите (клон на шиитския ислям).

Именно религията е силната връзка между управляващите и най-мощния им съюзник – Иран. От друга страна сунитската Саудитска Арабия не се поколебава да подкрепи бунтовниците с оръжия и средства. А множество анализи показват, че религиозните войни са по-дълги и по-ожесточени, изтъква Си Ен Ен.

На този фон Съединените щати също обявиха официално, че ще подпомогнат съпротивата с военна техника.

Американската медия посочва и че не всички бойци срещу режима са сирийци. Групата на чужденците наброява между 2000 и 5 500 души, в това число стотици европейци и немалка част... американци.

В битката освен силите на режима и бунтовниците има и трета страна, която не е никак маловажна – екстремистката групировка Хизбула, пише Си Ен Ен. Дълго време Хизбула се ползва със закрилата на сирийската държава и сега е време за връщане на услугата.

Борбата е ожесточена и бунтовниците, които по неофициални данни са около 100 хиляди, успяват да овладеят не малко територии. Но авиацията на сирийската армия е достатъчно мощна, за да укротява устрема им.

От Си Ен Ен отбелязват, че бунтовнически сили също са обвинявани във военни престъпления, включително използване на химически оръжия, изтезания и т.н.

В интернет бяха разпространени някои доста смущаващи видео записи, представящи издевателства на представители на съпротивата. На един от тях командир на бунтовнически отряд извади и изяде част от сърцето на войник от сирийската армия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
1
 
1
 
! Отговори
Gi преди 10 години
До фен Хубаво си е преписал тази статийка :Д
97
2
 
12
 
! Отговори
Registriran преди 10 години
До СТАЛИН Е не мой така сега бандата платени главорези и садисти, главорези и садисти, да ама платени от Ерец Израел, и САЩ демек добри или поне наши питай гн.Паси.
96
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До СТАЛИНМи зад него стои армията не народа.
95
6
 
65
 
! Отговори
СТАЛИН преди 10 години
Хлъзгава статия, целяща да предаде човешки лик на бандата платени главорези и садисти нападнали сирийския народ. Асад ще им смачка змийските глави! Ако народът не стоеше зад Асад досега да е в отвъдното! Значи са разбрали кое е злото! Но платените бг драскачи, предимно заблудени гербаджии продължават да защитават Ал Кайда. А как иначе, нали и и обамамата и той е за Ал Кайда!
94
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
CNN говореха за десетки хиляди ислямисти от цял свят които се бият за бунтовниците - талибани, терористи от ал кайда, всякаква арабска ***. Не знам в тази статия как решиха че са 5000 души. Ако Американците свалят Асад ще стане като Ирак - повече от милион убити за десет години, война между групировки и атентати всеки ден.
93
7
 
75
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Т.НАР. СИРИЙСКИ БУНТОВНИЦИ СА СБИРЩТИНА ПЛАТЕНИ ОТ САЩ *** И ***, НЕПРОКОПСАНИЦИ И БЕЗРАБОТНА ПАСМИНА ОТ МЮСЮЛМАНСИТЕ ДЪРЖАВИ ЗА ДА СВАЛЯТ ЗАКОННО ИЗБРАНИЯТ ПРЕЗИДЕНТ БАШАР АСАД И ДА СЛОЖЯТ АМЕРИКАНСКА ПИОНКА ЗА ДА КРАДЕ РЕСУРСИТЕ ПЕТРОЛ И ГАЗ.НАСКОРО СЕ ОТКРИ ОГРОМНО НАХОДИЩЕ НА НЕФТ В ИЗТОЧНОТО СРЕДИЗЕМНОМОРИЕ ДО БРЕГОВЕТЕ НА СИРИЯ И ВЕДНАГА СЛЕД ТОВА ОБЯВИХА АСАД ЗА ДИКТАТОР -ТОВА ЧИСТА СЛУЧАЙНОСТ ЛИ Е Г-ДА ПЛАТЕНИ ДРАСКАЧИ НА ПРЕСТЪПНИЯ УРОДЛИВ ЦИОН КЪДЕТО МУ Е БЛИЗО КРАЯ В АДА !!
92
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До нефтени лобисти ***, КОЛКО НЕФТ СЕ ДОБИВА В СИРИЯ?!
91
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Одисей 1(юдисей) Ти си ясен,хлопа ти яко дъската както при повечето от вашето еврейско племе .Не може да е друго щом по цял ден не спираш да драскаш идиотизми (коментари) на които никой не се вързва.Няма начин да промениш мнението на хората които разбраха ,че по долни същества от евреите-ционистии няма на този свят и ,че всички злини на света идват от тях.
90
6
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ВАНГА : СВЕТОВНАТА ВОЙНА КЕ ПОЧНЕ КОГА ПАДНЕ СИРИЯ ,АМЕРИКА КЕ ПРОПАДНЕ ,А РУСИЯ КЕ СЕ ВЪЗДИГНЕ.КОГА БЯЛАТА КЪЩА ПОЧЕРНЕЕ (ПОСЛЕДНИЯ ПРЕЗИДЕНТ НА САЩ ЩЕ Е ЧЕРЕН), АМЕРИКА ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ ,ДЕЦА НЕ СЕ ПРОДАВАЙТЕ НА АМЕРИКА ЗА ПАРИ,ДРЪЖТЕ СЕ ЗА РУСИЯ ,ТЯ КЕ ПОБЕДИ И ЗАЕДНО С ПРИЯТЕЛИТЕ СИ КЕ ОСВОБОДИ БОЖИ ГРОБ (ЩЕ ИЗРИТА *** ОТ ПАЛЕСТИНА) БЪЛГАРИЯ Е ДУШАТА ,РУСИЯ ТЯЛОТО ДВЕТЕ СА СВЪРЗАНИ ВО ВЕКИ ,ТУЙ Е РЕШИЛ ГОСПОД,ТУЙ КЕ БИДЕ ,СЛЕД ВОЙНАТА ЗАПОЧВА ЗЛАТНО ВРЕМЕ ЗА ХОРАТА (ЗЛАТНА ЕПОХА)
89
3
 
22
 
! Отговори
ама че народ преди 10 години
До bozaДа. И да се докаже и да не се докаже, пак е нужно. Ванга го е казала - то ще си стане.
88
3
 
42
 
! Отговори
нефтени лобисти преди 10 години
Кои са сирийските бунтовници? - нефтените лобисти на САЩ.
87
2
 
24
 
! Отговори
boza преди 10 години
A ako se " dokazhe " , che Zarina e dostaven ot Sauditska Arabia , trjabva li Rusia da bombardira tazi strana ?!
86
2
 
20
 
! Отговори
119 преди 10 години
Става въпрос за това от кого е употребено хим.оръжие,а за това че е употребено е ясно.Разграничавайте нещата и не говорете наизуст
85
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АТИЛА 98 ти си бил голям отворко бе нещастен ***.що не се гушнеш с майка си и я обогатиш със ***,и да ти роди лукавия дявол,защото много приличаш на него.***,овца,сбъркано прасе.
84
23
 
5
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
119 сигурно нямат , игурно не са загинали и 1400 човека от които 400 деца , сигурно няма да се намерят достатъчно свидетели , документи , сигурно някой ще си позволи подобна фалшификация , която няма нищо общо пак казвам с онази за Ирак , тогава ставаше дума за предполагаеми лаборатории , тук става дума за 400 деца убити , ей за едно сте прави има ли смисъл да споря с хора за които 11/09 е американско или ционистко дело.
83
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до одисей така . Случайно да си чуладумите на амерриканскияПрезидент , че точно зарадислучая с Колин Паул ипритесненията на Европаслед онази лъжа сапроверявали многократносведенията . Това казаОбама в прав текст . Никойвключително Иран неотрича чТова са само думи,думи,думи,защо само говорят,а никой не е представил доказателства -май защото нямат
82
29
 
6
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
115 Демократична Сирия с 40 годишна диктатура , ти в ред ли си бе а , бе тука *** ли пишат само.
81
22
 
8
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
115 браво бе фен , а нещо за арабския социализъм няма ли да кажеш , защо все го спестявате , защо не го афиширате , явно си падаш по мракобесното време на соца , диктатура ти трябва на тебе , това заслужаваш.
80
26
 
8
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Асад НЕ Е УПОТРЕБИЛ Зарина, а главорезите-бунтовници-терорсти, доказателствата, които размахва Кери, са инсинуация и толкова истински, колкото бяха онези за Ирак...!------------------------108 от къде си толкова сигурна , кой те излъга че е така . Случайно да си чула думите на амерриканския Президент , че точно заради случая с Колин Паул и притесненията на Европа след онази лъжа са проверявали многократно сведенията . Това каза Обама в прав текст . Никой включително Иран не отрича че Сирия и
79
4
 
41
 
! Отговори
фен преди 10 години
Какво беше положението в Сирия преди и какво е след войната?Сирия нямаше един долар външен дълг, образованието и здравеопазването бяха безплатни, имаше масово производство, заводи, имаше затворени цели промишлени цикли. Разбира се, имаше и лоши страни писането на доноси, прибирането и изчезването на политически затворници, някои от тях наказани за привидно смешни и недоказани неща и т.н. Никой не може да отрече това, но в крайна сметка Сирия бе хиляди пъти по-демократична и по-светска държава