Кои са сирийските бунтовници?

Съпротивата е съставена от много фракции, обединени срещу режима
Обновена: 10 сеп 2013 13:00 | 7 сеп 2013 19:54,
161
Кои са сирийските бунтовници?
Бунтовници в Сирия. Снимка: архив, Reuters

Един от големите въпроси при дебатите „за“ и „против“ външната военна намеса в Сирия е  на кого всъщност би помогнала евентуална интервенция. Трябва ли да се помага на бунтовниците и доколко те биха управлявали по-демократично от Башар Асад?

В тази връзка Си Ен Ен посочва няколко основни факта за въоръжената опозиция.

На първо място бунтовниците не са представители на едно движение – съпротивата е съставена от множество фракции, обединени срещу режима.

Първоначално гражданското недоволство се олицетворяваше от обикновени граждани, които протестираха срещу арестуването на младежи, рисуващи антиправителствени графити.

Мирните протести започнаха през февруари 2011-та година след задържането на 15 ученици в Дараа. По време на една от демонстрациите силите за сигурност откриха огън по множеството и убиха 4 души – първите жертви на гражданската война в Сирия.

С разпростирането на протестите из цялата страна призивите за реформи бързо се трансформираха в призиви за сваляне на Асад от власт.

През юли същата година 7 офицери от сирийската армия обявиха във видео послание в YouTube, че напускат войската, за да поведат въоръжена съпротива срещу режима. Паравоенното им формирование беше наречено Свободна сирийска армия.

Впоследствие се появиха редица подобни групировки. Във времето някои от тях, пише Си Ен Ен, влязоха в много близки отношения с Ал Кайда. Крилото на терористичната организация в Сирия, известно като Ислямска държава за Ирак и Сирия, укрепи позициите си след началото на конфликта.

Една от фракциите на тази групировка – Джабхат ал-Нусра, е сочена за най-ефективната сила в боевете с режима. През декември обаче Джабхат ал-Нусра беше добавена в американския списък с терористични организации.

По тази линия идват и основните опасения по отношение подпомагането на бунтовниците. Опозицията не спира да убеждава Запада, че няма начин евентуална оръжейна помощ да отиде в ръцете на екстремисти. Подобна гаранция обаче трудно може да бъде дадена, посочва Си Ен Ен.

Разбира се, въоръжената съпротива не е съставена само от екстремисти – в нейните редици освен дезертирали военни влизат и множество обикновени граждани, готови да защитават своите близки от атаките на правителствените сили.

Централизирането на властта в тази разнородна група се оказва много трудна, дори непосилна задача. Беше създаден Върховен военен съвет, който обединява голяма част от бунтовническите групи, но определено не всички.

Засега всички се бият за една кауза, но какво би станало, ако Асад бъде свален от власт? Кой би поел управлението на страната?

Друг факт за бунтовниците – повечето от тях са водени от религиозните си убеждения в битката срещу режима. Населението на Сирия е съставено предимно от сунити, докато години наред властта е в малцинствената група на алауитите (клон на шиитския ислям).

Именно религията е силната връзка между управляващите и най-мощния им съюзник – Иран. От друга страна сунитската Саудитска Арабия не се поколебава да подкрепи бунтовниците с оръжия и средства. А множество анализи показват, че религиозните войни са по-дълги и по-ожесточени, изтъква Си Ен Ен.

На този фон Съединените щати също обявиха официално, че ще подпомогнат съпротивата с военна техника.

Американската медия посочва и че не всички бойци срещу режима са сирийци. Групата на чужденците наброява между 2000 и 5 500 души, в това число стотици европейци и немалка част... американци.

В битката освен силите на режима и бунтовниците има и трета страна, която не е никак маловажна – екстремистката групировка Хизбула, пише Си Ен Ен. Дълго време Хизбула се ползва със закрилата на сирийската държава и сега е време за връщане на услугата.

Борбата е ожесточена и бунтовниците, които по неофициални данни са около 100 хиляди, успяват да овладеят не малко територии. Но авиацията на сирийската армия е достатъчно мощна, за да укротява устрема им.

От Си Ен Ен отбелязват, че бунтовнически сили също са обвинявани във военни престъпления, включително използване на химически оръжия, изтезания и т.н.

В интернет бяха разпространени някои доста смущаващи видео записи, представящи издевателства на представители на съпротивата. На един от тях командир на бунтовнически отряд извади и изяде част от сърцето на войник от сирийската армия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
31
 
! Отговори
elica1204 преди 10 години
До ShopШопе, стой си в Хамериката и давай акъл на америк. правителство, как да не фалира и да си намали вътрешния дълг ... видяхме, че постоянните войни, които водят, не го намаляват, А НАПРОТИВ - увеличават го ... време е да си седнат на задниците и да СМЕНЯТ МОДЕЛА НА ПОВЕДЕНИЕ!!!
77
1
 
15
 
! Отговори
Д-р Иванов преди 10 години
До АТИЛА, пациента Атила бързо да се яви в лекарския кабинет!Пропусна да си пие хаповете и пак се разсмърдя в цялото бг интернет пространство.АТИЛА = фанатичен талибан
76
1
 
43
 
! Отговори
kor преди 10 години
Т.нар бунтовници 90% от тях са обикновени мародери и фанатизирани ***!За каква демократичност можем да говорим - просто вижте някои от 'смущаващите' видео записи!Представете си тези *** докъде ще стигнат в маниакалната си фанатичност?!Карат деца да режат глави на обикновени хора! Режат глави с моторни резачки, измъчват по особено садистичен начин не само войници, но и обикновени хора...е, представете си, че тези 'бунтовници' вършат същото в САЩ...Как ще реагира там властта?
75
1
 
22
 
! Отговори
elica1204 преди 10 години
Одисей 1 работи в Америк.посолсво и му плащат да пише коментари !
74
1
 
35
 
! Отговори
elica1204 преди 10 години
Ти драги си от Амер.посолство и ти плащат, за да ЛЪЖЕШ по форумите, че САЩ са защитници на някаква демокрация, която само те употребяват и с помощта на която смучат суровините на всички, бомбардирани страни в региона!Асад НЕ Е УПОТРЕБИЛ Зарина, а главорезите-бунтовници-терорсти, доказателствата, които размахва Кери, са инсинуация и толкова истински, колкото бяха онези за Ирак...!Колкото и да защитаваш САЩ, никой няма да ти ПОВЯРВА, нагледахме се но амер.*демокрация* с годините...
73
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Въпросът е дали тези бунтовници искат да премахнат тиранията или да станат новите тирани?
72
2
 
29
 
! Отговори
Kiks преди 10 години
Лека полека започва да се проградва обективна информация за нещата в Сирия. В България е в ход тенденциозна пропагандна манипулация на общественото съзнание, като по традиция СМИ се опитват да наложат образа вместо да дават информаця, на базата на която всеки да си направи изводите.Някъде встрани остават икономическите интереси, които стоят зад сирийската криза. На първо място са новооткритите богати залежи на газ в източното средиземноморие, за които освен Сирия се борят и Турция и Израел.
71
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Май......ще изтрепят всички сирийци (зада не стане някой гаф със следващото правителство) и територията ще бъде поделена ! Турция за това продава бабаитлъци !
70
1
 
31
 
! Отговори
2 преди 10 години
американците по-добре да си стоят в Америка...защото каквото и да са предприели..дали Корея,дали Виетнам,Ирак ,Афганистан,Либия...навсякъде сега е напрежение или хаос и кръв и навсякъде са се *** до уши...с подкрепата на така наречената "Арабска пролет "така ще въоръжат екстремисти ,мюсулмани и камикадзета ,че ще подпалят света...американците не искат война ..Обама е *** марионетка!!!
69
0
 
29
 
! Отговори
Димитър Атанасов преди 10 години
Ами ако ако САЩ решат в някой прекрасен за тяхната демокрация ден да направят и от България Сирия, какво ли ще стане, а?Ще се пръкне едно българско Косово! Без жертви и разрушения, защото ПРЕДАТЕЛИТЕ са на власт.
68
1
 
33
 
! Отговори
Dekadent преди 10 години
Ей Одисей ли си какъв си! Да вървиш на **** си в ****! продажно и оскотяло к***це! Заради такива като теб ме е срам, че съм човек, не българин или християнин! Такива като теб носят Антихриста на ръце и му целуват краката! Искам да те видя с товите приятели "бунтовниците" как те целуват мило доакто си без *** и ти дават много лябов само както те си знаят! Башибозука е като невинно детенце в сравнение с тази *** която защитаваш, душицо мъртва!
67
0
 
35
 
! Отговори
Бат Ваньо преди 10 години
Основното,което ги обединява,са парите,които получават от САЩ и Арабската лига да бъдат платени наемни убийици и рушители на светска Сирия.Всички останали приказки са инсинуации и изопачаване на фактите.
66
0
 
24
 
! Отговори
Уво преди 10 години
Цялото южно средиземноморие ще бъде ислямизирано,включително и Турция.Как мислите,че можем да се опазим от това!?Нищо протим исляма,а срещу превръщането му в държавна политика.
65
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
заслепени от лекотата и безнаказаността с която объркаха дозини държави,юзраелците не вдяват какво им говорят сериозни съперници като русия и китаи.великата им мощ и превъзходство е твърде условно и измамно.скоро ще имат възможност да се убедят че холивуд свършва оттатък сиера невада.
64
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе за Мосфилм не знам, може и да са правили нещо, но ето ви нещо което го даваха от към Уошингтоново, Северноамеричко ;-). Та командира им, който се прави на съдия и произнася реч, е с прякора Чичото, защото назначил двамата си племенници за заместник-командири на отряда си. На това му казват принципи. Вероятно са тез тинейджърчета които държат автоматите като пръчки и се перчат с тях. Момента на екзекуцията е затъмнен но все пак гледката си е ...
63
0
 
8
 
! Отговори
****** преди 10 години
До :)) абе ти луд ли си!? Кой ти отвори за кумунисти?да се избият ,само да не погнат на север и запад. Мен политиката на др държави не ме интересува стига да мируват. Кой крив кой прав си е тяхна работа.
62
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АКО САЩ ЗАПОЧНАТ ВОЙНА ЩЕ ПОЛУЧАТ НАЙ-ЗВУЧНИЯТ ШАМАР ОТ СВЕТОВНАТА ОБЩНОСТ.ТО НЕ ОСТАНА ЧОВЕК ДА НЕ ГО Е РАЗБРАЛ ТОВА ТЯХНО ПАДЕНИЕ. ИЗРАЕЛ СА ПО УПЛАШЕНИ ОТ СИРИЙЦИТЕ ДАЖЕ.ЕВРЕИТЕ ОТ САЩ ЩЕ ИЗБИЯТ РОДНИНИТЕ СИ ОТ ДЪРЖАВАТА ИЗРАЕЛ,ЗАРАДИ НЕАДЕКВАТНОТО СИ ПОВЕДЕНИЕ.ПОСЛЕ ЩЕ ТЪРСИМ ВИНАТА В ИРАН,РУСИЯ ИДР. А ФРЕНСКИТЕ ПУДЕЛИ,ПОДКРЕПЯЩИ ВОЙНАТА,ДЕМОКРАТИЧНА ФРАНЦИЯ ЩЕ ГИ ОТЗОВЕ.
61
5
 
51
 
! Отговори
Д-р Уотсън преди 10 години
Свалете Башар,и докарайте чалмалийте!Пък после да не ревете,като ви гътнат още някои небостъргач.Лошото е,че умират невинни хора,заради американските дивотий.***,янки!!!
60
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
абе тия арабите са за В-52 наред. башар е същата гад.
59
0
 
47
 
! Отговори
Momo преди 10 години
Живея в Париж и не мога да отворя сайта на агенция SANA.SYОбаче като мина през българският си сървър се отваря без проблем.Следователно свободата на словото е фалш и цензурата е навсякъде!