Лидерски сблъсък - версия 2014

Отидат ли си лявото и дясното, идва "Янето"
Обновена: 20 яну 2014 13:51 | 20 яну 2014 09:06,
66
Лидерски сблъсък - версия 2014
Ще разцепи ли Първанов БСП надве? Снимка: БТА

БСП, една традиционно нелидерска партия, вече навлиза в поредния си за последните години лидерски сблъсък. Откакто президентът в периода 2002-2012 година Георги Първанов напусна Дондуков 2, на Позитано 20 сякаш никога не е скучно. Двама лидери – един бивш и един настоящ, вече почти две години не могат да поделят столетницата, не успяват и да заживеят в разбирателство.

Още по темата
18 май 2012 11:03
129
„Ако има някаква опасност за БСП, в момента тя не е да се разцепи на първановисти и станишевисти. Опасността е да се разцепи на доволни и недоволни и недоволните да си тръгнат, заяви Георги Кадиев пред Нова телевизия. И е съвършено прав. Вечната вътрешна опозиция на Станишев формулира най-лошото, което може да се случи на левицата – да се превърне в лидерска партия покрай лидерските си сблъсъци. Левицата никога не е била това, но от години двама души я тласкат именно натам. Човекът-партия е неработещ модел в демократичния свят. В тези случай формацията залязва заедно с пълководеца си.

Десницата в България пострада достатъчно от подобни вътрешни борби. Очаква се столетницата да е по-мъдра. Вече веднъж почти останахме без дясно, дано не замре и лявото, защото това най-вероятно ще роди поредният "Яне".

Битката между Първанов и Сергей Станишев сега много напомня сблъсъка им преди и по време на 48-мия конгрес на партията. Тогава президентът тъкмо беше преотстъпил кабинета си на Росен Плевнелиев, а левицата се готвеше да избере ръководство. Месеци наред през медиите се чуваха обвинения, обиди и тежки квалификации от двата лагера. Първанов започна войната с пресконференция в НДК. И сега той тръгна по същия начин. И предния път всички знаехме какво се готви да направи. И този път държавният глава избра същата зала, за да обяви паралелната си листа за евровота. И този път слуховете плъзнаха месеци по-рано.

Историята се повтаря, ще каже някой. Тя обаче се повтаря толкова дословно, че обществото остава с усещането, че левицата разполага с машина на времето и отново е февруари 2012 година.

Възраждането на АБВ за момента не би трябвало да стряска социалистите. Поне от досега показаното членският състав не се е увеличил, а структурата на БСП остава стабилна. Обичайната опозиция в левицата, при това не цялата, просто намери нов начин да изкаже недоволство. Прави го обаче в твърде ключов момент. Станишев, освен лидер на БСП, е и президент на ПЕС, а евроизборите са ключови и за двете формации. Във вътрешен план в голяма степен от вота през май зависи оцеляването на кабинета, а представянето на европейските социалисти ще решава посоката на Брюксел в следващите пет години.

Калфин и Станишев от доста време не са в блестящи отношения. Факт е обаче, че той беше външен министър в кабинета му, по-късно стана евродепутат, а след това беше издигнат и за президент. Няма как да не боли такъв кадър да ти забие нож в гърба, с подобно поведение от ментора си, който те въведе в партията, вече си свикнал. А още един Яне чака на старта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
28
 
! Отговори
123 преди 10 години
24 години едно и също,само се притоплят манджите.Защо ни занимават с една партия която е семейна фирма?
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Бай ГаньoYou are out of your head, buddy :)
10
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От съвещанието бяха изгонени трима областни лидери по подозрение, че работят за АБВ - На Плевен (Румен Петков), на Добрич (Росен Карадимов) и Монтана (д-р Емил Константинов).
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хунтата вече започна да изгребва загорялото по дъното на тенджерата... Толкова няма нови лица, че се хванаха пак за Гоце и кохортата му хардлайнери-***.
8
1
 
15
 
! Отговори
някой си. преди 10 години
Докато така наречените ,,лидери" от всички партии гледат преди всичко собствения си интерес и този на партията си, винаги ще има място за Яне, Болен, вече и За ***.След ,, демокрацията" Нее имало лидер необвързан с БКП.Нищо добро не виждам скоро за народа.Едни и същи алчни Мишоци се представят за нови водачи.Изкъпят се и казват аз съм алтернативата, каква алтернатива бе? Всички до един сте за затвора.Безсрамна алчна и корумпирана зган, мазна и нагаждаческа.Отивайте в историята гадове.
7
1
 
10
 
! Отговори
Снимка: БТА преди 10 години
Ще разцепи ли Първанов БСП надве?Станишев може и да ги съшие. По принцип.
6
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кокала е сладък борбата е голяма кой да вземе гласовете на *** и пенсиите!
5
11
 
13
 
! Отговори
АБВГОЦЕ преди 10 години
Това гражданско движение тряба да се нарича А Б В Г О Ц Е, но понеже не им стигнало място го съкратили до А Б В.Ама участниците в проекта си го знаят де...Чудя се...има ли кой да им се върже на тия от ДС вече?
4
4
 
6
 
! Отговори
БУДА-ла преди 10 години
О-о-ф-ф-, тия още ли не са се пенсионирали, ве?!!..*ах-ти тоталитарната Демократична Диктатура?!... - Тия изкара по-дълго и от "Тоталитарния Диктатор", Тато...Нямат сменяне, ей...И пак казвам трябват Индивидуални Конкурси с Тестове, за влизане на хора в Парламента, а не Фалшиви избори с неясни групови листи и с неясни заблудени избиратели...
3
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
войните на Първанов1997 година Първанон води война с лявото крило на Премянов.по-късно Първанов води война с Румен ьОвчаров и спечели с крехко мнозинство.Съюзи се с бившия си враг, за да му бъде скопоен живота и го налжи за министър на Станишев, ведно с Румен Петков - Станишев махна "Регентите"От 2007 първанов е във война със Станишев когото сам слоржи на Престола.аман от властолюбието на Първанов.
2
2
 
16
 
! Отговори
Бай Ганьo преди 10 години
В белите държави - политици които "изневеряват" на партиите които са ги вкарали в играта - никога не "прокопсват"... просто защото хората знаят че на к*рви може да дадеш пари, но власт - НИКОГА! А в България - политиците ни са "к*рвалък до к*рвалък", като започнеш от Боце и Яне, та завъшиш до Болен Шизеров... Само педи Станшко не е, но той е кукла на конци която ако не и дърпат конците ще забрави да диша и издиша..
1
4
 
11
 
! Отговори
БРАННИК преди 10 години
Пръц