Важното е как една война завършва, а не как започва!

В Украйна трябва да се търси помирение, а не хегемония, зове Хенри Кисинджър
270
Важното е как една война завършва, а не как започва!
Хенри Кисинджър. Снимка: Reuters

"В публичните дискусии за Украйна се говори само за конфронтация. Но знаем ли накъде вървим? В живота си съм видял четири войни, започнати с голям ентусиазъм и обществена подкрепа, и за нито една от тях не знаехме как да я завършим, а от три в крайна сметка се оттеглихме едностранно. Тестът в политиката е как една война завършва, а не как започва”.

Думите са на прочутия американски дипломат Хенри Кисинджър, държавен секретар на САЩ в периода 1973-1977, в анализ за вестник "Вашингтон пост".

По думите на дипломата украинският проблем твърде често се представя като премерване на силите: дали Украйна ще се присъедини към Изтока, или към Запада.

"Но за да оцелее и да преуспява, Украйна не трябва да бъде преден пост на никоя от двете страни срещу другата, а да функционира като мост между тях. Русия трябва да приеме, че ако се опитва да наложи на Украйна статут на сателит, с което отново да премести руските граници, това би обрекло Москва на исторически повтарящи се самоизтощителни цикли от реципрочни сблъсъци с Европа и със САЩ.

Западът, от своя страна, трябва да разбере, че за Русия Украйна никога не може да бъде чужда страна. Руската история е започнала от т.нар. Киевска Рус. Руската православна религия е тръгнала оттам. Украйна е била част от Русия в продължение на векове, а техните истории са взаимосвързани още преди това”, припомня  Кисинджър в анализа си.

Той посочва още, че някои от най-важните битки за свободата на Русия, започвайки с Полтавската битка от 1709 г., са се водили на украинска земя. Черноморският флот - средството, с което Москва утвърждава влиянието си в Средиземноморието, е базиран с дългосрочен лизинг в пристанището на Севастопол в Крим. Дори такива прочути руски дисиденти като Александър Солженицин и Йосиф Бродски твърдят, че Украйна е неотделима част от руската история и дори от самата Русия.

"Европейският съюз пък трябва да признае, че бюрократичната му мудност и подчиняването на стратегическия елемент на вътрешната политика при договарянето на отношенията на Украйна с Европа, допринесе преговорите да се превърнат в криза. Външната политика е изкуството да се определят приоритети.

Украинците са решаващият елемент. Те живеят в страна със сложна история и многоезична структура. Западната й част бе присъединена към Съветския съюз през 1939 г., когато Сталин и Хитлер си поделиха плячката. Крим пък, чието население е на 60 на сто руско, стана част от Украйна едва през 1954 г., когато Никита Хрушчов, украинец по рождение, го подари на Украйна по повод честването на 300 г. от споразумението между Русия и казаците”, припомня Кисинджър и продължава с анализа си.

“Западната част е предимно католическа, източната – предимно руско-православна. Западната говори украински, а източната - предимно руски. Всеки опит на едното крило на Украйна да доминира над другото - както се случва сега - води в крайна сметка към гражданска война и разцепване. Третирането на Украйна като елемент от конфронтацията Изток-Запад ще обрече на провал за десетилетия напред всякакви шансове са сближение между Русия и Запада - и особено на Русия и Европа - в рамките на някаква международна система за сътрудничество”.

По думите на автора на прочутата книга „Дипломацията“ никак не е изненадващо, че лидери на Украйна не са усвоили изкуството на компромиса, още по-малко на отчитане на историческата перспектива.

“Политиката на Украйна след получаването на независимост ясно демонстрира, че коренът на проблема е в опитите на украинските политици от едната или от другата фракция да наложат волята си върху непокорните им части на страната. Това е същността на конфликта между Виктор Янукович и главния му политически противник Юлия Тимошенко. Те представляват двете крила на Украйна и не желаят да споделят властта. Една умна американска политика към Украйна би търсила начин тези две фракции в страната да си сътрудничат. Ние трябва да търсим помирение, а не хегемония на една фракция”, категоричен е държавният секретар на САЩ в периода 1973-1977 година.

“Нито Русия, нито Западът, а още по-малко различните фракции в Украйна, се ръководеха от този принцип. Всеки само усложняваше положението. Русия няма да успее да наложи военно решение, без да се самоизолира във време, когато много от границите й са несигурни. За Запада демонизирането на Владимир Путин не е разумна политика, а алиби за липса на такава.

Путин трябва да разбере, че каквито и да са тежненията му, политика на налагане със сила ще има за резултат нова Студена война.

САЩ, от своя страна, трябва да избягват да третират Русия като някаква аномалия, която търпеливо трябва да бъде обучавана на правила за поведение, установени от Вашингтон. Путин е сериозен стратег - по каноните на руската история”, добави Кисинджър.

Той призова лидерите от всички страни да се върнат към проучването на възможните изходи, а не да се състезават кой е по-велик. В заключение Кисинджър пише как вижда един възможен изход, съвместим с ценностите и интересите на сигурността на всички засегнати страни:

Първо: Украйна трябва да има правото свободно да избира своите икономически и политически обвързвания, включително с Европа.

Второ: Украйна не трябва да влиза в НАТО. Заех тази позиция преди седем години, когато въпросът бе поставен за последен път.

Трето: Украйна трябва да има свободата да създава всякакво правителство в съответствие с изразената воля на народа си. Умните украински лидери биха избрали политика на помирение между различните части на страната си. В международен план те трябва да се стремят към позиция, близка до тази на Финландия. Тази страна яростно отстоява независимостта си и сътрудничи със Запада в повечето сфери, като внимателно избягва всякаква институционална враждебност спрямо Русия.

Четвърто: Несъвместимо с правилата на установения световен ред е Русия да анексира Крим. Но трябва да се намери начин отношенията на Крим с Украйна да не бъдат поставени на основа, заредена с толкова напрежение. За тази цел Русия би признала украинския суверенитет над Крим. А Украйна трябва да подсили автономията на Крим чрез избори с присъствието на международни наблюдатели.

Този процес би включвал и отстраняване на всякакви неясноти около статута на руския Черноморски флот в Севастопол. Това са принципи, а не рецепти. Хората, които познават региона, ще разберат, че не всички те ще се харесат на засегнатите страни. Тестът е не абсолютна удовлетвореност, а балансирана неудовлетвореност.

Ако не се постигне някакво урегулиране, базирано на тези или на сходни елементи, плъзгането към конфронтация ще се ускори. И до нея ще се стигне доста скоро, завършва анализът на Хенри Кисинджър.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
1
 
6
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 10 години
Два пъти прочетох статията и накрая се сетих да използвам търсачката за страницата.НИКЪДЕ НЕ СЕ СПОМЕНАВА КИПЪР...Кисинджър го е подгонила деменцията.
120
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
1971: По искане на ФЕД и без знанието на Конгреса президентът Ричард Никсън откъсва долара от златното покритие, за да предотврати износа на физическото злато от страната. Валутата се превръща само в договорно обещание, основано на доверието на населението. Без никаква стойност. Управлението на света се поема от ФЕД и семейство Ротшилд, които могат практически безконтролно да печатат всякакво количество банкноти!
119
2
 
11
 
! Отговори
Лия преди 10 години
Както винаги брилянтен анализ от Кисинджър! Сега, ако има и кой да го чуе, ще живеем в доста по-приятен свят :)
118
2
 
1
 
! Отговори
az- преди 10 години
159Хи-хи-хи явно пращиш от мозък :). И кат не бяхме ни в ЕС, ни в НАТО що половин България не беше в Турция.Абе калуне ти изобщо знаеш ли кой и кога повдигна темата за влизане в НАТО?Но кво да се прави, явно в *** е пълно с лакей, та за туй сме на тоя хал. Разликата между свободния и лакея е, че като първия получи свобода живее свободно, а лакея като го освободят тръгва да си търси нов господар на който да слугува.Едва ли разбираш това, което казвам, но карай за теб е нормално :)
117
1
 
1
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Остана само ционистичното ***-Михаел Бар Зоар да "анализира" ситуацията.
116
10
 
4
 
! Отговори
88 преди 10 години
абе много комунисти са изпълзяли то землянките си и надигнаха глава. скоро пак идваме с огнехвъргачките
115
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До умниците,които са за излизане на България от ЕС и НАТОХора като вас ме карат да се радвам,че в света не съществува демокрация и правителствата не правят това,което му хрумне на народа.Ако ние излезем от ЕС и НАТО,след един час половин България ще е част от Турция,а другата половина ще я направят като Древна Елада-колкото градове,толкова държави.Русия няма да се застъпи за нас.За Украйна се застъпва,защото е на границата й,но ние не сме.В Бургас има американска база.Русия да е реагирала?
114
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След като съседа на Украйна Русия е толкова войнствен и готов да отхапва парчета от съседните държави, няма как Украйна да не стане член на НАТО. Само в НАТО тя може да гарантира териториалната си цялост. Кисинджър явно е изкукал, старостта на никого не прощава. В момента Русия прави учения на границите на Полша и балтийските републики и то без да предупреди съседите си за това което е задължително по подписаните от нея договори. Какво щеше да стане с тези страни ако не бяха членове на НАТО?
113
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много от управниците са слуги на империята и американци и руснаци и китайци . Има всякакви. Корабите на империята обикалят около Юпитер и са пърообраза на "мъртвата звезда". Не се плашете от нищо защото каквото има да става ще стане но това е само опит който преживяваме. След това продължаваме обучението на по високо ниво.
112
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво на братушките от Крим - спасиха се от МВФ и 50% намаляване на пенсиите планирано от тамошните ***!
111
0
 
3
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Много скоро ще станат ПОТРЕСАВАЩИ ПРОМЕНИ !
110
0
 
8
 
! Отговори
11 преди 10 години
предлагам на човека с аватар *** да спре да ръси глупости.Мисля че никой не очакваше, най-малко Запада , Украинците да се окажат толкова инатливи. Дори Маккейн - кандидата на републиканците призна по CNN че няма как с военна сила да се противопоставят в тази криза. И няма смисъл защото ще бъде пагубна и за двете страни.Второ - дори бюрократите от ЕС не искаха Украйна - затова поставиха неизпълнимото условие на Янукович да изкара от затвора Тимошенко.
109
1
 
8
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 10 години
До Анонимен 147Аха. И затова досега една пушка не е пукнала, защото Путин иска война и смърт...Е, друго си е дъ президънт оф дъ юнайтед стейтс да изтрепе 100 000 цивилни и да "наложи демократичните ценности", нали? Не мога да проумея, защо, маамустара, хаитянската *** не се опитва да "наложи демократичните ценности" в С.Корея, Баския или С.Ирландия? Може би, защото там няма петрол? И защо някой се дразни с Русия само по време на Олимпиади? Съвпадение?
108
2
 
0
 
! Отговори
До х преди 10 години
"Кажи нещо за руските военни успехи в Манджурия,Кримската война"- през Кримската Война на Русия се налага да воюва срещу петима съюзници: Турция, Франция, Англия, Сардиния (предшественика на Италия) и косвено с Австрия. Т.е. Европа успява да се обедини срещу Русия (тогавашното НАТО) и Англия и Франция изпращат войски в Силистра и Варна, да защитят османите. А в последвалата Руско-турска война от 1877-1878 г., на българите просто им провървяло, че Запада не се намесил.
107
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хора края на играта се задава. Играта между полярностите скоро може да приключи без значение за коя страна. Това не е важно защото след глобален катаклизъм населението на планетата ще бъде изтребено до крак с малки изключения при тези подготвили си подземните бази. А такива има доста на всички континенти. Подготвя се завръщането на империята Орион модифицирала древния човек с генно инженерство преди стотици хиляди години. Те искат да се завърнат и да сменят човека с по послушен индивид.
106
1
 
3
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
ало 142,чуй: Ционисткия режим на Нетаняху какво каза относно застрояването на Палестинските територии,на американците,не си ли спомнйаш,ами питай Тамир Пърдо! Маймуни,с Маймуните ви ционистични,нарочвате и избивате света... ОБАЧЕ-
105
3
 
5
 
! Отговори
Дарт Вейдър преди 10 години
Хенри Кисинджър прилича на Йода
104
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да ама злобното джудже Путин иска война и смърт. Хората му предлагат да се стигне по мирен път до решение ама той не. Иска война. Ето това са му прозрачните намерения. Колко ниско може да падне човек само не е истина.
103
0
 
2
 
! Отговори
az- преди 10 години
До БГ"Спокойно, никой не смята да гони Русия от базите й в Черно море. Аз също не вярвам на нашата южна съседка!"Пич, там е проблема че никой не може да знае какво реално става. Ако ескалацията на напрежението в Киев и последвалия преврат са по инициатива на САЩ, тогава целта е точно тази.САЩ други интереси в Украйна нямат.
102
1
 
2
 
! Отговори
х преди 10 години
До БългаринКажи нещо за руските военни успехи в Манджурия,Кримската война,Финландия,Авганистан...?