Вяла кампания, ниска активност, затягане на партийните редици

Заговор срещу малките формации и лъжи видяха социолози
76
Вяла кампания, ниска активност, затягане на партийните редици
Снимка: БТА

Предизборната кампания, която ще приключи в петък, премина под знака на затягане на партийните редици, но не и на привличането на нови избиратели. Около това мнение се обединиха в коментар пред Dnes. bg социолози дни преди вота на 25 май, на който ще бъдат избрани 17 депутати в ЕП, които в следващите пет години ще трябва да защитават интересите на България.

„Кампанията беше сравнително вяла и то не само в медийната си част, но и в другите активности, имаше и находчиви послания, но по-скоро от естетическа гледна точка, които обаче нямат потенциал да мобилизират повече хора“, коментира социологът от „Галъп“ Живко Георгиев.

Според него не е имало и предизборни дебати между политиците с нужния градус и то защото до голяма степен  водещите партии положиха усилия да направят така, че изборите да се възприемат като вот за БСП или ГЕРБ.

Вместо дебати класическите партии предпочетоха да стегнат партийните структури, защото основното им предимство е именно в членската маса, смята той.

„Имам чувството, че големите партии калкулираха още един ефект от по-вяла кампания, те имат интерес активността да бъде ниска и до урните да отидат твърдите електорати, защото така ще се представят по-добре, това е нещо като деликатен заговор срещу по-малките и новите политически формации“, обясни Георгиев.

Според него обаче на тези избори купуването на гласове и корпоративният вот ще бъде в по-малък мащаб, защото тези практики са повече използвани при местни и парламентарни избори.

Кольо Колев от „Медиана“ също смята, че до голяма степен партиите ще разчитат на твърдия си електорат и кампанията беше насочена преди всичко към втвърдяване на редиците.

Въпреки това според него тя е преминала и под специфичния нюанс от събитията в Украйна и отношенията НАТО-Русия, ЕС-Русия. 

„Това повлия негативно и намали избирателната активност, защото голяма част от хората не споделят позициите на ЕС и САЩ за Русия като виновник и виждат образа на Европа, който се обезценява и съответно по-малко ще отидат до урната“, обясни той.
 
Мира Радева от Института за социални изследвания и маркетинг „МБМД“ определи отиващата си кампания като  повече от разочароваща.

„Не видях смислен диалог с хората, не видях искреност и почтеност, това е поредна кампания, в която ни заливат с лъжи, политиците смятат, че разполагат с нас, с гласовете ни, че всеки път могат елементарно да ни баламосват и ние да вярваме на лъжете им, основният тон на тази кампания беше лъжа“, каза тя.

Радева също смята, че избирателната активност ще е много ниска, защото хората са разочаровани от политиците.

Според нея реално може да се очаква едва  28-30 на сто от избирателите да отидат до урните.

„Тези избори са построени върху твърдите ядра на партиите, но водещият мотив ще е про- или антиевропейското развитие на България, защото има опит да се отклони страната от направения европейски избор“, коментира тя.
 
Според нея има манипулации и опити да се отклони общественото внимание с „фалшиви партийки като „България без цензура“ и подхвърляне на компромати.

„С това фалшиво разследване срещу  Росен Плевнелиев, за което прокуратурата ни дължи отговор, това е изпълняване на политическа поръчка и се случва за втори път след Костинбродската афера, в крайна сметка за втори път се опитват да манипулират общественото внимание и то със средствата на съдебната система, очевидно е, че съдебната власт е зависима от изпълнителната, а тя пък крои манипулации и задкулисни игри“, обвини социоложката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
NQMA ZNACHENIE KAKVA E KAMPANIQTA.VAJNOTO E CHE PAK MUTRITE OTMAFIQTA GERB SA SI NAPAZARUVALI GLASOVE.VAPREKI CHE "KUPUVANETO I PRODAVANETO NA GLAGOVE E PRESTAPLENIE"NO TO TOVA ZA TQH NE VAJI........
21
2
 
7
 
! Отговори
гост преди 9 години
До Срещу статутковотоГласувай за Бареков и може да загубиш и 480 лв., /които с елементарното си мислене не заслужаваш/. Преди може би си гласувал за Станишев и сега си работещ пушач, заел едно от 250000 работни места, разкрити от БСП, заплатата ти е вдигната от тях. Чакай, но да не загинеш, чакайки нови месии!
20
1
 
10
 
! Отговори
rm преди 9 години
Пука му на някой (от тях), че няма да гласуваш. Ами, че те това искат бе! Да не гласуваш, бъркаш им сметките, само техните трябва да гласуват. Не гласувай беее, и после се вайкай по форумите, че искаш мажоритарност, нямаааа.
19
2
 
5
 
! Отговори
Искам атомна за БГ преди 9 години
Maжораторния вот е купен.Смятай какво ще стане.Мутри-селяци с бухалки и мерджани ще си накупят философчета-учители и всякакви чели книги.Как си представяш мажоретко да се опънеш на Мутра в БГ където полиция и съд е с него?Тоагва вече ще стане *** смехорията.За мен само държавник като бай Тошо с твърда ръка ще оправи положението.Останалото е преливане от пусто в празно.
18
3
 
10
 
! Отговори
orlinpetkov преди 9 години
Ще гласувам едва тогава, когато бъде въведен 100% мажоритарен вот и ясен механизъм за отзоваване на нежелан вече депутат. А всякакви приказки от типа гласувай за, гласувай против не ме трогват ни най малко. Не се занимавам с партийни избори. Това е диктатура замаскирана като демокрация. В този смисъл това е престъпление срещу народа. И аз няма да участвам в собственото си поробване. НЯМА ДА ГЛАСУВАМ докато не се въведат 100% - ви мажоритарни избори с ясен механизъм за отстраняване на депутати
17
10
 
4
 
! Отговори
Срещу статутковото преди 9 години
Мен не ни дреме за корпоративни банки и цветан василовци.Бареков говори народно и ще гласувам който не ме управлявал.Другите минаха и ги видяхме.Още съм с заплата 480 лева.Барека ясно каза че който мисли че хората незаслужават над 1200 лева заплата са национални предатели и той с много хъс ще се бори с тях защото е един от нас.
16
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** продължават да внушават че избирателната активност ще е ниска. Мама ви *** крадлива червена или разчитате на тея от рудниците,60000-те хиляди щатни въртиопашки и простите беззъби кафяви твари.
15
1
 
13
 
! Отговори
разкриха го преди 9 години
Преди няколко дни излязоха с факти разкритията за зависимостта на Бюрека от Цветан Василев- най големия олигарх на прехода. И че Бюрека е длъжник на Корпоративна Търговска Банка на Василев. Да,досега *** отричаше това но е разкрит. Не случайно западните медии го наричат Корпоративния политик. Капута е на 2% доверие а след разкритията които излязоха е свършен- жалък,разлагащ се политически труп!
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До всички българи:За да спечелят ГЕРБ , е необходимо да имат най-малко 10% преднина, защото сама по себе си БСП не може да ги бие, но когато се съберат процентите и с тези на клонингите и , АБВ, Бареков, ДПС, Атака, реформаторски блок и нещата стават страшни.
13
11
 
5
 
! Отговори
Няма леви-няма десни преди 9 години
Аз се радвам че Бареков спечелии симпатии на Народа от цялата страна и за кратко време защото той единсвен говори реално за проблемите-Има аналитичност,фактология както онази жар с която Ботев е тръгвал да се бори за България.Бареков е трета политическа сила.Единствен той видя сметката на Дпс-на които са заложници-Бсп-Герб-Атака.Това е истината а денят е неделя.Номер 28!
12
7
 
7
 
! Отговори
Българин преди 9 години
ГЛАСУВАЙТЕ!!!
11
1
 
11
 
! Отговори
разкриха го преди 9 години
Господари на ефира разполагат с кадри как подкрепата за Бареков е много ниска, когато е безплатна.Заиграят ли обаче парите на КТБ, веднага се намират хора, които жертват няколко часа от деня си, за да играят статисти в представленията на новия Митьо Пищова и Жорж Ганчев едновременно.И донякъде са прави, защото 50 лева за тях са много пари.Бюрека е бесен от тези разкрития
10
2
 
8
 
! Отговори
разкриха го преди 9 години
Господари на ефира разбиха поредния лъжлив мит на новия Жорж Ганчев в българската политика Бареков.По-елегантната версия на Митьо Пищова /когото народът предпочита да нарича Капута/ е бесен, защото тежкият удар му беше нанесен точно преди евроизборите!От Господари на ефира доказаха с кадри, че залите на Бареков са празни или полупразни тогава влизат в действие автобусите с платените *** или продажни българи, които са склонни срещу 20 или 50 лева еднократна печалба да продадат не само достойнството си, но и бъдещето на своите деца.
9
5
 
1
 
! Отговори
Така мисля преди 9 години
Ще вземе и още как от контрабандата като направи Държавата на Тодор Живков с яки служби.Той е супер умен-учител по литература-има хъс и стабилност като се е врекъл на Народа.Който подцени Бареков ще си бере горчивите плодове.Кои са срещу него и го обиждат?Ами тези които 25 години ни натикаха с ниски доходи и супер мизерия.Който каже че за Народа няма пари значи е от статутковото и е олигарх.
8
6
 
10
 
! Отговори
Христо преди 9 години
И да гласувам нищо няма да се промени .Всичките са с една майка .Умните и кадърните отдавна заминаха в чужбина и никога няма да се върнат .Материалът за който трябва да се гласува е много слаб .АЗ НЯМА ДА ГЛАСУВАМ ЗА *** .
7
6
 
14
 
! Отговори
Сега гледам преди 9 години
Сега дават Бареков по канал 3.Много хубаво и лукаво говори.Ще гласувам за него защото той иска заплати за хората по 1900- 2500 лева.САМО НЕ ЗНАЯ ОТКЪДЕ ЩЕ ГИ ВЗЕМЕ СЛЕД КАТО ИМА 1 МЛН. РАБОТЕЩИ КОИТО ХРАНЯТ 2 МЛН. ПЕНСИОНЕРИ И 1 МЛН. ***. НЕ ВЯРВАМ ДА ГИ ВЗЕМЕ ОТ *** ЗАЩОТО ПРЕДИМНО ТАКИВА ХОДЯТ НА СЪБИРАНИЯТА МУ И..........ИЗЛИЗА ЧЕ НЕЩО НИ ЛЪЖЕ И ТО НАЙ НАГЛО ОТ ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ ДОСЕГА.
6
14
 
10
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 9 години
АТАКА е правилният избор на всеки нормален и истински българин !Да спрем *** на България !Да спрем ГЕНОЦИДА над етническите българи !Да си върнем огромните руски пазари като подобрим отношенията си с братския руски народ !Да заживеем като нормални хора, а не като колониални роби !Да забраним гей пропагандата, за да опазим децата си !!!НЕ на Еврогейския циганофилски съюз !Само АТАКА !
5
15
 
2
 
! Отговори
Сега гледам преди 9 години
Сега дават Бареков по канал 3.Много хубаво и истинно говори.Иска затвор за крадците политици на прехода.Той е сред народа и мисли за него.Много ме грабна.Ще гласувам за него защото той иска заплати за хората по 1200 лева.Само той говори като нас хората които сме с заплати по 400 лева.
4
12
 
13
 
! Отговори
КОШМАРА преди 9 години
ЗА БЪЛГАРИЯ!ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО!НЕ НА ВОЙНА И КОНФРОНТАЦИЯ С БРАТСКИЯ РУСКИ НАРОД!НЕ НА ЕВРОПЕРВЕРЗИЯТА И ДА СМЕ НАЙ- БЕДНИ И ОЩЕТЕНИ В ЕВРОПА!НЕ НА ДИСКРИМИНАЦИЯТА! С БЮЛЕТИНА НОМЕР- 20ПОБЕДА!
3
15
 
12
 
! Отговори
Иван преди 9 години
До ПОБЕДИТЕЛ- АТАКАБях там! Имаше най малко 7 000 човека в голямата зала на НДК а отвън гледаха на видеостена според изчисленията около 60 000 души. *** събира по залите на театрите 400-500 човека предимно роми и пенсионери срещу заплащане. Герб по около стотина, БСП около 2-3 000. А АТАКА близо 70 000. Не вярвайте на платените социолози,АТАКА в момента е 1-ва. Излезте Българи и гласувайте.ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО И ЗА БЪЛГАРИЯ!ПОБЕДА!