Башар Асад - новият стар президент на Сирия

Бягството не е вариант за сирийския лидер
30 май 2014 19:39,
143
Башар Асад - новият стар президент на Сирия
Снимка: Reuters

Сирийският президент Башар Асад, който със сигурност ще спечели организираните от него на 3 юни президентски избори, е убеден, че е спасил режима си, изправен пред въстание и исканията както на западни, така и на арабски страни да напусне поста.

"Той е убеден, че е единственият ръководител на арабска страна, останал начело на страната си, противно на тенденцията в района. Като произвежда тези избори, както е по план, той иска да покаже, че е гарант на институциите, които неговите противници искат да разрушат", обяснява пред АФП един от сътрудниците му.

Този 48-годишен политик, офталмолог по професия, наследи през 2000 г. баща си Хафез Асад, починал, след като 30 години ръководеше страната с желязна ръка. Башар Асад много пъти е казвал, че няма да се откаже от контрола, независимо от цената.

Изправен пред събития, започнали като мирно въстание през март 2011 г. в зората на Арабската пролет, човекът, когото представяха като "модерен лидер", избра да реагира с кървави репресии. По време на това въстание, което прерасна във въоръжено и взе повече от 162 хиляди жертви, той стана още по-неотстъпчив.

Учтив и спокоен при общуване, зад усмивката му прозира непоклатима решителност и непреклонна воля да смаже въстанието, което приписва на "терористични групировки, манипулирани от чужбина".

Ръководител на Баас, партията на арабското възраждане, иска да представи революцията срещу своя режим като заговор, замислен от Запада и страните от Залива, за да прекъснат "веригата на съпротивата" срещу Израел, от която той твърди, че е брънка.

"Бягството не е вариант"

"Бягството не е вариант. Трябва да бъда в първите редици на защитниците на родината. Това е единственият ми сценарий от началото на кризата", сподели Асад през януари пред АФП. Въпреки войната той живее в Дамаск с жена си и трите си деца. Когато Службата на върховния комисар на ООН за правата на човека го обвинява и казва, че носи "отговорност за престъпления срещу човечеството и военни престъпления", Асад се прави, че не е чул.

Той уверява, че страната му не е извършила "никакви кланета" по време на конфликта, но обвинява бунтовниците, че ги извършват "навсякъде".

Дори в края на август 2013 г., когато бе изправен пред заплахата от чуждестранна военна намеса в Сирия, той демонстрира спокойствие, приемайки чуждестранни журналисти. Един от съветниците му уверява, че Асад никога не се е съмнявал в победата си. "Той ми повдигна духа на няколко пъти и ме увери, че в края на пътя ни чака победа".

Плодовете на съюзите

За Волкер Пертес, директор на германския Институт за международни отношения и сигурност, "е ясно, че Асад е укрепил положението си и тези избори се произвеждат, за да покажат, че той държи регионите под свой контрол".

Тези избори, на теория първите от повече от половин век, бяха окачествени като "фарс" от опозицията и Запада, бяха критикувани от генералния секретар на ООН. Но сирийският президент вярва, че това допитване до народа се провежда в правилния момент, като обяснява, че има "обрат в кризата както на военно ниво, така и на политическо" със споразуменията за сигурността между бунтовниците и армията. Защото Башар Асад върви по стъпките на баща си. Той се опира на съюзите, сключени от Хафез - с Русия от 70-те години на 20-и век; с Иран през 80-те години, когато Сирия беше единствената арабска страна, подкрепила Техеран във войната му срещу Ирак; и с ливанското шиитско движение Хизбула.

"Днес той бере плодовете на тези съюзи", уверява Сухаил Белхадж, автор на "Сирия на Башар Асад, анатомия на един авторитарен режим" и изследовател от Женевския институт за международни отношения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
3
 
8
 
! Отговори
дядо преди 9 години
@39,какъв по-евтин газ три пъти за Китай бе демагог-380-385 долара е цената!!!Обявена е по всички независими медии ,дори и на въжделената ти Джумерика.@40,не ни казвай,достатъчно е за да разберем ,че номера на обувките ти е равен на IQ-то ти!!
42
0
 
21
 
! Отговори
тито преди 9 години
---------------"Бягството не е вариант. Трябва да бъда в първите редици на защитниците на родината. Това е единственият ми сценарий от началото на кризата", сподели Асад през януари пред АФП. Въпреки войната той живее в Дамаск с жена си и трите си деца.------------Мъж на място.....И след като е избран от народа си---какво искат дАмократите от него???? Просто не им играе по свирката-защитава интереса на народа си--А нетрябва ли всеки политик да прави това????
41
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искам да попитам, защо едно време свалихте комунистите в България? Нали бяха с Русия? Щото беше много хубаво с Русия ли? После защо допуснахте да влезнем в Европейски съюз щом сте уж толкова много поддръжниците на скапаната Русия? Защо допуснахте да влезнем в НАТО? Защо не си седяхме с Русия? Защо не излизахте на протести против НАТО, защо на избори избирахте винаги политиците които ви отдалечават от любимата ви Русия? Защо даже и депутатите от БСПто си изпращаха децата в университети в Европа?
40
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей идиотино, на този свят има един Исраел и много други народи, ти турчак скапан като си гой що викаш на брата си бъларин, че е ***? За какво се имаш, бе животно с животно, пфу!
39
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Човек трябва да е много ***, за да иска злото да се върне (Русия = злото).Нямам повече какво да ви кажа!
38
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До emil.popov.35Момче, младо, неразумно... Какво ме грее мен зимата сделката на Русия и Китай?!Русия дава на Китай тройно по-евтин газ, отколкото го дава на България.Демек Русия ни цака, щото сме "братска държава".И няма значение кой какво подписал като договор - когато ти трябва газ, а няма много варианти, подписваш това което е най-изгодно. Ама да го бяха направили и на нас изгодно, не само на Китай!!!Да ти пикам на братския народ! С такива братя врагове не ти трябват!
37
2
 
1
 
! Отговори
EMIGRANT преди 9 години
До Анонимен EI ANONIMEN I BEZIMEN GIAYR ZNAESHLI KOLKO BALGARI SA BEZANCI PO SVETA AAAA POMISLI I TOGAVA SADI POMIAR BEZMOZA4EN!
36
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До balgarinТи кво си мислиш, че Русия ще ни полива с мед и масло? По-лошо е било когато сме били с Русия. (в сравнение с останалия нормален свят) Искаш май пак по-лошо да стане като искаш отново да сме с Русия.
35
5
 
1
 
! Отговори
xoxo преди 9 години
toia e nagal kato na6 stani6
34
0
 
12
 
! Отговори
HRISTIANIN преди 9 години
BASHAR DOBROTO VINAGI POBEZDAVA I TI SHTE POBEDISH SAMO VIARVAI !
33
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ,ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ,ДА ЖИВЕЕ ЕВРАЗИЯ,БЪЛГАРИЯ,ПОБЕДААААА
32
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Надявам се като спечели изборите, да си прибере и бежанците, за да не му *** п*тката майна...
31
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вижте, аз при Бойко Велики едва не умрях от глад и болести, е как да го подкрепям??? При Асадите Сирия се превърна в перлата на Средиземноморието, мюсюлманите живееха братски с християните, а не ги коляха за жертвоприношения на Аллах. Всички живееха честито като в някаква приказка на Шехерезада, но ЦРУ изпрати Аиман Зуахири с неговите изверги от Ал Кайда и Ал Нусра и раят наречен Сирия се превърна в ад. *** *** разберете едно, когато човек работи и му остава някоя пара, му е през *ура кой е на власт, маама ви и *** скапани!
30
0
 
28
 
! Отговори
аЭ преди 9 години
Какво бягство ви гони бе днес, той не е тръгнал да бяга, а почти е успял да изгони врага. На България ни трябва един наш "Башар Асад" за да се оправиме, ама едва ли ще го имаме.
29
2
 
13
 
! Отговори
дядо преди 9 години
Хайде сега да видим колко *** и жужета са още на надник при НПО-тата -дерзайте на минуса платени *** ХАХАХХАХА БУХАХХАХАХА
28
1
 
6
 
! Отговори
balgarin преди 9 години
s ydovostvie 4akam kogato RYSIA shte e otnovo vazen faktor v svetovnata politika ;za da ima balans mezdo amerikanci i rysnaci ;i da spreat da se podigravat s pomalkite strani kakvito sme i nie;triabvani obedinenie na isto4nite po malki strani za po sigorno badeshte nezavisimo ot religia i etnost.
27
0
 
0
 
! Отговори
st преди 9 години
башар асад ехеххехехехехехе
26
3
 
18
 
! Отговори
дядо преди 9 години
колкото и да е тъжно на любителите на *** Вурст,подплатени от стотинките на Отровено общество положението на Джумерика не е вече на властелин,ХОРАТА бавно и плавно проглеждат истината!
25
2
 
5
 
! Отговори
дядо преди 9 години
Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че международната общност няма интерес от продължителен вакуум в отношенията с Русия или неговата изолация. Съответното изявление министърът направи в интервю за "Frankfurter Allgemeine Zeitung".Освен това, Щайнмайер обърна внимание на промяната на реториката в Москва преди и след изборите в Украйна. Министърът смята, че силната критика към властите в Киев е била заменена от уважение към избора на украинците.Щайнмайер също така изрази мнение, че сега няма нужда от разширяване на списъка от санкции и въвеждането на секторни санкц
24
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колкото сирийци познати имам в България, всички го обичат Башар и казват че сирийския народ го обича.Впрочем това нищо не значи! Садам Хюсеин и Гадафи също ги обичаха.