Башар Асад - новият стар президент на Сирия

Бягството не е вариант за сирийския лидер
30 май 2014 19:39,
143
Башар Асад - новият стар президент на Сирия
Снимка: Reuters

Сирийският президент Башар Асад, който със сигурност ще спечели организираните от него на 3 юни президентски избори, е убеден, че е спасил режима си, изправен пред въстание и исканията както на западни, така и на арабски страни да напусне поста.

"Той е убеден, че е единственият ръководител на арабска страна, останал начело на страната си, противно на тенденцията в района. Като произвежда тези избори, както е по план, той иска да покаже, че е гарант на институциите, които неговите противници искат да разрушат", обяснява пред АФП един от сътрудниците му.

Този 48-годишен политик, офталмолог по професия, наследи през 2000 г. баща си Хафез Асад, починал, след като 30 години ръководеше страната с желязна ръка. Башар Асад много пъти е казвал, че няма да се откаже от контрола, независимо от цената.

Изправен пред събития, започнали като мирно въстание през март 2011 г. в зората на Арабската пролет, човекът, когото представяха като "модерен лидер", избра да реагира с кървави репресии. По време на това въстание, което прерасна във въоръжено и взе повече от 162 хиляди жертви, той стана още по-неотстъпчив.

Учтив и спокоен при общуване, зад усмивката му прозира непоклатима решителност и непреклонна воля да смаже въстанието, което приписва на "терористични групировки, манипулирани от чужбина".

Ръководител на Баас, партията на арабското възраждане, иска да представи революцията срещу своя режим като заговор, замислен от Запада и страните от Залива, за да прекъснат "веригата на съпротивата" срещу Израел, от която той твърди, че е брънка.

"Бягството не е вариант"

"Бягството не е вариант. Трябва да бъда в първите редици на защитниците на родината. Това е единственият ми сценарий от началото на кризата", сподели Асад през януари пред АФП. Въпреки войната той живее в Дамаск с жена си и трите си деца. Когато Службата на върховния комисар на ООН за правата на човека го обвинява и казва, че носи "отговорност за престъпления срещу човечеството и военни престъпления", Асад се прави, че не е чул.

Той уверява, че страната му не е извършила "никакви кланета" по време на конфликта, но обвинява бунтовниците, че ги извършват "навсякъде".

Дори в края на август 2013 г., когато бе изправен пред заплахата от чуждестранна военна намеса в Сирия, той демонстрира спокойствие, приемайки чуждестранни журналисти. Един от съветниците му уверява, че Асад никога не се е съмнявал в победата си. "Той ми повдигна духа на няколко пъти и ме увери, че в края на пътя ни чака победа".

Плодовете на съюзите

За Волкер Пертес, директор на германския Институт за международни отношения и сигурност, "е ясно, че Асад е укрепил положението си и тези избори се произвеждат, за да покажат, че той държи регионите под свой контрол".

Тези избори, на теория първите от повече от половин век, бяха окачествени като "фарс" от опозицията и Запада, бяха критикувани от генералния секретар на ООН. Но сирийският президент вярва, че това допитване до народа се провежда в правилния момент, като обяснява, че има "обрат в кризата както на военно ниво, така и на политическо" със споразуменията за сигурността между бунтовниците и армията. Защото Башар Асад върви по стъпките на баща си. Той се опира на съюзите, сключени от Хафез - с Русия от 70-те години на 20-и век; с Иран през 80-те години, когато Сирия беше единствената арабска страна, подкрепила Техеран във войната му срещу Ирак; и с ливанското шиитско движение Хизбула.

"Днес той бере плодовете на тези съюзи", уверява Сухаил Белхадж, автор на "Сирия на Башар Асад, анатомия на един авторитарен режим" и изследовател от Женевския институт за международни отношения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
После недавнего визита в Сирию вице-премьера правительства РФ Дмитрия Рогозина руководством страны принято решение о введении обязательного обучения русскому языку во всех школах. Нас на Украине прижимают, а вот вам пример Сирии, - цитирует слова Степашина РИА Новости.Един от бъдещите членове на ЕАИС. Може би N6.
62
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хич да не е... тия хора говорят на ТЮРКСКИ:en.wikipedia.org/wiki/Turkic_peoples
61
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Да започнем от там ,че Бг щеше да е селска област в покрайнините на Турция.Руснаците се намесват и вече сме някакъв вид държава.После си отиват и умните българи губят абсолютно всяка война в която са участвали.И катастрофират два пъти. "Историята доказва, че за предпочитане е било в покрайнините на Турция, отколкото в покрайнините на Русия.Пък и да си спомним какво казва Левски "Който ни освободи, той ще да ни и пороби!""Разделяй и владей" му се казва - старо е колкото света!
60
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей, т'ва шопете сте най- диви и варварски печенеги. Столицата трябва да бъде преместена в Търново и тогава ще ни потръгне на държавата.
59
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен"Татарите не са претопени, а чисти българи и не говорят на турски, а турците говорят на български, самият им родоначалник Осман е потомък на Кубрат! "Само дето родоначалника не е Осман, ама както и да е ;))))Смешници всякакви пишат по форумите.За по-интелигентните тук: en.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6kt%C3%BCrks
58
5
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 57 преди 9 години
Теб мъж ли те е раждал?За мъж ли си женен?Хомосексуалист ли си?*** и тя ти викала обичам те.Ми ако не вика "обичам те" значи я изнасилваш.Ти да изнасилваш жени ли харесваш? От Русия си видял толкова хубаво колкото маломерният ти мозък не може да осъзнае.Да започнем от там ,че Бг щеше да е селска област в покрайнините на Турция.Руснаците се намесват и вече сме някакъв вид държава.После си отиват и умните българи губят абсолютно всяка война в която са участвали.И катастрофират два пъти.
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 42Щото хората бяха наивни,доверчиви и доста глупави.Спомняш ли си времето когато десетки и стотици хиляди души се редяха на опашки за да си дадат парите в частен инвестиционен фонд или банка които им обещаваха ,че само след година -две всяко левче или доларче там ще им се умножи стократно?Е същото си мислеха хората когато гласуваха "против" и "за".А предвид състоянието на страната икономически и военно без някакъв вид съюз с някой по-силен..едва ли страната щеше да съществува дълго
56
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българина е само с женски гени. Мъже българи явно няма.Като жената е. Ти я еб*ш, тя ти вика "обичам те"! Като жена садо-мазо робиня сте! Някой ви бие и ви мачка, вие му викате "Браво! Само така! Евалла!"От Русия никога нищо хубаво не сме видяли, само лоши работи. А тука всички викат "Браво на Русия, да живее Русия!"Тъпо племе, робски ген!Те ви ***, вие викате "обичам те!"...
55
2
 
20
 
! Отговори
лооооо преди 9 години
Башар е пич,а не е като нашата пастирка---м/у другото Плевнююю не осъди ли избора на сирийският народ...........какво каза нашта медуза??????
54
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Татарите не са претопени, а чисти българи и не говорят на турски, а турците говорят на български, самият им родоначалник Осман е потомък на Кубрат!
53
7
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Ами на мене ми е все едно на колко части ще се разцепи Сирия. Аз все пак съм българин, а не сириец или руснак.
52
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Калинчици на ***, падне ли Башар, пада и Сирия! Тази древна и величава държава, люлка на Християнството ще бъде разцепена на три до пет части, това ли искате, ***?!
51
6
 
1
 
! Отговори
до 40 41 42 преди 9 години
Леко бе ...ще се размажеш по клавиатурата...после кой ще ни весели тук--във форума.Да имаш титлата "форумски шут" е ГУЛЕМА работа........
50
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Европа няма толкова междурасови бракове, колкото има в Русия, въпреки че броя на хората е пет пъти по-голям. Ако в Европа смесени бракове се появиха в последните 20-30 години, руснаците се кръстосват вече 70 години.
49
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ХАХААААНамери официалния сайт на Якутия (в състава на Руската Федерация е) и вътре има едни клипчета с новините на якутски език.Пусни си да послушаш малко турска реч, омайна, сладка... на най-голямата страна в състава на РФ!!! После да се сетиш, че бели хора в Русия има само в големите градове, другото е азиатска мешавица! Казахи, киргизи, татари (претопени българи, ама ги е претопила любимата ви Русия, не съм ги претопил аз)
48
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ХАХААААНа кои бели хора Русия е надежда? Русия иска да използва индийските *** и жълтите за да унищожи Европа. Това е твоята Русия - многорасова ***. Самите "руснаци" отдавна са се измешали със средноазиатци. Отделно, че 1/3 от населението са си чисти азиати.
47
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До EMIGRANT Българи бежанци няма, безмозъчний... Набий си го в кухата тиква.
46
3
 
10
 
! Отговори
ХАХАААА преди 9 години
до 40,41,42.-- слушай *** малък--ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ--ТЯ е единствената надежда на белите хора......а ти бягай при Кончита.....можеш и да хапнеш саламче..
45
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Башар трябва да спечели за да му върнем веднага всичките сирийци/някои ги наричат ***/ за да възстановят Сирия.
44
1
 
20
 
! Отговори
ПОЛИТИЦИ БГта преди 9 години
ВИНАГИ СЪМ КАЗВАЛ ЧЕ НАРОДА САМ ТРЯБВА ДА РЕШИ ДАЛИ ДА Е СЪС ЕС ИЛИ СЪС РУСИЯ,НАСОЧЕТЕ РЕФЕРЕНДУМ,НЯМА НИЩО СТРАШНО,РАФЕРЕНДУМ ЗА ИЛИ ПРОТИВ НАТО,НЕКА ХОРАТА КАЖАТ