Башар Асад - новият стар президент на Сирия

Бягството не е вариант за сирийския лидер
30 май 2014 19:39,
143
Башар Асад - новият стар президент на Сирия
Снимка: Reuters

Сирийският президент Башар Асад, който със сигурност ще спечели организираните от него на 3 юни президентски избори, е убеден, че е спасил режима си, изправен пред въстание и исканията както на западни, така и на арабски страни да напусне поста.

"Той е убеден, че е единственият ръководител на арабска страна, останал начело на страната си, противно на тенденцията в района. Като произвежда тези избори, както е по план, той иска да покаже, че е гарант на институциите, които неговите противници искат да разрушат", обяснява пред АФП един от сътрудниците му.

Този 48-годишен политик, офталмолог по професия, наследи през 2000 г. баща си Хафез Асад, починал, след като 30 години ръководеше страната с желязна ръка. Башар Асад много пъти е казвал, че няма да се откаже от контрола, независимо от цената.

Изправен пред събития, започнали като мирно въстание през март 2011 г. в зората на Арабската пролет, човекът, когото представяха като "модерен лидер", избра да реагира с кървави репресии. По време на това въстание, което прерасна във въоръжено и взе повече от 162 хиляди жертви, той стана още по-неотстъпчив.

Учтив и спокоен при общуване, зад усмивката му прозира непоклатима решителност и непреклонна воля да смаже въстанието, което приписва на "терористични групировки, манипулирани от чужбина".

Ръководител на Баас, партията на арабското възраждане, иска да представи революцията срещу своя режим като заговор, замислен от Запада и страните от Залива, за да прекъснат "веригата на съпротивата" срещу Израел, от която той твърди, че е брънка.

"Бягството не е вариант"

"Бягството не е вариант. Трябва да бъда в първите редици на защитниците на родината. Това е единственият ми сценарий от началото на кризата", сподели Асад през януари пред АФП. Въпреки войната той живее в Дамаск с жена си и трите си деца. Когато Службата на върховния комисар на ООН за правата на човека го обвинява и казва, че носи "отговорност за престъпления срещу човечеството и военни престъпления", Асад се прави, че не е чул.

Той уверява, че страната му не е извършила "никакви кланета" по време на конфликта, но обвинява бунтовниците, че ги извършват "навсякъде".

Дори в края на август 2013 г., когато бе изправен пред заплахата от чуждестранна военна намеса в Сирия, той демонстрира спокойствие, приемайки чуждестранни журналисти. Един от съветниците му уверява, че Асад никога не се е съмнявал в победата си. "Той ми повдигна духа на няколко пъти и ме увери, че в края на пътя ни чака победа".

Плодовете на съюзите

За Волкер Пертес, директор на германския Институт за международни отношения и сигурност, "е ясно, че Асад е укрепил положението си и тези избори се произвеждат, за да покажат, че той държи регионите под свой контрол".

Тези избори, на теория първите от повече от половин век, бяха окачествени като "фарс" от опозицията и Запада, бяха критикувани от генералния секретар на ООН. Но сирийският президент вярва, че това допитване до народа се провежда в правилния момент, като обяснява, че има "обрат в кризата както на военно ниво, така и на политическо" със споразуменията за сигурността между бунтовниците и армията. Защото Башар Асад върви по стъпките на баща си. Той се опира на съюзите, сключени от Хафез - с Русия от 70-те години на 20-и век; с Иран през 80-те години, когато Сирия беше единствената арабска страна, подкрепила Техеран във войната му срещу Ирак; и с ливанското шиитско движение Хизбула.

"Днес той бере плодовете на тези съюзи", уверява Сухаил Белхадж, автор на "Сирия на Башар Асад, анатомия на един авторитарен режим" и изследовател от Женевския институт за международни отношения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименправилно тилът също е отговорен,и тябва да бъде унищужаван.
122
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До O'БамаПравилно да се подпали чергата на москалите,ако може да изгори и избушката ще е перфектно.
121
0
 
0
 
! Отговори
Бг трол преди 9 години
споко ,като се оправим с москалите,итози ще го обесим.
120
8
 
1
 
! Отговори
номер2 преди 9 години
И този, като севернокореиския си колега-кръволок! 89%!!! Защо диктаторите правят избори? Нали резултата се знае предварително! Същото беше и в Крим, ония с автоматите пред стаичката за гласуване и предварително поставените бюлетини! Време е светът да се обедини и като юмрук да смачка диктаторите!
119
3
 
7
 
! Отговори
Таня преди 9 години
До тук добре,желая му успех на изборите,но след тях да си прибере"бежанците"в най кратък срок.
118
4
 
30
 
! Отговори
V преди 9 години
Браво на"авторитарния режим"който води война с алкайда,главорези,изнасилвачи,канибали ядящи органи на войници от Сирийската армия,разпъващи на кръст тези които не подкрепят уахабизма,против предателите на Сирия,които искат да дадат СИРИЙСКИТЕ Голански възвишения на ционистки"Израел"чиито режим е най-голямата заплаха за човечеството .Браво на Асад,който води истинска война срещу световен тероризъм и конспирацията срещу християни и мюсулмани отхвърлящи ционоуахабизма като средство за терор на новия световен ред.
117
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мачкай ислямистките прохамерикански плъхове ,Башар !!!!
116
4
 
22
 
! Отговори
O'Бама преди 9 години
След събитията в Украйна Башар не е интересен вече за USA. Къде по-интересно е да се запали чергата на руснаците.
115
3
 
30
 
! Отговори
Виктор преди 9 години
Да Башар Асад е диктатор, тиранин, убиец на деца!!! Но какви са тогава "мирните" въстанници, които режат главите на хората защото са от друга вяра, какви са тези, които убиват ранени военнопленници, изгарят живи - жени, деца, старци? - Аз ще ви отговоря - "борци за демокрация", оказа се че сред тези борци има много наемници и престъпници. Откъде намериха пари, оръжие, боеприпаси? Ако те са алтернативата на тиранията - явно сирийския народ не ги иска на власт. Защото без подкрепата на демократите
114
1
 
27
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 9 години
Марийче, сложи си снимката за да знаем как да реагираме! Значи така, всичко започнало с хем мирно, хем въстание! С решаващата помощ на САЩ, Турция, Суадитска Арабия, Катар и някой други! Същото, като с решаващата помощ на Червената армия! Лошо, много лошо, Сирия обърка всички стратегически планове на САЩ! Ще си изгризат *******те, че не успяха! В съвсем скоро време Сирия ще бъде приета в Евроазийския съюз! И к,во тогава, този съюз ще владее 40% от запасите на газ на Земата! Милите американци!
113
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Razbirase che shte specheli. Na nas ni pulniat glavite s luji y gluposti y ni suzdavat greshna predstava , no facta e che e izbran na 4 izbori s nad 90% ot glasovete. Vuv Venezuela e sushtata istoria, kazvat che Nicolas Maduro bil dictator bil takuv inakuv, no dannite govoriat sami za sebesi. Ako niamashe hora kato Maduro, Putin, Asad ... USA da sa ni napavili robi v bukvalniat smisul na dumata
112
4
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сирийският Путин!Сирийският Фидел Кастро!Господ сила да ти дава, Башар!
111
2
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-големия.Башар Асад. Въпреки всичко защитава страната си! Въпреки натиска на долните превратаджий. Да е жив и здрав!Такъв политик трябва и на България!
110
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
всички коментират все едно са там . българска му работа ...
109
2
 
56
 
! Отговори
кус ум ел саудия преди 9 години
Доброто зло е Башар, иначе ще доидат онези изслямисти подкрепянни от саудиските ***, дето избиват деца и жени, ядът хора и се молят на сатаната!
108
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сирия - един от бъдещите членове на ЕАИС. Може би N6.
107
0
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Във Виетнам американците са убивали на всеки един военен виетнамец - по трима цивилни. В Югославия при бомбардировките, на всеки един убит военен се падат по пет цивилни. В Пакистан и Афганистан, при бомбардиране с безпилотни самолети, т.н. "роботи-убийци", квотата е вече един убит военен към единадесет убити цивилни. Ако застреляш човек в САЩ, ще те осъдят на смърт. А ако застреляш цивилни граждани, не американци, извън САЩ, ще те наградят с орден.
106
53
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Такъв лидер убиващ свой народ в блиското минало имаше един руснак който избил 50 милиона свой народ по време на световна война са загинали 50 милиона
105
1
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Асад,не е избил никой мирен гражданин,а онези,които ядат човешки сърца и се снимат....канибалите,които искат да вземат власта и се бият против народа и него
104
26
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много хубава песен за кокошка няма прошка .за милони няма закониза асад няма хуййййй