Докато Украйна печели, Путин готви Русия за нахлуване

Ройтерс: Заплахата на Путин за инвазия не е блъф, но е план "Б"
8 авг 2014 21:32, Елка Василева
670
Докато Украйна печели, Путин готви Русия за нахлуване
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Украинските войски постигнаха огромен напредък към разгромяването на сепаратистите на изток. Те са в процес на налагане на задушаваща блокада на градовете Луганск и Донецк, в които се струпаха много сепаратисти при отстъплението си, пише Йън Бремър от Ройтерс.

Украинската армия изглежда скоро ще стегне обръча около тези градове. Докато Украйна печели, Путин готви Русия за нахлуване: 20 000 войници в бойна готовност са струпани край границата. Рискът от руско нахлуване явно расте.

Но това все още е "план Б" на руския президент Владимир Путин. Ето защо това е така и какво може да промени намеренията му: Владимир Путин иска на всяка цена да да задържи Украйна в орбитата на Русия. Това изисква две необходими условия: 1) руското влияние над Югоизточна Украйна да си остане непокътнато, и 2) Русия да има де факто вето над украинското членство в НАТО.

Начинът той да получи тези гаранции е чрез всеобхватна федерализация, при която източните области на Украйна да могат да провеждат своя собствена икономическа политика и да налагат вето за НАТО.

Украинският президент Петро Порошенко, разбира се, не желае и не може да приеме това. Така че Путин може да го постигне по "твърд" начин - чрез интервенция, или по "още по-твърд" начин - чрез нахлуване.

Продължителната интервенция е сегашният - и предпочитан - подход на Путин, при който той може да поддържа достатъчно нестабилност чрез сепаратистите, залагайки на аргумента, че единна Украйна не може да се откъсне от Русия. Дългосрочната му "игра" е повече руски оръжейни доставки и икономически натиск, докато Киев бъде принуден да приеме една федерална система под дълбоко руско влияние.

Директното нахлуване би имало много по-тежка цена. Първо и най-важно, срещу това е руският народ. Макар огромното мнозинство от руснаците да одобряват сегашната политика на Путин спрямо Украйна, неотдавнашно проучване на социологическата агенция "Левада" разкри, че 51 на сто от руснаците са против нахлуване и само 29 на сто са "за".

Превземането и задържането на територията би имало огромна икономическа цена, а стигнат ли до Русия кадри от кръвопролитие "славяни срещу славяни", популярността на Путин би се сринала. Открита инвазия също така би предизвикала преминаване към още по-остри санкции, подобни на тези срещу Иран, от страна на САЩ, към които Европа с по-голяма охота би се присъединила.

Но макар че Путин все още предпочита интервенционисткия път, той вижда смисъл и да се готви за инвазия. Самата заплаха (с инвазия) носи стратегически предимства: тя е преди всичко средство за възпиране срещу украинския президент Петро Порошенко, показвайки му последиците от обсада на Донецк и Луганск. Освен това тя кара Запада да се фокусира върху въпроса "Ще нахлуе ли Русия или не?", като отвлича вниманието от по-завоалираните форми на интервенция, които Путин в момента използва.

Нека сме наясно: подготовката на Путин (за нахлуване) не е само блъф за възпиране или заблуда - това е неговият резервен план. Ако Украйна се откаже от блокада на градовете крепости на бунтовниците, или ако се провали, продължава изтощителната игра на интервенция. Това изглежда най-вероятно, като имаме предвид трудностите, пред които би се изправила украинската армия, ако трябва да води улична градска война. Но ако украинските сили разбият сепаратистите, нахлуването може да се окаже единствената налична карта на Путин.

Как би подходил той при евентуална инвазия? Той вече подготви почвата - тя ще стане под формата на мироопазваща мисия в отговор на призив от сепаратистите за хуманитарна помощ. Има съобщения, че руски автомобили, снабдени с мироопазващи знаци, вече се намират край границата. Путин "се отнесе с респект" към референдумите в Донецк и Луганск, обявили своята независимост от Украйна: това би му дало възможност да нахлуе, използвайки абсурдния аргумент, че това не е реално украинска територия.

Претекстът за "мироопазване" няма да смекчи острия американски отговор. Но той може да накара някои европейски страни да протакат, а страните от т.нар. група БРИКС твърдо ще останат неангажирани.

Засега най-добрата опция за Путин все още си остава интервенцията, а не инвазията. Но украински военни успехи могат да променят уравнението. Нахлуването е нещо повече от обикновен блъф и от коз за пазарлъци - рискът е много реален.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


670
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВЕЛИК,ВЕЛИК.ВЕЛИК ПУТИН!БЪЛГАРИЯ Е С ТЕБ!ГОСПОД Е С ТЕБ!
52
0
 
29
 
! Отговори
Nox преди 9 години
Поредната *** статия достига до вас благодарение на Зелка Дебилева.За какво му е на Путин да "нахлува" в Украйна? Чий *й ще търси там?!Голяма част от етническите руснаци избягаха в Русия. Луганск и Донецк са на г*з. Просто не остана за кога да се нахлува.Са като дойде зимата и от Украдна почнат да крадат от газта предназначена за Европа (няма да им е за пръв път), ще Ви питам дали няма да Ви се иска да нахлуете в Украдна и да им счупите крадливите пръстчета...
51
1
 
9
 
! Отговори
0 преди 9 години
какво ще ги правят престъпниците сега: KUALA LUMPUR: INTELLIGENCE analysts in the United States had already concluded that Malaysia Airlines flight MH17 was shot down by an air-to-air missile, and that the Ukrainian government had had something to do with it.
50
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До TinaНЕ, НО УМРЯХА 4 ПЪТИ ПОВЕЧЕ РУСНАЦИ ОТ ЧЕЧЕНЦИТЕ. ТАКА СТАНА И В АФГАНИСТАН, ТАКА СТАНА И ВЪВ ФИНЛАНДИЯ, ТАКА СТАНА И ВЪВ ВТОРАТА СВЕТОВНА, ТАКА СТАНА И В ДОБРУДЖА 1916-ТА.
49
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ХОХОХОООО...Русия току що заяви.че санкциите към еврогейовете още не са приложени.Смятайте какво ще става скоро.Руската мечка ще гази яко.Проблемът е,че ние,българите лапаме мухите и вършим глупост след глупост.Опомни се,народе и изритай изчадията сороски.
48
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Amerikanzite iskat voina, na vsqka zena
47
1
 
28
 
! Отговори
Tina преди 9 години
Само от тъпотата на заглавието на човек му се отщява да чете статията... До план б: Само *** може да помисли, че Путин е загубил в Чечения.
46
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази вечер БНТ малко поизми срама на българските продажни телевизии.Показа жалните вопли на европейските производители на храни,Очакват се скоро евромайдани.
45
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Зомби статийка за зомбита:)
44
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя журналист нормален ли е.Победи жъне само ПУТИН ВЕЛИКИ.
43
4
 
23
 
! Отговори
Любимец 13 преди 9 години
Не ми дреме за Украйна.....аз си гледам Българията.....Някакъв си *** като Бойко Борисов дето трябваше да е в Гуантанамо се кани да управлява!А защо ли този международен престъпник не е в Гуантанамо?Защото през 2003 МИЛЕН ВЕЛЧЕВ успя да подкупи Вашингтон със сделката за дълга като хариза на САЩ милиарди долари дивиденти които ще изплаща Бг-народа!Които няма пари само той неможе да подкупи САЩ!Помиярски народе?На Вас пука ли Ви дали ще измъчват Борисов и Първанов та им плащате откупа
42
0
 
14
 
! Отговори
ф преди 9 години
пропаганда пропаганда пропаганда
41
4
 
25
 
! Отговори
Обонго Бонго преди 9 години
Путин никога не е бил заплаха за запада и всеки нормален го знае.По време на терористичните атаки 11 септември, САЩ задействатцялостно системата си за ядрено ракетно нападение.Русия не отвръща с абсолютно нищо и Буш (гламавото) прави изявление,че този акт на Русия говори за край на студената война.Истината е, че на САЩ им се услади от войните (само за бомбандировкитенад Ирак, Кувейт плащат $10 МЛРД на времето), и си помислиха, че Русия е като Ирак.
40
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако искат да не влиза Путин Киев трябва да прекрати антитерористичната операция в Донбас! В противен случай Путин трябва да избира между войната и позора а той няма да избере позора
39
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дас ис мистър *** - президент Хуилостан
38
0
 
20
 
! Отговори
кореспондент преди 9 години
този Йън Бремър от Ройтерс да не е написал статията от мястото на воените действия, че е толкова категоричен в оценките си. г-н Путин ще нахлуе тогава, когато чуем гласовете на украинските диспечери или прочетем черните кутии на убития самолет-т.е. НИКОГА
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
do44!Sigorno si mapisal neshto intresno, no za sajelenie razbrah samo 10% ot napisaniq ti komentar! Vse pak Balgari go chetem....
36
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма нищо по-добро от малко пропаганда вечер за "заспиване".
35
1
 
3
 
! Отговори
123 преди 9 години
Глупости........
34
4
 
7
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 9 години
До Анонимен 37Ако киртаците сащ не се бяха уплашили, че Сталин ще излезе на Ла Манша, сега цялата пИдиразтия на наглите западняци щеше да е само предположение...