Докато Украйна печели, Путин готви Русия за нахлуване

Ройтерс: Заплахата на Путин за инвазия не е блъф, но е план "Б"
8 авг 2014 21:32, Елка Василева
670
Докато Украйна печели, Путин готви Русия за нахлуване
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Украинските войски постигнаха огромен напредък към разгромяването на сепаратистите на изток. Те са в процес на налагане на задушаваща блокада на градовете Луганск и Донецк, в които се струпаха много сепаратисти при отстъплението си, пише Йън Бремър от Ройтерс.

Украинската армия изглежда скоро ще стегне обръча около тези градове. Докато Украйна печели, Путин готви Русия за нахлуване: 20 000 войници в бойна готовност са струпани край границата. Рискът от руско нахлуване явно расте.

Но това все още е "план Б" на руския президент Владимир Путин. Ето защо това е така и какво може да промени намеренията му: Владимир Путин иска на всяка цена да да задържи Украйна в орбитата на Русия. Това изисква две необходими условия: 1) руското влияние над Югоизточна Украйна да си остане непокътнато, и 2) Русия да има де факто вето над украинското членство в НАТО.

Начинът той да получи тези гаранции е чрез всеобхватна федерализация, при която източните области на Украйна да могат да провеждат своя собствена икономическа политика и да налагат вето за НАТО.

Украинският президент Петро Порошенко, разбира се, не желае и не може да приеме това. Така че Путин може да го постигне по "твърд" начин - чрез интервенция, или по "още по-твърд" начин - чрез нахлуване.

Продължителната интервенция е сегашният - и предпочитан - подход на Путин, при който той може да поддържа достатъчно нестабилност чрез сепаратистите, залагайки на аргумента, че единна Украйна не може да се откъсне от Русия. Дългосрочната му "игра" е повече руски оръжейни доставки и икономически натиск, докато Киев бъде принуден да приеме една федерална система под дълбоко руско влияние.

Директното нахлуване би имало много по-тежка цена. Първо и най-важно, срещу това е руският народ. Макар огромното мнозинство от руснаците да одобряват сегашната политика на Путин спрямо Украйна, неотдавнашно проучване на социологическата агенция "Левада" разкри, че 51 на сто от руснаците са против нахлуване и само 29 на сто са "за".

Превземането и задържането на територията би имало огромна икономическа цена, а стигнат ли до Русия кадри от кръвопролитие "славяни срещу славяни", популярността на Путин би се сринала. Открита инвазия също така би предизвикала преминаване към още по-остри санкции, подобни на тези срещу Иран, от страна на САЩ, към които Европа с по-голяма охота би се присъединила.

Но макар че Путин все още предпочита интервенционисткия път, той вижда смисъл и да се готви за инвазия. Самата заплаха (с инвазия) носи стратегически предимства: тя е преди всичко средство за възпиране срещу украинския президент Петро Порошенко, показвайки му последиците от обсада на Донецк и Луганск. Освен това тя кара Запада да се фокусира върху въпроса "Ще нахлуе ли Русия или не?", като отвлича вниманието от по-завоалираните форми на интервенция, които Путин в момента използва.

Нека сме наясно: подготовката на Путин (за нахлуване) не е само блъф за възпиране или заблуда - това е неговият резервен план. Ако Украйна се откаже от блокада на градовете крепости на бунтовниците, или ако се провали, продължава изтощителната игра на интервенция. Това изглежда най-вероятно, като имаме предвид трудностите, пред които би се изправила украинската армия, ако трябва да води улична градска война. Но ако украинските сили разбият сепаратистите, нахлуването може да се окаже единствената налична карта на Путин.

Как би подходил той при евентуална инвазия? Той вече подготви почвата - тя ще стане под формата на мироопазваща мисия в отговор на призив от сепаратистите за хуманитарна помощ. Има съобщения, че руски автомобили, снабдени с мироопазващи знаци, вече се намират край границата. Путин "се отнесе с респект" към референдумите в Донецк и Луганск, обявили своята независимост от Украйна: това би му дало възможност да нахлуе, използвайки абсурдния аргумент, че това не е реално украинска територия.

Претекстът за "мироопазване" няма да смекчи острия американски отговор. Но той може да накара някои европейски страни да протакат, а страните от т.нар. група БРИКС твърдо ще останат неангажирани.

Засега най-добрата опция за Путин все още си остава интервенцията, а не инвазията. Но украински военни успехи могат да променят уравнението. Нахлуването е нещо повече от обикновен блъф и от коз за пазарлъци - рискът е много реален.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


670
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
393
1
 
1
 
! Отговори
пенко преди 9 години
няма да коментирам, защото единственно искам да отвърна на тези ,които не мислят като мен . Но за мен сте като онзи футболен нападател ,който пропускал да вкара гол ,защото искал всички да му викат " Да те е... у г... " -особенно 494
392
2
 
2
 
! Отговори
mnenie преди 9 години
Ukrayna tryabva da ostane neutralna dirjava - bufer mlu NATO i Rusiya, i da se vizpolzva ot strategiyata si. Ne i tryabva nito NATO nito Rosiya - a bvalansyor m/u tyah. Neka da si dat zadnitsite i ednite i drugite ama az da sim im ministir. Vsichko ostanalo e bocs laf.
391
0
 
6
 
! Отговори
ханс преди 9 години
готвят нахлуване таратанци едно време нахлуха в авганистан успешно точно за 8 минути ако нахлуят ще научите след пет дена
390
3
 
32
 
! Отговори
Украинец преди 9 години
Който е писал тази статия не е добре с мозъчните клетки. За Путин се говори, че готви инвазия от самото начало на конфликта и до момента не е направил нищо такова. Американците само насаждат страх и омраза към русия, а дефакто не са извадили нито едно реално доказателство за намеренията на руснаците. Аман от скапаната ви пропаганда. Не виждате ли, че това е война за власт между Америка и Русия. Скапаните американци се натискат навсякъде, а руснаците се защитават..
389
1
 
12
 
! Отговори
Бойко не Борисов преди 9 години
тази статия или е изсмукана от ,,*** мунди" или е изтекла от ,, клоака максима'.
388
0
 
5
 
! Отговори
Врана преди 9 години
До Одисей 1Корекция: СветославДопълнение: Та нали украинците смятат, че са наследници на древната Киевска Рус.
387
2
 
3
 
! Отговори
Врана преди 9 години
До Одисей 1Олег е киевски княз. Тогава и Москва не я е имало. Така че спокойно можем да смятаме Олег за украинец.
386
0
 
11
 
! Отговори
12 преди 9 години
Аз ако бях на Путин на мястото, щях да изпреваря американците и да бомбардирам ислямистите в Ирак. Но и сега не е късно. малко демонстрация на сила няма да е излишна.
385
2
 
11
 
! Отговори
12 преди 9 години
До 11Стана това, че постигна целите си. Те още като я откраднаха англичаните казаха, че няма да огласяват информацията. Точка. На никой не му пука за самолета и труповете на Земята. Важно е, че мисията е изпълнена - оправдание за поредните санкции. Нещо с Крим забуксуваха на едно място, та се наложи да се прехвърлят на друг фронт.
384
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вече нахлуване ли стана? Вчера му викаха хуманитарна мисия в Украйна, но след като Щатите бомбардираха хуманитарно терористите в Ирак, терминологията за един ден се промени. Машаала.
383
14
 
14
 
! Отговори
до 488 преди 9 години
"Путин доста добре контролира руските олигарси да се съобразяват с руските интереси!"... с НЕГОВИТЕ интереси, на Путин интересите!За руските интереси не му дреме - той дори не ги знае, защото при диктатура дори няма механизми да попиташ хората какво искат, а и да ги попиташ ги е *** да ти кажат.Русия е 100 години назад от Европа, въобще не се мъчи да я сравняваш с нас.
382
3
 
6
 
! Отговори
Калитко до Димитър преди 9 години
Ей Димитърчо, точно тези с "многото"пари и all inclusive почивки убиха малкия и средния бизнес в България.17 год. с такива съм работил на средиземноморието.
381
3
 
19
 
! Отговори
до димитър преди 9 години
хора които не знаят какво е в Русия и са виждали руснаци само на морето да не коментират.
380
5
 
10
 
! Отговори
димитър преди 9 години
хора които не знаят какво е в Русия да не коментират.идете та морето е вижте с какви пари разполагат руснаците.
379
26
 
16
 
! Отговори
Калитко преди 9 години
В Русия е пълна мизерия
378
19
 
7
 
! Отговори
beria преди 9 години
Путин стана милиардер покрай тези войни и конфликти ,целта му е да е на власт вечно,но *** не прощават никому ще го гътнат и ще му изпапкат паричките,властта с кръв се взима с кръв се дава !Това е девизът им .
377
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
2. Та за разлика от собствените ни продажни политици, Путин доста добре контролира руските олигарси да се съобразяват с руските интереси!
376
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ха-ха! Авторът не вижда по-далече от носа си! Целта на играта е САЩ да въвлекат в Русия в нова световна война. Причината? Огромен външен дълг, който трябва да "занулят";доларът стабилно губи позиции на международните пазари, при това е тясно обвързан с петрола и другите източници на енергия; Войната в Украйна е война за контрола над "тръбата" към Европа. Не мисля, че Путин ще нападне Украйна. Може да е диктатор, но съвсем не е глупав, а и за разлика от собствените ни продажни политици,
375
5
 
37
 
! Отговори
въпросче преди 9 години
Обама напада Ирак,защото щели да защитават американски граждани живеещи там! Защо Путин да не нападне Украйна за да защити руснаците подложени на геноцид от украинците???
374
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Моето мнение е , че този на снимката не е читав.