Докато Украйна печели, Путин готви Русия за нахлуване

Ройтерс: Заплахата на Путин за инвазия не е блъф, но е план "Б"
8 авг 2014 21:32, Елка Василева
670
Докато Украйна печели, Путин готви Русия за нахлуване
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Украинските войски постигнаха огромен напредък към разгромяването на сепаратистите на изток. Те са в процес на налагане на задушаваща блокада на градовете Луганск и Донецк, в които се струпаха много сепаратисти при отстъплението си, пише Йън Бремър от Ройтерс.

Украинската армия изглежда скоро ще стегне обръча около тези градове. Докато Украйна печели, Путин готви Русия за нахлуване: 20 000 войници в бойна готовност са струпани край границата. Рискът от руско нахлуване явно расте.

Но това все още е "план Б" на руския президент Владимир Путин. Ето защо това е така и какво може да промени намеренията му: Владимир Путин иска на всяка цена да да задържи Украйна в орбитата на Русия. Това изисква две необходими условия: 1) руското влияние над Югоизточна Украйна да си остане непокътнато, и 2) Русия да има де факто вето над украинското членство в НАТО.

Начинът той да получи тези гаранции е чрез всеобхватна федерализация, при която източните области на Украйна да могат да провеждат своя собствена икономическа политика и да налагат вето за НАТО.

Украинският президент Петро Порошенко, разбира се, не желае и не може да приеме това. Така че Путин може да го постигне по "твърд" начин - чрез интервенция, или по "още по-твърд" начин - чрез нахлуване.

Продължителната интервенция е сегашният - и предпочитан - подход на Путин, при който той може да поддържа достатъчно нестабилност чрез сепаратистите, залагайки на аргумента, че единна Украйна не може да се откъсне от Русия. Дългосрочната му "игра" е повече руски оръжейни доставки и икономически натиск, докато Киев бъде принуден да приеме една федерална система под дълбоко руско влияние.

Директното нахлуване би имало много по-тежка цена. Първо и най-важно, срещу това е руският народ. Макар огромното мнозинство от руснаците да одобряват сегашната политика на Путин спрямо Украйна, неотдавнашно проучване на социологическата агенция "Левада" разкри, че 51 на сто от руснаците са против нахлуване и само 29 на сто са "за".

Превземането и задържането на територията би имало огромна икономическа цена, а стигнат ли до Русия кадри от кръвопролитие "славяни срещу славяни", популярността на Путин би се сринала. Открита инвазия също така би предизвикала преминаване към още по-остри санкции, подобни на тези срещу Иран, от страна на САЩ, към които Европа с по-голяма охота би се присъединила.

Но макар че Путин все още предпочита интервенционисткия път, той вижда смисъл и да се готви за инвазия. Самата заплаха (с инвазия) носи стратегически предимства: тя е преди всичко средство за възпиране срещу украинския президент Петро Порошенко, показвайки му последиците от обсада на Донецк и Луганск. Освен това тя кара Запада да се фокусира върху въпроса "Ще нахлуе ли Русия или не?", като отвлича вниманието от по-завоалираните форми на интервенция, които Путин в момента използва.

Нека сме наясно: подготовката на Путин (за нахлуване) не е само блъф за възпиране или заблуда - това е неговият резервен план. Ако Украйна се откаже от блокада на градовете крепости на бунтовниците, или ако се провали, продължава изтощителната игра на интервенция. Това изглежда най-вероятно, като имаме предвид трудностите, пред които би се изправила украинската армия, ако трябва да води улична градска война. Но ако украинските сили разбият сепаратистите, нахлуването може да се окаже единствената налична карта на Путин.

Как би подходил той при евентуална инвазия? Той вече подготви почвата - тя ще стане под формата на мироопазваща мисия в отговор на призив от сепаратистите за хуманитарна помощ. Има съобщения, че руски автомобили, снабдени с мироопазващи знаци, вече се намират край границата. Путин "се отнесе с респект" към референдумите в Донецк и Луганск, обявили своята независимост от Украйна: това би му дало възможност да нахлуе, използвайки абсурдния аргумент, че това не е реално украинска територия.

Претекстът за "мироопазване" няма да смекчи острия американски отговор. Но той може да накара някои европейски страни да протакат, а страните от т.нар. група БРИКС твърдо ще останат неангажирани.

Засега най-добрата опция за Путин все още си остава интервенцията, а не инвазията. Но украински военни успехи могат да променят уравнението. Нахлуването е нещо повече от обикновен блъф и от коз за пазарлъци - рискът е много реален.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


670
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
373
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дадат ли снимка на Путин , толкова платени пудели ппъзват ,че и да кажеш най очевидната истина, ще ти нацвъкат минуси , без и те да знаят защо.Безмозъчна работа.
372
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тълкувайте факти а не кой какво писал!и търсете причината и последствията за всичко!и не може в 21- ви век в европа да се стреля с балистични ракети по градове и селяа и с фосфорни снаряди и с авио бомби по градове!!!това не може да го позволи нормален руснак или украинец!та те бяха една държава толкова години и една армия!!ясно е кой разбутва нещата!!ито не само от сега!!
371
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много тъпо измислена статия от Ройтерс , Путин не е *** че данахлуе директно в Украйна ,това никога няма да стане .
370
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 477Бих добавил - и все по-***... и още каквото се сетиш!
369
1
 
35
 
! Отговори
Аман от олигофрени преди 9 години
Пак платена статийка!Пак се пишат глупости!Пак се хвърля прах в очите на обикновените хорица!Да ама не!!!Хората вече не са прости,неосветлени и глупави...Всичко тръгна от неистовото желание на Обама и ко. да заградят Русия отвсякъде със свои слуги-разцепването на Украйна е почти факт,а какво по-хубаво от това да вкарат и Русия в сценария.За н-ти път казвам-аз не съм защитник на Русия,но това което правят Обама,Камерън и другите около тях е меко казано нагло!
368
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българите стават все по - ***!
367
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Език , на това което се пише на сградата че единението прави силата.За жалост сте ,моите помургавели братя и сестри!
366
1
 
12
 
! Отговори
Б преди 9 години
До ФАКТ"лумпенизирани и идиотизирани индивиди ,заставени да работят до прпадък, където основната морална ценност е да забиеш нож в гърба на колегата, за да му заемеш мястото.Храната и телевизията са така натъкмени, че да държат хората в едно състояние близко до преживен ***,следящ основно да консумира..Училищата са масите са под всякаква критика"Звучи точно като България в момента.
365
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ukrainecТи си доста умен. От коментара ти личи...
364
29
 
5
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
До м..да Путин е *** като ***-ие психично болен-очакваите в скоро време война !
363
0
 
26
 
! Отговори
Нахуйко преди 9 години
А ние Бъларите сме спечелили най-много, като дойде пак ББ на есен ще се оправим хептен...
362
2
 
23
 
! Отговори
до 460 гурбетчия преди 9 години
Ти се замислил с тъпия мозък откъде руснаците ще имат копейки .... питай Норвегия за 1,5 милиарда евро кой се храни с тяхната риба която продават в Русия. А рибата развива мозъка ...... и за теб ще е полезна .......
361
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украинските войски постигнаха огромен напредък към разгромяването на сепаратистите на изток-------------Бла, бла, бла - тържествени тиради, излъчени в съответствие с указанията на държавния департамент. Пак манипулационна статийка, с поредната доза пропаганда...Украйна загуби 2/3 от годните си за полети самолети, поне 30% от личния състав на въоръжените сили (сеа провежда мобилизация на лица над 60 год възраст (!) и внася оръжия от Полша плюс наемници. Голям успех, няма що... Без САЩ фалира.
360
1
 
47
 
! Отговори
м..да преди 9 години
Статията е едно тъпо и невярно внушение.Путин няма да рискува с Украйна.Путин е умен и знае че искат да го вкарат във война.
359
1
 
45
 
! Отговори
ФАКТ преди 9 години
В Австралия сега е рай, а САЩ е едно голямо гето от лумпенизирани и идиотизирани индивиди ,заставени да работят до прпадък, където основната морална ценност е да забиеш нож в гърба на колегата, за да му заемеш мястото.Храната и телевизията са така натъкмени, че да държат хората в едно състояние близко до преживен ***,следящ основно да консумира..Училищата са масите са под всякаква критика,само богатите могат да си позволят качествно образование.Повечето мислят,че Бетовен е куче...
358
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин ще влезе и ще си анексира Украйна као пич. Никой копче няма да му каже.
357
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Napisanoto gore sa samo gluposti...nito Ukraina pecheli, nito Putin se gotvi za nahluvane.
356
0
 
14
 
! Отговори
NoFear преди 9 години
До ГУРБЕТЧИЯТук не става въпрос за дребнавата ти представа за руските алкохолици - такова пряко военно противопоставяне дето сънуваш НАТО vs Русия не може да се осъществи. НАТО на мироопазваща мисия не може да бъде призован, никое правителство ивън блока не може да си призове ей така могъщо военно обединение. Само ООН има това право, създаден в името на военния баланс след края на Втората световна война! В ООН обаче не е толкова просто, не се залита по нечий интереси, пресен пример - Сирия!
355
1
 
23
 
! Отговори
ivo преди 9 години
До Одисей 1 449Благодаря за разяснението . Аз винаги съм се чудил защо хамериканците винаги действат подмолно и престъпно но ти ми отговори - все пак от 250 годин са наследници на престъпници .
354
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И какво печели Украйна?Там никой не печели.Там всички губят.Защото брат брата погубва.Толкова години са живели заедно,а сега украинците се подхлъзнаха по щедрите обещания на запада и Америка,но не знаят какво ги чака.А сме толкова близо до тях.Да дойдат и да питат.Истината е,че САЩ и западна Европа искат да намалят военната мощ на Русия и да се приближат по-плътно до нейните граници.Едва ли са се загрижили точно за напредъка и свободата на Украйна.Тя си беше свободна и преди.Горките украинци.