Русия е на ръба на войната

Утро.ru: Подобни опасения вече звучат от отговорни политици
Обновена: 14 авг 2014 15:34 | 14 авг 2014 12:06, Елка Василева
407
Русия е на ръба на войната
Алексей Пушков. Снимка: архив, Reuters

Опасения от прерастване на украинския конфликт в сериозна война с участието на Русия звучат все по-често, при това вече не само от устата на независими „експерти“, но и от съвсем отговорни политици, пише Утро.ru.

“Тънка линия дели Русия от война с Украйна, затова действията на нашата страна трябва да бъдат много балансирани“, цитира РБК изявлението на председателя на парламентарната комисия по международните въпроси Алексей Пушков вчера пред жители на Крим.

Според източник на РБК Пушков е започнал изказването си с думите, че тъкна линия дели Русия от война с Украйна. Той е казал това в отговор на въпрос защо Русия не реагира на обстрелите на своята територия чрез създаване на зона, забранена за полети, над Югоизточна Украйна.

По думите на Пушков това може да бъде много продължителен конфликт, тъй като „Украйна ще бъде подкрепена от Европа и САЩ и отчасти в това се заключава целта на техните действия. Патрулиране на нашите самолети в украинското въздушно пространство може да провокира началото на този конфликт“, е казал Пушков.

Така Пушков фактически обрисува един от възможните според него сценарии за начало на военен конфликт с участието на Русия и страни от ЕС.

Преди няколко дни лидерът на Либерално-демократическата партия на Русия Владимир Жириновски говори по телевизия „Росия 24“ за възможността за военни действия. По думите му всички въпроси за войната и мира, особено свързаните с Украйна, ще се решават само от един човек – Владимир Путин. Като пример той посочи началото на Първата световна война, когато според него руският император Николай II е взел окончателното политическо решение. Следващ пример според Жириновски е началото на Втората световна война, когато всички окончателни решения са били взети от Йосиф Сталин. Сега според Жириновски е дошъл ред за начало на трета световна война. „Убеден съм, че това вече е решено. То постепенно ще се огласява, така че те /Европа/ да разберат това“, каза Жириновски.

Като добавка към тези думи Жириновски заяви какви според него ще са последиците от това решение за редица европейски страни. „Прибалтика и Полша са просто обречени. Те просто ще бъдат пометени“, заяви Жириновски.

Това, че горните думи може би не са празни слова, се подкрепя и от нарастващата тревога на високопоставени европейски представители, пише Утро.ru. Председателят на Еврокомисията Жозе Барозу предупреди руския президент Путин да не предприема военни действия в Украйна, включително и под хуманитарен предлог.

Безпокойството на Еврокомисията е свързана с възможни провокации, които може да съпроводят движението на руския хуманитарен конвой на територията на Украйна. Ситуацията с конвоя като че напомнят за събитията от преди няколко години с тръгналата към Газа  „Флотилията на мира“, които се превърнаха в провокация, която едва не доведе до военни действия.

До момента руската и украинската страна, както и Международният Червен кръст не са успели да изработят обща позиция за хуманитарния конвой, което може да доведе до неочаквано изостряне на ситуацията.

Определени подозрения за възможност за начало на военен конфликт са свързани и с действия на руските власти вътре в страната. Това засяга преди всичко рязката смяна на курса към заместване на вноса /с руска продукция/, действията по връщане на капитали, както и повишената активност на въоръжените сили на Русия.

Лептата си в разпалването на военната истерия внесоха вчера и депутатите от Комунистическата партия Валерий Рашкин и Сергей Обухов, които поискаха от министъра на извънредните ситуации обектите за гражданска отбрана да бъдат приведени в състояние на пълна готовност за използване по предназначение. Депутатите искат да се обърне особено внимание на подготовката на бомбоубежищата в Крим, Севастопол, както и във Воронежка, Ростовска, Брянска, Курска и Белгородска област. С какво се обяснява тази география на подбора на депутатите, можем само да се правят догадки.

Така днес може да се констатира небивал ръст на рисковете, свързани със силово разрешаване на украинския конфликт. Страните от Европа не са настроени да се въвличат в евентуални военни действия, но те разбират, че обстоятелствата могат да се обърнат така, че това да не може да бъде избегнато, пише още Утро.ru. Остава да се надяваме, че ситуацията все пак ще бъде разрешена по политически път, при това по-скоро не на ниво Киев – Москва, а на ниво Москва, Брюксел и Вашингтон. Надежда за това все още има, посочва изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


407
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
4
 
2
 
! Отговори
СеСеСере преди 9 години
До СпецназТи от парадите ли съдиш брат, гледай и нашия парад на 6ти май, та белким се зарадваш, че и ние имаме голяма и горда армия.
189
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Пожелание за демагогЛъжа е да цитираш источника ли вече? не ви е удобно ли какво?
188
1
 
6
 
! Отговори
xax преди 9 години
До РумбоКога ли децата ще разберат, че приказките от селските кръчми не са истина? Най-лошото е че мислят, че са открили нещо ново и интересно, а всъщност повтарят едни и същи *** небавици, които си ги говорят големите тарикати на 8 ракии. "Ти чу ли ги тия евреите ся ко ше праят, Обама им е у кърпа вързан, работят ведно с масоните и илюминатите и имат много доларе и купуват ората на Обама и като подчинят целия свет ще се смеят истерично с главата нагоре уахахах".
187
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази Русия която ни освободи от турците отдавна я няма, комунистите се погрижиха за това. Дори 20 години след като ни освободиха се опитаха да направят държавен преврат. За който не знае да прочете Заговора на Коста Паница.
186
5
 
8
 
! Отговори
Спецназ преди 9 години
До някойЩо не гледаш малко по телевизията парада за 9 май и тогава да говориш , че нямали армия.Имат , при това много добре организирана и въоръжена.А за Афганистан и Чечня няма какво да се говори, това е партизанска война в която никога няма победител.С Грузия се справиха за 48 часа.А защо не напишеш и за "победите" на американците- Ирак, Либия, Афганистан.Че там нещата май още продължават и няма изглед скоро да свършат.
185
5
 
7
 
! Отговори
Пожелание за демагог преди 9 години
На авторката и нейното семейство, пожелавам да се случи това, което се случва със семействата на проруските жители на Източна Украйна, на тези от Славянск, Луганск, Донецк и от малките градчета около тях. Пожелавам същия геноцид към нейното семейство . дано това затвори нейната лъжливата и демагогска уста. Да бъде.
184
0
 
5
 
! Отговори
Д Румбо преди 9 години
До Румбо:Човече, какъв пълен контрол от САЩ, има и Европейски съюз, Япония и Китай. Ти май не ги признаваш тези държави! Какви войни, какви ядрени бомби са ти в главата!Да си пиеш редовно хапчетата, ей! Щото бърза война няма да има, ама могат да дойдат бързо едни хора с бели престилки (пратени от еврейските им господари), за да спрат изявите ти!
183
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците са много сладки. Откраднаха 40млрд от олимпиадата си, за да ги дадат на няколко завода да направят "прототипи" на новата им военна техника. Онея купиха малко компютри, лъснаха 2 стари танка, смениха цвета и бронята на няколко западни джипа и направиха военно изложение да ни вземат акъла. Изобщо няма да се изненадам, ако танковете по границата с Украйна са картонени, само за да ги снимат сателитите. Руснаците нямат пукната стотинка, каква война и каква армия бленуват?
182
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия е напада много пъти в историята си. Нападана е от Наполеон, нападана от Хитлер. През последната война даде 30 милиона жертви. Русия беше излъгана - глупакът Горбачов повярва на западните лицемери и това струваше струтването на СССР. Русия никога повече няма да бъде нападана ли лъгана. Който дори само да помисли да напада ще бъде изпепелен много преди да пристъпи към планивете си.България е плацдарм и българите са пушечно месо за военните действия на НАТО срещу Русия.
181
7
 
14
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
В момента светът е по-близо до ядрена война от когато и да е било-факт!Упоритото преследване на целта- пълен световен контрол от страна на САЩ(по-точно от еврейските им господари),води точно натам!Русия е последното,но и най-трудно,почти непреодолимо препятствие!Затова за унищожаването и бяха хвърлени колосални ресурси!Ако Русия оцелее в добро състояние-с плановете за тотална доминация е свършено!САЩ вече не могат да поддържат в напрежение и да изтощават Русия с години,затова искат бърза война!
180
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 267"***" излезе от ония психопат Волен, който си мисли, че всеки говорещ против него е платен от Джордж Сорос (Американски финансист) които подпомага недържавни политически формации в източна европа.
179
0
 
1
 
! Отговори
интелигент преди 9 години
Това не променя фактите които изтъкнах преди -нали?
178
2
 
0
 
! Отговори
smqhh преди 9 години
do 262..... kade si se nauchil da pishesh we pich....tolko tireta tolko zapetaiiii........hodi zavarsho osnovno i posle vlizai v internet i komentirvai....tolkova e lesen interneta che chak i selqcite se opravqt veche !!!!
177
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"***" не беше ли руската дума за журналистите от ... риа новости, росийска газета и итар-тасс? Сигурно даже ги награждава Путин с годишни награди за соросоистика. За фашисти като се пише поне съм сигурен, че става дума за редовната руска армия дислоцирана на чужда територия.
176
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НФБЕх добре, че мечтите са безплатни :) долара не е ударил земята ама виж рублата вече се влачи :)))))))
175
9
 
8
 
! Отговори
някой преди 9 години
Тоя Жириновски трябва да го проверяват с дрегер преди интервюта :))) "Прибалтика и Полша щели да бъдат пометени." От смях най-вероятно! Те Полша не можаха по при Сталин да я пометат, та сега ли! Те руснаците едвам се справиха в Грузия и ги направиха за смях в Чечня, в Афганистан по съветско време! Руснаците са бедни като църковни мишки, имат 2-3 хил. богаташи и 100 млн. мужици! Голяма част от младите бягат на Запад от 20 години- имат си цели квартали в Щатите и Европа! Каква армия, каква война:)
174
0
 
4
 
! Отговори
bravo преди 9 години
vsicki vsicko znaiat-ikonomika,istoria,koi kriv-prav,samo deto jivota vi go diktuvat-mutri-i to prosti-kato ocite i drugi.mnogo hrabri bg-smiah....
173
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 255А Русия на какво е разчитала, че и продължава? ДА не би да има икономика някаква? Ако не са и природните ресурси е жива урмяла. По време на Борис, България засилва машиностроенето дори започваме да правим наши самолети. Разбира се, че голямата част ще е селска промишленост държавата е била 500 годин под робство баси
172
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Направо се търкалям от смях като чета за "фалита" на Русия ,свалянетона Путин (86% рейтинг) , разгрома на руската армия само от полската иоще цяла камара мозъчни пръдни срещу Русия.
171
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 251Мда защо да ни управлява образован човек с влияние в Европа като могат да ни оправляват диви селяни партизани които я са завършили 8 клас я не. Голям кеф.