Защо въоръжаването на Украйна ще има обратен ефект

"Блумбърг": САЩ трябва да стоят далеч от Източна Украйна
3 фев 2015 15:55, Елка Василева
254
Защо въоръжаването на Украйна ще има обратен ефект
Снимка: Reuters

Владимир Путин поднови своята война срещу Украйна, а САЩ и Европа не знаят как да отвърнат. Докато Европа явно е решила, че не е нужно да засилва икономическите санкции, някои във Вашингтон призовават за доставки на смъртоносни оръжия за Украйна, пише в редакционна статия агенция "Блумбърг".

Но въоръжаването на Украйна вероятно ще има обратен ефект. То поражда риска да заблуди страната, която сега се стреми да стане член на НАТО, и тя да повярва, че САЩ ще направят нужното, за да бъде победена Русия.

То поражда и риска да подтикне Русия да разшири мащаба на войната, защото Москва знае, че САЩ и съюзниците им от НАТО няма да стигнат до края, доколкото интересите им не са достатъчно силно засегнати.

Не са от полза честите сравнения с войната в Босна, където американската програма за въоръжение и обучение обърна хода на войната и наложи мир. Сърбия беше дребна риба в сравнение с Путиновата ядрена Русия.

Остава изводът, че САЩ и съюзниците им не желаят да воюват с Русия заради Украйна и че Украйна няма интерес от ескалация на война, която почти сигурно ще бъде изгубена. Нещо повече – в момента, когато САЩ доставят оръжията и обучението, необходими за промяна на бойното поле, Путин вече ще е завзел територията, която иска да задържи. Колкото по-бързо украинските лидери разберат това, толкова по-добре.

Тъй като решимостта на Европа да налага допълнителни санкции намалява, естествено е желанието да се намерят други средства за сдържане на руския президент. Все пак Украйна е в ужасяваща ситуация. Несъмнено затова група от бивши отговорни фигури от сигурността на САЩ призовават за създаването на програма от три милиарда долара за снабдяване на украинците с американски безпилотни самолети, противотанкови оръжия и друго отбранително смъртоносно оборудване. Целта не е да бъдат победени руснаците, казват бившите служители, а да бъде възпрян Путин, като се увеличи цената на атаката.

Те "яростно" отхвърлят опасението, че американското оръжие в украински ръце ще подтикне Путин да разшири конфликта – с аргумента, че досега той не се е нуждаел от провокация, за да напада Украйна. Но тъй като Путин е действал видимо агресивно до този момент, това едва ли означава, че военната намеса на САЩ няма да го накара да направи нещо повече. Наистина е трудно да видим как влизането на американско военно оборудване и инструктори би направило нещо друго, освен да подтикне Путин да разшири конфликта.

Украйна вече купува оръжие от други страни от региона, но ако нещо е в състояние да стресне руските хора, за да се съгласят с открита война срещу братята славяни в Украйна (засега те не я приемат), това би била идеята, че ще се сражават не с украинци, а с НАТО - военния съюз, за когото от деца са били приучавани да вярват, че цели тяхното унищожение.

Намеренията на САЩ да доставят само "отбранителни" оръжия може би е отличителна черта, важна в САЩ, но тя е без значение за Русия. Противотанковите оръжия и даже радарите, които ще позволяват на украинските военни да локализират и поразяват артилерийски позиции на врага, все пак ще убиват руски войници. Обикновените руснаци ще ги възприемат като нападателни оръжия, даже без помощта на подстрекаващата пропагандна машина на Русия.

Това са големи рискове, което могат да бъдат избягнати. Ако целта на военната помощ не е да бъде победена Русия и нейните подставени лица, а да бъде оказан натиск върху Путин, тогава оръжията трябва да бъдат съпроводени от благовидна дипломатическа процедура. Обаче през декември президентът Петро Порошенко подписа закон за прекратяване на неутралния статут на Украйна и заемане на курс към членство в НАТО. Така бе отстранено минималното изискване за дипломация, която да доведе до мир.

САЩ и техните съюзници трябва да заявят ясно на Украйна, че амбициите й за НАТО са нереалистични. Правилно или погрешно, Алиансът не желае Украйна за член, а Русия възприема нейното евентуално членство като "червена линия". Докато положението е такова, САЩ трябва да стоят далеч от Източна Украйна.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
24
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименако при протестите във Фергюсън, Путин беше изпратил няколко кораба с морска пехота---------------- Ще ти кажа какво - цивилното население с ловни пушки и националната гвардия щяха да ги изтрепят за 24 часа.
46
26
 
0
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До Анонимен------------И КАКВО СЕГА-ДА ОСТАВИМ ПУТИНСКИТЕ БАНДИТИ И МАРОДЕРИ ВЪОРЪЖЕНИ С НАЙ МОДЕРНИ ОРУЖИЕ ДА ИЗБИВАТ НЕВЪОРЪЖЕНИТЕ УКРАИНЦИ ЛИ?АЛО, МАККЕЙН,ДЕЙСТВАЙ БЕ МОМЧЕ !
45
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Опълченците от ДНР демонсрират изстреляни по тяхните градове боеприпаси на НАТО.youtube/watch?v=6AhLfH_g3dI
44
1
 
32
 
! Отговори
РБ преди 9 години
То не става само с оръжие,трябва и дух и справедлива кауза,каквато очевидно украинската не е!
43
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До martinНапротив. Сблъскаха се и в Корея, и във Виетнам. Мислеха, че ще се разходят и ще правят каквото си искат, но докато почнаха ковчезите да пристигат обратно... После повториха грешката на СССР с Афганистан. В Югославия не посмяха да влязат със сухопътни сили. Задоволиха се да бомбардират заводи (при това не военни), цивилни сгради и мостове.Това ги показва с 2 определения - страхливи терористи или най-обикновени бандити/каубои.
42
0
 
30
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
В историята няма случай Русия да е подписвала мирен договор в Москва. Някой трябва да мисли и да знае.
41
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На когото не му аресва Гейропа и Америката, имам семейни еднопосочни билети за Москва, Магадан, Пхенян, Каракас ... да си практикува свободното слово.
40
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да дадът Мистралите на Украйна, да разбомбят малко базата в Севастопол и руснаците ще мирнат
39
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците спряха макдонълдса и кока-колата на американските космонавти на МКС. Сега ги хранят с руска каша от елда и квас, но само ако кажат православна молитва за здравето на Путин.
38
37
 
4
 
! Отговори
Сър Пичук преди 9 години
Руската агресия ще бъде спряна по един или друг начин. Джуджето в Кремъл е заплаха за всички нас.
37
46
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руските банди мародерстват в източна Украйна и след като разграбят един град се прехвърлят към друг със съдействието на руски военни и мълчаливото одобрение на Москва.. Правят се всякакви инценировки за да се разруши доверието в официалната власт на Украйна...
36
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
UKRAINA DA SMENI PREZIDENTA I DA SE SLOGITE MIR KATO SE PRIZNAQT OBLASTITE ZA NEZAVISIMI, DEMOKRACIQTA TRQBVA DA SE PRILAGA
35
28
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Че те Англия, Франция и Щатите стояха настрана когато преди 71 години едни други приятелчета почнаха да си делят източна европа. Айде пак "Докато положението е такова, САЩ трябва да стоят далеч от Източна Украйна.", пък те нещата сами ще си се оправят...
34
6
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин до кога ще им гледа сеира на тази странна коалиция Еврогейове+Фашисти не знам...
33
4
 
51
 
! Отговори
мечо миша преди 9 години
Краварите включиха на задна а? А и петрола почна да расте....
32
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Както някой пита:Що е то "отбранителни" оръжия - нещо като суха вода ли?
31
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Американците са ***!
30
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДО 23Тъпия си ти щом вярваш на руската дезинформация...
29
41
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Спокойно може да им дават оръжия и да премилат на малки порции руската техника. Путин ако имаше смелост да влезе с войска, досега щеше да е влязъл. Дребното животинче ползва войната да се очисти от сганта ***, с които е пълна руската глубинка. Чиста работа - отишли по собствено желание, безследно изчезнали, нито пенсия ще им плаща, нито помощи за безработни, а пък малко по малко рушат съседната държава. Напротив, оръжие трябва, за да видят, че сафарито в Украйна не е добра идея.
28
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украинците ще бъдат излъгани от НАТО и Европейците. Европейците няма да ги хранят и лащат дълговете им, а САЩ ще им пробие дупки за шистов газ. Жалки, глупави украинци. Европейци щели да стават. Пустите украинци станали европейци, а Киевци - северноатлантически натовци.