Русия няма да пести за модернизиране на армията си

Путин възнамерява да вдигне залога в конфликта със Запада за Украйна
5 фев 2015 21:44, Елка Василева
827
Русия няма да пести за модернизиране на армията си
Снимка: архив, Reuters

Стотици нови самолети, танкове и ракети слизат от поточните линии. Руски изтребители фучат в небето над Европа под зоркото око на НАТО. Десетки хиляди войници участват във военни учения и демонстрират готовността на военните за истинска война.

Перченето с мускули показва, че икономическите трудности на Русия засега не се отразяват на амбициозната програма за военна модернизация, пише Владимир Исаченков от Асошиейтед прес.

В повечето икономически сектори се очаква спад от 10 процента и Русия навлиза в рецесия. Военният бюджет обаче бе увеличен с 33 процента на близо 3,3 трилиона рубли (около 50 милиарда долара). Това увеличение отразява очевидното намерение на президента Владимир Путин да вдигне залога в конфликта със Запада за Украйна - но не е ясно дали Русия може да си позволи планираната модернизация при падащите цени на петрола и западните санкции.

Новата военна доктрина на Русия, одобрена от Путин през декември, определя като най-голяма заплаха НАТО и предвижда какъв да е отговорът в случай на натовска експанзия в руската сфера на интереси. Москва за първи път демонстрира новите си възможности за водене на т. нар. "хибридна" война – комбинация от използване на военна сила с известна степен на прикритие, хитра пропаганда и политически и икономически натиск.

Руските въоръжени сили с численост близо 1 милион засилват присъствието си не само в Крим - стратегическия полуостров, който Русия анексира от Украйна. Русия възражда също военните летища от съветско време и открива нови военни бази в Арктика.

Миналата есен военните задрънкаха оръжие, разполагайки за кратко усъвършенствани ракети в западния балтийски анклав на Русия Калининград, и планират да изпращат на редовни патрулни мисии стратегически бомбардировачи чак до Карибите и Мексиканския залив.

Западът за първи път получи представа за възродената военна мощ на Русия при инвазията в Крим миналия февруари. САЩ и съюзниците им от НАТО бяха заварени неподготвени, когато ята от руски военнотранспортни самолети кацаха на черноморския полуостров само няколко дни след свалянето на предишния промосковски украински президент и разтоварваха специални части, които бързо завзеха важните обекти в района и блокираха украинските сили в базите им. Облечени в униформи без опознавателни знаци и екипирани с най-модерно въоръжение, руските войници нямаха нищо общо с разпасаната, деморализирана армия отпреди няколко години. Първоначално Кремъл обяви, че това са местни опълченци (доброволци), но Путин призна след анексията, че са руски войници.

На Запада бе сервирана друга изненада няколко седмици по-късно, когато добре организирани групи от въоръжени мъже превзеха местните служби и полицейски участъци в няколко града в предимно рускоезичната източна индустриална част на Украйна и поставиха началото на въстание, което прерасна в пълномащабна война, отнела от април досега живота на 5300 души.

С ескалирането на бойните действия на изток, руските военни показаха своята маневреност, като разположиха бързо десетки хиляди войници близо до границата с Украйна. Според Киев и Запада хиляди от тях са прекосили украинската граница, променяйки хода на събитията в полза на бунтовниците. Кремъл отрича, макар да признава, че руски доброволци са се присъединили към бунтовниците.

За разлика от миналото, когато въоръжените сили се попълваха чрез непопулярната наборна служба, сега те са много по-професионални и мотивирани. Сравнително високи заплати привличат все повече войници на договори, чиято численост е планирано да се увеличи до 350 хиляди тази година от 295 хиляди през 2014 г. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заявява, че до края на тази година всички бойни тактически групи – ядрото на сухопътните, въздушнопреносимите и военноморските сили, ще се състоят изцяло от професионални войници.

В рязък контраст с първите постсъветски години, когато бойните самолети бяха приземени, а корабите на флота ръждясваха по доковете поради липса на гориво, военните сериозно увеличиха мащабите и честотата на ученията. Сухопътните сили извършиха масирани маневри близо до украинската граница с участието на десетки хиляди войници, кораби на ВМС плават на редовни мисии, а бойни самолети извършват редовни полети близо до европейските граници, за да подлагат на изпитание натовската отбрана.

Алиансът казва, че са прехващани руски самолети повече от 400 пъти миналата година и се оплаква, че те застрашават гражданските полети.

В Крим Русия беше взела под наем голяма военноморска база още преди анексията. Сега тя разположи десетки бойни самолети, включително стратегически бомбардировачи, способни да носят ядрено оръжие, противоракетни системи, модерни безпилотни апарати и други оръжия. Тя се готви да разположи и още жива сила.

Друг ключов приоритет за руските военни е Арктика, където глобалното съперничество за неразкритите огромни петролни и газови резерви се засилва с топенето на полярния лед. Военните възстановиха отдавна изоставени военни летища от съветско време и други бази в района, изоставени от две десетилетия. Създадоха отделно Арктическо командване.

Руският план за модернизиране на въоръженията предвижда да бъдат похарчени 20 трилиона рубли за нови оръжия в периода 2011-2020 г. Той даде видими резултати миналата година, когато военните получиха най-големия брой нови самолети, ракети и бронирана техника от рухването на Съветския съюз през 1991 г.

Миналата година руските въоръжени сили получиха рекордния брой 38 междуконтинентални балистични ракети с ядрени бойни глави. Тази година те ще се сдобият с още 50, с което ще бъде изпълнена амбициозната задача за подмяна на ядрените ракети от съветско време, чиято годност изтича. Експерти казват, че новите междуконтинентални балистични ракети имат способността да пробиват всякаква противоракетна отбрана.

След продължителна и мъчителна разработка новата базирана на подводници междуконтинентална балистична ракета "Булава" премина серия успешни тестове. Руският военен флот вече има две подводници, въоръжени с "Булава", и ще поръча трета през следващите няколко години. Предвижда се да има още пет.

Сухопътните сили получават огромни партиди от ракети "Искандер", които могат да поразяват вражески цели на разстояние до 500 км с висока точност. Руски експерти казват, че ракетите, които могат да бъдат съоръжени с ядрени или конвенционални заряди, са способни да поразяват обекти на натовската противоракетна отбрана, начело на която са САЩ. Като демонстрация на сила Искандери бяха разположени за кратко през декември в Калининград, анклав, граничещ с членовете на НАТО Полша и Литва.

Руските военновъздушни сили получиха миналата година повече от 250 нови самолета и хеликоптера, тази се очаква да получат още 200 - бройки, невиждани в светско време. Те включват нови модели бомбардировачи Су-34, бойни изтребители Су-35 и хеликоптери Ми-28, екипирани с модерна електроника и високо прецизни ракети.

Руската армия тази година ще се сдобие с нов танк, който ще постави началото на обновлението на бронираната й техника. Моделът, наречен "Армата", ще бъде показан пред публика на парада на Червения площад през май. Той превъзхожда всички западни версии с оръдието си с дистанционно управление и с най-високото ниво на защита на екипажа.

С обновените си въоръжени сили и повишена сигурност Кремъл е много вероятно да поеме предизвикателен курс в Украйна и да вдигне още повече залога, ако се провали мирният процес.

Заплахата за Путин - който настояваше, че Русия няма да бъде въвлечена в скъпоструваща надпревара във въоръжаването със Запада - е дали масивното военно модернизиране няма да надхвърли границите на икономическия потенциал на страната.

Въпреки подобни предизвикателства Кремъл даде ясно да се разбере, че няма да пести за отбрана.

"Задачата, поставена от президента - да не позволим ничие военно превъзходство над Русия, ще бъде изпълнена, каквото и да ни струва", заяви министърът на отбраната Сергей Шойгу на заседание с висши военни миналата седмица.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


827
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
352
6
 
53
 
! Отговори
Добре преди 9 години
Естествено, че Русия ще се въоръжава. Та тя е обградена отвсякъде. Какво очаквате, да стои мирно и да се покорява на запада? Да, ама не!! Това да не ви е България. И ако Русия нямаше ядрени оръжия като тези на снимката отдавна американците да са я нападнали. Какво се чудите тогава?
351
6
 
43
 
! Отговори
до А преди 9 години
Казваш че на руснаците само оръжия са им в главата.Само за справка: бюджетът на отбраната на Русия е към 50 млрд.; бюджетът на САЩ е над 500 млрд. Та въпросът ми е: кой мисли САМО за оръжие и войни?
350
24
 
42
 
! Отговори
NewYorker преди 9 години
браво, гордея се с Русия ... най-накрая ще въведат ново, високотехнологично оръжие, като катапулти, прашки, топове, браво ... и най-важното е, че вече войниците няма да изклеждат като клошари и няма да ядат само корени, картожки, гъбки и всичко намерено от тях. Край - приключват със съберачеството .... само моля Ви се тавариш Путин, знам, че противоречи малко на еврейският Ви произход, но за бога (не че вярвате в него, но все пак) НЕ ИМ СТИРАЙТЕ ПИЕНЕТО. ще си изгубят "индентичността" си СЛАВА
349
24
 
46
 
! Отговори
А преди 9 години
Тия руснаци не могат ли да разберат че сме 2015г.!!! Само оръжия, врагове и войни са им в главата! Не си виждат, че държавата им е мафиотска, няма демокрация, имат малък свръхбогат елит, който ги ограбва почти изцяло. Важи само правото на силния и на връзкарите. Може ли да са най-голямата държава в света, с най-много ресурси и в същото време да са бедни и да умират млади?! Вижте дори арабите с парите , които изкарват какво и как строят. На практика при арабите има много по-социалистическа систем
348
5
 
50
 
! Отговори
сфетьо преди 9 години
хммм вчера се върнах от Русия и ... е Европата ни казвът, че в Русията ще умрът от глад НЕ Е ТАКА, в Русия казвът,че е в Еврпата ще умрът от глад пак не е така, Но и и в Европа и в Русия е са по-добре от нас!К'во се чудя и в турция е по-добре от тука ...
347
7
 
39
 
! Отговори
До 605 преди 9 години
Не, проблемът на Русия е интернет, не на запада,защото пропагандата от съветско време не върви.
346
15
 
47
 
! Отговори
До 608 преди 9 години
Ама японците не са руски пияници. Най-технологичната нация е Япония,а Русия без запада дори технологии за сондаж нямат, ти къде ги сравни с Япония - абсурд! Това е като да сравниш парен локомотив с влака Шинкансен.Такава е разликата.
345
13
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
колрко техника имат се видя като едно германче със спортен самолет прелетя през цялата им пво и се приземи на червения площад
344
13
 
46
 
! Отговори
кирил преди 9 години
БВП на русия е под 2 трилиона, БВП на натовските страни е над 40 трилиона, какво повече да ковментираме
343
14
 
44
 
! Отговори
Проблем преди 9 години
Всъщност проблема е, че западната пропаганда вече не работи, а истината не може да бъде скрита. Проблема на запада е интернет.
342
12
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като наместим хронологията се получава :амбициозната програма за военна модернизация е причината за конфликта при който Запада вкара Украйна...2+2 = 4
341
11
 
57
 
! Отговори
Black jack преди 9 години
Държавният дълг на САЩ-17 трилиона долара, ЕС-10 трилиона евра, Япония-10 трилиона долара. Проблема е, че Иванчо не иска да плаща на САЩ и ЕС! Русия и Китай имат пари в излишък! Дълговете изчезват в огъня на Войната или САЩ и ЕС се разпадат и долара и еврото изчезват. Едно от двете!
340
14
 
45
 
! Отговори
840 преди 9 години
Как няма Русия да се грижи за армията си след като ястребите от НАТО непрекъснато се доближават и дрънкат оръжия до руските граници. Русия е държавата която знае какво е воина и какво и донесе ВСВ. ако такава война имаше на територията на САЩ те никога нямаше да помислят за война. На своя земя те са воювали само с индианците и юга и севера.За да има мир трябва да си готов за война.
339
9
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Утре в мюнхен се събират лидерите на 20-те най големи страни в света,там ще се договаря новия световен ред,защото установения такъв след падането на берлинската стена се е срутил и в светът вече има нови реалности .Пише във Вашингтон Пост. С една дума държавите от БРИКС ще си вземат своя дял от световната баница ,която досега лапаха само от сащ и запада.лошото е,че ние като малка страна пак ще ни оставят огризките.
338
2
 
38
 
! Отговори
опасна игра преди 9 години
до 654наивник, няма нищо дарум, ще я подкрепи и ще прилапа богатия Източен Сибир, не териториално, а икономически
337
13
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия според соросчетатбила(бедна)ама се превъоръжавала.забравяте нещо много съществено соросчета,че Китай пък е много богат и,че съвсем наскоро кога запада реши да атакува рублата ,шефа на китайската национална банка заяви,че Китай ще подкрепи руската валута.трябва да ви е ясно сороси,че вече светът не е същия и правилата вече не се определят във Вашингтон и Брюксел ,а в Москва ,Пекин и Делхи
336
11
 
42
 
! Отговори
хммммм преди 9 години
Докато вие тук си плямпате Бразилия, Аржентина и още някои се радват на добрия подарък да изнасят за Русия храни. Един воаяж на Путин до Индия донесе договор за $30 милиарда. Предстои износ на военна продукция за Аржентина.Мегапроект за канал в Никарагуа съвместно с Китай. Хаоса, който докараха импотентните управленци в края на миналия век свърши. А Путин както и да го плюят е минал тестове за определяне на възможностите му. Тези тестове, които Бойко Борисов не издържа в милиционерското.....
335
10
 
48
 
! Отговори
Берлин преди 9 години
Всяка пенсионерска закуска - снаряд, всеки пенсионерски обяд - бомба! Няма по-жалка държава от тази, която взима залъка от устата на гражданите си, за да произвежда машини за убиване на хора.
334
9
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украйна отчита 7% спад на БВП за 2014г и то в състояние на война, без Крим и т.н. Новорусия. Сега къде са русофилските дървени философи в същност руски дезинформатори, дето твърдяха че т.н. Новорусия хранела и пояла цяла Украйна.
333
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименТук в България можем да си внесем каквото пожелаем и откъдето пожелаем.--------точно така! парЕ нЕма, действайте!