Путин е най-богатият в света - има 200 млрд. долара

В това е убеден най-големият някога инвеститор в Русия Бил Браудър
Обновена: 17 фев 2015 13:57 | 17 фев 2015 11:26, Елка Василева
474
Путин е най-богатият в света - има 200 млрд. долара
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Международният финансист и инвеститор Бил Браудър определи руския президент Владимир Путин като най-богатия човек в света, оценявайки състоянието му на 200 милиарда долара. 

„Смятам, че то /състоянието на Путин/ възлиза на 200 милиарда долара. След 14 години на власт и /предвид/ сумите, които е произвела страната, и сумите, които не са били похарчени за училища, пътища, болници и така нататък, всички тези пари са в недвижима собственост, в сметки в швейцарски банки, в акции, хедж фондове, управлявани от Путин и неговите приятелчета“, заяви Браудър в интервю за CNN.

За сравнение съоснователят на „Майкрософт“ Бил Гейтс е най-богатият човек в света с 87,6 млрд. долара по официални данни за 2014 г.

По думите на Браудър някои хора, включително и той самият, смятат президента на Русия „за най-богатия човек в света или един от най-богатите в света, със състояние от стотици милиарди долара, откраднати от Русия“.

Повод за интервюто е излизането на мемоарите на Браудър Red Notice: A True Story of High Finance, Murder, and One Man's Fight for Justice. CNN представя Браудър като най-големия чужд инвеститор по онова време в Русия и бивш привърженик на Путин.

Браудър е съосновател и генерален директор на инвестиционния фонд Hermitage Capital Management, който в периода 1995-2006 г. е един от най-големите, а според някои оценки и най-големият чуждестранен инвестиционен фонд, действащи тогава на руския пазар. През 2005 г. на Браудър му е забранено да влиза в Русия. През 2006 г. Браудър прекратява дейността на фонда в Русия. Срещу фонда му започнаха дела за данъчни измами и борсови манипулации, а от неговото ръководство започнаха да обвиняват властите в корупция. Сергей Магнитски - един от адвокатите на компанията, почина след 11 месеца в ареста.

По думите на Браудър пред CNN той започнал да инвестира в Русия, купувайки акции на руски компании, но след това открил, че „олигарсите и правителствените чиновници крадат цялата печалба на тези компании“. „Помислих си, че единственият начин, по който ще мога да направя етичен и печеливш бизнес, е да се опитам да спра това. По същество ние проучихме как те извършваха кражбата и след това разказахме това пред международни медии“, казва Браудър. Това работело 4 години, докато по думите на финансиста неговите интереси съвпадали с тези на Путин.

„Той се бореше със същите тези момчета, с които се борех и аз. Олигарсите му крадяха властта и те крадяха пари от нас. И всеки път, когато аз публично правех скандал, Путин се намесваше и поправяше всичко. И така моите доходи растяха. Печалбите на компаниите растяха. И аз се чувствах като най-доброто момче в света, защото печелех пари и правех добро едновременно“, казва британецът.

Ситуацията е започнала да се променя, когато Путин „сключил сделка с олигарсите“, предполага журналистът от CNN Фарид Закариа. В отговор Браудър казва: „Той арестува най-богатия олигарх в страната и каза на останалите момчета: „Ако не искате да бъдете арестувани, трябва да споделяте парите /.../ с мен“.

„Така той стана бизнес партньор и цялата моя активност стана много неудобна. В онзи момент аз не вървях против неговите врагове, вървях против неговите собствени финансови интереси“, каза Браудър. По думите му скоро след това – през ноември 2005 г. той е задържан при кацане на летище Шереметиево и му е било отказано влизане в Русия.

„Това, което тогава не разбирах и което сега е абсолютно ясно и очевидно за мен, изхождайки от своя опит, е, че Путин не беше над всичко това, Путин беше тясно въвлечен във всичко това и не той сдържаше олигарсите – той беше най-големият олигарх“, каза Браудър.

На голямата си пресконференция през декември 2014 г. Путин заяви, че не знае колко е неговата заплата, пише forbes.ru. Когато ми донесат парите, ги прибирам и ги слагам в сметката, каза той. Съгласно публикуваната през април декларация, през 2013 г. Путин е получил 3,673 млн. рубли – с почти 2 милиона рубли по-малко от 2012 г. Прессекретарят на Путин Дмитрий Песков обясни разликата с това, че през 2012 г. Путин бил получил компенсация за неизползван отпуск, каквато нямало през 2013 г. Съгласно декларацията Путин притежава парцел от 1500 кв.м, апартамент от 77 кв.м и гараж 18 кв.м, автомобили ГАЗ М-21, ГАЗ М-21-Р, „Нива“ и ремарке „Скиф“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


474
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
314
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз мисла тея американци да престанат с лъжите и интригите. Как може тоя да изчисли колко има Путин?! Бил ги изчислил като разбрал колко пари не са вложени в детски градини и прочее.
313
16
 
13
 
! Отговори
Боби преди 9 години
Всичко е лъжа Всичко е лъжа!!!!Путин е велик путин е велик!!!Ес и САщ са виновни Путин е невинен !!Урааааа
312
16
 
12
 
! Отговори
роза преди 9 години
Обама изстреля ракети срещу Сирия, Путин ги прихвана и ги разруши във въздуха. Така спря войната, която Америка и Израел се опитаха да разпалят.По това време Обама беше в една детска градина и четеше на децата от книжка приказка. Познай, дали този път книжката беше обърната на обратно?Схвана ли Боко? Ако не си схванал, бягай да питаш бившата си жена. Разведена картуна си и не знаеш, че в ИИСУС не допуска разведени в Царството си.ПИТАЙ, патриарха ако не вярваш!
311
11
 
10
 
! Отговори
роза преди 9 години
Дори Ванга го е казала още по времето на Бай Тошо.1. Америка ще обяви война на Русия2. ИД ще нападне Европа3. НАТО - скоро се разбра, че голяма част от военните в НАТО са лесбийки и гейове. Тази група са от висшето командване, също. Тоест, разбирай няма да ни защитят от ИД.4. Чрез файлът "10-million-combos.zip" голяма част от банките в Европа ще бъдат източени. Файлът е в нета и съдържа всички пароли ползвани от европейците при транзакциите. Това са прости числа и се съхраняват на сървър в А
310
16
 
13
 
! Отговори
АМЕРИКА ЩЕ НАПАДНЕ Р преди 9 години
Ванга казва, че накрая Русия ще победи. В деня на победата ще се случи чудо.ДЪРВО ЩЕ ИЗРАСТНЕ ЗА ЕДИН ДЕН. ТО ЩЕ БЪДЕ НАРЕЧЕНО "НЕБЕСЕН СТЪЛБ", ЗАЩОТО ЩЕ СТИГА ДО НЕБЕТО.Като видят това чудо, християните по-целия свят ще предадат на Русия предателите на ХРИСТОВАТА ЦЪРКВА.НА КЛОНИТЕ НА "НЕБЕСЕН СТЪЛБ" ЩЕ БЪДАТ ОБЕСЕНИ много хора. БОКО и СТАНИШКО ще висят на клоните и не ще се намери един жив човек, който да свали труповете им.
309
6
 
9
 
! Отговори
роза преди 9 години
БОКО,СРЕЩУ КОГО ДИГАШ РЪКА?И Аз ти казвам: ти си Петър, и на тоя камък ще съградя Църквата Си, и портите адови няма да й надделеят! И ще ти дам ключовете на Царството небесно, и каквото свържеш на земята, ще бъде свързано на небесата, и каквото развържеш на земята, ще бъде развързано на небесата".БОКО,виж за кво иде реч.Това са думите на един БОГ, а ти си пожарникар.Иисус никога не е написал и една дума, защото ТОЙ е СЛОВОТО Божие, а ти Боко пишеш в фейса на админите,че са ти хакнали профила
308
9
 
14
 
! Отговори
роза преди 9 години
Заглавието е писано от човек болен от АУТИЗЪМ.Как ги преброи бе, майна? ЦЕЛИЯ ПЕРСОНАЛ НА ВАШАТА МЕДИЯ ДА НАЕМЕТЕ ЗА ДЕСЕТ ГОДИНИ. ПАК НЯМА ДА МОЖЕ ВЯРНО ДА ПРЕБРОИТЕ 200 милиарда. Вие някога броили ли сте 100 хиляди лева. Питайте счетоводителката на КТБ да Ви обясни, че не е лесна работа,а за ВАС- НЕВЪЗМОЖНА!!!
307
6
 
14
 
! Отговори
Браво преди 9 години
Не само е богат, но умен, красив и силен!Боко и Станишко ще му целуват **** и тяхното време ще дойде и не ще се намери място в Брюксел където да се скрият.
306
4
 
3
 
! Отговори
Emigrant преди 9 години
Kradeca vika - dryzhte kradeca! Ta nima parite na razni bankeri i drugi dalaveradzhii sa zaraboteni s chesten trud? Kak se obiasniavat milionni bonusi, kogato investiciite na drebni vlozhiteli vyrviat nadolu?
305
4
 
16
 
! Отговори
42 преди 9 години
А ДАВИД РОТШИЛД ИЛИ КРАЛЯ НА С.АРАБИЯ КОЛКО ИМАТ?!
304
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не можете да бъдете убедителни и измисляте детинщини, че един аутист от миналата седмица, е толкова способен!Искате да го намразим от завист, за да ни спечелите за нескопосаната си куха пропаганда.Вие не схващате ли колко сте смешни?!Така се постъпва, когато някой се е наакал здравата в гащите си и иска да натопи друг!Западната пропаганда я знаем от преди.Когато един руснак е богат, това е неприлично, а когато се мародерства по сценарий и се съсипват за грабеж страни, това е демокрация!
303
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега, това е новата ъпдейтната мантра на соросчетата. Преди говореха за 40 млрд. сега вече са 200. Така както е тръгнало, скоро пак ще има ъпдейт на опорните точки. Хващам се на бас, че според новата информация ще бъде 1-2 трлн.
302
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДА ЖИВЕЕ ВО ВЕКИ РУСИЯ!ДА ЖИВЕЕ ВО ВЕКИ ХРИСТИЯНСТВОТО.ДА ЖИВЕЕ ВО ВЕКИ ПРАВОСЛАВНАТА ВЯРАБОГ Е С НАСБОГ, ЦАР, ОТЕЧЕТВО - ДА ПРЕБЪДЕ.
301
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"... Путин бил получил компенсация за неизползван отпуск ..." - Че той и Сергей Станишев прибра едни 120 хил. лева от неизползван отпуск! И какво - да не би да ги е върнал? И след него по закон вече задължиха всички да си ползват годишната отпуска в календарната година.
300
1
 
13
 
! Отговори
88 преди 9 години
ИВАНЧО ОТ СЕЛО КАЗА ЧЕ ИМАМ 201МЛРД. УТРЕ "ДНЕС БГ" ДА НАПИШЕ СТАТИЯ
299
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Покажете списъка на нашите милиардери! Кво ме е.е, колко имали другите ... бачкатори.
298
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
още един борец за свобода и демокрация пострадал от лошият и кравожаден диктатор.еѝ,тия нямат спирачки,да се смееш ли да плачеш ли не знам.
297
8
 
29
 
! Отговори
обективен преди 9 години
то не беше рак, аутизъм, хомосексуализъм, педофилия...глупост след глупост. Толкова сте жалки. Само показвате безсилието, злобата и завистта си. ПУТИН-Респект! най-големият политик на нашето време!
296
4
 
24
 
! Отговори
алооооо преди 9 години
След референдума и присъединяването на Крим *** медии обявиха ,че Путин има 40 млрд.,сега година по късно станаха 200,когато стигне до Киев ще станат 400 и накрая в Берлин 1000 млрд.!
295
4
 
33
 
! Отговори
аС преди 9 години
Вярно е! Има! Но не са 200 милиарда. Много повече са! Толкова , колкото богатства има цяла Русия, застанала зад гърба му. С цялата си мощ! Богатства, за които ламтят онези, на запад и точат лиги . Ама няма !Защото идва ден, когато ще им преседне тая лакомия !