Путин е най-богатият в света - има 200 млрд. долара

В това е убеден най-големият някога инвеститор в Русия Бил Браудър
Обновена: 17 фев 2015 13:57 | 17 фев 2015 11:26, Елка Василева
474
Путин е най-богатият в света - има 200 млрд. долара
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Международният финансист и инвеститор Бил Браудър определи руския президент Владимир Путин като най-богатия човек в света, оценявайки състоянието му на 200 милиарда долара. 

„Смятам, че то /състоянието на Путин/ възлиза на 200 милиарда долара. След 14 години на власт и /предвид/ сумите, които е произвела страната, и сумите, които не са били похарчени за училища, пътища, болници и така нататък, всички тези пари са в недвижима собственост, в сметки в швейцарски банки, в акции, хедж фондове, управлявани от Путин и неговите приятелчета“, заяви Браудър в интервю за CNN.

За сравнение съоснователят на „Майкрософт“ Бил Гейтс е най-богатият човек в света с 87,6 млрд. долара по официални данни за 2014 г.

По думите на Браудър някои хора, включително и той самият, смятат президента на Русия „за най-богатия човек в света или един от най-богатите в света, със състояние от стотици милиарди долара, откраднати от Русия“.

Повод за интервюто е излизането на мемоарите на Браудър Red Notice: A True Story of High Finance, Murder, and One Man's Fight for Justice. CNN представя Браудър като най-големия чужд инвеститор по онова време в Русия и бивш привърженик на Путин.

Браудър е съосновател и генерален директор на инвестиционния фонд Hermitage Capital Management, който в периода 1995-2006 г. е един от най-големите, а според някои оценки и най-големият чуждестранен инвестиционен фонд, действащи тогава на руския пазар. През 2005 г. на Браудър му е забранено да влиза в Русия. През 2006 г. Браудър прекратява дейността на фонда в Русия. Срещу фонда му започнаха дела за данъчни измами и борсови манипулации, а от неговото ръководство започнаха да обвиняват властите в корупция. Сергей Магнитски - един от адвокатите на компанията, почина след 11 месеца в ареста.

По думите на Браудър пред CNN той започнал да инвестира в Русия, купувайки акции на руски компании, но след това открил, че „олигарсите и правителствените чиновници крадат цялата печалба на тези компании“. „Помислих си, че единственият начин, по който ще мога да направя етичен и печеливш бизнес, е да се опитам да спра това. По същество ние проучихме как те извършваха кражбата и след това разказахме това пред международни медии“, казва Браудър. Това работело 4 години, докато по думите на финансиста неговите интереси съвпадали с тези на Путин.

„Той се бореше със същите тези момчета, с които се борех и аз. Олигарсите му крадяха властта и те крадяха пари от нас. И всеки път, когато аз публично правех скандал, Путин се намесваше и поправяше всичко. И така моите доходи растяха. Печалбите на компаниите растяха. И аз се чувствах като най-доброто момче в света, защото печелех пари и правех добро едновременно“, казва британецът.

Ситуацията е започнала да се променя, когато Путин „сключил сделка с олигарсите“, предполага журналистът от CNN Фарид Закариа. В отговор Браудър казва: „Той арестува най-богатия олигарх в страната и каза на останалите момчета: „Ако не искате да бъдете арестувани, трябва да споделяте парите /.../ с мен“.

„Така той стана бизнес партньор и цялата моя активност стана много неудобна. В онзи момент аз не вървях против неговите врагове, вървях против неговите собствени финансови интереси“, каза Браудър. По думите му скоро след това – през ноември 2005 г. той е задържан при кацане на летище Шереметиево и му е било отказано влизане в Русия.

„Това, което тогава не разбирах и което сега е абсолютно ясно и очевидно за мен, изхождайки от своя опит, е, че Путин не беше над всичко това, Путин беше тясно въвлечен във всичко това и не той сдържаше олигарсите – той беше най-големият олигарх“, каза Браудър.

На голямата си пресконференция през декември 2014 г. Путин заяви, че не знае колко е неговата заплата, пише forbes.ru. Когато ми донесат парите, ги прибирам и ги слагам в сметката, каза той. Съгласно публикуваната през април декларация, през 2013 г. Путин е получил 3,673 млн. рубли – с почти 2 милиона рубли по-малко от 2012 г. Прессекретарят на Путин Дмитрий Песков обясни разликата с това, че през 2012 г. Путин бил получил компенсация за неизползван отпуск, каквато нямало през 2013 г. Съгласно декларацията Путин притежава парцел от 1500 кв.м, апартамент от 77 кв.м и гараж 18 кв.м, автомобили ГАЗ М-21, ГАЗ М-21-Р, „Нива“ и ремарке „Скиф“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


474
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
294
4
 
12
 
! Отговори
681 преди 9 години
До Ала_Бала ......и ако позволиш да те допълня най-гениалният политик на нашето време!
293
6
 
20
 
! Отговори
опаааааа преди 9 години
До StrikerТи като гледаш България колко милиарда мислиш ,че е откраднал Тиквата?
292
5
 
18
 
! Отговори
въпрос преди 9 години
Кой,къде и кога ги преброи парите на Путин?
291
4
 
23
 
! Отговори
айййййййй преди 9 години
До StrikerДа така е ,дажи Путин ги носи милиардите в задният си джоб в банкноти по 10 млрд.
290
8
 
7
 
! Отговори
Striker преди 9 години
Е добрутро! То виж страната им на кво дередже е и на децата ще им стане ясно, че парите отиват в нечии джоб!:)))
289
2
 
18
 
! Отговори
ехооооо преди 9 години
Баце е доста назад в класацията с 2 млрд. ,сега в новия мандат бързо ще навакса........
288
3
 
21
 
! Отговори
Ротари клуб преди 9 години
Значи може да закрепи рублата с джобните си пари или в краен случай да купи Гърция. А да вий яд!
287
3
 
11
 
! Отговори
ТТТ преди 9 години
Истина е, на мен ми даде да му подържа парите, докато гледа интервюто с британеца.
286
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако аз бях на Ваше място, преди да твърдя такова нещо със заглавието, първо щях да проверя дали е вярно. Иначе щях да сложа въпросителна след заглавието. Ако съм на мястото на Путин щях да Ви осъдя за клевета.
285
6
 
7
 
! Отговори
ФФ преди 9 години
Никакви ционисти и сороси не са ни поробили пороби ни червенотурската банда БСП ДПС убиици и терористи те са наще господари в Българи.А за бай ви Путин не съм му фен
284
6
 
23
 
! Отговори
87 преди 9 години
ДА Е ЖИВ И ЗДРАВИ ДА ГИ ХАРЧИ ....ВАЖНО Е ЧЕ НИКОЙ ОТ РУСИЯ НЕ ВЯРВА НА АМЕРИКАНСКАТА ПРОПАГАНДА --ЗАТОВА 85% ГО ПОДКРЕПЯТ..
283
8
 
27
 
! Отговори
еееее преди 9 години
Завист! Аз пък се радвам, че Путин е най- богатият!
282
14
 
47
 
! Отговори
Ала_Бала преди 9 години
Вчера беше най-лудия, днес най-богатия. Истината е, че най-умния съвременен политик!
281
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лъжа е - неса 200 млрд-скоро ги броих долар по долар-изкарах ги 2 трилиона!
280
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тази статия е предназначена за руските *** дето се канят в началото на март да започнат протести,ама не си дават сметка, Русия не е Украйна и Путин не е мекушаввия и нерешителен Янукович и ,че 85 % от руснаците харесват Путин,затова този пасквил за 200 милярда дето уж ги имал Путин няма да им помогне на московоските *** момчетата ОМОН и АЛФА да им натрошат кратуните.
279
1
 
6
 
! Отговори
B[l ciganin преди 9 години
Vasileva, kakva dura si ti!
278
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бе, то и в Ирак търсиха химическо оръжие и още има да го търсят ...
277
4
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Koлко е богат Путин нас не ни интересува,напишете колко са богати Костов, Кунева ,Борисов,Станишев ,Първанов и всички оглавяващи така наречения - ,,преход''! Това напишете продажници!
276
4
 
8
 
! Отговори
ЛОГОС. преди 9 години
ЧУДЕСНА НОВИНА СЛЕД КАТО ПУТИН(ИМА) ТОЛКОВА МИЛЯРДИ СЕГА ДА ВЗЕМЕ ВАЛОДЯ ДА ОТПУСНЕ ПО НЯКОЙ И ДРУГ МИЛЯРД НА НАС И ДРУГИ ПОРОБЕНИ ОТ ЦИОНИСТИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ НАРОДИ ,КАКТО СТОРИ9ХА ЩАТИТЕ В УКРАЙНА ,ЧЕ СЕГА СМЕ НИЕ НАРЕД ДА ИМ СПРЕТНЕМ ПО ЕДИН АНТИ ЕС И АНТИ ГЛОБАЛИСТКИ МАЙДАН НА КОЙТО ДА ПОСТУПАМЕ И ПАЛИМ С КОКТЕЙЛИ *** *** ***,
275
3
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
NE O4AKVAHA AMERIKANCITE --PUTIN SE OKAZA I PO-UMEN I PO-GOLQM POLITIK OT OBAMATA .NORMALNO E DA E BOGAT .6O AMERIKANSKIA PREZIDEN DA NE E BEDEN ?I PRAVILNO E IZGONIL TOA ,DETO MRANKA SEGA .NA6ITE MEKERETA ,KATO SA SE NAGAZILI NA KOI OTKADETO MINE ,PA KAKVO SA NAPRAVILI ZA NARODA SI?.TOI PUTIN E VINOVEN I ZA VREMETO I ZA SVETOVNATA KRIZA ,I SIGURNO TOI SAZDADE ID ,TOI UBI KADAFI,TOI UBI SADAM.....PROSTO ZAPADA SAMI SI GO NAHENDRIHA I SEGA SE 4UDQT KAK DA SE IZMAKNAT .