90% от ромите биха работили, никой не обича мизерията

Илия Илиев от ДПС : Държавата обаче трябва да създаде условия
195
90% от ромите биха работили, никой не обича мизерията
Илия Илиев. Снимка: Dnes.bg

Промените в Закона за семейните помощи за деца са популистки и целта им е да мобилизират определена част от електората, смята лидерът на партия ДРОМ и депутат от ДПС Илия Илиев. Нито един човек не би се радвал на някакви 35 лева и да разчита на тях, ако има работа, коментира той пред Dnes.bg. Според него ромите могат да бъдат заети в земеделието, защото не се изисква образование.

Г-н Илиев, Вие се противопоставихте остро на идеите на социалния министър Ивайло Калфин за промени при отпускането на помощи за деца, с които родителите на малолетна майка вече няма да взимат детски надбавки, кои са основните Ви мотиви?

Като цяло предложеният законопроект е насочен срещу конкретна група от обществото, към ромската, и това го прави дискриминационен. Той е абсолютно необмислен и не почива на никаква логика, икономическа или с перспектива за по-висок социален ефект за обществото. Няма сериозен аргумент. Той не черпи никакви позитиви нито за икономиката, нито за социалната политика. Лежи на една популистка основа, която има за цел само да мобилизира определена част от някакъв електорат. Промените са дискриминационни и нелогични още повече, ако се вземе европейската практика. Говорим за 35 лева помощ за дете на майки, които са малолетни, но те не са чак толкова много. Според статистиката около 1135 са майките до 16 години, до 18 са 3200 . Заради 2-3 хиляди човека не трябва да се прави специален законопроект, защото и самият министър Калфин каза, че малолетните майки са концентрирани в Пловдив, Сливен и Бургас. Там трябва да се съсредоточат усилия с по-висока образователна и здрава насоченост, като създаване на мобилни групи, които да имат образователен характер в сферата на здравеопазването и това ще са мерки, които да сведат до минимум това явление. Предприемането на действия за отделяне на по-висок бюджет за  повече училища и детски градини в местата, където има концентрирано ромско население, ще е плюс за намаляването на броя на малолетните майки. Трябва да има превантивни действия и те ще помогнат. Но иначе не бива да осъждаме такива случаи и да ги дискриминираме, защото всички сме с равни права. Европейската практика, специално за Германия съм правил проучване, там се дават по 184 евро за първо и второ, по 190 за трето, по 215 за четвърто и нагоре. Политиката е да се стимулира раждаемостта на повече деца, а при нас е точно обратното. Целият свят се бори за повече млади хора и работна ръка. Освен това приемането на такъв закон ще е предпоставка още повече хора да напускат страната, ако гоним младите хора да напускат държавата, това е пагубно.

Казвате повече образование, но истината е, че сега много ромски деца не ходят на училище, как ще ги принудите да го правят?

Аз познавам нещата, израсъл съм с тази общност и познавам проблемите. Причината да не ходят на училище е тоталната бедност. Знаете ли какво е глад? Да не може да си позволи да си купи една вафла и на детето обувки? Те ходят по улиците боси и голи и пред тях не стои дилемата училище или оцеляване, защото те трудно оцеляват физически. Живеят в собственоръчно скалъпени постройки от картони и черги, те не могат да оцеляват реално физически. Така че проблемът идва от изключително крайната бедност. Това се водят капсулирани групи, те живеят в собствената си общност и трябва да имаме политика, която да насърчава ходенето на училище точно от този вид целеви групи. Трябва да имаме политика, която да е съобразена с тази тежка проблематика.

Смятате ли, че местната власт би могла да съдейства за обхващането на повече деца в училище с подобни мерки като тази на Столична община -  да осигурява безплатни автобуси, които да возят децата от ромските махали?

Да, автобусите донякъде имат положителен ефект, но той е минимален. Считам, че европейските програми сега могат да се използват и за построяване на училища и детски градини и защо да не преподават там учители от ромски произход. Имаме достатъчно такива.

Как ромите ще излязат от това положение, къде ще намерят работа според Вас?
 
По време на предишния режим ромите работиха в селското стопанство, в земеделието, в животновъдството. Там може много голяма част от ромското общество да намери реализация и да има работни места за тях, защото не се изисква образователен ценз. Чета по форумите страшно много негативни изказвания, които едва ли не обвиняват ромите, че са виновни за положението на държавата. Но нито един човек не би се радвал на някакви 35 лева и не би разчитал на тях, така че, ако държавата създаде условия и механизми и има възможност тези хора да ходят на работа, аз съм сигурен, че повече от  90% ще отидат и ще работят, защото никой не обича мизерията. Но сега няма такива предпоставки и условия. При предишния режим ромите работиха и не бяха толкова голям трън в обществото. Те работеха в земеделието, текстилните фабрики, бяха разпръснати във всякакви предприятия, ами сега, като е унищожено всичко, цялата производствена инфраструктура е съсипана и навсякъде искат грамотност, компютър. Трябва да се предприемат мерки и заради това зададох въпрос на премиера и той пое ангажимент такава политика за ромското общество да бъде  развита.

Според вас ромското общество най-голямата жертва ли е на прехода?

Като цяло има и много други като пенсионерите, хората които не са с висок образователен ценз, много млади хора заминаха в чужбина. Всички сме потърпевши, но ситуацията е такава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
22
 
! Отговори
sallaadin преди 9 години
100% от *** не биха работили, *** обичат мизерията!
63
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Напротив.Не искат да работят,не искат да учат,не искат дори да се умият,въпреки,че не плащат нито вода,нито ток,а ги ползват.Мързи ги.Смятат,че всички са им длъжни за всичко.
62
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен; 7 - a giayrina po kakvo 4e mi e interesno
61
1
 
8
 
! Отговори
Край преди 9 години
Тези дето не одобряват казаното по-долу готови ли са да станат надзиратели в концлагер или да гледат умиращи от глад деца. За успшната интеграция е нужен морков и ТОЯГА. Нужно е българите да имат силна държава. Държава която д а репресира успешно всички които не спазват законите и същевременно дава възможности на тези които ги спазват да живеят добре.
60
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма такова нещо. Няма усешен модел за интегриране на малцинство от роми или чернокожи от където и да е по света. Напротив, социалните системи са компроментирани и продънени в цял свят. Наближава момента когато развитите общества ще направят завой и ще престанат да изхранват търтеи.
59
17
 
3
 
! Отговори
край преди 9 години
Идеи като: Да се отворят концлагери или да се спрат помищите за дете и т.н. не помагат с нищо да се решат проблемите. Просто собствениците на такива идеи да си замълчат. Обществото е длъжно да даде алтернатива на тези хора. Държавата и общините могат да ги оземлят при определени условия. С морков и тояга тази просройка може да бъде вкарана в правия път НО ТРЯБВА СИЛНА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА
58
0
 
4
 
! Отговори
fakulteto eood преди 9 години
*** i sega si rabotiat - v youtube e palno s tehni filmi ot svatbi, krastenki, rojdenni dni...tova e bg party - service, musik produktion, transport express bg faiton, dance bisnes, film Company, cinema service i ima mnogo pochitateli po sveta :)
57
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Голяма част от ромите не искат да работят. Погледнете дворовете в ромските махали и вижте на какво приличат. Там няма нищо насадено. Другите хора дори и на 80 г., засаждат в двора си всякакви зеленчуци и си правят зимнина за да могат да оцеляват с мизерните пенсии. Рмите дори и цветя нямат. Бедността в тази страна е еднаква за всички етноси, а за възрастните хора да не говорим, те с смешните пенсии не могат да си купят лекарствата, а са работили доволно дълго и са градили всичко което се откраде
56
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"никой не обича мизерията"Не мога да се съглася с това твърдение. В България има доста голяма група (от самата група твърдят че са над 80% от населението) които си мечтаят да живеят в "руский мир" т.е. в пълна мизерия и материална и духовна.
55
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ОК никой не иска да живее в мизерия, съгласен съм, но пък всеки човек носи отговорност за своето и това на семейството му благополучие. Не може да се наливаш по цял ден с ракия и да се чудиш, защо живееш в мизерия. За какви условия говорим тук? Държавата може да създаде законова рамка, но не може да създава работни места! И все пак да слагаме ромите под знаменател е глупаво, защото много от тях работят и не малко се образоват, което само показва, че когато положиш усилия всичко е възможно.
54
5
 
10
 
! Отговори
Хитлер преди 9 години
нужни са концлагери където да работят
53
1
 
7
 
! Отговори
12 преди 9 години
Всеки иска да е меринджей.
52
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
този мазният, да наеме *** на работа с част от откраднатите пари
51
1
 
18
 
! Отговори
Georgi преди 9 години
Ами защо не работят тогава? Работа има за неквалифицирана работна ръка! Ама не искат! Аз лично съм бил свидетел, когато казват "Защо да работим за пари , по-малко от социалните помощи, които вземаме!"
50
1
 
25
 
! Отговори
Странно преди 9 години
И като не може да нахрани детето си и да му купи обувки,вземе че направи още три!
49
1
 
31
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Да се въведе ЗАКОН от депутатите , майки които нямат средно образование повече от две деца да не им се изплащат детските ,който нямат брак също до две деца да не получават детски ,а на трето дете -50 % от надбавките на второто дете ... Тряябва да се регулира това производство на деца на килограм .Щом те не са способни да регулират раждаемоста си на деца ,то нека депутатите да се намесят със закони .
48
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя е крадлив! Мноо държавна пара е откраднал, милионер е с гепено, не с изработено.
47
0
 
32
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Е ,аз ходих на училище и без стотинки едно време ,но това не беше проблема да не ходя на училище . Не беше много приятно да нямаш стотинки за закуска (не всеки ден де ) ,но си ходих на училище ,защото не си и помислях да не ходя,а и не смех да си помечтаяя за един ден "болнични" ) щото щях да изям пердахА .) Проблема е в това ,че има много *** НЕОБРАЗОВАНИ и неинтегрирани в обществото ,а И си карат по-махаленски както повечето и раждат деца на килограм без да мислят за тех .
46
0
 
22
 
! Отговори
банкеръ преди 9 години
В България има работа за целия китайски народ,няма кой да плаща.Аз също не ща да работя за малко пари и имам билет за самолета.Няма срамна работа има лошо платена.Лично мен ме забавлява производителността на труда на норвежците,шведите,датчаните всички са с по две леви ръце заврени отзад,но си получават по 20 минимални заплати.Ще им се на наще работодатели да бачкам цял ден за 20 кинта ама и *** вече не щат да чуят,младежта въобще забрави.
45
3
 
17
 
! Отговори
даа работодател преди 9 години
даа,аз някога си мислех че трябва да им се даде шанс да работят и всичко ще е ок".да ама не.идват да работят и още на втората минута от разговора ,даже не са почнали работа ,но аз предварително съм казал колко плащам на ден,те почват да правят нови пазарлъци и да ти казват колко е тешка работата.да бе човек затова казвам колко плащам и то всяка вечер,но той идва не да работи ,а да види вечерта какво може да дойде и да открадне.вече не искам да виждам около себе си ,а камо ли в моята фирма