Започва "ерата на Путин"

Предупреждението идва от човека-емблема на независимостта на Литва
11 мар 2015 21:16, Елка Василева
1149
Започва "ерата на Путин"
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Четвърт век след развода на Вилнюс със Съветския съюз архитектът на литовската независимост Витаутас Ландсбергис предупреждава, че имперската карта, разигравана според него от руския президент Владимир Путин, може да предизвика нови войни в Европа, пише Вайдотас Бенюсис от Франс прес.

В разговор с АФП Ландсбергис споделя и спомени за една различна Русия от времето на бившия президент Борис Елцин.

Неговата "епоха бе изключителна. Русия не искаше да бъде агресивна империя. Той реши (въпроса за) свободата ни в наша полза", напомня Ландсбергис в своя разказ за руския президент реформатор от периода 1991-1999 г.

"Демократичният свят все още не е разбрал напълно как промени нещата 15-годишното управление на Путин", заявява първият държавен глава на постсъветска Литва.

"От 2000 г. нататък историците би трябвало да обявят нова ера, наречена "войните на Путин". А всичко едва започва", предрича 82-годишният литовски политик.

Членка на ЕС и НАТО от 2004 г., Литва чества в сряда 25-ата годишнина от деня, в който първа сред съветските републики обяви независимост - точно преди да го сторят съседките й Естония и Латвия.

Дисидентската република изигра ключова роля в раздробяването на СССР през декември 1991 г. - процес, наречен от Владимир Путин "най-голямата геополитическа катастрофа" на 20-и век.

Ландсбергис обвинява руския президент, че следва "ясна програма с цел да възстанови съветската империя" и сочи за доказателство анексията на Крим от Русия.

По време на Втората световна война Съветският съюз анексира трите балтийски държави. Стотици хиляди техни жители бяха депортирани в Сибир и Средна Азия, което остави дълбоки рани в тези страни.

И трите останаха под сковаващата власт на Москва чак до 1985 г. - до идването на Горбачов, който изгуби контрола над тях сред вихъра на своите икономически и политически реформи.

Декларацията за независимост на Литва от 11 март 1990 г. хвърли в смут не само Кремъл, но и редица западни наблюдатели, които биха желали Горбачов да запази властта си.

Често превъзнасян на Запад, Горбачов обаче само "бавеше нещата" в опит "да запази империята"; той е виновник за кръвопролитните нападения на съветските сили от 1991 г. казва Ландсбергис.

Четиринайсет мирни граждани загинаха, а стотици бяха ранени, когато съветски части атакуваха на 13 януари 1991 г. литовската телевизионна кула във Вилнюс в неуспешен опит да задушат движението за независимост.

Противно на Горбачов, Елцин прие независимостта на балтийците и я призна с договор, сключен през юли 1991 г. "Уникална за историята на Русия бе мисълта, че не бива да потискаш съседите - трябва любезно да им позволиш да живеят, както желаят", подчертава Ландсбергис във връзка с ерата на Елцин.

Непопулярен в родината си и обвинен, че носи отговорност за икономическата криза в страната от 90-те години, Борис Елцин бе удостоен посмъртно през 2012 г. с най-високите отличия на Литва.

Неуспял да попречи на включването на балтийците в ЕС и НАТО, Путин съживи страховете им, като нахлу в Грузия през 2008 г., а после анексира Крим.

По думите на Ландсбергис "много е възможно" Русия да изпробва реакцията на НАТО, прилагайки в балтийските страни тактиката на хибридната война, която не ще може да бъде определена като въоръжено нападение, оправдаващо задействането на колективната отбрана на пакта.

"Никой не може да е сигурен, че Западът ще тръгне на война заради балтийските страни", предупреждава старият професор по музика.

Въпреки засиленото присъствие на НАТО в региона алиансът би трябвало да положи повече усилия, за да обезсърчи Русия, смята Ландсбергис.

"Жестовете на НАТО може да формират илюзията, че алиансът е готов да защити членките си. Политиката на Путин обаче не е изтъкана от жестове. Тя се гради на факти и действия", казва той.

Путин "открито се смее в лицето на западните лидери, които говорят, но без да действат; той обаче действа", съжалява литовският политик.

И добавя: "Историята с Хитлер се повтаря. Не възпреш ли един агресор, само изостряш апетита му, правиш го по-безстрашен, вдъхваш му кураж да действа".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
351
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Започва Третата Руска империя. треперете, балъци и балтийци!!
350
0
 
8
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Общо взето ние българите сме като самуиловите войници,слепи ,на сто човека по един виждащ само с едното си око.Затова гледаме на свободата като на тирания
349
0
 
1
 
! Отговори
.... преди 9 години
izvinete che ne pisha na kirilica.... sega na men lichno ne mi puka,,prosto v kraq na godinata se tegli chertata i gledame kakvo sme spechelili ... nie ne sme golqma dyrjava na nas ni trqbva bylgarska politika trqbva da vzimame ot zapad,iztok,sever,iug nqma znachenie ....
348
4
 
5
 
! Отговори
украинец преди 9 години
Само не разбрах Стамболов като е бил русофил,защо е избесил всички русофили навремето.Че то ако е така,аз нямам нищо против такива русофили.
347
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
пише, че има близо 1100 коментара, а като влезнеш са едва 650... евала и цензурата
346
7
 
5
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
До Анонимен----------Русия наистина много е помагала на България:----Опит за поробване 1878-но Запада я изгони и БГ се освободи---Опит за русофилски преврат 1886-но Стамболов избеси тогавашните перхидролки---Септемврийско въстание 1923 -по заповед на Сталин-30000 убити българи---Атентат в Света неделя 1925--250 загинали невинни-почти всички БГ генерали---Окупация на България-1944-избити 35000 БГ интелигенция и 30000 БГ войници и 45 години комунистическа *** и връщане на България в камен
345
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
убиец и безбожник!
344
6
 
2
 
! Отговори
до украинец преди 9 години
Както виждаш, Украинец, тези които говорят за "православие" хал хабер си нямат от църковни въпроси. Просто думата е ключова. Панславянство, православие, Русия. Бас държа, че онзи сега рови в уикипедията за разликите между православие и католицизъм.
343
4
 
2
 
! Отговори
схизматик преди 9 години
Анонимен 642, бихте ли ми разяснили разликите между католицизма и православието? И към кои точно изконни ценности - от времето преди Петър , или след него?
342
13
 
14
 
! Отговори
украинец преди 9 години
Никой в България няма да ви позволи да върнете България към Русия,на каквато и да се прави тя в момента-нито 2 та милиона млади българи на Запад,нито младите в България.Колкото и да се силите,вие сте 4 % и толкоз.Никакви православни не са-те са безбожници,които си взривяваха църквите и сега са същите.
341
11
 
4
 
! Отговори
Медик преди 9 години
Съдейки по снимката, Путин страда от остър запек
340
17
 
7
 
! Отговори
украинец преди 9 години
Елцин беше единствената надежда за Русия.Пиянде ама с акъл-посочи им правилния път.Признаване че комунизъма е провал,вкарване на западен капитал,лицензи-развиване на икономиката и отказ от въоръжаване.Изваждане на Русия от азиатската и средновековна изостаналост.А сега -сами срещу целия свят и пълен провал.
339
13
 
7
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До Анонимен--636---Давай тогава да се връщаме към Русия към концлагерите и разстрелите,към затварянето на границите,забрана на Бийталс и ще чакаме 16 години за лада на опашка и Северна Корея-пръв приятел с човекоядците !Не е ли по добре да се отървем от вас перхидролки с *** ?
338
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
от 1067 налични 634433 или 41 % изтрити6 дни българите бедстват без ток вода храна и връзка с цивилизацията и за това нито дума 21 век! да живее свободата на словото и правото на първа пролет да загинеш затрупан от сняг!
337
2
 
25
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Путин унищожи Ирак , Афганистан , Либия,Путин бомбардира Югославия ,Сирия....Путин завзема територии и държави до границите на САЩ. Изобщо Путин е най-големият военолюбец в света...*** , *** , и ние сме ходили на училище , и ние нещо сме попрочели ,така че твоите глупости ги пиши за ***. В България все още повечето хора са по-интелигентни от теб.
336
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Елцин беше един алкохолик, който за малко да подари цяла Русия. Пълен безхаберник за разлика от Путин. Това е истински президент.
335
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя дъртак е напълно умопомрачен от злоба и е американска ***.само силна Русия е гарант за мир.с православието мразено от запада напред към нови победи.
334
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
много си е прав путин когато ти бъркат отговаряш подобаващо
333
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
аз съм русофил,инак щях да ходя за открит лист за турция
332
4
 
17
 
! Отговори
САЩ преди 9 години
САЩ - новите фашисти, пример Ирак, Либия, Сирия, Украйна