Национализмът в Русия е опасен, да не се заиграваме!

Москва няма защо да се бои от износ на нацизъм, има си собствен
Обновена: 25 мар 2015 07:10 | 24 мар 2015 21:54,
740
Национализмът в Русия е опасен, да не се заиграваме!
Снимка: Reuters, архив

Десни ултраси от Европа пристигнаха вкупом тази неделя в Санкт Петербург. Безпрецедентно събитие за Русия - досега нямаше случай у нас да се струпат някъде толкова много неонацисти. Нещо повече, сред участниците имаше и лидери на най-одиозни националистически организации, всеизвестни крайни маргинали, пише в редакционен материал "Независимая газета".

В Петербург например дори не се показаха делегати от Националния фронт на Марин Льо Пен или от ултрадясната партия Йоббик - Движение за по-добра Унгария. Явно са били твърде умерени за подобно събитие и са решили да не си рискуват реномето в тъй опасно политическо съседство.

Руските организатори на форума (партията Родина и Руският национален културен център) обаче рискуваха без притеснение реномето на своя президент. Официалният сайт на проявата изнесе в наслов цитат от слово на Владимир Путин пред участниците в клуба "Валдай" през септември 2013 г. - за това как европейските страни загърбват традиционните си ценности и колко може да са тежки последиците от това.

Проявата носеше измамливо представително име - "Международен руски консервативен форум". То обаче бързо стана скандално в интернет заради избухналото недоволство. Хората посочваха, че сред участниците във форума има политици, открито симпатизиращи на Хитлер, и то в навечерието на 70-ата годишнина от Победата във Великата отечествена война. Някои припомняха и нашумялата анкета на телевизия "Дожд" от миналата зима: дали не е трябвало Русия да предаде Ленинград на врага, за да спаси стотици хиляди души. Със заключението, че сега Ленинград, уви, е предаден на фашистите. Тогава впрочем санктпетербургската прокуратура разследва дали телевизията не е прекалила. А не са ли прекалили организаторите на ултрадесния конгрес?

Днешният форум илюстрира най-вече бъркотията в руското политическо пространство. Примерно кои са днес фашисти за хората в Русия. Страшният враг, срещу когото са воювали дедите ни през Великата отечествена война? Модерният руски мем, който буди фантомни болки у хората от съвремието и затова е станал част от държавната пропаганда? Или съвсем реалните радикали, включително руско производство?

Освен европейски националисти, за форума естествено бяха дошли и добре познати, наши собствени . . . Въпреки цялата бъркотия обаче лесно се разпознаваше едно преобладаващо чувство, експлоатирано в сегашното политическо и околополитическо пространство - чувството на обида. Защото, както знаем, обидата е опора за всички радикални движения. В тях виждаме само онеправдани хора. От маргинални обществени групи. Жертви на домашно насилие и насилие в училищата. Потискани в социален план.

Емоционални и политически предпочитания изтласкват онеправданите в десния или левия край на политическия спектър. Които не се различават особено. Руският философ Семьон Франк посочи още през 1930 г.: тези понятия често се смесват, между леви и десни няма пропаст, както е прието да смятаме - важно е да виждаме съвсем друго разделение. "Различието в този смисъл между ляво и дясно не е тъй съществено, колкото различието между умереност и радикализъм (все едно десен или ляв) - писа Франк. - И всеки такъв десен или ляв радикализъм има насреща си политическо умонастроение, което знае, че насилието и принудата може да бъдат само спомагателно средство в политиката, но няма как да заменят естественото, органичното, самородното битие."

Днес у нас се спекулира с чувството на обида - правят го например онези, според които Русия, доскоро коленичила, се изправя на крака. Излиза, че страната ни отдавна вече е паднала на колене. Образ, който лесно намира отклик у човек, обиждан и притесняван цял живот. У човек, пренебрегнат от съдбата, който се чувства потискан, който няма възможност да се надигне - главно вътрешно, в самия себе си.

При това в Русия спекулацията със самочувствието на жертва е традиция, историческо явление. И във вътрешната политика: "На крак, о парии презрени, на крак, о роби на труда"; "беднякът няма равен глас", "ний старий свят ще разрушим (. . .), с борба ще се освободим!". И във външната - с параноичните фантазии за износ на пролетарска диктатура.

Тъй че Русия няма защо да се бои от износ на европейски нацизъм, имаме си корени за собствен радикализъм. И неделният форум на ултрасите в Петербург дава на тоя бурен допълнително разрешение да цъфне като доминираща култура в родното политическо пространство. Издавайки всъщност загуба на вкус в родната политика. Дори не в естетически, а в биологически смисъл - говорим за предпазния инстинкт: кое става за ядене и кое не. Кое можеш да смелиш и кое крие опасности, а нищо чудно да е смъртоносна отрова.

С чувството на обида хората лесно се манипулират. Газеният, мачканият е кротко магаре, всеки го товари - знаем го от памтивека. Но като инструмент за управление на масите обидата не е безопасна, защото идва от потисната злоба и унижение. Гневът и потъпканото достойнство образуват експлозивна смес.

Европейските ултраси изглеждаха достолепно на форума. За тях маргиналните им идеи са просто политическа игра. На Запад тези сили нямат днес сериозни политически перспективи и добре си знаят мястото. В Русия обаче играта е съвсем друга.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


740
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
253
0
 
1
 
! Отговори
makedonec преди 9 години
Nie Makedoncite i Rusite---300 milioni,,,,da zivee Rusko-Makedonskata federacija,se razbira obedineta Makedonija,zaedno so Pirinska i Egejska,,,jas nacionalist?Ma neeeeeeeeeeeeeeee
252
0
 
3
 
! Отговори
*/* преди 9 години
Много бих искал да видя коментара на авторката за ..."ЕЖЕГОДНИЯ ПАРАД НА ЕСЕСОВЦИТЕ ОТ Waffen SS"(оцелели, доволни и нагли) в китното градче Рига.Това наистина бих искал да го видя.За справка-парада се проведе на 16.03.2015 и както се подразбира от статията е ежегоден.
251
0
 
0
 
! Отговори
алекс преди 9 години
Жидов гроб*Издайство, измяна позорнапропусна врага в крепосттаи Царевец як след упорнаотбрана потъна в кръвта.Бранители храбри паднaхапод турския мстителен нож,палатите царски пламнаха,огряха зловещата нощ.На утрешний ден пред пашатаевреин се мръсен яви,цалуна му рабски полатаи с вид горделив заяви: Преславний войводо, сполучихуслуга да сторя на вас:аз портата таз нощ отключихи Царевец в твойта е власт.Паша милостиви: награда! А, ти ли бе хитрия ***?Велика награда се падана подвига твой бележит.Без теб тез *** коравине бих ги тъй л
250
6
 
17
 
! Отговори
до 436 преди 9 години
Не съм атакист,а българист!Това първо!И второ,много лесно е да обясниш нещото "***"!Това са нашенски башдемократи,готови с умиление и възторг да слушкат и изпълняват и най-идиотските предложения,идващи от Запад!Примери много,то не бяха щастливи кокошки,то не бяха прави краставици,гейпаради,весели прасета и т.н.!Със сълзи на очи са готови да папкат непроверени ГМО,щото е от запада!Изобщо,всичко западно е хубаво!И когато служат в някоя фондацийка с приемлива заплатка,всичко е ОК!Още искаш ли?
249
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
11 Толкова ли невероятно ти се струва фактът че в Русия се събирст всякакви националистични откачалки Когато повяреаш ще прогледнеш и ще разнерещ колко много си се занлуждавал в оценката за това лакво се случеа тамОдисей 1
248
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съшито с бели конци ,явна и чиста проба пропаганда .Тази Мария се е взела на сериозно , а в същност е платена машинописка която си мисли за журналист.Написаната от нея хуморезка се основава на половин часово сърфиране в нета ,без да е била на място на събитието .Обзалагам се че тази списвачка не е ходила и през живота си в Санкт Петербург .
247
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само да проверя Смрадливия още ли е тук ?Явно смяната му е от 6 до 6 :)
246
0
 
3
 
! Отговори
istinata преди 9 години
Noshto losho.te nali sa s nas.o zabravih nie sme stanali dupedavci.znachi sa sreshto nas
245
4
 
5
 
! Отговори
:D преди 9 години
Волният сигур не е ходил там, щото се мисли за Лорд Сидиъс, а си е просто Сидеров :D
244
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и после кои били фашистите
243
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Не бе........и кой ти го казва това? Един евро-педофил-------не им вярвай.За тях е важен само "задният ти двор"
242
21
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някои хора м оже би си мислят, че фашист може да бъде само германец или италианец. В днешно време фашистки държави са Китай, Куба, РУСИЯ (най-вече), С. Корея.
241
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Националисти от цял свят обединете се........ звучи тъпо..... но щом на автора му харесва
240
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимендо сега не можаха да компрометират руснаците по ценносна система--------------Руснаците оттдавна са компрометирани като ценностна система.
239
20
 
13
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 9 години
Само като видя някой да ползва думата "***", и все едно на челото му пише "атакистче"! Сигурен съм, че 90% от вас не могат да дефинират какво означава тази дума!Папагали!
238
12
 
10
 
! Отговори
АБЕ... преди 9 години
До "умните" *** тук---гледайте филма на Оливър Стоун"На юг от границата" и документалният му филм"Неразказаната история на САЩ--Буш.Обама.Ерата на терора.--10 серия........и тогава ми говорете за демокрация и права--Щом вече и интелигенцията на САЩ открито критикува и е отвратена от американската пропаганда---то вие можете само да мълчите--та тъй Одисейчо и другите Кончити--ФАКТИТЕ са ФАКТИ......
237
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Хора бдете!НЕ СИ прав: освен неонацизма (разпалван от УСА) , се заражда мощно патриотично движение против хамските "ценности" това са 2 противоположни течения.
236
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
които е писал тая статия е голям *** ,национализъм и фашизъм са две различни краиности и нямат нищо общо едното с другото
235
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен ОДИ-СЕЙнищо - ЕЖК една жена каза е запазена марка на тоя сайт и теб.А и нищо на тоя свят не е случайно
234
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
някой имат интерес да делят хората добри и лоши, до сега не можаха да компрометират руснаците по ценносна система дай сега да ги борим с клишета, фашизъм комунизъм, хи хи хората вярват на тоя който дава, а не само обещава ако ще и националисти да са, в америка националистите не са по малко